Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najbardziej nietrafione wynalazki motoryzacyjne?

Featured Replies

Napisano

> dla mnie jak już ktoś musi mieć diesla to i dpf musi mieć, kopci to niemiłosiernie a spaliny

> dieslowskie są rakotwórcze...

i nasilają objawy płaskostopia... u wiewiórek.

Napisano

> omg.

> jak przeczytasz to co napisałem (od początku, uważnie) to zobaczysz że odpowiadałem własnie na post

> kogoś komu przeszkadza katalizator. dla mnie to genialny wynalazek, który bardzo dużo

> wniósł...

> to miło.

Ok, mój błąd, źle Cie zrozumiałem. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Z perspektywy czasu w żadnym Ale zrobiłem Cieniasem 120kkm, byłem we Włoszech, w Hiszpanii,

> zjeździłem całą Polskę Kojarzy mi się z młodością, luzem (w zawieszeniu również ) i w ogóle

> z czasami studenckimi.

To podobnie jak moje nowe uno 899 grinser006.gif ale i nowym maluchem się jarałem. Dobre to co się ma smile.gif

Napisano

> dla mnie to genialny wynalazek, który bardzo dużo

> wniósł...

oj katalizator to może mieć z 20%-owy udział w redukcji smogu, większość roboty robią układy MPI sterowane sondą lambda.

Nie odróżnisz jadącego samochodu z katalizatorem i bez jeśli nie powąchasz spalin, za to diesla trudno nie zauważyć jeśli nie ma DPF-a

Napisano

> i nasilają objawy płaskostopia... u wiewiórek.

ciekawe, o tym nie czytałem ale o zachorowalności na raka u osób które mają większy kontakt ze spalinami diesla tak.

Napisano

> oj katalizator to może mieć z 20%-owy udział w redukcji smogu, większość roboty robią układy MPI

> sterowane sondą lambda.

20%? skąd takie dane? masz to poparte czymś - czy sobie wymyśliłes? bo przed powszechnym MPI i przed wtryskami smog zniknął (przełom 80-90)... miałem civica na 2 gaznikach z 91 roku smile.gif

> Nie odróżnisz jadącego samochodu z katalizatorem i bez jeśli nie powąchasz spalin,

to prawda.

> za to diesla trudno nie zauważyć jeśli nie ma DPF-a

to nie prawda.

Napisano

> nikt Ci nie każe wierzyć, niestety było to w czasach gdy komórki nie kręciły jeszcze filmów, ale

> mam 3ch świadków, jeden to Policjant (właściciel Fabii). Chcesz na piśmie ?

Nie mówię , że tak nie było .... ale albo łada dłubana albo fabia uszkodzona, albo kierowca doopa.....

Napisano

> ciekawe, o tym nie czytałem ale o zachorowalności na raka u osób które mają większy kontakt ze

> spalinami diesla tak.

a co to za osoby mają taki kontakt?

odnosisz się do tych rewelacji amerykanskich naukowców z tego miesiąca?

Napisano

> Nie mówię , że tak nie było .... ale albo łada dłubana albo fabia uszkodzona, albo kierowca

> doopa.....

nie doceniasz Łady 1.5 i przeceniasz silnik 1.4 16V 75KM. Na dobrą sprawę to nic dziwnego że Fabia dostała - w końcu Łada jest lżejsza a moc ma tą samą zlosnik.gif

Napisano

> trudno nie zauważyć jeśli nie ma DPF-a

ale bzdura..... może bardzo starego i zużytego TDI .... ale nie przesadzaj ... u mnie zaczyna lekko kopcić jak przekraczam 3600obr. z pełnym butem w podłodze....

A w mieście raczej się tak nie jeździ.

Napisano

> Tak mnie wczoraj naszło na przemyślenia, jakież to najbardziej nietrafione, nieudane, irytujące,

> zbędne itp.. wynalazki pojawiły się w dziejach motoryzacji.

zawór EGR

silniki rodziny TwinSpark16v - za całokształt

wentylator chłodnicy - znajdujący się przed chłodnicą facepalm%5B1%5D.gif (peugeot 206)

Napisano

> nie doceniasz Łady 1.5 i przeceniasz silnik 1.4 16V 75KM. Na dobrą sprawę to nic dziwnego że Fabia

> dostała - w końcu Łada jest lżejsza a moc ma tą samą

nie załamuj mnie błagam .....

