Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie wygodne auto ?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> W tych pieniądzach pod względem komfortu nic nie jest w stanie dorównać C5.

Pamiętam jak w chyba 2001 roku, przyszli niedoszli teściowie kolegi z roku, zakupili właśnie C5 V6 z całkiem ciekawym wyposażenie. Nacieszyli się sprawnym autem jakieś hmmm kilkanaście godzin. Po odbiorze auta od dealera postawili go do garażu a rano podczas pierwszych kilometrów jazdy, auto stwierdziło że stanie sobie na ulicy i żadna siła, oprócz lawety zlosnik.gif go nie ruszy.

Wiem że parę razy narzekali na to auto i chcieli je reklamować. Nie wiem jak dalej rozwijał się i jak się zakończył ten spór.

Napisano

> Pamiętam jak w chyba 2001 roku, przyszli niedoszli teściowie kolegi z roku, zakupili właśnie C5 V6

> z całkiem ciekawym wyposażenie. Nacieszyli się sprawnym autem jakieś hmmm kilkanaście godzin.

A ja znam człowieka, który chwalił swojego C5 (kupiony jako nowy) za totalną bezawaryjność, a narzekał na Passata (też nowy) bo się sypał. Także myślę, że nie ma co generalizować, bo usterki zdarzają się każdemu, zwłaszcza, że 2001 rok to początek produkcji tego modelu.

Zresztą - z tego co można wyczytać - nawet (wiadomo wątpliwe) rankingi niezawodności stawiają (o dziwo?) od lat C5 bardzo wysoko.

Natomiast co jest bez wątpienia to po pierwsze: 6 - 10 letni C5 będzie od wszystkiego innego tańszy (w tej samej klasie ale i od kompaktów) a porównując do takiego Passata pewnie będzie to 1/3 ceny.

Natomiast komfort zawieszenia hydropneumatycznego jest nie do pobicia.

Wziąwszy to wszystko pod uwagę, "jestem na kupnie" C5 - jednego jadę oglądać nawet dzisiaj. Przeznaczając tyle gotówki ile chcę, mam do wyboru z podobnego rocznika:

- C5 ze sporym zapasem

- jeszcze większe wynalazki

- jakieś ogony Laguny2 (do opłat itp)

- odpadki z mniej uznanych kompaktów (typu golas Astra lub golas Focus, Stilo)

Napisano

> Podobno to dosyć trwałe auto - tzn laguna I po lifcie.

U mnie zakup Laguny był jakby z przymusu. Zabrakło na dokończenie wykończenia domu i trzeba było kasę wyciągnąć z auta (3-letnie Lacetti). Zostawiłem na auto 10 kpln i w tej cenie szukałem optymalnego rozwiązania dla 4-osobowej rodziny. Szukając przez 3 dni różnych samochodów ostatecznie wlazłem na Allegro i zawęziłem kryteria sprzedaży do najbliższej okolicy. I okazało się, że Laguna stoi dwie wioski dalej ode mnie. Autko z 2000 roku, chyba pełen wypas jaki wychodził na koniec produkcji. Śmigam tym od roku i powiem szczerze, że jestem bardziej pozytywnie zaskoczony niż się spodziewałem. Autem jeździ się świetnie, na szczeście żadnych usterek. Do tego stopnia jestem zadowolony, że kolejne auto to raczej też będzie Laguna. O dobrej ocenie tego auta może świadczyć fakt, że auta z rocznika 2000 są często droższe w sprzedaży od Laguny II z 2001 roku.

Napisano

> Wiem że parę razy narzekali na to auto i chcieli je reklamować. Nie wiem jak dalej rozwijał się i

> jak się zakończył ten spór.

Mieli pecha. Tam lubi zastrajkować elektronika ale to raczej w egzemplarzach po przejściach. Natomiast zawias, którego się wszyscy boją psuje się bardzo rzadko.

Napisano
  • Autor

> - odpadki z mniej uznanych kompaktów (typu golas Astra lub golas Focus, Stilo)

Z jakim budżetem startujesz po C5 ? Jakiej wersji szukasz ?

Napisano

a może megane II 1.6 16v ?

Wygodny moc 115km na dziurach też nie ma problemu ok.gif

Więcej nie powiem bo dopiero zanabyłem zlosnik.gif

Napisano

> a może megane II 1.6 16v ?

> Wygodny moc 115km na dziurach też nie ma problemu

> Więcej nie powiem bo dopiero zanabyłem

huehuehue. jak zwykle wątek: "Jakim autem aktualnie jeżdzę" się zrobił smile.gif

Napisano

> huehuehue. jak zwykle wątek: "Jakim autem aktualnie jeżdzę" się zrobił

czytałem że polecali wszytsko od bmw po inne Marki a to nie zauważyłem więc cenowo się mieści i w wytycznych też zlosnik.gif

a wiadomo jak polecać to to co samemu się sprawdziło bo ile można powiedzieć o czymś czego się nigdy nie użytkowało ?

