Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seryjne 662 KM

Featured Replies

Napisano

Może to nie ma nic do rzeczy ale ta komora silnika... matko jedyna jakie to bez smaku spineyes.gif

Napisano

zarówno w środku jak i pod maską tak tandetny, że aż piękny, kocham za to amerykańskie wozy serduszka.gif

pzdr

Napisano
  • Autor

> Może to nie ma nic do rzeczy ale ta komora silnika... matko jedyna jakie to bez smaku

Funkcjonalność ponad wszystko.

Napisano

> Może to nie ma nic do rzeczy ale ta komora silnika... matko jedyna jakie to bez smaku

co w tej komorze jest nie tak icon_eek.gif (poza doborem kolorów)?

wolałbyś plastikowy stół zasłaniający wszystko? zlosnik.gif

IMO wygląda na dość wygodną do pogrzebania cool.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> co w tej komorze jest nie tak (poza doborem kolorów)?

> wolałbyś plastikowy stół zasłaniający wszystko?

> IMO wygląda na dość wygodną do pogrzebania

Mnie najbardziej zadziwiło jak maleńkie kółko pasowe jest do tego superchargera. Biorąc pod uwagę że żre on ponad 100 KM przy 6500 obrotach, to nie wiem jak cała ta moc jest przenoszona na takiej małej powierzchni bez obawy że ten pasek pęknie.

Napisano

> Mnie najbardziej zadziwiło jak maleńkie kółko pasowe jest do tego superchargera. Biorąc pod uwagę

> że żre on ponad 100 KM przy 6500 obrotach, to nie wiem jak cała ta moc jest przenoszona na

> takiej małej powierzchni bez obawy że ten pasek pęknie.

Skutery śnieżne mają grubo ponad 100 koni i duuużo cieńsze paski i jakoś to śmiga (aczkolwiek dodatkowy pasek to w skuterze jak koło zapasowe hehe.gif)

Napisano
  • Autor

> Skutery śnieżne mają grubo ponad 100 koni i duuużo cieńsze paski i jakoś to śmiga (aczkolwiek

> dodatkowy pasek to w skuterze jak koło zapasowe )

Ale te paski maja duże koło na którym są opasane. Zauważ ze tutaj kółko jest maleńkie = pasek ma mała powierzchnie na której pracuje = musi się ostro wyginać = nagrzewać.

Napisano
  • Autor

Tyle udało się testerom Car & Driver wycisnąć z tego Mustanga. Ponieważ jedynka jest bardzo długa, to czas do setki będzie pewnie w okolicach 3.6 sekundy.

Druga ciekawostka - ilość chłodnic - oczywiście woda + intercooler, chłodnica oleju w silniku, chłodnica oleju w manualem skrzyni biegów (skrzynia ma własna pompę oleju) i (uwaga!) chłodnica oleju w mechanizmie różnicowym zainstalowana z przodu samochodu = rury z olejem biegnące z przodu samochodu na tył. Mechanizm różnicowy też ma własną pompę oleju.

Napisano

> Ale te paski maja duże koło na którym są opasane. Zauważ ze tutaj kółko jest maleńkie = pasek ma

> mała powierzchnie na której pracuje = musi się ostro wyginać = nagrzewać.

No na pewno lekko nie ma.

Napisano

> Ale te paski maja duże koło na którym są opasane. Zauważ ze tutaj kółko jest maleńkie = pasek ma

Jest dość szeroki, zapewne ma więcej niż 4 rowki i zobacz, że koło jest owinięte prawie po całym obwodzie, dodatkowo pewnie wymieniany jest razem z olejem, a nawet jak pęknie to po prostu auto będzie słabsze.

Napisano

a motory napędzanae pasem? często pędzą więcej niz 100 KM, do tego jeszcze na pracującym wahaczu. dają rade, i są podobnej szerokości.

panowie z forda wiedzą co robią smile.gif poza tym - tania część, łatwa do wymiany, nawet jak interwał mały na to.

Napisano
  • Autor

The 2013 Ford Mustang Shelby GT500 has 662 hp, right?

That's not all, apparently.

The guys over at 5.0 Mustang and Super Fords magazine have dyno-tested the new Mustang. They saw 609 hp at the rear wheels. Using standard calculations, that extrapolates to a whopping 700 ponies at the crank.

