Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najbardziej nietrafione wynalazki motoryzacyjne?

Featured Replies

Napisano

Tak mnie wczoraj naszło na przemyślenia, jakież to najbardziej nietrafione, nieudane, irytujące, zbędne itp.. wynalazki pojawiły się w dziejach motoryzacji.

Ja od siebie zapodam: autoalarm facepalm%5B1%5D.gif

Nie mogę pojąć sensu tego badziewia.

Nikt nie zwraca uwagi na wyjące auto bo zazwyczaj albo kierowca sam niechcący uruchamia alarm (tak jak ja ostatnio, przez IDIOTYCZNIE umieszczony przycisk na boku kluczyka) albo wiatr albo ktoś przejeżdżający obok itp itd... auta sobie piszczą, życie toczy się dalej. Zbędna komplikacja obsługi, budowy itp - BEZ SEN SU (w moim osobistym mniemaniu).

Kto chce ukraść lub okraść samochód to i tak z alarmem sobie poradzi.

Miałem wcześniej samochody bez alarmu, zostawiałem otwarte na mieście i nie było problemu, teraz muszę się mordować angryfire.gif

A Wy jakie macie typy?

Napisano

> A Wy jakie macie typy?

silnik diesla w samochodzie osobowym zlosnik.gif

Napisano

> silnik diesla w samochodzie osobowym

hehe ok.gif

dodam :

koło zapasowe pod podłogą;

titek w dzwigni kierinkowskazów

wszelkiej maści dpf, egr i inne "ekowynalazki"

Napisano

> Tak mnie wczoraj naszło na przemyślenia, jakież to najbardziej nietrafione, nieudane, irytujące,

> zbędne itp.. wynalazki pojawiły się w dziejach motoryzacji.

> Ja od siebie zapodam: autoalarm

Alarm to zło, które uprzykrza życie głównie właścicielowi zlosnik.gif

Napisano

> titek w dzwigni kierinkowskazów

why? lecisz autostradą (już mamy więc jest gdzie), dotykasz do kierunku i tyle

Napisano

Gdyby nie autoalarm to moje auto zmieniłoby już kilka razy właściciela.

Na 100% pomógł ostatnim razem.

Pamiętaj, że to nie tylko wyjec ale również pewnego typu zabezpieczenia.

Dla mnie najbardziej nietrafione wynalazki to te "ekologiczne", o których już tutaj wspominano sick.gif

Napisano

dpf, dwumasa

Napisano

> why? lecisz autostradą (już mamy więc jest gdzie), dotykasz do kierunku i tyle

Wydaje mi się, że chodziło o titek=klakson devil.gif

Napisano

> Alarm to zło, które uprzykrza życie głównie właścicielowi

Żeby chociaż jemu. Pewnego, pięknego niedzielnego popołudnia (upał, więc okna pootwierane) jakiemuś cymbałowi uruchomił się alarm w samochodzie. Wył chyba z 6 godzin. Była nawet Policja, tylko że pojechała...

Napisano

> dpf, dwumasa

Dwumasa jest dobrym wynalazkiem bo zmniejsza drgania, może w turbo benzynie dużo nie pomogła, ale w dieslach napewno. Oczywiście inna rzeczą jest to, że cena za ten wynalazek jest często duża i pewnie przez ten czynnik zaliczyłeś to jako wynalazek zbędny i mnie to nie dziwi. smile.gif

Napisano

sposób załączania kierunków w Vectrze C hehe.gif

Napisano

> sposób załączania kierunków w Vectrze C

Wg mnie jest to wygodne rozwiązanie, mam w AH i brak zastrzeżeń z mojej strony.

Napisano

A jakiż to nietrafiony sposób jest?

Napisano

> A jakiż to nietrafiony sposób jest?

że manetki powracają do tej samej pozycji po włączeniu kierunkowskazu.

Napisano

> Tak mnie wczoraj naszło na przemyślenia, jakież to najbardziej nietrafione, nieudane, irytujące,

> zbędne itp.. wynalazki pojawiły się w dziejach motoryzacji.

1. Włączanie wycieraczek przednich: w niektórych samochodach przestawiamy dźwignię w dół a w innych w górę.

Irytujące, gdy ktos na zmianę jeździ samochodami, w których jest inaczej.

2. Po włączeniu spryskiwacza zdarza się (w niektórych markach czy modelach), że wycieraczki wykonują zbyt wiele "machnięć" i ostatnie (jedno lub nawet dwa) to już szlifowanie suchej szyby.

Napisano

> Wg mnie jest to wygodne rozwiązanie, mam w AH i brak zastrzeżeń z mojej strony.

jak mam jechać VC to dostaje białej gorączki i włosy stają mi dęba na klacie hehe.gif

nie wiem kto to i PO CO wymyślił, ale powiesiłbym go na suchej gałęzi biglaugh.gif

Napisano

> 2. Po włączeniu spryskiwacza zdarza się (w niektórych markach czy modelach), że wycieraczki

> wykonują zbyt wiele "machnięć" i ostatnie (jedno lub nawet dwa) to już szlifowanie suchej

> szyby.

gorsze są auta które zaczynają jeździć wycieraczkami ZANIM spryskiwacz zdąży spryskać...

