Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie przy gwałtownym dodaniu gazu

Featured Replies

Napisano

Sytuacja ta występuje gdy jade np. 40, 50 km/h puszczam gaz i nagle go wciskam. Wtedy czuć takie szarpnięcie jakby był gdzieś luz. Dzieje się to też przy zmianie biegów np jade , wrzucam 3 puszczam sprzęgło i dodaje gaz - wtedy czuć znowu szarpnięcie. Stuku nie ma żadnego. Co to może być ? Poduszka silnika, skrzyni, przegub a może nic tylko za szybko naciskam na gaz? Jak to wyczaić ?

PS. Jeszcze jedna ze wskazówek - mam wrażenie że jest to odczuwalne jak silnik jest ciepły.

Napisano

> PS. Jeszcze jedna ze wskazówek - mam wrażenie że jest to odczuwalne jak silnik jest ciepły.

Zobacz czy nie bierze lewego powietrza

Napisano

> Sytuacja ta występuje gdy jade np. 40, 50 km/h puszczam gaz i nagle go wciskam. Wtedy czuć takie

> szarpnięcie jakby był gdzieś luz. Dzieje się to też przy zmianie biegów np jade , wrzucam 3

> puszczam sprzęgło i dodaje gaz - wtedy czuć znowu szarpnięcie. Stuku nie ma żadnego. Co to

> może być ? Poduszka silnika, skrzyni, przegub a może nic tylko za szybko naciskam na gaz? Jak

> to wyczaić ?

> PS. Jeszcze jedna ze wskazówek - mam wrażenie że jest to odczuwalne jak silnik jest ciepły.

mam podobnie - dobrze rozgrzany silnik i szarpie podaniu gazu, gdy wcześniej było hamowanie silnikiem

Dawno temu ASO nie potrafiło zdiagnozować.

Ja obstawiam sprzęgło lub EGR.

Napisano

Nie pamiętam, żebym miał anomalia w tym modelu nawet po chipsie hmm.gif

Jak to wyczaić-ASo Ci powie ,, dobrze jest jeździj Pan'', najlepiej wsiąść w ten sam model i porównać-czasami trudne, ale skuteczne.

W komisie np. obejrzeć, poprosić o jazdę próbną zlosnik.gif ....tylko czasami może być gorzej niż w Twoim zlosnik.gif

Napisano

> Sytuacja ta występuje gdy jade np. 40, 50 km/h puszczam gaz i nagle go wciskam. Wtedy czuć takie

> szarpnięcie jakby był gdzieś luz. Dzieje się to też przy zmianie biegów np jade , wrzucam 3

> puszczam sprzęgło i dodaje gaz - wtedy czuć znowu szarpnięcie. Stuku nie ma żadnego. Co to

> może być ? Poduszka silnika, skrzyni, przegub a może nic tylko za szybko naciskam na gaz? Jak

> to wyczaić ?

A nie masz przypadkiem dwumasowego koła zamachowego? Może jest na wykończeniu...

Napisano

> Zobacz czy nie bierze lewego powietrza

W dieslu bez znaczenia dla objawów które są opisane w wątku

Napisano

> W dieslu bez znaczenia dla objawów które są opisane w wątku

Chyba że tak. Dopiero później zobaczyłem, ze kolega ma diesla.

Ponieważ ja miałem takie objawy w benzynie, tym się zasugerowałem.

Napisano

> to wyczaić ?

Zacinający się zawór EGR, znana przypadłość wszystkich fiatowskich JTD i JTDM. Zawór produkuje niemiecki Pierburg i ta firma to jedna wielka porażka. Odłącz wiązkę od cewki i postukaj dość mocno czymś twardym o zawór, jeśli się poprawi to masz 100% diagnozę, jednak zawór może być zacięty i wtedy dla postawienia diagnozy musisz go zaślepić. Już od jakiegoś czasu zrozumiałem, dlaczego Niemcy w swoich autach stosują japoński osprzęt angryfire.gif. Oczywiście nie wyklucza to jakiegoś uszkodzenia mechanicznego zawieszenia silnika czy skrzyni biegów.

Napisano

Podjedź na solidną diagnostyke bo tutaj to będziesz miał wszystko zaraz do wymiany wink.gif

Objawy mogą wskazywać na luz na kole dwumasowym lub jakieś luzy w zawieszeniu zespołu napędowego.

Napisano

> Ale niesprawny EGR sieka checkiem po oczach.

Przycinający się w pewnych granicach, wręcz odwrotnie. Kolega ma na myśli martwego / unieruchomionego.

Napisano

> Podjedź na solidną diagnostyke bo tutaj to będziesz miał wszystko zaraz do wymiany

> Objawy mogą wskazywać na luz na kole dwumasowym lub jakieś luzy w zawieszeniu zespołu napędowego.

Luzy mechaniczne objawiają się po nagrzaniu silnikachipsy.gif? Ten objaw jest dobrze znany na kąciku Stilo i Cromy... Na dodatek sugeruję koledze najtańszą możliwą diagnozę, w zasadzie darmową.

Napisano

> Luzy mechaniczne objawiają się po nagrzaniu silnika? Ten objaw jest dobrze znany na kąciku Stilo i

> Cromy... Na dodatek sugeruję koledze najtańszą możliwą diagnozę, w zasadzie darmową.

Jeśli chodzi o dwumas to jak najbardziej. Słyszałem już co najmniej o 20 różnych objawach padania dwumasu...

Napisano

Czemu nie piszesz na kąciku Opla?

Problem ten jest dobrze znany w silnikach Fiata, niestety na razie rozwiązania brak.

Napisano
  • Autor

Powietrza lewego raczej nie ma.

Koło dwumasowe hmm.. coś tam lekko szemrocze na luzie ale tylko po rozgrzaniu. Nie zauważyłem problemów ze zmianą biegów, czy inych dolegliwości.

Dzisiaj np jechałem 40 km i wszystko było ok. Ale auto stało całą noc na podwórku. Natomiast wczoraj jak wracałem ok 16 godziny - upał , to można było się wściec. A pisze o tym dlatego że cały czas mi sie wydaje ze to ma związek z temp silnika.

Aha i czasem musze dłużej zakrecic jak odpalam silnik na ciepło. Z zimnego odpala od strzału.

Napisano

Ja bym proponował przyjrzeć się zaworowi EGR.

Napisano

Może coś z elektryki - czujnik temperatury silnika lub luźne połączenie któregoś z układów z masą?

Napisano
  • Autor

> Ja bym proponował przyjrzeć się zaworowi EGR.

Myślę jeszcze nad dwoma rzeczami:

1) olej w skrzyni, moze by tak wymienić profilaktycznie (91 tys )

2) wtryski, może jakieś stp.

Napisano

> Myślę jeszcze nad dwoma rzeczami:

> 1) olej w skrzyni, moze by tak wymienić profilaktycznie (91 tys )

> 2) wtryski, może jakieś stp.

Czy tak trudno wypiąć wtyczkę od cewki EGR?

Napisano
  • Autor

> Czy tak trudno wypiąć wtyczkę od cewki EGR?

Dobra Mistrzu sprawdzę to też. Na razie zbieram info ok.gif

Napisano

Poproś kogoś kto na zaciągniętym ręcznym będzie chciał ruszać i tak pulsacyjnie. Jeśli silnik ze skrzynią mocno się ruszają - wytrzepane są poduszki. Jeśli nie poduszki - winne może być sprzęgło.

Napisano
  • Autor

> Dobra Mistrzu sprawdzę to też. Na razie zbieram info

Spradziłem EGR to nie to na 100% ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.