Read more: http://www.autoweek.com/article/20120525/videonews/120529861#ixzz1vwNyk8Zx

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Ford dziś pokazał limitowana (niestety do jednego egzemplarza) wersje GT500:

Shelby-Final-front-626x382.jpg

Przez zmianę superchargera na Ford Racing Whipple 4.0L osiągnięto moc 850 KM. Żeby dało się ja przenieść na asfalt, koła maja szerokość 13 cali (33cm). A żeby dało się to monstrum zahamować, to zamiast standardowych hamulców Brembo, zainstalowano wyścigowe Shelby Wilwood.

Napisano

> Ford dziś pokazał limitowana (niestety do jednego egzemplarza) wersje GT500:

> Przez zmianę superchargera na Ford Racing Whipple 4.0L osiągnięto moc 850 KM. Żeby dało się ja

> przenieść na asfalt, koła maja szerokość 13 cali (33cm). A żeby dało się to monstrum

> zahamować, to zamiast standardowych hamulców Brembo, zainstalowano wyścigowe Shelby Wilwood.

No i kto nim będzie jeździł? Bond czy Nicolas Cage? grinser006.gif

Napisano

> No i kto nim będzie jeździł? Bond czy Nicolas Cage?

stawiam na tego drugiego grinser006.gif

Napisano

> stawiam na tego drugiego

Gone in 61 Seconds? 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> turbodoładowany?

Nigdy, turbo to ZUO. Ma porządny supercharger.

Napisano

Ale supercharger brzmi bardziej SUPER hehe.gif

Napisano

> BTW mogliby nakręcić drugą część

przecież są 2 części...znaczy pierwowzór z lat 70tych i to z Cage'em

wink.gif

może nie tyle 2 części, co 2 wersje.

Napisano

> przecież są 2 części...znaczy pierwowzór z lat 70tych i to z Cage'em

> może nie tyle 2 części, co 2 wersje.

O widzisz... a ja o tym pierwowzorze nie słyszałem icon_eek.gif

Jaki tytuł?

Napisano

> O widzisz... a ja o tym pierwowzorze nie słyszałem

> Jaki tytuł?

"gone in 60 seconds" tyle, że bodaj 74 rok.

ale moim skromnym zdaniem jest słabszy od tego nowego.

samochody fajne, fajne czasy, ale gra aktorska moim zdaniem słaba i z lekka drętwa. warto jednak zobaczyć pierwowzór.

Napisano

> O widzisz... a ja o tym pierwowzorze nie słyszałem

hehe.gifhehe.gif

> Jaki tytuł?

icon_eek.gifpad.gif

Napisano

O, widzę że mamy wytrawnego kinomana na pokładzie, do tego z poczuciem humoru.

Odsyłam Cię do wikipedii, co by ta Twoja szydera nieco przybladła.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Remake

Quote:

Nie wszystkie remaki mają ten sam tytuł co wcześniejsza wersja,

Napisano

To strasznie fajnie zlosnik.gif

Napisano
IThankYou.gifIThankYou.gif
Napisano

chciałeś czyimś kosztem podbudować swoje ego, wyszło zupełnie na odwrót i zamiast zwrócić honor i zostawić pozytywne wrażenie, dalej tańcujesz claps.gif

Napisano

> chciałeś czyimś kosztem podbudować swoje ego, wyszło zupełnie na odwrót i zamiast zwrócić honor i

> zostawić pozytywne wrażenie, dalej tańcujesz

czemu mam zwracać honor? Z powodu czyjejś niewiedzy ?? hehe.gif

Napisano

> samochody fajne, fajne czasy, ale gra aktorska moim zdaniem słaba i z lekka drętwa.

Nieistotne. Grunt, ze pierwszoplanowe postacie to nasi grinser006.gif. Polskie wesele w "Kosciuszko Club" i teksty w stylu "shove it up your dupa" dodaja smaczku rotfl.gif. Najlepiej obejrzec wersje rocznicowa z dodana sciezka muzyczna - wtedy dlugie, chwilami rzeczywiscie nuzace ujecia nabieraja nowego smaku waytogo.gif.

Napisano

> Nieistotne. Grunt, ze pierwszoplanowe postacie to nasi . Polskie wesele w "Kosciuszko Club" i

> teksty w stylu "shove it up your dupa" dodaja smaczku . Najlepiej obejrzec wersje rocznicowa z

> dodana sciezka muzyczna - wtedy dlugie, chwilami rzeczywiscie nuzace ujecia nabieraja nowego

> smaku .

kolejna niefajność, mówią jakimś nieczystym, amerykanckim językiem, który ciężko mi zrozumieć crazy.gif

Napisano

> kolejna niefajność, mówią jakimś nieczystym, amerykanckim językiem, który ciężko mi zrozumieć

Mysle, ze prawdziwe Polonusy mowia rownie "dobrze" po amerykanskiemu, jak i w jezyku swych dziadow 275123014-zielony.gif.