Napisano

> A jakiż to nietrafiony sposób jest?

inny niż w każdym aucie na świecie, powoduje że musisz się niepotrzebnie zastanawiać nad tą najprostszą czynnością świata (w innych autach) co imo jest niebezpieczne 270751858-jezyk.gif

Napisano

koło zapasowe pod podłogą bagażnika, w niektórych autach na F.

Napisano
  • Autor

> Po jednej głowicy na każdy cylinder w silnikach 2.5 TD VM.

Jakoś w ciągnikach rolniczych to norma i nikt tego nie gani grinser006.gif

Napisano

> inny niż w każdym aucie na świecie, powoduje że musisz się niepotrzebnie zastanawiać nad tą

> najprostszą czynnością świata (w innych autach) co imo jest niebezpieczne

Ajj tam, przez moje ręce przewinęła się już Astra F, mam teraz G i H, moge jeździć na zmianę raz tą i raz tą, nic nie przeszkadza. Moja mulher.gif nawet nie zauważa różnicy grinser006.gif

Napisano

> koło zapasowe pod podłogą bagażnika, w niektórych autach na F.

Nie tylko na F. W Maździe też tak mam. crazy.gif

Napisano

Elektryczne szyby i radio zasilane z obwodu stacyjki

O tym, że jest to głupota świadczy fakt, że na forach co jakis czas ktoś pyta jak to przerobic, aby zasilanie było stałe, a ktoś inny wrzuca manuala smile.gif

Zbyt duza ingerencja elektroniki - np. samochód staje (ECU wyłącza sterowanie silnika) bo własciciel zapomniał wykonac przeglądu na czas

Napisano

> Zbyt duza ingerencja elektroniki - np. samochód staje (ECU wyłącza sterowanie silnika) bo

> własciciel zapomniał wykonac przeglądu na czas

a znasz faktycznie takie przypadki?

Napisano

> a znasz faktycznie takie przypadki?

jeden z moich przełozonych miał taki przypadek w Audi Quatro

Strasznie się wkurzył jak mu stanął i to przy ludziach

Napisano

> Wg mnie jest to wygodne rozwiązanie, mam w AH i brak zastrzeżeń z mojej strony.

Absolutnie durne rozwiązanie komplikujące to co ktoś wynalazł 100 lat temu i działało świetnie i było stosowane przez WSZYSTKICH. Nawet opel w koncu to olał.

Napisano

> jeden z moich przełozonych miał taki przypadek w Audi Quatro

> Strasznie się wkurzył jak mu stanął i to przy ludziach

ale stanął z powodu przekroczenia przebiegu koniecznego do przeglądu, czy z innego powodu?

Napisano

> jeden z moich przełozonych miał taki przypadek w Audi Quatro

nie ma takiej opcji

Napisano

> Dwumasa jest dobrym wynalazkiem bo zmniejsza drgania, może w turbo benzynie dużo nie pomogła, ale w

> dieslach napewno. Oczywiście inna rzeczą jest to, że cena za ten wynalazek jest często duża i

> pewnie przez ten czynnik zaliczyłeś to jako wynalazek zbędny i mnie to nie dziwi.

zaliczyłem to jako babol, bo jak ktoś w większości po mieście jeździ to już może mieć z tym kłopoty

Napisano

oink.gifoink.gifoink.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

offtopic.gifzolta.gif wiem, przepraszam clown.gif

Napisano

> Elektryczne szyby

A jak dla mnie to ten wynalazek jest wygodny. Choćby dlatego, że gdy jest gorąco i jadę sam to sobie otwieram okno pasażera, a nie swoje. Wiatr nie dmucha mi do ucha.

Poza tym czasami gdy pytam kogoś jak gdzieś dojechać to też otwieram okno pasażera, a nie muszę szarpać się z drzwiami lub kręcić korbką.

Napisano

> Jakoś w ciągnikach rolniczych to norma i nikt tego nie gani

Tyle tylko, że w ciągnikach tego silnika nie montowano. Ten o którym wspomniałem wkłądano do Jeepów i Chryslerów i w Oplu Fronterze A. Dla mnie to jest konstrukcja jakich mało. Lewa pompa - napędzana kołem zębatym, wyrywające się szpilki dźwigienek zaworowych, nagminne wycieki oleju. Poczytajcie sobie o tym motorze, bo to konkretny ulep. smile.gif

Napisano

Przedni napęd w samochodach, czy jeśli ktoś woli, to FWD grinser006.gif BTW, to czy autoalarm się sprawdza, czy też nie, zależy też od tego w jakiej okolicy mieszkasz hmm.gif U mnie na dźwięk alarmu, zawsze wyskoczy z domów kilku sąsiadów, odpowiednio osprzętowanych zlosnik.gif Dlatego czujki autoalarmu lepiej mieć dobrze ustawione, bo leją albo złodzieja, za to, że ich obudził, albo właściciela z tego samego powodu kara.gifhehe.gif

PS. Jeszcze jeden babol, tyle, że to nie lewy wynalazek, a brak funkcji, tj. brak możliwości wyłączenia oświetlenia bagażnika w wielu modelach samochodów no.gif Oczywiście można wyjąć żarówkę ale jaki to ma sens niewiem.gif

Napisano

> nie wiem kto to i PO CO wymyślił, ale powiesiłbym go na suchej gałęzi

A ja dałbym Nobla. biglaugh.gifIMHO jeden z lepszych pomysłów Opla.

