Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

500 zl mandatu za nieprzerejestrowanie auta w ciagu 30 dni

Featured Replies

Napisano

dzisiaj przy kontroli policjant chcial mi dac 500 zl mandatu za nieprzerejestrowanie auta w ciagu ustawowych 30 dni...zapytany o paragraf nie powiedzial tylko ze "niedopelnienie obowiazku" oraz stwierdzil ze takim autem nie mam prawa sie poruszac po uplywie 30 dni ( pomimo ze ubezpieczenie i przeglad wazny do 28.05.2012)

Oczywiscie nie przyjalem i powiedzialem zeby pisal do sadu pismo ale zrezygnowal wtedy i tylko 50 zl za brak dokumentu dostalem....

Pytanie :

Czy jest cos takiego jak mandat 500 zl za nie przerejestrowanie auta ? czy ktos moze podac jakis paragraf ? Juz drugi raz na nich wpadlem , powiedzieli ze nastepnym razem zakaz dalszej jazdy i laweta oraz wniosek do sadu odrazu bedzie...

Napisano

z tego to co się orientuję, to przepis jest, ale nie ma sankcji za nie przerejestrowanie auta.Tak więc mandat chciał dać z własnego "widzi mi się"

Napisano
  • Autor

> z tego to co się orientuję, to przepis jest, ale nie ma sankcji za nie przerejestrowanie auta.Tak

> więc mandat chciał dać z własnego "widzi mi się"

no wlasnie wiem ze jest obowiazek ale zadnej kary za to nie ma ewentualnie skrzywienie pani w okienku pozniej podczas przerejestrowania....Nie moze przeciez wypisac 500 za widzimisie bez zadnego paragrafu , nie ?

Napisano

> Czy jest cos takiego jak mandat 500 zl za nie przerejestrowanie auta ? czy ktos moze podac jakis

> paragraf ? Juz drugi raz na nich wpadlem , powiedzieli ze nastepnym razem zakaz dalszej jazdy

> i laweta oraz wniosek do sadu odrazu bedzie...

Art. 78. 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

Napisano

> Art. 78. 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie

> nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

> 1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

z jakiej ustawy ten artykuł?

co do mandatu ... jak będzie bardzo chciał to da za co innego zlosnik.gif

Napisano

> z jakiej ustawy ten artykuł?

> co do mandatu ... jak będzie bardzo chciał to da za co innego

Prawo o Ruchu Drogowym.

Napisano

> Art. 78. 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie

A gdzie tu mowa o konsekwencjach niedokonania w terminie. Bo narazie takowych nie ma. Chca wprowadzic kare, ze po przekroczeniu tego terminu koszt rejestracji bedzie wyzszy.

A gdzie w taryfikatorze stoii 500zl za nieprzerejstrowanie?

Napisano

> A gdzie tu mowa o konsekwencjach niedokonania w terminie. Bo narazie takowych nie ma. nieprzerejstrowanie?

PORD to nie jest zbiór kar.

Napisano
  • Autor

ok...ale na jakiej podstawie 500 zl i zakaz dalszej jazdy bo auto niby "nie spelnia wymogow technicznych do poruszania sie po drodze z powodu nieprzerejestrowania - slowa policjanta z dzisiaj"

Napisano

> ok...ale na jakiej podstawie 500 zl i zakaz dalszej jazdy bo auto niby "nie spelnia wymogow

> technicznych do poruszania sie po drodze z powodu nieprzerejestrowania - slowa policjanta z

> dzisiaj"

Niema takiego mandatu. Więc chciał Cię nastraszyć.

Napisano

> A gdzie tu mowa o konsekwencjach niedokonania w terminie. Bo narazie takowych nie ma.

Jesteś pewien? Opisane tutaj zachowanie należałoby zakwalifikować, jako wykroczenie z art. 97 KW w zw. z art. 78 ust. 2 pkt 1 UPoRD. Za wykroczenie z art. 97 KW Sąd może orzec grzywnę w wysokości do 3000 zł., a Policjant może nałożyć grzywnę w postępowaniu mandatowym w wysokości do 500 zł.

Podstawy prawne:

Kodeks Wykroczeń

Art. 97. Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.) lub przepisom wydanym na jej podstawie, podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.

Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym

Art. 78

2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

Kodeks Postępowania w Sprawach o Wykroczenia

Art. 96. § 1. W postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł, a w przypadku, o którym mowa w art. 9 § 1 Kodeksu wykroczeń - do 1.000 zł.