Konstrukcyjnie te silniki to lata świetlne jednak , fabia ma 25Nm większy moment i napęd na przód ...

Fabia ma coś koło 13 sek do setki , łada jakieś 17 i to jak była nowa. Tego się nie da przeskoczyć

Napisano
  • Autor

> nie doceniasz Łady 1.5 i przeceniasz silnik 1.4 16V 75KM. Na dobrą sprawę to nic dziwnego że Fabia

> dostała - w końcu Łada jest lżejsza a moc ma tą samą

Poza tym dane katalogowe (co do przyspieszenia) podawane są chyba dla jakichś warunków typu - 4 osoby na pokładzie itp itd.

Może kiedyś te wymogi były mniej "zoptymalizowane" pod kątem parcia na jak najlepszy wynik? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> zawór EGR

> silniki rodziny TwinSpark16v - za całokształt

> wentylator chłodnicy - znajdujący się przed chłodnicą (peugeot 206)

Dzięki za podpowiedź od czego założyć wentylator. Turbo mi dochodzi do samej chłodnicy i ciut koliduje z wentylatorem hehe.gif

Napisano

> Poza tym dane katalogowe (co do przyspieszenia) podawane są chyba dla jakichś warunków typu - 4

> osoby na pokładzie itp itd.

> Może kiedyś te wymogi były mniej "zoptymalizowane" pod kątem parcia na jak najlepszy wynik?

Zobacz sobie filmiki na YT 0-100 łada 2107 , i 0-100 fabia.... fabia przyspiesza w 13 - 14 sek , łada ok. 19.

Dalej uważasz , że dane katalogowe są aż tak rozbieżne?

Napisano
  • Autor

> nie załamuj mnie błagam .....

> Konstrukcyjnie te silniki to lata świetlne jednak , fabia ma 25Nm większy moment i napęd na przód

> ...

> Fabia ma coś koło 13 sek do setki , łada jakieś 17 i to jak była nowa. Tego się nie da przeskoczyć

Nie da jeśli będzie ten sam kierowca albo tak samo dobry.

Przy samym ruszaniu można 2s utopić, reszta na zmianie biegów no i chyba nie ścigali się do 100km/h

Napisano

> Dzięki za podpowiedź od czego założyć wentylator. Turbo mi dochodzi do samej chłodnicy i ciut

> koliduje z wentylatorem

dokładnie dlatego w p206 tak zrobili , bo było mało miejsca między chłodnicą a silnikiem , tylko go dobrze podłącz , aby wtłaczał powietrze w chłodnicę , a nie wysysał

i przygotuj się na wymianę wentylatora co 2-3 lata , bo tyle czasu potrzebuje deszcz aby go wykończyć hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Zobacz sobie filmiki na YT 0-100 łada 2107 , i 0-100 fabia.... fabia przyspiesza w 13 - 14 sek ,

> łada ok. 19.

> Dalej uważasz , że dane katalogowe są aż tak rozbieżne?

Nie wiem, ja miałem uno 899 które robiło 21s do setki a nie raz na CB się mnie pytali czy mam turbo jak na przykład na krętej leśnej drodze w nocy śmignąłem volvo v80 i busa jadącego przed nim na raz a on biedak dalej się czaił jak tego busa pobrać...

Wiadomo - czysty sprint to inna sprawa ale jak pisałem wcześniej - można udupić na ruszaniu, na zmianie biegów.

Jak konik tak mówi to tak było cool.gif

Napisano
  • Autor

> dokładnie dlatego w p206 tak zrobili , bo było mało miejsca między chłodnicą a silnikiem , tylko go

> dobrze podłącz , aby wtłaczał powietrze w chłodnicę , a nie wysysał

> i przygotuj się na wymianę wentylatora co 2-3 lata , bo tyle czasu potrzebuje deszcz aby go

> wykończyć

To będzie jakieś 6 silników w tym czasie hmm.gif spoko hahaha.gif

Napisano

> Nie da jeśli będzie ten sam kierowca albo tak samo dobry.

