Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówka LED zamiast tradycyjnej

Featured Replies

Napisano

W tylnych kloszach mam żarówki 21/5 W (dwużarnikowe) - pozycja + stop.

Jakie żarówki LED można zastosować zamiast nich?

Na Alledrogo nie znalazlem dwużarnikowych LED'ów (no chyba, że niedoszukałem)...

Napisano
  • Autor

> Tu masz: http://akcesoriasamochodowe.istore.pl/pl...7-czerwone.html oraz allegro:

> http://allegro.pl/zarowka-led-p21w-p21-5w-18-flux-30ma-potencjal-i2309415487.html

> Ale w dużej części aut BC potrafi głupieć i wywalić kontrolkę o spalonej żarówce. Wynika to ze

> znacznie mniejszego poboru prądu...

Nie mam kontroli przepalonych żarówek.

Napisano

> Jakie żarówki LED można zastosować zamiast nich?

Nie możesz stosować zamienników LED w lampie przeznaczonej do żarówek! Wylecisz z każdego przeglądu, pierwszy radiowóz z tyłu zabierze dowód, a przy strzale w tył zapłacisz za naprawę auta strzelającego zlosnik.gif. Nie mówiąc o wiosze no.gif.

Napisano
  • Autor

> Nie możesz stosować zamienników LED w lampie przeznaczonej do żarówek! Wylecisz z każdego

> przeglądu, pierwszy radiowóz z tyłu zabierze dowód, a przy strzale w tył zapłacisz za naprawę

> auta strzelającego . Nie mówiąc o wiosze .

Dlaczego?

Klosz jest czerwony, żarówka biała.

Będzie jakaś widoczna różnica przez klosz?

Poza tym jakie przepisy regulują rodzaj żarówki zastosowany wewnątrz klosza?

Napisano

> Poza tym jakie przepisy regulują rodzaj żarówki zastosowany wewnątrz klosza?

homologacja lampy

Napisano
  • Autor

> Dlaczego?

> Klosz jest czerwony, żarówka biała.

> Będzie jakaś widoczna różnica przez klosz?

???

Napisano

> Poza tym jakie przepisy regulują rodzaj żarówki zastosowany wewnątrz klosza?

tak

lampa musi miec homologacje ze spelnia normy, czyli jest okreslona jakie zarowki mozna w niej stosowac

Napisano
  • Autor

> tak

> lampa musi miec homologacje ze spelnia normy, czyli jest okreslona jakie zarowki mozna w niej

> stosowac

Gdzie to znaleźć?

Pacjent to Xsara Picasso 2.0 HDI - 2003r.

Napisano

> Gdzie to znaleźć?

Na lampie są odpowiednie symbole. W necie znajdziesz ich tłumaczenie.

Napisano

> a przy strzale w tył zapłacisz za naprawę

> auta strzelającego .

Bzdura.

Nie pisz głupot. Najpierw trzeba udowodnic ,ze brak homologacji miał jakikolwiek wpływ na powstanie wypadku. Potem ,ze użytkownik miał tego swiadomosc i montując zarowki działał z premedytacją.

Z automatu nic takiego sie nie dzieje.

Moze wstaw jakis wyrok na potwierdzenie twojej tezy cfaniaczek.gif

Napisano

> W tylnych kloszach mam żarówki 21/5 W (dwużarnikowe) - pozycja + stop.

> Na Alledrogo nie znalazlem dwużarnikowych LED'ów (no chyba, że niedoszukałem)...

a w jakim celu ma być ta zmiana? hmm.gif

Napisano

> A tak zapytam - po co?

> Prądu brakuje w aucie?

Chyba tak, bo kolega montował też z przodu jakieś cuda...

...ja bym wolał naprawić auto, ale przecież to nie mój samochód niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano

> Moze wstaw jakis wyrok na potwierdzenie twojej tezy

Jak kiedyś wjadę w czyjś bagażnik i zobaczę, że za rozbitymi kloszami świateł stop zamiast normalnych żarówek są ledy z Allegro zlosnik.gif, to zrobię skan uzasadnienia wyroku i tutaj zamieszczę zlosnik.gif. Kilkanaście lat temu miałem podobną sytuację, tylko auto przede mną miało zabłocone klosze. Zapłacił zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> A tak zapytam - po co?

> Prądu brakuje w aucie?

Jakaś tam oszczędność paliwa, mniejsze obciążenie instalacji, żadsze przepalanie się żarowek...

Napisano

> Jakaś tam oszczędność paliwa, mniejsze obciążenie instalacji, żadsze przepalanie się żarowek...

