Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seryjne 662 KM

Featured Replies

Napisano

2013-Ford-Mustang-Shelby-GT500-1021-626x382.jpg

http://blog.caranddriver.com/confirmed-2013-ford-mustang-shelby-gt500-rated-at-662-hp-631-lb-ft/

Najmocniejszy seryjnie produkowany V8 - wiecej niż w S63 AMG, wiecej niż w Corvette ZR1, wiecej niż w nowym Viperze! Do tego setka na jedynce. I moment obrotowy jak w traktorze.

Napisano

> http://blog.caranddriver.com/confirmed-2013-ford-mustang-shelby-gt500-rated-at-662-hp-631-lb-ft/

> Najmocniejszy seryjnie produkowany V8 - wiecej niż w S63 AMG, wiecej niż w Corvette ZR1, wiecej niż

> w nowym Viperze! Do tego setka na jedynce. I moment obrotowy jak w traktorze.

pytanie ile bedzie w rzeczywistosci. bo shelby już nie raz oszukiwał w deklaracjach vs hamownia.

Napisano
  • Autor

> pytanie ile bedzie w rzeczywistosci. bo shelby już nie raz oszukiwał w deklaracjach vs hamownia.

Tym razem nie mają jak oszukować, bo ten wynik jest SAE certified - od kilku lat amerykańscy producenci ustalili standardy pomiaru mocy i wszystkie nowe samochody przechodzą przez proces certyfikacji. Co ciekawe najbardziej na tym straciła Honda - jej silniki okazały się średnio o 5-10% słabsze po tym jak wprowadzono certyfikację.

Napisano
  • Autor

> Osiągi?

Nie spodziewam się rewelacyjnych - ciężki silnik na przedniej osi i napęd na tył (z archaiczną sztywną osią) = ten samochód będzie głównie służył do palenia opon. Ale nawet w tym celu fajnie byłoby mieć takie monstrum. Szczególnie że zastosowano sporo ciekawych rozwiązań - regulowane amortyzatory (dwie opcje - potwornie twardo i przeraźliwie twardo), wał napędowy z carbon fiber, skrzynię biegów z długą jedynką (setkę osiąga na jedynce), chłodnicę oleju skrzyni biegów (ręcznej!) i mechanizmu różnicowego i wiele innych. Samochód bez problemu przekracza 200 MPH.

Napisano

> Tym razem nie mają jak oszukować, bo ten wynik jest SAE certified - od kilku lat amerykańscy

> producenci ustalili standardy pomiaru mocy i wszystkie nowe samochody przechodzą przez proces

> certyfikacji. Co ciekawe najbardziej na tym straciła Honda - jej silniki okazały się średnio o

> 5-10% słabsze po tym jak wprowadzono certyfikację.

a to fajnie. ok.gif bo ten "500 konny" shelby sprzed paru lat, to byl troche strzał w kolano smile.gif

Napisano

> pytanie ile bedzie w rzeczywistosci. bo shelby już nie raz oszukiwał w deklaracjach vs hamownia.

ogólnie amerykańskie hamownie są jakieś optymistyczne...

Napisano
  • Autor

> ogólnie amerykańskie hamownie są jakieś optymistyczne...

Nie to co europejskie które pokazują 300 KM z dwulitrowego diesla wink.gif

Napisano

Nie. Poczytaj sobie o "optymistycznych" wynikach hamowań w USA, a potem auta z tymi fantastycznymi wykresami ktoś kupuje do EU, auto wjeżdża na rolki i brakuje koni. Nie wiem czy to kwestia innego powietrza (wilgotność i te sprawy), czy "cudownych" hamowni , ale mówi się że amerykańskie konie są słabsze od europejskich.

Napisano
  • Autor

> Daj jakieś linki, bo mi się nie chce szukać

> HanYs

Dostaniesz linki do ludzi który sprowadzili 20-letnie, zajeżdżone złomy po kasacji i okazywało się ze miały mniej koni niż nowy.

Napisano

> Daj jakieś linki, bo mi się nie chce szukać

> HanYs

może o to chodzi? niewiem.gif

ford shelby gt500: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=649 - brakuje 67KM

dodge viper: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=777 brakuje 45KM

corvette c6: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=172 brakuje 46KM

i dla porównania kilka hot-hatch'y od nas:

audi s3: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=735 - moc zgadza się z deklarowaną przez producenta

octavia rs: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=241 brakuje 4KM

golf gti: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=906 brakuje 7KM

fabia rs: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=146 na plus 2KM

mini cooper S: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=140 na plus 1KM

mazda 3 mps: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=731 brakuje 7KM

opel astra OPC: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=858 brakuje 14KM

Napisano

> może o to chodzi?

ciekawe icon_eek.gif

> i dla porównania kilka hot-hatch'y od nas:

> moc zgadza się z deklarowaną

> przez producenta

Może to kwestia pomiarów w innych warunkach/normach ?

Albo zwykłe ściemnianie producentów sick.gif

Chociaż nie sądzę żeby takie wiekie koncerny narażały się na procesy o które nie jest trudnow USA zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> ciekawe

> Może to kwestia pomiarów w innych warunkach/normach ?