Napisano

> czytałem że polecali wszytsko od bmw po inne Marki a to nie zauważyłem więc cenowo się mieści i w

> wytycznych też

ok.gif

> a wiadomo jak polecać to to co samemu się sprawdziło bo ile można powiedzieć o czymś czego się

> nigdy nie użytkowało ?

na AK? poważnie pytasz? wink.gif

Napisano
  • Autor

> a może megane II 1.6 16v ?

> Wygodny moc 115km na dziurach też nie ma problemu

> Więcej nie powiem bo dopiero zanabyłem

Stoi obok mojej pracy czarne 2.0 3d - mi się stylistycznie podoba. Dałem sobie spokój z podrzucaniem jej propozycji.

Sam na jej miejscu bym celował w coś w segmencie D. Jak wrażenia z jazdy meganką ? Które masz nadwozie i jaką wersję wyposażenia ?

Napisano

> huehuehue. jak zwykle wątek: "Jakim autem aktualnie jeżdzę" się zrobił

Nie zgadzam się. Ja nie polecałem swojego. Chociaż w sumie - Matiz jest spoko. Trochę kłóci się z pojęciem wygodny, rdzewieje, psuje się (ale części są tanie). W sumie jak w wątku "bezpieczne auto" ktoś polecał Punto to czemu w wątku "wygodne" nie polecić Matiza smile.gif

A na poważnie to warto jeszcze rozważyć Citroena Xantie z pneumatycznym zawieszeniem. Bardzo sympatyczne auto. Produkowane do 2001, więc mieści się w roczniku.

Napisano

> Stoi obok mojej pracy czarne 2.0 3d - mi się stylistycznie podoba. Dałem sobie spokój z

> podrzucaniem jej propozycji.

> Sam na jej miejscu bym celował w coś w segmencie D. Jak wrażenia z jazdy meganką ? Które masz

> nadwozie i jaką wersję wyposażenia ?

Megane 2 Confort Expression 1.6 16v wersja 5D ok.gif

Wrażenia na razie bardzo pozytywne zawieszenie super wybiera, dynamiczna zobaczymy jak będzie dalej ok.gif

Napisano
  • Autor

Tak rozmawiamy w tym wątku o autach wygodnych i padły propozycje laguny czy C5. Mają one taką a nie inną opinię u wielu, natomiast czy istnieje auto z lepszą opinią oraz będące tak wygodne jak wcześniej wymienione ? hmm.gif

Napisano

> Tak rozmawiamy w tym wątku o autach wygodnych i padły propozycje laguny czy C5. Mają one taką a nie

> inną opinię u wielu, natomiast czy istnieje auto z lepszą opinią oraz będące tak wygodne jak

> wcześniej wymienione ?

jezdzisz opinia czy konkretnym autem???

Napisano

> Tak rozmawiamy w tym wątku o autach wygodnych i padły propozycje laguny czy C5. Mają one taką a nie

> inną opinię u wielu, natomiast czy istnieje auto z lepszą opinią oraz będące tak wygodne jak

> wcześniej wymienione ?

W tych pieniądzach zapomnij. Poza tym jak masz pecha to niezależnie co kupisz to się zepsuje.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> W tych pieniądzach zapomnij. Poza tym jak masz pecha to niezależnie co kupisz to się zepsuje.

Tylko czy nie ma innych, nawet starszych aut dających podobną wygodę jazdy, z przednim napędem, spełniających wymagania postu tytułowego, dających wyższy komfort jazdy ?

Napisano

> Tylko czy nie ma innych, nawet starszych aut dających podobną wygodę jazdy, z przednim napędem,

> spełniających wymagania postu tytułowego, dających wyższy komfort jazdy ?

Napisz jak kupi, co wybrala, i tak wybierze co wybierze (niezeleznie co tu AK jeszcze wyprodukuje).

Napisano
  • Autor

> Napisz jak kupi, co wybrala, i tak wybierze co wybierze (niezeleznie co tu AK jeszcze wyprodukuje).

C4 jej się podoba... i golf.

Teraz pytam czysto teoretycznie - tak z własnej ciekawości, co innego wygodnego można wybrać oprócz laguny i C5.

Napisano

> Tylko czy nie ma innych, nawet starszych aut dających podobną wygodę jazdy, z przednim napędem,

> spełniających wymagania postu tytułowego, dających wyższy komfort jazdy ?

Kryterium było >2000. Jeszcze by się załapał jakieś P406. Jak zmieniasz kryterium wiekowe to starsze BMW/MB. I tu byś znalazł coś naprawdę fajnego. Tyle że one mają tylny napęd. Subaru Legacy będzie za te pieniądze stare. Ale można próbować. Oczywiście jeszcze VAG (A6/A8/Passat).

