Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najbardziej nietrafione wynalazki motoryzacyjne?

Featured Replies

Napisano

> Tak mnie wczoraj naszło na przemyślenia, jakież to najbardziej nietrafione, nieudane, irytujące,

> zbędne itp.. wynalazki pojawiły się w dziejach motoryzacji.

> Ja od siebie zapodam: autoalarm.

> A Wy jakie macie typy?

Na pierwszym miejscu przedni naped.

Chociaz.. nie jest taki zly. Jest nawet lepszy niz tylny, jesli jestes kobieta.

A obiektywnie nietrafionym pomyslem sa hybrydowe, pseudo ekologiczne

bardzo przecietne samochodziki za bardzo duze pieniadze.

Napisano

> Wlosi tego nie potrafia

nie włosi , tylko VMotori nie poradziła sobie z małym silniczkiem , bo zobacz jakie oni zazwyczaj jednostki konstruują ;

Fiat potrafi robić diesle

Napisano

> Na pierwszym miejscu przedni naped.

> Chociaz.. nie jest taki zly. Jest nawet lepszy niz tylny, jesli jestes kobieta.

jestes kobieta?

Napisano

> jestes kobieta?

Nie zgadles.

Napisano

> Tak mnie wczoraj naszło na przemyślenia, jakież to najbardziej nietrafione, nieudane, irytujące,

> zbędne itp..

Downsizing

Napisano

odcinanie paliwa przy hamowaniu lewa nogą.

Napisano

> A Wy jakie macie typy?

Spora część takich nietrafionych wynalazków to wynik oszczędności w fazie projektowania, chęć podniesienia komfortu, bezpieczeństwa czy obniżenia uciążliwości pracy silnika. Bywa też świadome (najczęściej do pewnego czasu) podążanie własną drogą. Ale nie potrafię zrozumieć pewnych rozwiązań, które z założenia i w rzeczywistości są głupie- zdaje się, że w Oltcicie przednie zaciski hamulcowe umieszczone były przy skrzyni biegów icon_eek.gif Nie potrafię też wytłumaczyć sobie co kierowało kimś, kto stworzył samochód z jednym przednim kołem icon_rolleyes.gif

Napisano

Ale nie potrafię zrozumieć

> pewnych rozwiązań, które z założenia i w rzeczywistości są głupie- zdaje się, że w Oltcicie

> przednie zaciski hamulcowe umieszczone były przy skrzyni biegów

podobne rozwiazanie bylo w NSU ro80-mniejsza masa nieresorowana

Napisano

> Ale nie potrafię zrozumieć

> podobne rozwiazanie bylo w NSU ro80-mniejsza masa nieresorowana

i jeszcze w alfie 75

240_7.jpg

Napisano

> W Focusie muszę lampę demontować. Kumpel w Fordzie Kuga też, a do tego musi mieć "specjalne

> narzędzie do usunięcia listewki pod lampą". Strach to ruszyć bo to oblepiony sreberkiem

> kawałek plastiku który pewnie w serwisie kosztuje ze 400zł

strasznie męczy cię ta foka grinser006.gif

o ile zamek maski hmm dyskusyjna sprawa, raz jest na plus czasem na minus

np idziesz z płynem do sprysków i nie musisz nurkować w kabinie, tylko cyk kluczykiem otwierasz

żeby się tylko to dziadostwo nie psuło ... grinser006.gif

ale lampy to IMO genialne rozwiązanie, jedna śrubka odkręcana nawet monetą i masz wszystko na wierzchu

żarówa wymieniona bez odrapanych rąk, czy demontażu zderzaka jak to bywa u innych

Napisano

> i jeszcze w alfie 75

Alfie się nie dziwię bo lubią nietypowe rozwiązania choć nieraz przekombinowane. Miało to zmniejszyć masy nieresorowane i przeniesienie hamulców bliżej tylnej, i tak słabo hamowanej osi, nie jest w sumie takie złe. Ale w Oltcicie zabieg ten wykonano na osi przedniej, gdzie hamulce wykonują dużo cięższe zadanie a dodatkowo zaraz przed skrzynią znajduje się rozłożysty silnik boxer. Nie podejrzewam żeby miało to na celu zmniejszenie mas nieresorowanych. No chyba, że konstruktorzy uznali go za samochód wyczynowy i zrobili to za wszelką cenę hehe.gif

Napisano

> Otwieranie maski w Fordach.. no co za idiota wymyślił otwieranie tego

> kluczykiem.. Jak mam silnik odpalony i chcę otworzyć maskę, muszę zgasić samochód, wysiąść ,

> otworzyć znaczek, otworzyć zamek kluczem i dopiero otwieram maskę..