Napisano

tylko 50

> zl za brak dokumentu dostalem....

za brak jakiego dokumentu? prawo jazdy , dowód rejestracyjny był ważny i badanie też, OC było. wszystkie dokumenty były, a że nie na Ciebie? ja bym mandatu nie przyjął.

Napisano

Ale nie ma przewidzianej kary za spoznienie ,moze poza motywujacym spojrzeniem pani w urzedzie miejskim.

Napisano

> ok...ale na jakiej podstawie 500 zl i zakaz dalszej jazdy bo auto niby "nie spelnia wymogow

> technicznych do poruszania sie po drodze z powodu nieprzerejestrowania - slowa policjanta z

> dzisiaj"

a przyjmijmy, że poprzedni właściciel zgłosił fakt zbycia pojazdu w swoim WK a Ty nie zarejestrowałeś samochodu na siebie więc teoretycznie ten samochód nie jest zarejestrowany... czyli nie spełnia warunków technicznych - tak czy nie?

Napisano

> czyli nie spełnia warunków technicznych - tak czy nie?

A rejestracja pojazdu jest warunkiem technicznym ?

Napisano

> A rejestracja pojazdu jest warunkiem technicznym ?

może skrót myślowy, ale rzuć okiem tutaj:

jakiś tekst

a gdyby policjant był złośliwy i skierował sprawę do sądu tu myślę ze kolega mógłby mieć ciepło...

Napisano

> a przyjmijmy, że poprzedni właściciel zgłosił fakt zbycia pojazdu w swoim WK a Ty nie

> zarejestrowałeś samochodu na siebie więc teoretycznie ten samochód nie jest zarejestrowany...

I teoretycznie, i praktycznie jest zarejestrowany, gdyż był i jest wpisany do rejestru. Poprzedni właściciel nie wyrejestrował go, a jedynie zawiadomił o zbyciu i zmianie własciela w związku ze zbyciem.

> czyli nie spełnia warunków technicznych - tak czy nie?

Nie. Warunki techniczne są spełnione o ile pojazd ma homologację i ważne badania i nie został zmodyfikowany w sposób niezgodny z warunkami technicznymi.

Zarejestrowanie przez nowego własciciela jest czynnością administracyjną.

Napisano

> A rejestracja pojazdu jest warunkiem technicznym ?

a co gdyby kolega był sprawcą kolizji?

auto nie przerejestrowane należy przyjąć też, że został zgłoszony fakt zbycia pojazdu przez poprzedniego właściciela, polisa OC też figuruje na poprzedniego właściciela... i co teraz? sam jestem ciekaw

Napisano

> a co gdyby kolega był sprawcą kolizji?

> auto nie przerejestrowane należy przyjąć też, że został zgłoszony fakt zbycia pojazdu przez

> poprzedniego właściciela,

Hipoteza, gdyż nic pewnego, że zgłoszono. Ale załóżmy, że tak. Czy znaczenie ma, kto jest wpisany jako właściciel, jeśli wiadomo, kto jest sprawcą wypadku?

> polisa OC też figuruje na poprzedniego właściciela... i co teraz?sam jestem ciekaw

Czy polisa OC jest ważna? Jeśli tak, to szkody pokrywane są z tej polisy. Możliwy jest przypadek, że nabywca zgłosił się do ubezpieczalni z przepisaniem polisy, gdyż może to chyba zrobić nawet w dniu zakupu. Ustawa nie mówi - o ile pamiętam - że ma to zrobić po przerejestrowaniu.

Napisano

> Hipoteza, gdyż nic pewnego, że zgłoszono. Ale załóżmy, że tak. Czy znaczenie ma, kto jest wpisany

> jako właściciel, jeśli wiadomo, kto jest sprawcą wypadku?

> Czy polisa OC jest ważna? Jeśli tak, to szkody pokrywane są z tej polisy. Możliwy jest przypadek,

> że nabywca zgłosił się do ubezpieczalni z przepisaniem polisy, gdyż może to chyba zrobić nawet

> w dniu zakupu. Ustawa nie mówi - o ile pamiętam - że ma to zrobić po przerejestrowaniu.

a czy nie a też obowiązku przepisanai polisy na siebie w wyznaczonym terminie?

czyli wygląda, że kupuję auto np. od Ciebie i śmigam nim do woli nie zgłaszając nigdzie faktu nabycia auta i nikt mi nic nie może zrobić?

Napisano

> a czy nie a też obowiązku przepisanai polisy na siebie w wyznaczonym terminie?

