Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jedziesz śliską nieoświetloną droga w nocy....

Featured Replies

Napisano

Jedziesz śliską nieoświetloną drogą w nocy. Jest mokro i ślisko. Brak poboczy, brak wyznaczonych pasów ruchu. Taka typowa podrzędna droga między mniejszymi miasteczkami.

Droga jest pusta. Nagle w ostatniej chwili zauważasz, że środkiem pasa kierunku przeciwnego idzie pijak. Ubrany oczywiście w ciemne kolory, nie sposob go zauważyć wcześniej. Zatacza się i idzie środkiem.

Nie szedł Twoim pasem, więc nie Twój problem - tak myślisz. Pare sekund później zza zakrętu jedzie z przeciwka samochód. Jak go ostrzeżesz? Masz 2-3 sekundy bo wyszedł z zakrętu i dopiero Cię zobaczył i zaraz się wyminiecie i pojedziecie dalej.

a) mrugniesz światlami drogowymi (jest ciemno i mokro, może to go oślepić i tym bardziej za pare sekund nie zauwazy pijaka na swoim pasie)

b) mrugniesz awaryjnymi (może pomyśleć że to nie do niego, że po prostu się zatrzymujesz)

c) nic nie zrobisz (niech sobie radzi sam!)

Takie pytanie do Was. Ja wybrałem jak wybrałem z tych możliwości i pare sekund później widziałem w lusterku że ten samochód wpada w poślizg i ląduje w rowie (pewnie wykonał gwałtowny manewr jak w ostatniej chwili przed maską zobaczył tego pijaka na swoim pasie). Nic sie nie stało poważnego.

Ale takie pytanie.. co byście zrobili?

Napisano

> Jedziesz śliską nieoświetloną drogą w nocy. Jest mokro i ślisko. Brak

co bys nie zrobil mozesz trafic na takiego kierowce ktory popatrzy na ciebie z politowaniem i pojedzie dalej konczac przygode w kiepski sposob

imo zadna z opcji nie jest dobra/skuteczna w 100% i tyle

Napisano

> Jedziesz śliską nieoświetloną drogą w nocy. Jest mokro i ślisko.

Mignąłbym światłami. Pewnie bym jeszcze zatrąbił. Jak chcę zwrócić uwage to mrugam światłami.

Napisano

hehe.gif ... hehe.gif

dwa razy szybko dlugimi i info na sibi zlosnik.gif

jesli mruganie dlugimi byloby przyczyna wypadkow to codziennie rano czytalbys na kazdym portalu o 50 tragicznych wypadkach zlosnik.gif

Napisano

Delikatne mrugnięcie nie oślepia. To chyba jest najlepsza opcja. Tyle tylko że niektórzy rzeczywiście nie reagują.

Napisano

Wg mnie z wymienionych opcja a) ma największe szanse na zwrócenie uwagi i ostrzeżenie, gdyż włączenie awaryjnych - o ile będzie dostrzeżone - to raczej nie wywoła reakcji polegającej na wzmożeniu uwagi.

Napisano

migam więcej niż 2x długimi (tak dla odróżnienia od ostrzeżenia przed miśkami). W większości przypadków działa

Napisano

> a) mrugniesz światlami drogowymi (jest ciemno i mokro, może to go oślepić i tym bardziej za pare

> sekund nie zauwazy pijaka na swoim pasie)

Możesz ręką machnąć, ale skoro jest noc to jest to jeden z sygnałów (czyli jednak mrugnięcie), które najszybciej zobaczy i który w Polsce powoduje, że ściągamy nogę z gazu.

Napisano

Zwolnić znacznie, kilkakrotne błyśnięcie długimi plus klakson. To musi dać do zrozumienia, że coś jest nie halo i rozsądny kierownik na pewno zwolni i będzie bardziej ostrożny.

PS. Jak zobaczyłeś, że wpada do rowu to nie zatrzymałeś się?

Napisano

A nie byłoby bezpieczniej użyć klaksonu? światłami tylko dodatkowo go oślepisz

Napisano

> Zwolnić znacznie, kilkakrotne błyśnięcie długimi plus klakson. To musi dać do zrozumienia, że coś

> jest nie halo i rozsądny kierownik na pewno zwolni i będzie bardziej ostrożny.