> Albo zwykłe ściemnianie producentów

> Chociaż nie sądzę żeby takie wiekie koncerny narażały się na procesy o które nie jest trudnow USA

> HanYs

a to nie jest przypadkiem tak że w USA podaje się moc "na kole zamachowym" a nie na kołach ?

Napisano

> a to nie jest przypadkiem tak że w USA podaje się moc "na kole zamachowym" a nie na kołach ?

Niestety nie mam wiedzy w tym temacie oslabiony.gifzlosnik.gif

Wiem jedynie ,że wszystko co się pojawia na rynku moto jest szybciutko

przemacane przez duże firmy żyjące z autotestów np. edmunds.com itp

No i zwykli ludzie też przecież sprawdzają co kupili zlosnik.gif

Quote:

This is the car we put to the dyno test.

From Germany this, the N20 was rated at 240-horses at 5000 and 260 lb-ft of peak torque and all of that at 1,250 to 4,800rpm.

This car put on the dyno rollers with its four-cylinder engine put out an amazing 233-horse at 5,350rpm and 249 lb-ft at 4,450rpm. This is centrally a not bed result considering the output measurement on the rear wheels.

Z małych różnic nikt nie robi afery ale to co podał Yarek to już spore straty oslabiony.gif

HanYs

Napisano

> a to nie jest przypadkiem tak że w USA podaje się moc "na kole zamachowym" a nie na kołach ?

ale u nas też nie podaje się na kołach tylko na silniku, z tego co pamiętam w USA kiedyś podawało sie moc silnika bez osprzętu typu klima alternator etc, ale to było ładnych parę lat temu, czyli teraz to już ewidentne braki

Napisano
  • Autor

W Europie także podaje się moc silnika a nie moc na kołach.

Napisano
  • Autor

Myśle ze w Europie maja jakaś ekologiczna benzynę która powoduje ze silniki nie są w stanie osiągnąć pełnej mocy wink.gif

Napisano

> Myśle ze w Europie maja jakaś ekologiczna benzynę która powoduje ze silniki nie są w stanie

> osiągnąć pełnej mocy

Ja bym stawiał na różnice w sprzęcie do pomiaru albo metodę.

HanYs

Napisano
  • Autor

> Ja bym stawiał na różnice w sprzęcie do pomiaru albo metodę.

> HanYs

Maszyny są te same po obu stronach oceanu. W związku z czym albo mają tam jakieś mało utlenione powietrze albo chrzczoną benzynę.

Napisano
  • Autor

Jeszcze tylko ciekawostka - Shelby GT500 został wybrany za "najbardziej ekologiczny samochód o mocy powyżej 550 KM"! Zużycie paliwa jest tak małe, ze w USA samochód nie jest obłożony podatkiem od ponadnormatywnego zużycia (konkurencja, czyli Camaro jest).

Napisano

O to to właśnie..

Napisano

> Maszyny są te same po obu stronach oceanu. W związku z czym albo mają tam jakieś mało utlenione

> powietrze albo chrzczoną benzynę.

i ten cud dotyczy tylko amerykanskich aut, europejskie i japonskie maja przed pomiarami tankowana inna benzyne

Napisano

> może o to chodzi?

Ja chyba nie rozumiem tej strony zlosnik.gif

Wyczytałem że moc którą tam podają, to moc na kołach. Może mój angielski jest zbyt słaby i nie widzę gdzie piszą o mocy na silniku smile.gif

Sprawdziłem Fiata Barchettę. Interesował mnie ten model, bo ma ten sam silnik co moje Punto i o ile mi wiadomo ten silnik zawsze na hamowni ma wyższą moc niż producent zadeklarował. A na tej stronce jest Power rate 0,88 hmm.gif i moc zmierzona 115KM, a producent podaje 131KM

Proszę o wyjaśnienie zlosnik.gif

Napisano

HGTy raczej seri nie trzymaja chyba ze w punto dokonali cudu. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> i ten cud dotyczy tylko amerykanskich aut, europejskie i japonskie maja przed pomiarami tankowana

> inna benzyne

Amerykańskie są pewnie zaprojektowane do porządnej benzyny a nie tych europejskich sików wink.gif

Napisano

> Amerykańskie są pewnie zaprojektowane do porządnej benzyny a nie tych europejskich sików

No tak, bo nasza benzyna nie nadaje sie dla aut wyciskajacych 30 koni z litra grinser006.gif.

Napisano

> HGTy raczej seri nie trzymaja chyba ze w punto dokonali cudu.

To jest absolutna nowość to co piszesz zlosnik.gif

Napisano

> To jest absolutna nowość to co piszesz

3 swoje Fiaty mierzyłem i zawsze miałem bonusy od fabryki. Kolega mierzył HGT serię i wyszło 136HP.

Napisano
  • Autor

> No tak, bo nasza benzyna nie nadaje sie dla aut wyciskajacych 30 koni z litra .