Napisano

> ale stanął z powodu przekroczenia przebiegu koniecznego do przeglądu, czy z innego powodu?

nie pamiętam dokładnie, chyba to pierwsze hmm.gif

Napisano

> A jak dla mnie to ten wynalazek jest wygodny. Choćby dlatego, że gdy jest gorąco i jadę sam to

> sobie otwieram okno pasażera, a nie swoje. Wiatr nie dmucha mi do ucha.

> Poza tym czasami gdy pytam kogoś jak gdzieś dojechać to też otwieram okno pasażera, a nie muszę

> szarpać się z drzwiami lub kręcić korbką.

Ale jemu chyba chodziło o to, że musi przekręcić kluczyk, żeby opuścić sobie szybkę albo włączyć radio.

Napisano

> A jak dla mnie to ten wynalazek jest wygodny. Choćby dlatego, że gdy jest gorąco i jadę sam to

> sobie otwieram okno pasażera, a nie swoje. Wiatr nie dmucha mi do ucha.

> Poza tym czasami gdy pytam kogoś jak gdzieś dojechać to też otwieram okno pasażera, a nie muszę

> szarpać się z drzwiami lub kręcić korbką.

kolega chyba nie zrozumiał o co mi chodziło facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Pedał gazu połączony z przepustnicą kabelkami - w ogóle nie czuć, że samochód reaguje na naciśnięcie pedału. Wciskam pedał do końca, a samochód i tak przyspiesza po swojemu.

Plastikowe klosze reflektorów - rysuje się to to, odbarwia, podatne na mikropęknięcia.

Napisano

> kolega chyba nie zrozumiał o co mi chodziło

A to trzeba było to jakoś inaczej ująć. zlosnik.gif

Napisano

Ale co tam jest nie tak? Włącza się je odwrotnie? wink.gif

Napisano

> A Wy jakie macie typy?

Pasek w tedeiku rocznik 2000 od dziadka z Niemiec z przebiegiem 160 kkm zlosnik.gif

Napisano

oddalbym krolestwo za ten nietrafiony wynalazek tydzien temu,gdy z zaladowanym po brzegi bagaznikiem musialem zmienic kolo . hehe.gif

Napisano

> Pedał gazu połączony z przepustnicą kabelkami - w ogóle nie czuć, że samochód reaguje na

> naciśnięcie pedału. Wciskam pedał do końca, a samochód i tak przyspiesza po swojemu.

hmm.gif

owszem jest pewne opóźnienie, ale przyspiesza normalnie hmm.gif

poza ta chwilą "zawachania" nie widzę różnicy

> Plastikowe klosze reflektorów - rysuje się to to, odbarwia, podatne na mikropęknięcia.

ale to chyba znak czasów, szyby też jakieś takie bardziej plastikowe grinser006.gif

głupotą jest że nie można wymienić samego klosza jak to bywało dawniej

Napisano

Bardziej upierdliwy niż manetki w Oplu jest w Oplu silnik... 3.0 CDTI - problemem są opadające tuleje cylindrów po około 100kkm i problem występuje w praktycznie każdym aucie z tym motorem (Y30DT).

Napisano

.niewylaczanie sie swiatel po wylaczeniu stacyjki a takze brak sygnalizacji zapalenia tychze swiatel.

jako okolicznosc lagodzaca moze byc uzyty fakt,ze tylko w niektorych panstwach jest przymus uzycia swiatel w dzien.jest takze szansa ze nie wprowadzi sie obowiazku uzywania wycieraczek w sloneczny dzien-ale nie chwalmy dnia przed zachodem slonca.

Napisano

> owszem jest pewne opóźnienie, ale przyspiesza normalnie

> poza ta chwilą "zawachania" nie widzę różnicy

ja widzę różnicę i to na plus w stosunku do linki. W samochodzie z elektronicznym pedałem najczęściej dużo łatwiej jest wyczuć gaz przy delikatnym naciskaniu. Np podczas jazdy w korku dodaję minimalnie gazu jak chcę w przedziale 800-1200 rpm. W samochodach z linką najczęściej nie da się tak dokładnie dawkować obrotów ok.gif

Napisano

Już drugi raz czytam - co w tym nie teges? niewiem.gif

Napisano

> oddalbym krolestwo za ten nietrafiony wynalazek tydzien temu,gdy z zaladowanym po brzegi

> bagaznikiem musialem zmienic kolo .

Przy tamtym wynalazku tez byś nie zmienił, bo i tak musisz dojść do podlogi bagażnika, gdzie masz śrubę ktorą się kręci żeby opuścić kosz z kołem zapasowym 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.