> Przy samym ruszaniu można 2s utopić, reszta na zmianie biegów no i chyba nie ścigali się do 100km/h

porównując oba filmiki widzę , że kierowcy raczej dają rade..... a lepszy kierowca jest w stanie urwać może z sekundę. I nawet do 60km/h fabia i tak się szybciej rozpędza.... Noooo ni jak nie da się tego inaczej wytłumaczyć , że kierowca musiał być słaby bo fabia chcąc nie chcąc nie może być wolniejsza.

Napisano

> Zobacz sobie filmiki na YT 0-100 łada 2107 , i 0-100 fabia.... fabia przyspiesza w 13 - 14 sek ,

> łada ok. 19.

> Dalej uważasz , że dane katalogowe są aż tak rozbieżne?

a co do przyśpieszeń z youtuba - zbyt długo bawię się w Łady żeby mi to było do czegokolwiek potrzebne. Większość tych aut niestety jest całkowicie niesprawnych, stąd się biorą legendy o spalaniu 15l/100, 19s do 100 i tym podobne bajki. Jak sie dba tak sie ma zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> porównując oba filmiki widzę , że kierowcy raczej dają rade..... a lepszy kierowca jest w stanie

> urwać może z sekundę. I nawet do 60km/h fabia i tak się szybciej rozpędza.... Noooo ni jak nie

> da się tego inaczej wytłumaczyć , że kierowca musiał być słaby bo fabia chcąc nie chcąc nie

> może być wolniejsza.

I m.in. z powodu takich właśnie dywagacji ludzie organizują wyścigi równoległe hehe.gif

Napisano

> nie załamuj mnie błagam .....

> Konstrukcyjnie te silniki to lata świetlne jednak , fabia ma 25Nm większy moment i napęd na przód

> ...

> Fabia ma coś koło 13 sek do setki , łada jakieś 17 i to jak była nowa. Tego się nie da przeskoczyć

mówie Ci jak było, a Ty swoje, konstrukcyjnie nie dzieli tych silników tak wiele jak byś chciał bo Łada to tez OHC. Zresztą - spytaj MichalaK z Grupy Małopolskiej. On mierzył swoim G-techem dobrych 10 lat temu Ładę Samarę 1500 mojego ojca (G-tech wtedy był niezłym łał). Łada Samara 1500 podczas kilku prób pluła pomiedzy 11,3-12s do 100. łada 2107 o której mówię na kresce z tą Samarą szła praktycznie tak samo (mimo że w katalogu jest wolniejsza)

Dalsza dyskusja jest bezcelowa - Ty będziesz mi mówił co jak jedzie mimo że ja wiem lepiej w tym wypadku, naprawdę zlosnik.gif W dodatku widziałem, próbowałem - jeździłem sporo jednym jak i drugim. To co mam Ci powiedzieć? Że masz rację a ja mam coś z oczami? hehe.gif

Kierowców zamienialiśmy tak jak pisałem.

W kazdej chwili postawie na zdrową 2107 czy Samarę w pojedynku z taka Fabią, niestety nie mam w tym momencie oryginalnej Łady, a z moją to trochę bez sensu próbować zlosnik.gif

Napisano

> Już drugi raz czytam - co w tym nie teges?

No porażka całkowita - nie trzeba wyrzucać rzeczy z bagażnika, żeby zmienić koło, brudne (i dziurawe) koło ląduje pod samochodem a nie w bagażniku. Do tego nie trzeba koła dźwigać, żeby wrzucić do bagażnika - same minusy rotfl.gif

Napisano

> Przy tamtym wynalazku tez byś nie zmienił, bo i tak musisz dojść do podlogi bagażnika, gdzie masz śrubę ktorą się kręci żeby opuścić kosz z kołem zapasowym

No nie wiem smile.gif Spota trzeba skręcić - pokażę Ci śrubkę smile.gif

Napisano

> Poza tym dane katalogowe (co do przyspieszenia) podawane są chyba dla jakichś warunków typu - 4

> osoby na pokładzie itp itd.

> Może kiedyś te wymogi były mniej "zoptymalizowane" pod kątem parcia na jak najlepszy wynik?