Na tym nie oszczędzisz paliwa facepalm%5B1%5D.gif. Ile się świeci stop? kilka sekund, postojówka ma 5W i nie ma co mówić o obciążaniu instalacji. O trwałości tych ledowych żarówek nawet nie będę pisał zlosnik.gif. Daj sobie spokój, albo jak musisz to zamontuj dzienne ok.gif.

Napisano

> Jakaś tam oszczędność paliwa, mniejsze obciążenie instalacji, żadsze przepalanie się żarowek...

Żarówka ledowa kosztuje 10 x więcej. Przypuszczam że przez cały okres eksploatacji zwykła żarówka nie zużyje tyle więcej prądu żeby pokryć tą różnicę. Przepala się równie często. I musisz mieć straszne problemy z prądem jeśli w ten sposób chcesz zmniejszać obciążenie.

Napisano

no tak. 12v instalacja strasznie ciężko pracuje... i pada raz w roku.

odpusc kombinacje, bo oszczednosc zadna, roboty i gadania sporo, a w razie wypadku, będzie to na mogło zadziałać na Twoją niekorzysc (nigdy Ci sie nie zbilansuje ta operacja).

Napisano
  • Autor

> no tak. 12v instalacja strasznie ciężko pracuje... i pada raz w roku.

> odpusc kombinacje, bo oszczednosc zadna, roboty i gadania sporo, a w razie wypadku, będzie to na

> mogło zadziałać na Twoją niekorzysc (nigdy Ci sie nie zbilansuje ta operacja).

Przecież nie mówię, że to zrobię, ale wiedzieć warto...

Napisano

Chłop się pyta konkretnie i zamiast mu odpowiedzieć to sami znawcy screwy.gifzlosnik.gif

Może chce, może się mu tak podoba , może [...] jakkolwiek TO JEST JEGO AUTO zlosnik.gif

Co za naród facepalm%5B1%5D.gif

jedynie K3 20.GIF

Napisano

> Chłop się pyta konkretnie i zamiast mu odpowiedzieć to sami znawcy

> Może chce, może się mu tak podoba , może [...] jakkolwiek TO JEST JEGO AUTO

I uświadomienie człowiekowi, że robi nielegala, za którego może potem beknąć i że nie ma to żadnego sensu ekonomicznego (na który się powoływał) jest dla innych ignorantów powodem do pukania się po czółku. Brawo waytogo.gif

Napisano

> Nie możesz stosować zamienników LED w lampie przeznaczonej do żarówek! Wylecisz z każdego

> przeglądu, pierwszy radiowóz z tyłu zabierze dowód, a przy strzale w tył zapłacisz za naprawę

> auta strzelającego . Nie mówiąc o wiosze .

Aha. Ja mam wszystkie zarowki led (oprocz mijania/drogowych rzecz jasna) we wszystkich moich autach i kazdy przeglad i kontrole policyjna jakos przechodze skromny.gif

Napisano

> A tak zapytam - po co?

> Prądu brakuje w aucie?

Bo ładnie wyglada ok.gif

Napisano

W temacie led w kloszach... ostatnio jechałem za samochodem, który miał prawdopodobnie zamontoweną "Żarówkę LED" w normalnej lampie. Jakaś Alhambra czy coś podobnego. Mówię prawdopodobnie bo przeciez nie zaglądałem... Ale zwróciło uwagę, ze nie świeciła się cała powierzchnia do tego przeznaczona tylko mały punkcik po środku i to jakąś dziwną barwą blado czerwoną. stad przypuszczenie, ze miał zamontowany jakiś wynalazek. Być może żarówka żarówce nie jest równa ale w tym przypadku kiepsko to zdawało egzamin.

Napisano

> I uświadomienie człowiekowi, że robi nielegala, za którego może potem beknąć i że nie ma to żadnego

> sensu ekonomicznego (na który się powoływał) jest dla innych ignorantów powodem do pukania się

> po czółku. Brawo

wszystko można robić z głową podobnie z LEDami ok.gif

lepiej uświadomić wink.gif i powiedzieć jak ma to być dobrze zrobione niż zjechać jak burą sukę wink.gifbiglaugh.gif

Napisano

lampy wykorzystujące LEDowe źródła światła wymagają innej konstrukcji odbłyśnika ok.gif stąd ten efekt i dlatego lampa tradycyjna nie nadaje się do montażu w niej LEDów wink.gif

Napisano

Teraz, kiedy masz już (mam nadzieję sprawne biglaugh.gif) dzienne, to w/w argumenty tracą na znaczeniu, bowiem tył za dnia będzie przecież wygaszony (tak jak i reszta zbędnego za dnia oświetlenia).

A koledzy już wyjaśnili, co i jak. To, że ktoś ma "i jakoś BT przechodzi" nic nie znaczy.