> PS. Jak zobaczyłeś, że wpada do rowu to nie zatrzymałeś się?

Ostatnio miałem taki przypadek... ciemno wąsko, 3 w nocy a ktoś mi mruga, trąbi i włącza awaryjne. Dało to mi do myślenia i z 90 zrobiło się 40 na liczniku. Za łuku centralnie środkiem toczył się Pan ruchem od lewa do prawa. Musiałem sie prawie zatrzymać, i jak jechało auto z naprzeciwka też tak robiłem może uratowałem amatorowi % zdrowie lub życie. PS dziękuje tamtemu kierowcy który nie podszedł do tematu obojętnie.

Napisano

Opcja a) a potem dzwonię na 112 z informacją o pijaku na drodze.

Miałem analogiczną sytuację tylko, że na suchej drodze z rowerzystą w środku nocy.

Jechał środkiem, zobaczyłem go w ostatniej chwili i prawie sprzątnąłem z drogi. Podjechałem na pobliski posterunek i zgłosiłem zajście.

Napisano
  • Autor

> PS. Jak zobaczyłeś, że wpada do rowu to nie zatrzymałeś się?

Oczywiscie ze zawrocilem do niego zeby pomóc. Nic powaznego sie nie stało, pojechal dalej o wlasnych silach. A ten pijak gdzies uciekl w las obok... piesc.gif

Napisano
  • Autor

> A nie byłoby bezpieczniej użyć klaksonu? światłami tylko dodatkowo go oślepisz

Zastanawiam sie czy by uslyszal, ale dobry pomysl ok.gif

Mrugnalem mu wszystkim czyli opcja a) i b)...

Napisano
  • Autor

> Seria szybkich znaków długimi i znak ręką.

O znaku ręką juz ktos pisal nizej - ale nie ma szans zeby to zauwazyc - ciemna, nieoswietlona droga, nie widac co sie dzieje w kabinie..

Napisano

> Nagle w ostatniej chwili zauważasz, że środkiem pasa kierunku przeciwnego idzie

> pijak.

Pytanie zasadnicze: skąd wiesz, że to pijak? Może to jest ktoś potrzebujący pomocy, idący ostatkiem sił?

Napisano
  • Autor

> Pytanie zasadnicze: skąd wiesz, że to pijak? Może to jest ktoś potrzebujący pomocy, idący ostatkiem

> sił?

Nie wiem. Uciekl w las po zdarzeniu wiec mial cos na sumieniu zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie zasadnicze: skąd wiesz, że to pijak? Może to jest ktoś potrzebujący pomocy, idący ostatkiem

> sił?

A co to za różnica? Po prostu człowiek idzie drogą, i trzeba ostrzec innych użytkowników.

Napisano

Wybieram opcję a) 2 krótkie mrugnięcia długimi tak żeby nie oślepić, a "znak" ten powoduje u większości automatyczne uniesienie nogi z gazu

[jakkolwiek pewnie widząc takie coś, wcześniej bym się zatrzymał i postarał się wyperswadować pijanemu żeby zszedł z jezdni - parę razy już tak robiłem, ze skutkiem... hmmm różnym]

Trąbienie/awaryjne wydają mi się kiepską opcją bo spowodują raczej tylko tyle że "ostrzegana" osoba odruchowo pokieruje wzrokiem za nami (na zasadzie "o co temu debilowi chodziło, czemu na mnie trąbi") przez co jej uwaga w kierunku "przednim" będzie jeszcze bardziej zaburzona.

Napisano

> O znaku ręką juz ktos pisal nizej - ale nie ma szans zeby to zauwazyc - ciemna, nieoswietlona

> droga, nie widac co sie dzieje w kabinie..

Światło w kabinie. Kilka razy już tak robiłem.

Napisano
  • Autor

> Światło w kabinie. Kilka razy już tak robiłem.

Tak, to dobry pomysl. Ale - to bylo jak dojezdzalem do zakretu i samochod z przeciwka wyjechal z zakretu wiec nie mialem czasu by az tyle zrobic , tzn swiatlo w kabinie + trąbić + mrugac swiatlami.. za malo czasu... Co innego gdyby byla droga prosta i by mnie widzial juz z daleka.

