Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdza na fotelach.

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj przez przypadek zauważyłem w mojej maździe 3 z 2006r. że zardzewiałe jest oparcie tylnej kanapy. Dokładniej blacha od strony bagażnika która jest zaraz pod pokrowcem. Blacha ta nie jest niczym zabezpieczona, nawet jej nie pomalowali. Zardzewiała na całej powierzchni tak samo. Zastanawiam się czy auta teraz robi się "na odpier***"? Mają tylko ładnie wyglądać z zewnątrz a reszta zrobiona tanim kosztem? Zdjęcie nie jest dobrej jakości, ale coś tam na nim widać. Cała blacha pokryta jest rdzawym nalotem i miejscami rdza już zaczęła wchodzić w blachę.

201203021154729.jpg

Napisano

> Dzisiaj przez przypadek zauważyłem w mojej maździe 3 z 2006r. że zardzewiałe jest oparcie tylnej

> kanapy. Dokładniej blacha od strony bagażnika która jest zaraz pod pokrowcem. Blacha ta nie

> jest niczym zabezpieczona, nawet jej nie pomalowali. Zardzewiała na całej powierzchni tak

> samo. Zastanawiam się czy auta teraz robi się "na odpierdol"? Mają tylko ładnie wyglądać z

> zewnątrz a reszta zrobiona tanim kosztem? Zdjęcie nie jest dobrej jakości, ale coś tam na nim

> widać. Cała blacha pokryta jest rdzawym nalotem i miejscami rdza już zaczęła wchodzić w

> blachę.

Zaraz przyleci Marooha i dostaniesz bana. wink.gif

Napisano

> Zaraz przyleci Marooha i dostaniesz bana.

bo mazdy nie rdzewieją? hehe.gif

Napisano
  • Autor

To jest jedyna rdza w tej Maździe... Nigdzie nawet śrubki nie ma zardzewiałej, a tutaj nagle cała tylna kanapa.

Napisano

> Zastanawiam się czy auta teraz robi się "na odpierdol"? Mają tylko ładnie wyglądać z

> zewnątrz a reszta zrobiona tanim kosztem?

W sumie to krótko, rzeczowo i trafnie to ująłeś. Nic dodać nic ująć. sick.gif

W moim sedici stwierdziłem pospawany z gołej "czarnej" blachy cały mechanizm trzymania pedałów. Nawet najmniejszego śladu podkładówki, do tego ostre krawędzie, zero obróbki! no.gif W aucie za szśćdziesiąt kilka tysi! angryfire.gif

Napisano
  • Autor

Jak widać nikogo to nie uraziło a inaczej tego określić nie mogłem.

Ciekawe ile jeszcze takich oszczędności producenta można znaleźć w aucie. Kiedyś chyba takich przekrętów nie było.

Napisano

> Jak widać nikogo to nie uraziło a inaczej tego określić nie mogłem.

> Ciekawe ile jeszcze takich oszczędności producenta można znaleźć w aucie. Kiedyś chyba takich

> przekrętów nie było.

No i pewnie żebyś z tego chciał zrobić aferę to producent się najwyżej pochwali, że rezygnując z malowania tego elementu znacząco zadbał o ochronę środowiska wink.gif

Napisano

> Jak widać nikogo to nie uraziło a inaczej tego określić nie mogłem.

> Ciekawe ile jeszcze takich oszczędności producenta można znaleźć w aucie. Kiedyś chyba takich

> przekrętów nie było.

Tak, teraz auta robi się na odpier.... Wg moich obserwacji w warsztacie samochodowym im młodsze auto tym mniej lakieru i zabezpieczeń antykorozyjnych na aucie.

Napisano
  • Autor

Afery nie zrobie, bo co to da? Auto ma 6 lat i jest po gwarancji:) musiała by byc gruba afera na większą skalę i akcja naprawcza mazdy:D Wszystkie mazdy do malowania;p

Napisano

> To jest jedyna rdza w tej Maździe... Nigdzie nawet śrubki nie ma zardzewiałej, a tutaj nagle cała

> tylna kanapa.

Heh taaak taaak..

Porozmawiamy za 2 lata.

Moja mazda ma teraz 8 lat wink.gif

Napisano

> Afery nie zrobie, bo co to da? Auto ma 6 lat i jest po gwarancji:) musiała by byc gruba afera na

> większą skalę i akcja naprawcza mazdy:D Wszystkie mazdy do malowania;p

No to szukaj teraz innych skorodowanych i pozew zbiorowy do mazdy hehe.gif

Napisano

> Zastanawiam się czy auta teraz robi się "na odpier***"? Mają tylko ładnie wyglądać z

> zewnątrz a reszta zrobiona tanim kosztem?

nie, to mazda, ten typ tak ma, zresztą mazda w ogóle jest "inna" * waytogo.gif

*na podstawie doświadczeń z dwóch mazd 626 rocznik około 98 oraz mazda 6 rocznik około 2000

Napisano
  • Autor

> nie, to mazda, ten typ tak ma, zresztą mazda w ogóle jest "inna" *

> *na podstawie doświadczeń z dwóch mazd 626 rocznik około 98 oraz mazda 6 rocznik około 2000

Ja jak to tej pory złego słowa nie mogę o niej powiedzieć. Jeźdzę nią trzeci rok i kompletnie nic sie nigdy nie działo. Jak na razie jestem zadowolony, poza tym siedzeniem, bo to przesada...

Napisano

> Ja jak to tej pory złego słowa nie mogę o niej powiedzieć. Jeźdzę nią trzeci rok i kompletnie nic

> sie nigdy nie działo.

