Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najbardziej nietrafione wynalazki motoryzacyjne?

Featured Replies

Napisano

> Tak, ale ma ona nieproporcjonalnie wysoki współczynnik wypuszczenia samochodów - bubli. W związku z

> czym nominuję całą markę.

Maro nie myli sie tylko ten ktory nic nie robi grinser006.gif

Napisano

> No właśnie w tym sęk, że nie jest zepsuty.

To wytłumacz mi, jakim cudem Golf 1.6 100KM, który ma 10.9 do 100 (a Golf 1.6 16V ma 10 do 100), może GORZEJ przyspieszać od Felicji 1.3, która ma 13.5 do 100 spineyes.gif

Napisano

> Chyba nie chcesz polemizować z twardymi faktami, która marka jest najbardziej innowacyjna?!

no tak, zapomniałem hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Maro nie myli sie tylko ten ktory nic nie robi

FSO? grinser006.gif

Napisano

> To wytłumacz mi, jakim cudem Golf 1.6 100KM, który ma 10.9 do 100 (a Golf 1.6 16V ma 10 do 100),

> może GORZEJ przyspieszać od Felicji 1.3, która ma 13.5 do 100

kumpel miał (lata temu) nową z salonu Fabie 1.4 16V 75KM. Przystawialiśmy ją do Łady 2107 1500 kilkukrotnie i Fabia zawsze dostawała, i jak to wytłumaczysz? Czasami tak jest, że to na papierze co piszą to bzdety zlosnik.gif swoją drogą ten silnik w Fabii to najgorszy silnik świata hehe.gif

Napisano

Zgadzam się ze mieli wiele bardzo udanych samochodów. Ale są marki ktore działają od 100 lat i maja na koncie pojedyncze nieudane pojazdy. A Fiat to tak 50/50 - a to wyjdzie mu coś rewolucyjnego, co cały świat chce kupować a to jakiś ulepek o którym wszyscy chcieliby szybko zapomnieć.

Napisano

> kumpel miał (lata temu) nową z salonu Fabie 1.4 16V 75KM. Przystawialiśmy ją do Łady 2107 1500

> kilkukrotnie i Fabia zawsze dostawała, i jak to wytłumaczysz?

Nie ma takiej możliwości, chyba że kierowca pupa zlosnik.gif

> Czasami tak jest, że to na

> papierze co piszą to bzdety

Owszem, ale różnica 3 i więcej sekund to nie bzdety, tego nie przeskoczysz.

> swoją drogą ten silnik w Fabii to najgorszy silnik świata

Czy ja wiem... Przejeździłem Fabią z tym silnikiem 150kkm i nie narzekałem. Jeździł absolutnie bezawaryjnie, oleju w ogóle nie brał, demonem prędkości nie jest, ale odpycha się przyzwoicie jak na Fabię. Zwłaszcza że do wyboru było to i HTP hehe.gif

Napisano

Czasami tak jest, że to na

> papierze co piszą to bzdety swoją drogą ten silnik w Fabii to najgorszy silnik świata

Jezeli to ten sam silnik, ktory wkladali do Seata to moge sie zgodzic hehe.gif

Napisano

> Nie ma takiej możliwości, chyba że kierowca pupa

zmienialiśmy kierowców, baaa napiszę Ci więcej - Łada miała >200kkm. Też nie wierzyliśmy ale tak było. Inna sprawa że G-tech wypluł innym razem w tej ładzie <12s do 100, ale G-tech różne bzdury pokazuje. Łada była 100% seryjna.

> Owszem, ale różnica 3 i więcej sekund to nie bzdety, tego nie przeskoczysz.

> Czy ja wiem... Przejeździłem Fabią z tym silnikiem 150kkm i nie narzekałem. Jeździł absolutnie

> bezawaryjnie, oleju w ogóle nie brał, demonem prędkości nie jest, ale odpycha się przyzwoicie

> jak na Fabię. Zwłaszcza że do wyboru było to i HTP

Ta Fabia miała tak totalnie dennie zestopniowywaną skrzynię biegów i tak wąski zakres użytecznych obrotów miał ten silnik że IMO to była przyczyna wspaniałych osiągów zlosnik.gif Pamietam że żeby tym wjechać na ostrzejszy krawężnik trza to było kręcić do ponad 3000obr/min Kumpel sprzedał to barachło po 50kkm i kupił sobie E46 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ja oddaję swój głos na wiejski tuning w postaci 'udawanych' końcówek wydechowych, w czym przodują ostatnio japończycy...

