Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Toledo 2013

Featured Replies

Napisano

> Czyli zaraz będzie Rapid

> Źródło

po silnikach widać, że to konkurent fiata linea

Napisano

Nie rozumiem Seata. To znaczy, nie rozumiem w ogóle filozofii tej marki i dlaczego ktoś miałby to kupić. Ma to być "sportowa" odmiana VW, ale nic sportowego tam nie ma. Materiały jak w Skodzie, cena wyższa. Audi - OK, to taki lepszy VW (i faktycznie, lepszy), Skoda to tańszy VW (i faktycznie gorszy), a Seat? Taka droższa Skoda? Ani to ładne, ani to premium, ani sportowe, anie tanie, po co w ogóle istnieje ta marka i kto to kupuje? Wydaje mi się, że VW nie ma pomysłu co z tym zrobić...

Napisano

> Źródło

takie Exeo hmm.gif...IMO Seat się cofa

Napisano

> Źródło

Totalnie bezpłciowe. "Hiszpański temperament" nie może wyglądać jak Skoda i jeździć jak Skoda.

sick.gif

Napisano

> Źródło

Jeśli materiały we wnętrzu będą bardziej po "ałdi brand", czyli lepsze niż w Skodach, a i ocynku i lakieru będzie grubiej niż w Skodzie, to z miłą chęcią zakupiłbym taki pojazd, jeśli kupowałbym kiedyś sedana zlosnik.gif

Napisano

Z ciekawoscihmm.gif[...]

Jak sprzedaje sie "sit" w EUhmm.gif?niewiem.gif[...]

Tak jak EU gospodarka czy hiszpanskazlosnik.gif?

Czy ten re-badge Audi A4 jeszcze klepia? *

* Pytam bo mi sie podobalzlosnik.gif

Napisano

> Totalnie bezpłciowe. "Hiszpański temperament"

Coś pomyliłeś. Seat to niemiecki temperament i hiszpańska precyzja (szczególnie montażu) hehe.gif

Napisano

Fajnie - w końcu wracają do Toledo-sedana, po obecnym potworku jest to IMO powrót na dobrą drogę.

Napisano

ciekawe iloma seatami w życiu jeździłeś, że takie tezy snujesz.

Napisano

> Materiały jak w Skodzie,

Mam bezpośrednie porównanie. Plastiki w seacie trzeszczą, szczególnie w zimie, w skodzie nie.

Więc materiały w seacie jednak gorsze. Owszem, w słonecznej Hiszpanii może tej różnicy nie słychać, bo nie ma mrozów.

> (i faktycznie gorszy), a Seat? Taka droższa Skoda?

Myślę, ze to taka skoda na rynki południowe - w sumie na to projekt Rapid/Toledo wygląda.

Może się okazać, że jak przyszłoby do wyboru pomiędzy np. Renault Fluence a Skodą Rapid to Hiszpan wybierze Renault, a jak to będzie wybór Renault vs. Seat to patriotyzm przeważy.

A koszt naklejenia na auto znaczka Seat czy Skoda jest taki sam.

Napisano

> ciekawe iloma seatami w życiu jeździłeś, że takie tezy snujesz.

Raz Toledo z wypożyczalni. Żadnych negatywnych ani pozytywnych emocji - ot, taka Skoda w innym opakowaniu. I pewnie nigdy nie kupię żadnego Seata, bo jeżeli będę chciał mieć VW, to kupię VW, jeżeli będę chciał mieć tańszy i gorszy VW - kupię Skodę, jeżeli będę chciał mieć droższy i lepszy VW - kupię Audi. A po co kupować Seata?

Napisano

> Akurat Leon ma naprawdę fajne sportowe odmiany.

Skoda też (Fabia), ale jakoś nikt w reklamach nie mówi o "czeskim temperamencie" grinser006.gif

Napisano

> Totalnie bezpłciowe. "Hiszpański temperament" nie może wyglądać jak Skoda i jeździć jak Skoda.

Ten "hiszpański temperament" to nic innego, jak Niemka, próbująca tańczyć flamenco wink.gif

Napisano

> Totalnie bezpłciowe. "Hiszpański temperament" nie może wyglądać jak Skoda i jeździć jak Skoda.

Ale felgi ma fajne. zlosnik.gif

Dodatkowo w porównaniu do poprzedniej generacji Toledo, ten jest przepiękny.

Napisano

> Ale felgi ma fajne.

Pewnie za dopłatą, jak to w VW, w standardzie są stalowe. hmm.gif

> Dodatkowo w porównaniu do poprzedniej generacji Toledo, ten jest przepiękny.

