Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kayaba czy Bilstein?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Muszę wymienić tylne amortyzatory w swoim wozidle. Mam dylemat w wyborze: Kayaba, czy Bilstein? Jedno i drugie to gazówki, będące zamiennikami fabrycznych w standardowym zawieszeniu (bez "gleby i cegły").

Co polecacie?

Napisano

ja polecam KYB-y, bilsteiny dla mnie troche za twarde

Napisano

które kayaby i tóre bilsteiny chcesz kupić?

Polecam Kayabę excel-g. ok.gif

Napisano

> które kayaby i tóre bilsteiny chcesz kupić?

> Polecam Kayabę excel-g.

dokładnie jak kolega pisze...ujeżdżam excel-g od 2 lat i jest bardzo dobrze smile.gif

Napisano

ja polecam Bilsteina B46 - warte każdej złotówki, dosłownie czuć jak koło cały czas dotyka asfaltu, auto prowadzi się jak przyklejone ok.gif

Napisano

> ja polecam Bilsteina B46 - warte każdej złotówki, dosłownie czuć jak koło cały czas dotyka asfaltu,

> auto prowadzi się jak przyklejone

B4 nie jest jakies rewelacyjne, w sensie niczym szczegolnym sie nie wyroznia. Natomiast B6, zwlaszcza w stosunku do swojej ceny, to bardzo fajny amortyzator.

Napisano

> B4 nie jest jakies rewelacyjne, w sensie niczym szczegolnym sie nie wyroznia. Natomiast B6,

> zwlaszcza w stosunku do swojej ceny, to bardzo fajny amortyzator.

B46 to właśnie B6 we wzmocnionej odmianie (są B36 czyli zwykłe B6 i B46 czyli "heavy duty" - grubsze wizualnie)

Napisano

> ja polecam Bilsteina B46 - warte każdej złotówki, dosłownie czuć jak koło cały czas dotyka asfaltu,

> auto prowadzi się jak przyklejone

cena... wink.gif

Napisano

> B46 to właśnie B6 we wzmocnionej odmianie (są B36 czyli zwykłe B6 i B46 czyli "heavy duty" -

> grubsze wizualnie)

Zawsze można kupić dużo tańsze Delphi De Carbon Performance - są na grubej rurze jak B6 wink.gif

Napisano

> Co polecacie?

Monroe gas technology ok.gif

Napisano

> Monroe gas technology

a ja nie polecam no.gif

Napisano

> cena...

ale i tak warto, auto zmienia się nie do poznania ok.gif

Napisano

Miałem KYB, które padały po 30tys. km normalnej jazdy i Billsteiny, które ciekły prawie od nowości (próbowałem reklamować, ale "paaaanie, udowodnij pan że sam nie rozwaliłeś"). W związku z tym uważam że wszystko zależy od tego w jaki dzień tygodnia są produkowanezlosnik.gif.

Z perspektywy czasu najlepsze były amortyzatory marki Gabriel i Monroe.

A jeśli chodzi o jakość amortyzacji to moim zdaniem wszystko jedno. Jeśli nie są to amortyzatory wyczynowe to nie ma znaczenia.

Napisano

> B46 to właśnie B6 we wzmocnionej odmianie (są B36 czyli zwykłe B6 i B46 czyli "heavy duty" -

> grubsze wizualnie)

Niestety nie do wszystkich modeli sa te grubsze.

Napisano

> Niestety nie do wszystkich modeli sa te grubsze.

ja mam je w Ładzie nawet, więc chyba do innych aut nie powinno być problemu zlosnik.gif

Napisano

> ja mam je w Ładzie nawet, więc chyba do innych aut nie powinno być problemu

Do lotusa np nie ma smile.gif Tylko cienka laga...

Napisano

> Do lotusa np nie ma Tylko cienka laga...

może tam nie mają sensu bo i tak jest aż za dobrze wink.gif

w Ładzie różnica jest... nie do opisania hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> ale i tak warto, auto zmienia się nie do poznania

nie musisz mi mówić. mam B6 z grubą lagą. Ale... cena wink.gif

Napisano
  • Autor

Kayaba oczywiście Excel-G (tylko taką sugeruje katalog online'owy do mojego wozidła).

Bilstein - B4.

Napisano

> Witam.

> Muszę wymienić tylne amortyzatory w swoim wozidle. Mam dylemat w wyborze: Kayaba, czy Bilstein?

> Jedno i drugie to gazówki, będące zamiennikami fabrycznych w standardowym zawieszeniu (bez

> "gleby i cegły").

> Co polecacie?

Trzymałem w ręku ExelG i Bilstein B4 do swojego auta. Kayaba była twardsza, więc ją założyłem. Mam zrobione ponad 70 kkm i dalej jest tak twarda. To jeśli chodzi o tył, bo z przodu mam Monroe Reflex i te są jeszcze twardsze.

Napisano

Ja zamówiłem do AG na tył KYB Excel-G. Miałem, kiedyś w Hondzie Civic 5gen cały komplet i byłem zadowolony.

Wcześniej z serii oglądałem Bilstein B4, Sachs i Boge, kupiłbym te ostatnie ale wybór jest znikomy do mojego auta.

Na przód kupiłbym jakieś lepsze jednorurowe. Ale Delphi nie ma.

Coś więcej powiecie o przeróbce amortyzatora na takie coś? Każdy można przerobić czy np. tylko jakieś modele Bilsteina?

Jak z regeneracją tego typu rzeczy? Słyszałem o tym ale powiem szczerze, że nie jestem przekonany co do regeneracji elementów zawieszenia...

Napisano

> nie musisz mi mówić. mam B6 z grubą lagą. Ale... cena

zalezy gdzie sie kupuje... komplet do Łady w oficjalnej dystrybucji to 4300zł... ale ja tyle nie dałem grinser006.gif

tyle że nie kupowałem w PL..

Napisano

> Kayaba oczywiście Excel-G (tylko taką sugeruje katalog online'owy do mojego wozidła).

> Bilstein - B4.

Z KYB bylem zadowolony, B4 puscily po 20kkm.

Napisano

ja mam podobny dylemat, zawieszenie seria ale od amortyzatorów oczekiwalbym wiekszej twardosci takze wybrac kyb czy bilstein?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.