I na taką okoliczność masz drugi klucz do auta biglaugh.gifhehe.gifhahaha.gif Prawda, jakie to proste?

Napisano

> W Corsie C z tego co pamietam wciskało sie albo wyciągało włącznik światel i wtedy gasło światło w

> środku.

Wciskasz przy zamkniętych drzwiach - świeci, wciskasz przy otwartych drzwiach - gaśnie. Zamknięcie i ponowne otwarcie drzwi powoduje zapalenie tak zgaszonej lampy... spineyes.gif

Idiotyczny spryskiwacz szyby - wycieraczki ruszają razem z pompką i szorują na sucho...

Samoczynne włączenie tylnej wycieraczki w momencie wrzucenia wstecznego, gdy przednie są choćby tylko w cyklu przerywanym...

Piszczyk - brzęczyk, gdy otworzy się drzwi, a klucz tkwi w stacyjce (silnik wyłączony! ) - żeby przestało piszczeć trzeba albo zamknąć drzwi, albo wyciągnąć klucz... screwy.gif (tak mnie teraz naszło: a może wystarczy zgasić lampkę jak w/w? hmm.gif muszę sprawdzić)

Dostęp do żarówki p/mgielnych tył: podnieść auto, zdjąć koło, zdemontować fragmentaryczne nadkole... ale to tylko w teorii, bo ta żarówka będzie wieczna (mam nadzieję) biglaugh.gif

Napisano

serwisowy .... i nie mam zamiaru go wozić ze sobą bo jakiś księgowy sobie wymyślił że tak będzie lepiej..

Napisano

Jeśli chodzi o lampy to mnie to absolutnie nie denerwuje, tak tylko nadmieniłem. Wole wyciągnąć lampę niż po omacku wymieniać żarówkę zlosnik.gif

Napisano

DPF i dwumasa. facepalm%5B1%5D.gif

Silniki trzycylindrowe. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> i jeszcze w alfie 75

oraz np w hummve skromny.gif

Napisano
  • Autor

> DPF i dwumasa.

> Silniki trzycylindrowe.

Znowu odwolam się do ciągników rolniczych ale 3 cylindrowy ursus (perkins) to najlepszy ciągnik jaki miałem kiedykolwiek, a miałem ich.....7

Napisano

> zdaje się, że w Oltcicie

> przednie zaciski hamulcowe umieszczone były przy skrzyni biegów

Alfa Romeo 33 lub 75 ma podobnie rozwiązane przednie hamulce.

Napisano

> to samo jest w astrach III, duzo jedzilem taka jako sluzbowa, na poczatku tego nie znosilem,

> pozniej bardzo mi sie ten sposob wlaczania kierunku / 3 migniec sposobal

ja podobnie - pierwszy kontakt - ło jezuu, masakra. Potem - dlaczego wszyscy tego nie stosują. Jak jadę jakimś innym autem, to tradycyjny sposób włączania kierunków wydaje mi się strasznym archaizmem.

Napisano

> w ostatnim Motorze napisali, że w nowym Civicu nie można podczas jazdy przełączać danych

> wyświetlanych na komputerze. Czyli jak mamy wyświetlone średnie spalanie i chcemy przełączyć

> np na zasięg, musimy się zatrzymać. Nie chce mi się trochę wierzyć, że tak jest. Ktoś to

> potwierdzi?

Można przełączać

Napisano

> a to jak już o tym.