> czyli wygląda, że kupuję auto np. od Ciebie i śmigam nim do woli nie zgłaszając nigdzie faktu

> nabycia auta i nikt mi nic nie może zrobić?

Jak kupisz dom i koles ktory Ci go sprzedal sie nie wymeldowal tez mu nic nie mozesz zrobic. Co najwyzej zalozyc sprawe i miec nadzieje ze nie bedzie chcial wrocic do domu.

Wiec to nie jedyna glupota. Ale niestety spotkalem sie z taka sytuacja.

Dlatego po sprzedazy trzeba zglosic zbycie pojazdu i trzymac papiery, dopelnienia tej formalnosci.

Napisano

> Jak kupisz dom i koles ktory Ci go sprzedal sie nie wymeldowal tez mu nic nie mozesz zrobic. Co

> najwyzej zalozyc sprawe i miec nadzieje ze nie bedzie chcial wrocic do domu.

> Wiec to nie jedyna glupota. Ale niestety spotkalem sie z taka sytuacja.

mogę jeszcze zaparkować auto na Twojej posesji i też mi nic nie możesz zrobić facepalm%5B1%5D.gif

> Dlatego po sprzedazy trzeba zglosic zbycie pojazdu i trzymac papiery, dopelnienia tej formalnosci.

czyli nic się nie zmieniło w dalszym ciągu głęboka komuna...

papiery trzymam zawsze w myśl powiedzenia: chroń swój tyłek ok.gif

Napisano

> a co gdyby kolega był sprawcą kolizji?

Akurat tak miałem, że chłop który we mnie przywalił kupił auto 90dni wcześniej i go nie przerejestrował. Było oc, przeglad. Policjant poprosił tylko o umowę kupna-sprzedaży którą tamten miał ze sobą (obezpieczenie było przepisane na nowego właściciela a DR był na poprzedniego)

nie było problemu, odszkodowanie zostąło wypłacone, a zniżki poszły sie...nowemu właścicielowi

Napisano

> Jesteś pewien? Opisane tutaj zachowanie należałoby zakwalifikować, jako wykroczenie z art. 97 KW w

> zw. z art. 78 ust. 2 pkt 1 UPoRD. Za wykroczenie z art. 97 KW Sąd może orzec grzywnę w

> wysokości do 3000 zł., a Policjant może nałożyć grzywnę w postępowaniu mandatowym w wysokości

> do 500 zł.

Do tego powinien zabrać DR.

Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Napisano
  • Autor

do ubezpieczyciela zgloszone ze kupilem auto z OC i jest aneks do umowy tak wiec ubezpieczenie jest na mnie... do tego ze soba w aucie woze umowe Kupna sprzedazy

Napisano
  • Autor

> Do tego powinien zabrać DR.

> Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

> 7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

o i to jest jakas tam podstawa prawna z ktora nie mozna sie klocic tyle ze mam ze soba umowe kupna sprzedazy....

Napisano

> Akurat tak miałem, że chłop który we mnie przywalił kupił auto 90dni wcześniej i go nie

> przerejestrował. Było oc, przeglad. Policjant poprosił tylko o umowę kupna-sprzedaży którą

> tamten miał ze sobą (obezpieczenie było przepisane na nowego właściciela a DR był na

> poprzedniego)

> nie było problemu, odszkodowanie zostąło wypłacone, a zniżki poszły sie...nowemu właścicielowi

A swoją drogą to zupełnie nie rozumiem ludzi, którym nie wystarcza 30 dni na przerejestrowanie autka. Zawsze się zastanawiam, czy są tak bezdennie głupi, że ich to przerasta, czy tez najzwyczajniejsze w świecie lenistwo przez nich przemawia. hmm.gif Tak czy siak nie chciałbym mieć z takimi do czynienia.

Napisano

> A swoją drogą to zupełnie nie rozumiem ludzi, którym nie wystarcza 30 dni na przerejestrowanie

> autka. Zawsze się zastanawiam, czy są tak bezdennie głupi, że ich to przerasta, czy tez

> najzwyczajniejsze w świecie lenistwo przez nich przemawia. Tak czy siak nie chciałbym mieć z

> takimi do czynienia.

Przerejestrowanie wiaze sie z kosztami.

Nowe tablice, nowa naklejka, nowy dowod, itp. To chyba wychodzi ponad 200zl.

Jak ktos kupuje auto poto zeby nim pojezdzic pare miesiecy i potem sprzedac, to oczywiste ze chce uniknac kosztow.