Napisano
  • Autor

> Trąbienie/awaryjne wydają mi się kiepską opcją bo spowodują raczej tylko tyle że "ostrzegana" osoba

> odruchowo pokieruje wzrokiem za nami (na zasadzie "o co temu debilowi chodziło, czemu na mnie

> trąbi") przez co jej uwaga w kierunku "przednim" będzie jeszcze bardziej zaburzona.

O wlasnie - wtedy mogl skupic sie na lusterku zamiast na tym co sie dzieje z przodu hmm.gif

Napisano

gdybym był tym z przeciwka (ostrzeganym)

awaryjne - patrzę w lusterko i skupiam się na tym co robisz że włączyłeś awaryjne

klakson - o co ci biega chłopie? + lusterko wsteczne

długie - o! chyba stoją... => noga z gazu i wypatruję czającego się przede mną policial.gif

Napisano

> pare sekund później widziałem w

> lusterku że ten samochód wpada w poślizg i ląduje w rowie (pewnie wykonał gwałtowny manewr jak

> w ostatniej chwili przed maską zobaczył tego pijaka na swoim pasie). Nic sie nie stało

> poważnego.

> Ale takie pytanie.. co byście zrobili?

Obowiązkowo należy się zatrzymać, udzielić poszkodowanym ( temu w rowie i pijakowi) pierwszej pomocy, wezwać odpowiednie służby.

Szczególnie w te mrozy, kiedy nawet w telewizji apelują żeby nie zostawiać pijaków na śniegu.

Odjechanie z miejsca wypadku grozi odsiadką z art. 162 par. 1 KK ... bo może jednak coś się stało a w lusterku trudno to ocenić.

Ale jak już po herbacie, to teraz chyba trzeba by się rozejrzeć za dobrym adwokatem

Quote:

§ 1. Kto człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie udziela pomocy, mogąc jej udzielić bez narażenia siebie lub innej osoby na niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3

Napisano

> sił?

Srodkiem pasa? Pomocy? Chyba w przekroczeniu Styksu icon_rolleyes.gif

Napisano

> Mignąłbym światłami. Pewnie bym jeszcze zatrąbił. Jak chcę zwrócić uwage to mrugam światłami.

W pierwszej chwili zrobiłbym tak samo.

Jednak tak sobie myśle , że taki kierowca chwilowo zdekoncentrowałby sie myśląc o co Ci chodzi.

Poza tym po takim błyśnieciu w ciemnym miejscu jeszcze gorzej by widział i obawiam sie , że często zamiast dokładniej patrzec w przód , spojrzałby w lusterko co dalej robisz i o co Ci chodziło.

Jak nie ma CB to ciężko w sensowny sposób ostrzec , ale najlepiej chyba jednak pomigac pare razy (wiecej niz 5) krotkimi błyskami

Napisano
  • Autor

> Obowiązkowo należy się zatrzymać, udzielić poszkodowanym ( temu w rowie i pijakowi) pierwszej

> pomocy, wezwać odpowiednie służby.

Widze ze nie zrozumiales pytania ok.gif

Napisano

W tej knkretnej sytuacji:

1. Miganie ostrzegające

2. Parę słów przez radio ( może gość z przeciwka ma antenę) - ale szybko i na temat a nie "Kolego jesteś na radiu itd.

A jeśli po prostu zauważyłem pijaka i nic poza tym, to mówię o tym przez radio bo może ktoś usłyszy.

Napisano

uzywam klaksonu - dlugi sygnał drzwiekowy, tak aby kierowca z naprzeciwka "spanikował" - chodzi o to , ze odpusci gaz, zacznie sie ogladac, pytac "o co chodzi" co moze dać mu czas na wyhamowanie (mniejsza predkosc i zaalarmowanie pozwoli mu szybciej zauwazyc osobe na jezdni)

Napisano

> Srodkiem pasa? Pomocy? Chyba w przekroczeniu Styksu

We wtorek u mnie na środku drogi gość padł na zawał. Pewnie przed tym wyglądał jak pijak.

Napisano

Króciutkie dwa-trzy błyski długimi, żeby nie olśnić. Jest też opcja zamienna, ale tę stosuję głównie by komuś zwrócić uwagę, że nie ma włączonych świateł - szybkie wyłączenie i załączenie świateł mijania.

Awaryjnymi sygnalizuję takie sytuacje jadącym za mną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.