08_lexus_is_f_det_7_500.jpg

2118695297_c518a3cc00.jpg

wstyd przed Ryśkiem straszny facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

Napisano

> kumpel miał (lata temu) nową z salonu Fabie 1.4 16V 75KM. Przystawialiśmy ją do Łady 2107 1500

> kilkukrotnie i Fabia zawsze dostawała, i jak to wytłumaczysz?

Ale bajeczka :D ....

Napisano

mi przychodzi do glowy pomysl z tarczo-piastami np w pugach grinser006.gif

Napisano

> Ale bajeczka :D ....

nikt Ci nie każe wierzyć, niestety było to w czasach gdy komórki nie kręciły jeszcze filmów, ale mam 3ch świadków, jeden to Policjant (właściciel Fabii). Chcesz na piśmie hehe.gif ?

Napisano

> Tak mnie wczoraj naszło na przemyślenia, jakież to najbardziej nietrafione, nieudane, irytujące,

> zbędne itp.. wynalazki pojawiły się w dziejach motoryzacji.

> Ja od siebie zapodam: autoalarm

> Nie mogę pojąć sensu tego badziewia.

> Nikt nie zwraca uwagi na wyjące auto bo zazwyczaj albo kierowca sam niechcący uruchamia alarm (tak

> jak ja ostatnio, przez IDIOTYCZNIE umieszczony przycisk na boku kluczyka) albo wiatr albo ktoś

> przejeżdżający obok itp itd... auta sobie piszczą, życie toczy się dalej. Zbędna komplikacja

> obsługi, budowy itp - BEZ SEN SU (w moim osobistym mniemaniu).

> Kto chce ukraść lub okraść samochód to i tak z alarmem sobie poradzi.

> Miałem wcześniej samochody bez alarmu, zostawiałem otwarte na mieście i nie było problemu, teraz

> muszę się mordować

> A Wy jakie macie typy?

Rozrząd na pasku...

Napisano

> Rozrząd na pasku...

O, pod tym się podpisuję.

Napisano
  • Autor

> mam 3ch świadków, jeden to Policjant (właściciel Fabii).

Aaa no to wszystko jasne.

Kiedyś robiliśmy porównanie kilku uniaków i o dziwo ten najmocniejszy non stop dostawał baty od wszystkich.

Kiedy na koniec siedliśmy przy burgerze i omawialiśmy "akcję" nagle on się odzywa - "A to Wy przekraczacie 4 tys rpm?" yikes.gif

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> mi przychodzi do glowy pomysl z tarczo-piastami np w pugach

Jeśli masz na myśli tarczo-bębny z tyłu, to też do niedawna zastanawiała mnie ta dziwna konstrukcja (z której się Pug wycofał przynajmniej w lifcie 406)

Akurat wczoraj (przy okazji zapieczonej prowadnicy zacisku w innym aucie) doszedłem do wniosku, że tarczo-bębny mają jako taki sens.

Tzn zacisk bezprowadnicowy-bezjarzmowy (który jest prostszą, lepszą, mniej awaryjną konstrukcją) z parzystą liczbą tłoczków działających naprzeciw siebie; no więc taki zacisk nie może być za bardzo zastosowany z ręcznym na linkę. Chyba że ręczny jest właśnie na osobnych elementach ciernych - tu szczękach. I chyba tylko dlatego taka wydumkę robili w Pugach (i nie tylko w nich zapewne)

Napisano
  • Autor

> 3x 50DCOE posadzone na S38B38

Ubliżasz mi? hehe.gif

Napisano

> Aaa no to wszystko jasne.

> Kiedyś robiliśmy porównanie kilku uniaków i o dziwo ten najmocniejszy non stop dostawał baty od

> wszystkich.