Jak wkoncu wprowadza ten przepis, dzieki ktoremu juz nie trzeba bedzie zamieniac tablic rejestracyjnych, to zapewne i chec do nieprzerejestrowywania wsrod kierowcow zniknie.

Napisano
  • Autor

> A swoją drogą to zupełnie nie rozumiem ludzi, którym nie wystarcza 30 dni na przerejestrowanie

> autka.

nie wszystko widac musisz rozumiec...

>Zawsze się zastanawiam, czy są tak bezdennie głupi, że ich to przerasta,

chyba sie zapedziles troche nono.gif

> czy tez

> najzwyczajniejsze w świecie lenistwo przez nich przemawia. Tak czy siak nie chciałbym mieć z

> takimi do czynienia.

moj stracony dzien pracy zeby cos zalatwic w WK na wiktorskiej wycieniam na wiecej niz jakies glupie przerejestrowanie auta...mam przepisane na siebie ubezpieczenie , woze ze soba umowe KS i nie widze podstaw zeby placic 180 zl za 2 tabliczki , naklejke i kawalek papieru...tymbardziej ze auto kupilem za 200 zl (!) jako zabawke do kjs dopoki sie nie rozpadnie ze starosci... eot

Napisano

> autka. Zawsze się zastanawiam, czy są tak bezdennie głupi, że ich to przerasta, czy tez

> takimi do czynienia.

Mam CC kupione rok temu, po stłuczce, powoli je składam, w momencie zakupu nie miało przeglądu. Jak skończę remont, zrobię przegląd i przerejestruję auto. Ubezpieczenie jest na mnie. Ale widzę, że takiej możliwości nie wziąłeś pod uwagę hmm.gif

Napisano
  • Autor

lepiej od glupich powyzywac...i oczywiscie wniesc cos madrego do tematu ok.gif

Napisano

ja bym na Twoim miejscu przejął się bardziej "skarbówką". Kolega myślał, że w dalszym ciągu jest 30 dni na złożenie kwitów i się przeliczył. Jest 14-ście, nałożyli na niego grzywnę w wysokości 500 zeta tongue.gif

Napisano

> takimi do czynienia.

jestem głupi! cool.gif

ja np nie przerejestrowałem bo chcę mieć czarne blachy na Wołdze i co ?

Napisano
  • Autor

> ja bym na Twoim miejscu przejął się bardziej "skarbówką". Kolega myślał, że w dalszym ciągu jest 30

> dni na złożenie kwitów i się przeliczył. Jest 14-ście, nałożyli na niego grzywnę w wysokości

> 500 zeta

auto kosztowalo 200 zl wiec skarbowki nie musze oplacac

Napisano

> auto kosztowalo 200 zl wiec skarbowki nie musze oplacac

A nie jest tak, ze PCC-3 trzeba zlozyc. I to oni ocenia, czy miescisz sie w kwocie wolnej od podatku?

Napisano
  • Autor

bylem w skarbowce i powiedzieli ze nic nie musze placic ...auto to stary fiat rocznik 84 wiec cena prawdziwa na umowie smile.gif

Napisano

Quote:

moj stracony dzien pracy zeby cos zalatwic w WK na wiktorskiej wycieniam na wiecej niz jakies glupie przerejestrowanie auta...mam przepisane na siebie ubezpieczenie , woze ze soba umowe KS i nie widze podstaw zeby placic 180 zl za 2 tabliczki , naklejke i kawalek papieru...tymbardziej ze auto kupilem za 200 zl (!) jako zabawke do kjs dopoki sie nie rozpadnie ze starosci... eot

ta a poprzednik będzie się za Ciebie ciągał po urzedach czy chociażby na policial.gif w sprawie głupiego fotoradaru, bo w dalszym ciągu w CEPiK-u będzie figurował jako właściciel parcha zlosnik.gifzlosnik.gif To Ty masz obowiązek przerejstrować auto, a nie on hehe.gif

Może i serce Ciebie boli wydać prawie 2 stówy na dopełnienie zgodnie ze sztuką jak śmietnik tyle samo Ciebie kosztował ale prawda jest brutalna, jak ma się konia to i na siano dla niego też trzeba mieć talary.

Napisano

> ta a poprzednik będzie się za Ciebie ciągał po urzedach czy chociażby na w sprawie głupiego

> fotoradaru, bo w dalszym ciągu w CEPiK-u będzie figurował jako właściciel parcha To Ty masz

> obowiązek przerejstrować auto, a nie on

Ale co konia obchodzi , ze sie woz wali zlosnik.gif Ty sie tak wszystkimi dookola martwisz clown.gif?