W instrukcji do Łady 1500 (2103) z lat 70 przyspieszenie jest podawane z 2 osobami na pokładzie i 50kg bagażu - nie mam pojęcia jak jest podawana dla 2107 bo nigdy mi się to auto nie podobało i nie interesowałem się. Wiem jedynie że Łada 2103 ma oryginalnie gaźnik na dwóch mechanicznych przelotach a Łada 2107 ma drugą przepustnicę sterowaną podciśnieniowo. Ta pierwsza sprawia przez to wrażenie zdecydowanie bardziej dynamicznej (jak jest naprawdę to ciężko powiedzieć, nie miałem okazji próbować 2103 vs 2107)

Napisano

> i przygotuj się na wymianę wentylatora co 2-3 lata , bo tyle czasu potrzebuje deszcz aby go

> wykończyć

Nie tylko 206 ma wentylator przed chlodnica w wytworach PSA to bardzo czesta konstrukcja i nie padaja tak czesto moze to kwestia konstrukcji wlotow powietrza w tym modelu bo np w Partnerze pierwszej generacji i XP nic takiego nie ma miejsca smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Śruba jest (zazwyczaj) na krawędzi bagażnika i dostępna tak, że wystarczy minimalnie odsunąć graty, a nie wywalać wszystko do dna na ulicę.

Albo wcale - u mnie jest w miejscu, które zasłania klapa przy zamknięciu (chyba - nie właziłem do bagażnika żeby teorię tę potwierdzić) wink.gif W każdym razie - jeżeli zasłonię śrubę bagażem, to nie zamknę bagażnika wink.gif

Napisano

Nie ma chyba nic bardziej denerwującego niż samochody, w ktorych nie da sie otworzyc bagażnika bez gaszenia silnika.

Kolega w Omedze tak mial, ze bagaznik mozna otworzyc tylko guzikiem z pilota, albo guzikiem na desce, niestety zaden z nich nie działał jak auto było zapalone.

W transicie teraz tez tak mam, jak zapomne otworzyc bagażnik przed odpaleniem auta, to otworzyc go moge tylko z pilota, ale jak go wyciągne ze stacyjki - idiotyczne

Napisano

> Nie ma chyba nic bardziej denerwującego niż samochody, w ktorych nie da sie otworzyc bagażnika bez

> gaszenia silnika.

> Kolega w Omedze tak mial, ze bagaznik mozna otworzyc tylko guzikiem z pilota, albo guzikiem na

> desce, niestety zaden z nich nie działał jak auto było zapalone.

> W transicie teraz tez tak mam, jak zapomne otworzyc bagażnik przed odpaleniem auta, to otworzyc go

> moge tylko z pilota, ale jak go wyciągne ze stacyjki - idiotyczne

w ostatnim Motorze napisali, że w nowym Civicu nie można podczas jazdy przełączać danych wyświetlanych na komputerze. Czyli jak mamy wyświetlone średnie spalanie i chcemy przełączyć np na zasięg, musimy się zatrzymać. Nie chce mi się trochę wierzyć, że tak jest. Ktoś to potwierdzi? hmm.gif

Napisano

Przypomniało mi się.. Otwieranie maski w Fordach.. no co za idiota wymyślił otwieranie tego kluczykiem.. Jak mam silnik odpalony i chcę otworzyć maskę, muszę zgasić samochód, wysiąść , otworzyć znaczek, otworzyć zamek kluczem i dopiero otwieram maskę.. No to mnie doprowadza do szału angryfire.gif

Napisano

> Przypomniało mi się.. Otwieranie maski w Fordach.. no co za idiota wymyślił otwieranie tego

> kluczykiem.. Jak mam silnik odpalony i chcę otworzyć maskę, muszę zgasić samochód, wysiąść ,

> otworzyć znaczek, otworzyć zamek kluczem i dopiero otwieram maskę.. No to mnie doprowadza do

> szału

racja! pamietam jak mnie to wkurzalo w Foce smile.gif zapomnialem zupelnie...

Napisano

Skoro o Fordach mowa, też mi się przypomniało. W w Mondeo ST220 do wymiany 3 świec trzeba było demontować kolektor dolotowy.

Napisano

> W którym miejscu?

jak sie z niego wysiadalo ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Ciekawe jak to wygląda w Vectrze V6 ?? hmmm zlosnik.gif

haha powodzenia : Vectra B V6

opel_vectra_v6_12.jpg

problem dotyczy wszystkich aut tej wielkości z dużymi silnikami pod maską zlosnik.gif

Napisano

> Skoro o Fordach mowa, też mi się przypomniało. W w Mondeo ST220 do wymiany 3 świec trzeba było

> demontować kolektor dolotowy.

a to jak już o tym.

to "genialnym" wynalazkiem jest wzgłużnie ustawiony silnik w audi A4 FWD. dzięki temu wymiana rozrządu wymaga zdejmowania zderzaka i innych akcesoriów z przodu smile.gif

Napisano

+ Passat zlosnik.gif

Napisano

> a to jak już o tym.