Napisano

> C4 jej się podoba... i golf.

> Teraz pytam czysto teoretycznie - tak z własnej ciekawości, co innego wygodnego można wybrać oprócz

> laguny i C5.

To niech kupi C4ok.gif

Napisano
  • Autor

> To niech kupi C4

A niech kupuje co chce ... Najgorsze że nie chce się zwyczajnie przejechać, żeby faktycznie te auta porównać inaczej niż tylko na papierze.

Napisano

> A niech kupuje co chce ... Najgorsze że nie chce się zwyczajnie przejechać, żeby faktycznie te auta

> porównać inaczej niż tylko na papierze.

Vectra B. Bo Omega to RWD. zlosnik.gif

Napisano

> A niech kupuje co chce ... Najgorsze że nie chce się zwyczajnie przejechać, żeby faktycznie te auta

> porównać inaczej niż tylko na papierze.

A to Tobie zalezy zeby kupila, czy jej? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A to Tobie zalezy zeby kupila, czy jej?

Mam podobne odczucie ostatnio. Albo auto miałoby spaść z nieba dla niej albo najlepiej stać w pobliżu i czekać na nią ...

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Przeznaczając tyle gotówki ile chcę, mam do wyboru z podobnego rocznika:

> - C5 ze sporym zapasem

> - jeszcze większe wynalazki

> - jakieś ogony Laguny2 (do opłat itp)

> - odpadki z mniej uznanych kompaktów (typu golas Astra lub golas Focus, Stilo)

I jaką wersje C5 zakupiłeś ? hmm.gif

Napisano

> I jaką wersje C5 zakupiłeś ?

Hatchback 1.8 w niskim (jak na C5) standardzie, tzn czarne listwy i lusterka, klima manualna, korby z tyłu

Jak ktoś chce zrywności to niestety ten silnik odpada, dodatkowo pali dużo.

Cóż, ja chciałem 3.0 V6 ale kobita się uparła i dała veto że niby 3.0 będzie dużo palił - otóż 1.8 też dużo pali, co jej zresztą od początku mówiłem ale weź babie przetłumacz.

Napisano
  • Autor

> Hatchback 1.8 w niskim (jak na C5) standardzie, tzn czarne listwy i lusterka, klima manualna, korby

> z tyłu

> Jak ktoś chce zrywności to niestety ten silnik odpada, dodatkowo pali dużo.

> Cóż, ja chciałem 3.0 V6 ale kobita się uparła i dała veto że niby 3.0 będzie dużo palił - otóż 1.8

> też dużo pali, co jej zresztą od początku mówiłem ale weź babie przetłumacz.

Więc może 2.0 136 KM a po lifcie 143 KM byłby kompromisem ? Który rocznik ?

Napisano

> Więc może 2.0 136 KM a po lifcie 143 KM byłby kompromisem ?

Tak, byle nie HPI (czyli 140KM przed liftem, po lifcie już go nie było)

Choć z drugiej strony C5 z tym HPI powinno dać się kupić tanio bo nikt tego nie chce. Ale z tego co czytałem to faktycznie jest problematyczny silnik.

> Który rocznik ?

Ten mój? 2003.

Ale poliftowe (>2004) są ładniejsze i mają kilka poprawionych mankamentów np korozja klapy czy tylne zaciski. Wiadomo - droższe.

Napisano
  • Autor

> Mysle, ze jesli chce wiecej komfortu to jednak musi wejsc w klase D

> Stawiam na Lagune II

> Moze nawet na poliftowke starczy

Z aut które znam i nimi jeździłem, to laguna II faktycznie jest bardzo wygodna i nieźle wyciszona. Mowa o autach od 2003 roku, w klasie D i w cenie do 20 tyś pln. Chyba C5 pod względem komfortu może być dla niej konkurentem dzięki swojemu zawieszeniu hmm.gif

Napisano

Accord 98-02 jeśli jeszcze nie padła taka propozycja

Napisano

> Accord 98-02 jeśli jeszcze nie padła taka propozycja

kompakt i hatchback claps.gifzlosnik.gif

Napisano

> kompakt i hatchback

Tu się juz tak rozjechały załozenia że pomyślałem że warto ... hmm.gif

BTW gabarytowo to najmniejszy accord, poprzednik był wiekszy i następca również wiekszy

Napisano

> Tu się juz tak rozjechały załozenia że pomyślałem że warto ...

jak zwykle w takich tasiemcach wink.gif

> BTW gabarytowo to najmniejszy accord, poprzednik był wiekszy i następca również wiekszy

smile.gif

Napisano
  • Autor

> Accord 98-02 jeśli jeszcze nie padła taka propozycja

Megankę jej pokazałem ale na razie na nic się nie zdecydowała.

Podpytam przy okazji co oprócz megane i C4 w klasie kompakt z wygodnych, dobrze wyciszonych aut warto polecić ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.