662 KM /5.4L = 122 KM z litra.

Napisano

> To jest absolutna nowość to co piszesz

HGT R5 wręcz słynie z tego widocznie 1.8 jest lepsza jednostką grinser006.gif

Napisano

> HGT R5 wręcz słynie z tego widocznie 1.8 jest lepsza jednostką

Ja bym jej lepszą nie nazwał, ale nie jest to R5, tylko ten sam silnik co w Stilo 1.8 i Barchetcie ok.gif

Zawsze ma bonusy

Napisano

> 662 KM /5.4L = 122 KM z litra.

Miałem 131HP z litra i nasze paliwo dawało radę zlosnik.gif

Napisano

> Miałem 131HP z litra i nasze paliwo dawało radę

ja miałem jakieś 165 z litra i... nasze paliwo też dawało radę zlosnik.gif

Napisano

> ja miałem jakieś 165 z litra i... nasze paliwo też dawało radę

sbROO ? hmm.gif

Napisano

> 662 KM /5.4L = 122 KM z litra.

Zdajesz sobie sprawe, ze 122 KM/l to sie wyciska z japonskich aut miejskich o pojemnosci pol litra? grinser006.gif

Napisano

> STI

no wiem przeciez chaja.gif

myslalem ze mial moze cos innego w tzw miedzyczasie zlosnik.gif

Napisano

Sorka.. zawijam się do yamki zlosnik.gif

Napisano

> ten sam silnik co w Stilo 1.8 i Barchetcie

> Zawsze ma bonusy

Np w postaci gadatliwego wariatora grinser006.gif.

Napisano

> Np w postaci gadatliwego wariatora .

Ale to nie wada tylko cecha old.gifgrinser006.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Szaleństwo - mój rodzinny pupowóz ma 112.5KM z l. zlosnik.gif

Napisano

> Szaleństwo - mój rodzinny pupowóz ma 112.5KM z l.

a takie tfu europejskie F40 20 lat temu 160KM z litra zlosnik.gif

Napisano

> a takie tfu europejskie F40 20 lat temu 160KM z litra

Amerykanie no tego nie umieją robić. zlosnik.gif W Europie czy Japonii taki silnik by miał pewnie bliżej 800KM. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Amerykanie no tego nie umieją robić. W Europie czy Japonii taki silnik by miał pewnie bliżej

> 800KM.

Pokaz mi ile jest europejskich samochodów z 800 KM? I czy któryś z nich kupisz za średnie roczne zarobki europejczyka...

Napisano

> Pokaz mi ile jest europejskich samochodów z 800 KM? I czy któryś z nich kupisz za średnie roczne

> zarobki europejczyka...

przyznasz jednak że te co są - to są jednak na trochę innym poziomie wyrafinowania... Nie mówię że ten Mustang jest zły - koncepcja jest godna, choć zżynanie bezpośrednie z kształtów przeszłości Ciebie akurat spodziewałem się że boli, ale tak czy siak taki np. Brabus o zbliżonej mocy to jednak chyba trochę inna bajka wink.gif

Napisano

> Amerykanie no tego nie umieją robić. W Europie czy Japonii taki silnik by miał pewnie bliżej

> 800KM.

IMHO by nie miały. Miały by między 400-600, ale za to na wstecznym tego mustanga by robiły na torze, dzięki dopracowanemu całkształtowi (aerodynamika, masa, zawieszenie).

A ten mustang to cegła z mocnym silnikiem, gdzie zawieszenie dokupuje się jako ficzer pewnie u tunera... tak po amerykansku.

Napisano
  • Autor

> przyznasz jednak że te co są - to są jednak na trochę innym poziomie wyrafinowania... Nie mówię że

> ten Mustang jest zły - koncepcja jest godna, choć zżynanie bezpośrednie z kształtów

> przeszłości Ciebie akurat spodziewałem się że boli, ale tak czy siak taki np. Brabus o

> zbliżonej mocy to jednak chyba trochę inna bajka

Za trochę inne pieniądze. Zauważ że możesz w USA wydać 2x tyle co ten Mustang kosztuje, dostaniesz za to Corvette ZR1 która nadal kosztuje 1/2 ceny najtańszego Ferrari a na torze pokazuje rury praktycznie wszystkiemu co jest produkowane na świecie (jest kilka wyjątków, ale kosztują one wielokrotnie więcej).

W konkursie "kto ma największego" któluje Veyron i nic go nie pobije. Ale w konkursie "najwięcej frajdy za najmniejsze pieniądze" Mustang nie ma sobie równych - co w Polsce można kupić za jedną średnią roczną pensję?

Napisano

> frajdy za najmniejsze pieniądze" Mustang nie ma sobie równych - co w Polsce można kupić za

> jedną średnią roczną pensję?

U mnie w mieście to obstawiam że Fiata Pandę bez wspomagania i klimy hehe.gif

Napisano

> U mnie w mieście to obstawiam że Fiata Pandę bez wspomagania i klimy

Pandy to szybkie wozy są, na AK (w W-wie) powstała właśnie jedna panda turbo, w sumie ostatnie strojenia i pewnie się ujawni grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.