> to "genialnym" wynalazkiem jest wzgłużnie ustawiony silnik w audi A4 FWD. dzięki temu wymiana

> rozrządu wymaga zdejmowania zderzaka i innych akcesoriów z przodu

No to dobrze zlosnik.gif W CC700 wystarczyło zderzak zwalić i można było przystąpić do wymiany smile.gif

Napisano

> No to dobrze W CC700 wystarczyło zderzak zwalić i można było przystąpić do wymiany

A jeszcze, jeśli o przód chodzi smile.gif W wielu nowych pojazdach, np. w Astrze H wymieniamy żarówki z przodu dostając się od nadkola smile.gif W którymś Audi słyszałem że trzeba demontować cały pas przedni.

Napisano

W Focusie muszę lampę demontować. Kumpel w Fordzie Kuga też, a do tego musi mieć "specjalne narzędzie do usunięcia listewki pod lampą". Strach to ruszyć bo to oblepiony sreberkiem kawałek plastiku który pewnie w serwisie kosztuje ze 400zł hehe.gif

Napisano

> a to jak już o tym.

> to "genialnym" wynalazkiem jest wzgłużnie ustawiony silnik w audi A4 FWD. dzięki temu wymiana

> rozrządu wymaga zdejmowania zderzaka i innych akcesoriów z przodu

Ty się ciesz, że nie masz BMW i któregoś tam diesla. Rozrząd łańcuchowy, więc teoretycznie bezobsługowy. Ale jak coś trzeba przy nim dłubnąć (a czasem trzeba), to się okazuje, że we wzdłużnie ustawionym silniku, rozrząd znajdujemy ... z tyłu - między silnikiem, a skrzynią. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> W Focusie muszę lampę demontować. Kumpel w Fordzie Kuga też, a do tego musi mieć "specjalne

> narzędzie do usunięcia listewki pod lampą". Strach to ruszyć bo to oblepiony sreberkiem

> kawałek plastiku który pewnie w serwisie kosztuje ze 400zł

no demontaż lampy to za duże słowo. 2 srubki i się ładnie wysuwa - nie ma tragedii. ważne ze pomysleli o tym

co innego wlasnie megane II smile.gif

Napisano

> no demontaż lampy to za duże słowo. 2 srubki i się ładnie wysuwa - nie ma tragedii. ważne ze

> pomysleli o tym

> co innego wlasnie megane II

Możesz przybliżyć wymianę w Megance? Kolega mnie męczy o wymiane postojówek hmm.gif

Napisano

> Możesz przybliżyć wymianę w Megance? Kolega mnie męczy o wymiane postojówek

nie przybliżę. wiem tylko że albo trzeba mieć giętką rękę i przez nadkole sie dostaniesz przy skreconych kolach, albo zdejmujesz koło smile.gif

Napisano

> koło zapasowe pod podłogą;

Mowisz o takim w koszu pod autem ? Tez uwazalem ,ze to glupi wynalazek do czasu ,az nie zlapalem gumy autem w trasie z wakacji. Uwierz mi to doskonaly wynalazek , zamiasty wywalac wszystko z bagaznika kilka obrotow kluczem i mialem kolo na dole waytogo.gif

Napisano

> a to akurat nieprawda. śruba jest pod bagażami.

W doblo jest na progu bagaznika smile.gif

Napisano

> Po jednej głowicy na każdy cylinder w silnikach 2.5 TD VM.

Silniki w samochodach ciezarowych Scania maja osobne glowice dla kazdego cylindra,trzeba tylko dobrze skintruowac silnik.

Wlosi tego nie potrafia

Napisano

W FF2 jedna śrubka zlosnik.gif i dwa zatrzaski uwalniane palcem zlosnik.gif

Napisano

> sposób załączania kierunków w Vectrze C

to samo jest w astrach III, duzo jedzilem taka jako sluzbowa, na poczatku tego nie znosilem, pozniej bardzo mi sie ten sposob wlaczania kierunku / 3 migniec sposobal ok.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.