Po obejrzeniu na żywo poprzedniego Toledo nic już nie jest brzydkie grinser006.gif

Napisano

> Po obejrzeniu na żywo poprzedniego Toledo nic już nie jest brzydkie

Chyba, że stara Multipla. zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

Do tej pory wyglądał grinser006.gif to teraz nie może? grinser006.gif

Napisano

> Mam bezpośrednie porównanie. Plastiki w seacie trzeszczą, szczególnie w zimie, w skodzie nie.

Z dużym prawdopodobieństwem jest to winą nie samych plastików, a betonowego zawieszenia w Seatach.

clown.gif

Napisano

> a betonowego zawieszenia w Seatach.

Oj, tak - każdą wypukłość drogi czuć bezpośrednio na tyłku.

Może w seatach zawieszenie jest zaspawane ?

Napisano

> Oj, tak - każdą wypukłość drogi czuć bezpośrednio na tyłku.

> Może w seatach zawieszenie jest zaspawane ?

Sportowe jest, utwardzone. zlosnik.gif

Napisano

> Nie rozumiem Seata. To znaczy, nie rozumiem w ogóle filozofii tej marki i dlaczego ktoś miałby to

> kupić. Ma to być "sportowa" odmiana VW, ale nic sportowego tam nie ma. Materiały jak w

> Skodzie, cena wyższa. Audi - OK, to taki lepszy VW (i faktycznie, lepszy), Skoda to tańszy VW

> (i faktycznie gorszy), a Seat? Taka droższa Skoda? Ani to ładne, ani to premium, ani sportowe,

> anie tanie, po co w ogóle istnieje ta marka i kto to kupuje? Wydaje mi się, że VW nie ma

> pomysłu co z tym zrobić...

Seat przede wszystkim jest piekny. Poprzednie generacje Leonów czy Ibiza 6L. I dlatego sie kupuje te auta. Taki Leon II po lifcie - cudo serce.gif

Napisano

> Taki Leon II po lifcie - cudo

Czar pryska jak wsiądziesz do środka. Konsola środkowa jest tragiczna.

Napisano

> Czar pryska jak wsiądziesz do środka. Konsola środkowa jest tragiczna.

Po lifcie juz jest lepsza. Ale ta przed liftem faktycznie tragiczna.

Napisano

> Seat przede wszystkim jest piekny. Poprzednie generacje Leonów czy Ibiza 6L. I dlatego sie kupuje

> te auta. Taki Leon II po lifcie - cudo

Kwestia gustu. Ja tam nic pięknego w Seatach nie widzę, chociaż Leon faktycznie brzydki nie jest. Ibiza 6l nie jest ani ładniejsza, ani brzydsza od Fabii.

Napisano

> Po lifcie juz jest lepsza. Ale ta przed liftem faktycznie tragiczna.

obie wersje deski są tragiczne. chyba nie ma rynku niczego równie brzydkiego... z przerażeniem stwierdzam, że bardziej podobała mi się w środku Tata Indyka hehe.gif

Napisano

> Kwestia gustu. Ja tam nic pięknego w Seatach nie widzę, chociaż Leon faktycznie brzydki nie jest.

> Ibiza 6l nie jest ani ładniejsza, ani brzydsza od Fabii.

Kwestia gustu. Ja uwazam Ibize 6L za najladniejsze auto w klasie B w ostatnim dziesiecioleciu.. a Fabie za najbrzydsze wink.gif Zaluje ze sprzedalem 6L frown.gif

Napisano

> obie wersje deski są tragiczne. chyba nie ma rynku niczego równie brzydkiego... z przerażeniem

> stwierdzam, że bardziej podobała mi się w środku Tata Indyka

Zalezy od wersji, IMHO tak tragicznie nie jest:

2010-SEAT-Leon-Cupra-R-Interior-View.jpg

Napisano

> Kwestia gustu. Ja uwazam Ibize 6L za najladniejsze auto w klasie B w ostatnim dziesiecioleciu.. a

> Fabie za najbrzydsze Zaluje ze sprzedalem 6L

De gustibus non est disputandum wink.gif Bardziej chodzi mi o to, że technicznie to bliźniaki, jak kupowałem Fabię, to identyczna Ibiza kosztowała dużo więcej. Wizualnie dla mnie się nie różnią specjalnie, więc nie widziałem absolutnie żadnego powodu, by kupić hiszpańskie VW zamiast czeskiego.

Napisano

> De gustibus non est disputandum Bardziej chodzi mi o to, że technicznie to bliźniaki, jak

> kupowałem Fabię, to identyczna Ibiza kosztowała dużo więcej. Wizualnie dla mnie się nie różnią

> specjalnie, więc nie widziałem absolutnie żadnego powodu, by kupić hiszpańskie VW zamiast

> czeskiego.