> to "genialnym" wynalazkiem jest wzgłużnie ustawiony silnik w audi A4 FWD. dzięki temu wymiana

> rozrządu wymaga zdejmowania zderzaka i innych akcesoriów z przodu

Wbrew pozorom nie ma z tym aż tyle roboty. Wymień rozrząd w 147 GTA

Napisano

> Wbrew pozorom nie ma z tym aż tyle roboty. Wymień rozrząd w 147 GTA

Tak samo jak w każdym kompakcie z V-ką pod maską. Silnik poza auto i zmieniamy. wink.gif

Zresztą nie tylko w kompakcie. W autach większych też, jeśli silnik jest poprzecznie. Może nie we wszystkich ale jednak.

Napisano

> Wbrew pozorom nie ma z tym aż tyle roboty. Wymień rozrząd w 147 GTA

W Pontiacu żeby wymienić świece w tylnym rzędzie cylindrow, trzeba było praktycznie wyjąć silnik.

Napisano

> Znowu odwolam się do ciągników rolniczych ale 3 cylindrowy ursus (perkins) to najlepszy ciągnik

bo de facto to był Ferguson

Napisano

> a co to za osoby mają taki kontakt?

A chociażby kierowcy... zlosnik.gif

Niestety, jest to potwierdzone, iż zawodowi kierowcy częściej chorują...

Napisano

Nie wiem czy już się pojawiło, ale UE powinna się zająć przyciskami sterowania szyb zlosnik.gif

Mogą ustalić jeden wzorzec, nawet najbardziej wymyślny, ale niech kurna w każdym samochodzie będzie to w jednym miejscu sciana.gif

Ja już miałem tak:

1. Pod wajchą hamulca ręcznego (Lanos, Matiz)

2. Na konsoli środkowej gdzieś na dole (Seicento)

3. Na konsoli środkowej gdzieś na górze (Punto)

3. Na drzwiach na podłokietniku (Alfa)

Każde rozwiązanie jest dla mnie tak samo dobre, bo prędzej czy później się do niego przyzwyczajam i ręka sama wędruje na właściwy klawisz ok.gif

Dla mnie jeszcze rzeczą absurdalną jest ustawianie kąta pochylenia oparcia fotela pokrętłem. Wolę wajchę.

Pokrętło zawsze chodzi ciężko, trzeba się nakręcić, a ręka musi być nienaturalnie wygięta podczas ustawiania oparcia.

Wiem że wiele osób woli pokrętło, bo jest dzięki temu płynna regulacja. Jak jest wajcha, to jest regulacja co ząbek zlosnik.gif

Ja wolę co ząbek, niż dorabianie sobie drugiego łokcia grinser006.gif

Napisano

> Wiem że wiele osób woli pokrętło, bo jest dzięki temu płynna regulacja. Jak jest wajcha, to jest

> regulacja co ząbek

> Ja wolę co ząbek, niż dorabianie sobie drugiego łokcia

Pokrętłem bezpiecznie sobie przestawisz oparcie w czasie jazdy, bez ryzyka, że polecisz do tyłu bez kontroli.

Przydaje się w długich trasach, gdy bolą plecy i co jakiś czas warto zmienić kąt oparcia.

Napisano
  • Autor

> bo de facto to był Ferguson

Tak, ten ursus to kopia fergusona ale co to wnosi do tematu? grinser006.gif

Napisano

Wszelkiej maści brzęczyki. Szczególnie ten od niezapiętych pasów. Jak jeżdżę po podwórku (np wjazd do garażu a ten wyje to jest to wkurzające. Jeśli chodzi o brzeczyk niezgaszonych świateł to dlaczego nie jest tak jak w Fiatach-wyłączam zapłon i światła same gasną.

Napisano

> Dla mnie jeszcze rzeczą absurdalną jest ustawianie kąta pochylenia oparcia fotela pokrętłem. Wolę

> wajchę.

> Pokrętło zawsze chodzi ciężko, trzeba się nakręcić, a ręka musi być nienaturalnie wygięta podczas

> ustawiania oparcia.

> Wiem że wiele osób woli pokrętło, bo jest dzięki temu płynna regulacja. Jak jest wajcha, to jest

> regulacja co ząbek

> Ja wolę co ząbek, niż dorabianie sobie drugiego łokcia

Ja bym wolal pokretlo niz byc za blisko lub za daleko.

A dziwnym zbiegiem okolicznosci nigdy nie moge trafic idealnie. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.