Zwykła żarówka świeci zasadniczo w każdym kierunku, co przy zastosowaniu LED-owych substytutów nie jest takie oczywiste. Dobrze widać to w pozycyjnych przednich - zamiast równomiernie rozłożonego blasku (słabego, bo słabego, ale ładnie "rozlanego") świecą się małe punkciki... sick.gif

Napisano

> a przy strzale w tył zapłacisz za naprawę

> auta strzelającego

Rok temu pytałem tutaj czyja będzie wina jak się wprasuję w tyłek auta bez sprawnych świateł stopu i wszyscy mówili, że światła nie mają znaczenia...

Napisano

> Dobrze widać to w pozycyjnych przednich - zamiast równomiernie

> rozłożonego blasku (słabego, bo słabego, ale ładnie "rozlanego") świecą się małe punkciki...

facepalm%5B1%5D.gif proszeeee litości .. są już ledy świecące "dookoła" zlosnik.gif

Napisano

> Jak kiedyś wjadę w czyjś bagażnik i zobaczę, że za rozbitymi kloszami świateł stop zamiast

> normalnych żarówek są ledy z Allegro , to zrobię skan uzasadnienia wyroku i tutaj zamieszczę

> . Kilkanaście lat temu miałem podobną sytuację, tylko auto przede mną miało zabłocone klosze.

> Zapłacił .

Taaaa...... a swistak siedzi i zawija.

Chcesz powiedzieć ,ze ktoś został uznany winnym spowodowania wypadku bo miał zabłocone tylne lampy. spineyes.gif

Litości facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Taaaa...... a swistak siedzi i zawija.

> Chcesz powiedzieć ,ze ktoś został uznany winnym spowodowania wypadku bo miał zabłocone tylne lampy.

> Litości

Tak było! Dostałem spore odszkodowanie za rozbitego Poloneza, na giełdzie by za tyle nie poszedł. Do dzisiaj żal mi gościa, bo dostał jakiś spory mandat jak na tamte czasy.

Napisano

> A tak zapytam - po co?

> Prądu brakuje w aucie?

ja mam Led w podswietleniu tablicy - swiadomie - mniejsza temperatura.

Napisano

> Na Alledrogo nie znalazlem dwużarnikowych LED'ów (no chyba, że niedoszukałem)...

Nie można stosować żarówek led w lampach do tego nie przystosowanych, w których producent lampy przewidział montaż zwykłej żarówki.

Jeżeli lampa jest przystosowana do zwykłej żarówki to taka ma tam być zamontowana.

Lampa posiada homologację, w której określone jest jakie źródło światła ma być w niej zastosowane by w pełni spełniała swoją rolę.

Lampa projektowana jest tak by żarnik żarówki znajdował się w ściśle określonym miejscu, tak by elementy optyczne takie jak odbłyśnik lampy oraz ryflowanie klosza jak najefektywniej rozpraszały światło jakie emituje żarówka i ewentualnie kierowały je w określonym kierunku.

Jeżeli zamontujesz inną żarówkę to elementy optyczne lampy po prostu nie będą z nią współgrać i efekt świecenia będzie zwyczajnie gorszy.

Podsumowując.

Zwyczajnie odpuść sobie szukanie takich pseudożarówek gdyż jest to niedozwolone, narażasz się na to, że ktoś może nie zauważyć co Ci się tam świeci z tyłu, Policjant lub diagnosta na przeglądzie może Ci nakazać wymianę żarówek na właściwe.

Napisano

> żadsze przepalanie się żarowek...

założę się ze to padnie szybciej od żarówki zlosnik.gif

Napisano

W postoje/stop LEDy są bez sensu, ale w kierunkowskazach porządny LED ładnie miga:

Napisano

link allegro, 2 zarnikowa smd

Robilem kiedys przymiarke do takiej zamiany. Super-hiper-maga jasna zarowka diodowa.

W ramach porownania zostawilem jedna zwykla 2 zarnikowa zarowke i jedna diodowa.

Przy pracy na jednym zarniku, w trybie siwatel pozycyjnych jest dobrze, roznicy nie ma.

W momencie pracy na dwoch zarnikach (hamowanie) istna masakra, zwykla zarowka spelnia zadanie, ledowa nie daje rady, swieci niewiele jasniej niz przy pracy w trybie pozycyjnym.

Napisano

> W postoje/stop LEDy są bez sensu, ale w kierunkowskazach porządny LED ładnie miga:

Szczególnie w ciemnym garażu...

Napisano

> Bzdura.

> Nie pisz głupot. Najpierw trzeba udowodnic ,ze brak homologacji miał jakikolwiek wpływ na powstanie

> wypadku. Potem ,ze użytkownik miał tego swiadomosc i montując zarowki działał z premedytacją.

> Z automatu nic takiego sie nie dzieje.

> Moze wstaw jakis wyrok na potwierdzenie twojej tezy

mam sąsiada.