Z reszta dziwne, bo ja jakos nie mialem problemu z ich zrozumieniem... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Za trochę inne pieniądze. Zauważ że możesz w USA wydać 2x tyle co ten Mustang kosztuje, dostaniesz

> za to Corvette ZR1 która nadal kosztuje 1/2 ceny najtańszego Ferrari a na torze pokazuje rury

> praktycznie wszystkiemu co jest produkowane na świecie (jest kilka wyjątków, ale kosztują one

> wielokrotnie więcej).

A do tego w środku jest delikatnie mówiąc "trochę" tanie. Podobnie zresztą jak Camaro, Mustang i cała reszta samochodów z USA.

Nie oszukujmy się - różnica w cenie to nie tylko marketing znaczek na masce, ale też techniczne zaawansowanie, użyte materiały. jedno trzeba Amerykanom przyznać - umieją zrobić mocne auto w dobrych pieniądzach. Za to mocne i luksusowe...Cóż, tutaj już różnie bywa smile.gif

Napisano
  • Autor

> A do tego w środku jest delikatnie mówiąc "trochę" tanie. Podobnie zresztą jak Camaro, Mustang i

> cała reszta samochodów z USA.

Zauwaz ze to samo wnętrze jest w samochodzie za $20K (Mustang V6). To samo jest np. z Subaru Impreza STi czy Mitsubishi Lancer Evo - cena jak w BMW a wnętrze jak w Kia Cee'd. Zreszta dotyczy to także luksusowych samochodów - np. wnętrze Mercedesa C63 AMG jest tez takie samo jak w C250 i zupełnie nie odpowiada cenie samochodu.

A jak chcesz mocno, luksusowo i Made in USA, to Cadillac CTS-V się kłania.

Napisano

> Zauwaz ze to samo wnętrze jest w samochodzie za $20K (Mustang V6). To samo jest np. z Subaru

> Impreza STi czy Mitsubishi Lancer Evo - cena jak w BMW a wnętrze jak w Kia Cee'd.

Akurat cena STi czy EVO to trochę inna bajka. Moim zdaniem producenci ustalają ją na takim poziomie tylko dlatego, że i jeden i drugi muszą równać tylko do pojedynczego przeciwnika smile.gif

Zreszta

> dotyczy to także luksusowych samochodów - np. wnętrze Mercedesa C63 AMG jest tez takie samo

> jak w C250 i zupełnie nie odpowiada cenie samochodu.

I tu się nie zgodzę. Za dopłata C250 MOŻE mieć wnętrze PODOBNE do C63AMG.

Napisano
  • Autor

> I tu się nie zgodzę. Za dopłata C250 MOŻE mieć wnętrze PODOBNE do C63AMG.

No właśnie. Czyli płacisz $80K a masz wnętrze jak w samochodzie za $30K.

Napisano

> No właśnie. Czyli płacisz $80K a masz wnętrze jak w samochodzie za $30K.

Wydaje mi się, że nie miałeś okazji oglądać stojących obok siebie C250 i C63, zgadza się?

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się, że nie miałeś okazji oglądać stojących obok siebie C250 i C63, zgadza się?

Jeździłem C63 i wnętrze jest przyzwoite, ale jak na bazową wersję mercedesa. Porównywalny cenowo S400 ma znacznie lepsze wnętrze. Ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi o to że w przypadku tego Mustanga mamy do czynienia z $20K samochodem w którym zamontowano silnik o olbrzymiej mocy. I nie oszczędzano na zawieszeniu i hamulcach. A wnętrze pozostawiono z modelu za $20K (poza drobnymi wyjątkami jak np. super siedzenia). I dzięki temu osiągnięto końcową cenę porównywalną z trochę lepiej wyposażonym Mercedesem C300. Przy osiągach które zawstydzają praktycznie dowolny samochód ze stajni Mercedesa czy BMW. I o to właśnie chodzi, tego oczekuje klient - dużo mocy a nie wnętrza ze skóry alpejskiej krowy. Tym się właśnie różni USA od EU, gdzie ludzie mają wnętrza samochodów jak w Bentley'u a pod maską silnik od kosiarki (albo co gorsza od traktora).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.