No i nic nie bedzie sie dzialo.... poza rdza wink.gif

Napisano
  • Autor

> No i nic nie bedzie sie dzialo.... poza rdza

Rodzice mieli Focusa I generacji. Jeśli mazda nie będzie rdzewiała tak jak focus to wszystko będzie OK:D

Napisano

Lecą po kosztach.Nowe auta już nawet komory silnika i maski od tej strony nie maja malowane na kolor bazowy tylko zostawione w podkładzie sick.gif

Napisano

> Lecą po kosztach.Nowe auta już nawet komory silnika i maski od tej strony nie maja malowane na

> kolor bazowy tylko zostawione w podkładzie

Które to nowe auta? Nie zauważyłem czegoś takiego.

Napisano

Popatrz dokladniej na tylne nadkola, ranty blotnikow. Juz w wielu takich "trojkach" widzialem korozje w tych miejscach. U kolegi w takim aucie z 2006 roku z prawej strony zaczyna robic sie nieciekawie oslabiony.gif

Napisano

> Które to nowe auta? Nie zauważyłem czegoś takiego.

Subaru Impreza moja z 2007 roku tak miała. Cała maska od wewnatrz i komora silnika w szarym podkladzie, kolor samochodu srebrny.

Napisano

> Które to nowe auta?

Np. niektóre modele Suzuki grinser006.gif - maska od spodu, komórka silnika, podłoga kabiny pod wykładziną i we wnęce bagażnika bez lakieru, tylko jasnoszary podkład.

Napisano

> Które to nowe auta? Nie zauważyłem czegoś takiego.

Pierwsze lepsze z brzegu

3fd6113c_large.jpg

Napisano

> Dzisiaj przez przypadek zauważyłem w mojej maździe 3 z 2006r. że zardzewiałe jest oparcie tylnej

> kanapy. Dokładniej blacha od strony bagażnika która jest zaraz pod pokrowcem. Blacha ta nie

> jest niczym zabezpieczona, nawet jej nie pomalowali. Zardzewiała na całej powierzchni tak

> samo. Zastanawiam się czy auta teraz robi się "na odpier***"? Mają tylko ładnie wyglądać z

> zewnątrz a reszta zrobiona tanim kosztem? Zdjęcie nie jest dobrej jakości, ale coś tam na nim

> widać. Cała blacha pokryta jest rdzawym nalotem i miejscami rdza już zaczęła wchodzić w

> blachę.

Zamoczyła się gdzieś po drodze z fabryki do ostatecznego klienta - zdarza się.

Napisano

> W sumie to krótko, rzeczowo i trafnie to ująłeś. Nic dodać nic ująć.

> W moim sedici stwierdziłem pospawany z gołej "czarnej" blachy cały mechanizm trzymania pedałów.

> Nawet najmniejszego śladu podkładówki, do tego ostre krawędzie, zero obróbki! W aucie za

> szśćdziesiąt kilka tysi!

A co, chciałbyś ładnie wyszlifowane i polakierowane lakierem perłowym? Nikt tego ładniej nie robi bo i po co?

Napisano

> Nawet najmniejszego śladu podkładówki, do tego ostre krawędzie, zero obróbki! W aucie za

> szśćdziesiąt kilka tysi!

sześćdziesiąt tysi to tak naprawdę ledwo 15 tys E czyli kilka średnich pensji w normalnym kraju - więc co byś chciał zlosnik.gif

Napisano

> Cała blacha pokryta jest rdzawym nalotem i miejscami rdza już zaczęła wchodzić w

> blachę.

Oczywiście - powinno to byc zabezpieczone ale moim zdaniem zanim coś się stanie na poważnie z tym siedzieniem na skutek rdzewienia, twoje auto dawno bedzie juz na złomie - ze starośći

Napisano

> Rodzice mieli Focusa I generacji. Jeśli mazda nie będzie rdzewiała tak jak focus to wszystko będzie

> OK:D

Tutaj pare zdjec mojej 8 letniej mazdy.

285408931-rud1.jpg

285408931-rud2.jpg

285408931-rud3.jpg

285408931-rud4.jpg

Napisano

> Tutaj pare zdjec mojej 8 letniej mazdy.

To moja ex 9 letnia Vectra wygląda bez porównania lepiej. shocked.gif

Napisano

prawdę powiedziawszy mój ex 14 letni już sej też wyglądał zdecydowanie lepiej. Ciągnie się za mazdami "ruda opinia", widać nie bezpodstawnie oslabiony.gif

Napisano

Na nadkola była akcja naprawcza, jak nikt nie kiwnął palcem w tej sprawie to niestety tak to się kończy.

IMHO oczywiście zabezpieczenie antyrost zdecydowanie in minus, .

Moje francowate po 14 latach ma tylko rdzę na tłumiku.

Napisano

> A co, chciałbyś ładnie wyszlifowane i polakierowane lakierem perłowym? Nikt tego ładniej nie robi

> bo i po co?

Tak, chciałbym, żeby było obrobione na tyle żeby nie pokaleczyć rąk (co mnie spotkało) przy przeciąganiu przewodu od alarmu. Nie pisałem też o lakierze perłowym (zbędna uszczypliwość), tylko o pryśnięciu podkładem!

We wszystkich moich samochodach nawet tych najtańszych było to lepiej zrobione! Koszt niewielki a efekt duży.

To tak jakbyś nosił podarte gatki i nie robiłoby to ci różnicy, bo i tak nie widać... crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.