Wcześniej jeździł C5 sedan i miał sprawne światło stop TYLKO w tzw. trzecim świetle za tylna szybą. jeździł tak aż do sprzedaży auta czyli jakieś 3-4 lata. Teraz jeździ nowym mondeo i... jest tak samo. Też sprawny jest tylko jeden 'trzeci' stop.

Jak mu zwróciłem uwagę, to udał zdziwienie i powiedział, że musi sprawdzić żarówki. Po zmianie auta już u uwagi nie zwracałem tylko o sytuacji powiedziałem naszemu dzielnicowemu. A ten z kolei na to, że nic na to nie poradzi, bo gość może powiedzieć, że jeszcze wczoraj działały. A w czasie dzwona to i tak nie da się udowodnić czy stopy działały czy nie.

ps. no chyba, że w doopę wiedzie mu ktoś wyposażony w wideorejestrator.

Napisano

Daj sobie spokój, kiedyś testowałem takowe zamienniki ledowe i od razu włożyłem tradycyjne żarówki.

O ile z wieczora coś tam jeszcze widać o tyle w dzień jest lipa no.gif

Napisano

> już u uwagi nie zwracałem tylko o sytuacji powiedziałem naszemu dzielnicowemu. A ten z kolei

> na to, że nic na to nie poradzi, bo gość może powiedzieć, że jeszcze wczoraj działały.

Ten dzielnicowy to tak na poważnie? Bo gościowi można zabrać dowód rejestracyjny natychmiast po wyjeździe na drogę publiczną. I to niezależnie od tego czy 10 sekund wcześniej żarówki działały.

Napisano

nie ta cena, nie te diody...

po przeliczeniu mają niecałe 4W... to trochę za mało smile.gif

widziałem kiedyś ledowy zamiennik żarówki P21W w kolorze białym, koszt jednej to coś około 100zł... i one można zamontować. Niemniej na alledrogo się ich nie znajdzie.

Napisano

> A w

> czasie dzwona to i tak nie da się udowodnić czy stopy działały czy nie.

Kiedyś czytałem, ze jak najbardziej się da! Po krotce -żarnik w świecącej żarówce wygina się w czasie wypadku w inny sposób i dzięki temu można dojść prawdy.

Napisano

> Kiedyś czytałem, ze jak najbardziej się da! Po krotce -żarnik w świecącej żarówce wygina się w

> czasie wypadku w inny sposób i dzięki temu można dojść prawdy.

oczywiście, że się da - procedura jest dosyć skomplikowana i długa, ale robią to w Warszawie - albo PIMOT albo ITS

Napisano

tia....zwłaszcza jak są rozbite ok.gifrotfl.gif

bo jak nie są rozbite to raczej nie trzeba udowadniać czy świecą czy nie....

Napisano

> Może chce, może się mu tak podoba , może [...] jakkolwiek TO JEST JEGO AUTO

ale nie będzie nim jeździł tylko po swoim podwórku i ja bym wolał, jadąc za nim żeby STOP swiecił mu porządnie!

Nikt nic złośliwie nie komentuje, jedynie radzi (w większości) na podstawie własnych doświadczeń i taka jest imho idea forum. palacz.gif

Napisano

> ale nie będzie nim jeździł tylko po swoim podwórku i ja bym wolał, jadąc za nim żeby STOP swiecił

> mu porządnie!

> Nikt nic złośliwie nie komentuje, jedynie radzi (w większości) na podstawie własnych doświadczeń i

> taka jest imho idea forum.

czasu malowania tylnich lamp MOTIPem minęły bezpowrotnie zlosnik.gif

nie demonizował bym żarówek LED ... ok.gif

mądry założy i sprawdzi .... głupi będzie jeździł dalej zlosnik.gif

Napisano

widzisz... zamiast się śmiać to wiedz, że są metody zbadania WŁÓKNA żarówki, pozwalające określić, czy żarówka w ostatnim czasie świeciła czy nie. konkretnie włókno.

Napisano

> widzisz... zamiast się śmiać to wiedz, że są metody zbadania WŁÓKNA żarówki, pozwalające określić,

> czy żarówka w ostatnim czasie świeciła czy nie. konkretnie włókno.

Można. Ale powiedzmy szczerze, że poniżej sprawy wagi "tupolewa" zlosnik.gif nikt nie będzie się tym zajmował. Kierowca ma tak jechać, żeby nie wpaść na poprzedzający samochód nawet bez stopów! Kolosalną różnicę robi jednak fakt, czy brak stopu był przypadkiem losowym wynikającym z awarii, czy celowym działaniem właściciela samochodu, polegającym na zamalowaniu lamp, zabłoceniu czy wymianie żarówek na niewłaściwe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.