Napisano

> Jak kupisz dom i koles ktory Ci go sprzedal sie nie wymeldowal tez mu nic nie mozesz zrobic. Co

> najwyzej zalozyc sprawe i miec nadzieje ze nie bedzie chcial wrocic do domu.

Hmm..

To meldunek daje prawa do lokalu?

Już tą tezę gdzieś słyszałem...

BABCIA?!

Co Ty tu robisz?!

Napisano

> Ale co konia obchodzi , ze sie woz wali Ty sie tak wszystkimi dookola martwisz ?

raczej tak zlosnik.gif

Byłbyś szczęśliwy gdybyś musiał latać po całej PL z umową, żeby każdy mógł sobie skserować, bo Ty 10 lat temu auto sprzedałeś, a gość nie przerejestrował go?

Napisano

> raczej tak

> Byłbyś szczęśliwy gdybyś musiał latać po całej PL z umową, żeby każdy mógł sobie skserować, bo Ty

> 10 lat temu auto sprzedałeś, a gość nie przerejestrował go?

Mało tego. Co roku ubezpieczalnia upominała się o wpłatę za OC?

Napisano

> Hmm..

> To meldunek daje prawa do lokalu?

> Już tą tezę gdzieś słyszałem...

> BABCIA?!

> Co Ty tu robisz?!

Nie daje prawa do lokalu, ale jak wejdzie Ci do domu to policja nie usunie takiego delikwenta.

A zeby wymeldowac kogos bez jego zgody, to 4 wizje lokalne+ sprawa w sadzie i minimum rok zalatwiania wszystkiego.

Napisano

> Nie daje prawa do lokalu, ale jak wejdzie Ci do domu to policja nie usunie takiego delikwenta.

Bardzo, ale to BARDZO się mylisz.

Napisano

> Jesteś pewien? Opisane tutaj zachowanie należałoby zakwalifikować, jako wykroczenie z art. 97 KW

Nie należałoby. Art. 97 kodeksu wykroczeń znajduje się w w rozdziale "Wykroczenia przeciwko bezpieczeństwu i porządkowi w komunikacji". Ciężko do takich zaliczyć nieprzerejestrowanie pojazdu.

Patrz na całość aktu prawnego a nie jeden przepis.

Napisano

> Mało tego. Co roku ubezpieczalnia upominała się o wpłatę za OC?

A niby dlaczego ma sie upominac. Sprzedajacy zglasza fakt do WK i ubezpieczyciela. I zapomina o temacie.

Tylko lepiej miec te papiery. Bo znajomy mial nieprzyjemna wizyte Panow z policji. Bo ktos po zakupie jesgo auta mial wypadek i uciekl.

Ale 5 minut wyjasnienie sprawy i policja szukala nowego wlasciciela.

Napisano

> Bardzo, ale to BARDZO się mylisz.

Bo?? tak mowisz?

Ja kupilem dom i koles zapomnial sie wymeldowac, wiec to przerabialem.

Napisano

> 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30

> dni starostę o:

"Szanowny panie Starosto.

Uprzejmie informuję, że w dniu 01 marca 2012 nabyłem drogą kupna pojazd m-ki dełu tiko VIN nr xxxxx nr rej W0 DZIDA od Mietka Kowalskiego.

Z poważaniem

Zenobiusz Padalec"

Wysyłam poleconym ZPO i mam krycie.

Ustawa mówi o ZAWIADOMIENIU - nie precyzuje jak to zrobić, więc powyższe jest prawidłowe.

I teraz - jak pan na drodze udowodni Ci, że nie zrobiłeś jak wyżej?

Napisano

> Mało tego. Co roku ubezpieczalnia upominała się o wpłatę za OC?

co ja mam Tobie napisać, wkurza mnie takie podejście na zasadzie "bo ja mam fun, a ktoś zgryz".

A że autor będzie "ćwiczył" kanta jest duża szansa, że upierdliwcy będą dzownić policial.gif, a ci ostatniego właściciela będą ganiać.

Albo się ma kasę na utrzymanie auta albo nie ma, z takim podejściem ludzkim, to później te wraki porzucone wszędzie stoją, ajk nie na ulicy to po lasach confused.gif

Napisano

> A niby dlaczego ma sie upominac. Sprzedajacy zglasza fakt do WK i ubezpieczyciela. I zapomina o

> temacie.

Może i zgłasza do swojego, ale nie jest powiedziane, że nie przyjdzie od innego zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.