Dokladnie, ja wiem ze to blizniaki i przy zakupie nowego to faktycznie placiło się wiecej tylko za inny wyglad. Ale coz - mi sie Ibiza strasznie podobala, a zreszta kupowalem uzywana 3-letnią, wiec nie bylo az takiej roznicy w cenie.

Napisano

> Nie rozumiem Seata. To znaczy, nie rozumiem w ogóle filozofii tej marki i dlaczego ktoś miałby to

> kupić. Ma to być "sportowa" odmiana VW, ale nic sportowego tam nie ma. Materiały jak w

> Skodzie, cena wyższa. Audi - OK, to taki lepszy VW (i faktycznie, lepszy), Skoda to tańszy VW

> (i faktycznie gorszy), a Seat? Taka droższa Skoda? Ani to ładne, ani to premium, ani sportowe,

> anie tanie, po co w ogóle istnieje ta marka i kto to kupuje? Wydaje mi się, że VW nie ma

> pomysłu co z tym zrobić...

Mam dokładnie takie samo wrażenie - po co ta marka? Ewidentnie na początku, po przejęciu VW nie wiedział co z tego Seata zrobić, stąd trudno było powiedzieć jaka była grupa docelowa dla Ibizy 6K z lat 90, cordoby I , toledo I - zwykłe niczym się nie wyróżniające samochody. Potem już można było mieć nadzieję, ze znaleźli jakąś drogę dla tej marki - pojawił się Leon i jego mocne wersje FR, Cupra, Cupra R, pojawiłą się dynamicznie stylizowana Ibiza 6L, dość ciekawy Leon II. Potem już tylko gorzej - kilka nowych vanów w ofercie (Altea, Altea XL, Toledo 3). W ostatnich latach klęska totalna - Ibiza nędznie wyglądająca (moim zdaniem wywołuje designem tyle samo emocji co Fabia I), nowe - stare Exeo, leon II który na tle konkurentów jest zabytkiem, a teraz totalnie bezpłciowy Rapi... nowe Toledo. Miałem jeszcze pewne nadzieje jak chodziły plotki że VW chce kupić Alfę Romeo, a Fiat powiedział że Alfy nie sprzeda - liczyłem że VW weźmie się za Seata i przygotują nową gamę modeli, pięknych jak alfa ... ale kolejne premiery modeli i zdecydowanie na to nie wskazują. Ja się zdziwię, jeśli seat w ciągu kilku lat nie zniknie z rynku już na zawsze - ewidentnie VW nie ma na nich pomysłu, a na dodatek marka rok w rok przynosi straty.

A żeby nie było, że kraczę a Seata nie widziałem - jeździć uczyłem się na ibizie 6K, a 2 lata temu szukajac samochodu byłem ja jeździe próbnje Ibizą 6J (rozczarowałą mnie, bo nie wyróżniała się niczym, co by zrekompensowało jej design)

Napisano

> De gustibus non est disputandum

Ja - z przypadku - używam 6L. I owszem, z zewnątrz prezentuje się fajnie - tyle, że co mi z tego, jak mi służy auto do jeżdżenia, a nie podziwiania i wolałbym, żeby plastiki wewnątrz nie skrzypiały w chłodniejsze dni.

Napisano

Faktycznie jeśli by się kierować tą deską to nikt auta by nie kupił. Wygląda obrzydliwie. Jedyny plus, że po 5 latach i dość twardym zawieszeniu nie skrzypi.

Ja zamierzam polakierować deskę na kolor czarny fortepianowy ewentualnie obkleić:

p1070455.jpg

Napisano

> Fajnie - w końcu wracają do Toledo-sedana, po obecnym potworku jest to IMO powrót na dobrą drogę.

Wracają? A to było Toledo sedan?

Napisano

> Wracają? A to było Toledo sedan?

Toledo I (prawie)sedan

SEAT-Toledo--1991-1996-.jpg

Toledo II (full)sedan

p0006718.jpg

Napisano

> Źródło

ciekawe, toledo zawsze bylo pozycjonowane razem z octavia a tutaj wychodzi, ze bedzie nizej

Napisano

> ciekawe, toledo zawsze bylo pozycjonowane razem z octavia a tutaj wychodzi, ze bedzie nizej

Moze chca zrobic Toledo wyraznie mniejsze niz Exeo i to drugie pozycjonowac jako "głównego" sedana w tej marce hmm.gif

Napisano

> ciekawe, toledo zawsze bylo pozycjonowane razem z octavia a tutaj wychodzi, ze bedzie nizej

Wychodzi na to że tak. Toledo I było na podłodze Golfa III, Toledo II na podłodze Golva IV itd, a teraz o pół numeru mniejsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.