> Kiedy na koniec siedliśmy przy burgerze i omawialiśmy "akcję" nagle on się odzywa - "A to Wy

> przekraczacie 4 tys rpm?"

hehe.gif

nieee no aż tak źle nie było rotfl.gif

Napisano

> Tak mnie wczoraj naszło na przemyślenia,

-likwidacja "cycków" do zakładania koła

Napisano

> Moim typem jest marka Fiat.

A Ty to chociaż 126p miałeś że się wypowiadasz?

Napisano

> Katalizatory

tęsknisz za smogiem? katalizatory to dobry wynalazek.

Napisano

> zbędne

automatyczne zamykanie bagażnika

automatyczne wycieraczki

wklejanie szyb i szybek

Napisano

> tęsknisz za smogiem? katalizatory to dobry wynalazek.

DPF również ok.gif Niekoniecznie dla właścicieli wink.gif

Napisano

> tęsknisz za smogiem? katalizatory to dobry wynalazek.

U nas przy średniej wieku pojazdów 14 lat to i tak połowa ma wycięte hehe.gif

Napisano

> DPF również Niekoniecznie dla właścicieli

wiesz, brak katalizatorów wyglądał strasznie w metropoliach jeszcze 25 lat temu. teraz problem nie istnieje - pomimo większej ilosci pojazdow.

DPFu aż tak organoleptycznie nie widzisz.

Napisano

w mnie w top ten wysoko jest DPF i kierunkowskazy w niektorych oplach (np vectra c)

pierwsze to badziewie pseudoekologiczne a drugie poprawienie na sile czegos co od lat dziala i ludzie sa do tego przyzwyczajeni

aaa i wkurza mnie, ze automatyka swiatel nie zalacza swiatel mijnia jak czujnik deszczu zadziala (krtoko mowiac jak pada maja swiecic sie swiatla rowniez z tylu)

Napisano

> A Ty to chociaż 126p miałeś że się wypowiadasz?

Miałem smile.gif Miałem tez CC700 i Brava.

Napisano
  • Autor

> Miałem Miałem tez CC700 i Brava.

To dlatego masz uraz hehe.gif

Napisano

> 1. 2 tryby działania spryskiwacza w BMW 7 czyli zwykły i "intensywny" - 2 osobne zbiorniczki na

> płyn (jeden koncentrat) itp itd. przegięcie

w 5tce tez 270751858-jezyk.gif

wg mnie spoko patent (mimo, ze wyciagnalem zasilanie od intensywnego, bo musze dysze wymienic zlosnik.gif ), syfy z drzew czy muchy szybciej mozna zmyc waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> CC700 było fajne.

W którym miejscu? grinser006.gif

Napisano

> dziwne,bo w P106 aby opuscic kolo nie musialem wyladowywac bagaznika

> i mimo 10 lat sruba nie byla zardzewiala

w 206 sie umordowałem nieźle...

Napisano

> CC700 było fajne. Brava - tak, mam uraz.

Mam identycznie smile.gif CC700 wspominam bardzo miło, po Bravie nigdy już nie kupię Fiata.

Napisano

> dziwne,bo w P106 aby opuscic kolo nie musialem wyladowywac bagaznika

> i mimo 10 lat sruba nie byla zardzewiala

ja też miałem P106 i za każdym razem jak trzeba było wyciągnąć koło zapasowe, to był płacz i zgrzytanie zębów.

głupi 'wynalazek'

Napisano

> koło zapasowe pod podłogą bagażnika, w niektórych autach na F.

Pomysł absolutnie genialny.

Nie trzeba nic wyciągać z bagażnika, aby dobrać się do koła.

A przy wymianie i tak zawsze się ufajdasz, bo koło które demontujesz przecież nie przebywa w innej czasoprzestrzeni...

Problem z takim wynalazkiem miałem słownie RAZ w Xsarze - tam niby zgniła śruba, ale ten samochód był mocno bity, więc IMO mogło to wynikać z zastapienia orygniału jakimś śmieciem.

Napisano

> W którym miejscu?

Z perspektywy czasu w żadnym hehe.gif Ale zrobiłem Cieniasem 120kkm, byłem we Włoszech, w Hiszpanii, zjeździłem całą Polskę smile.gif Kojarzy mi się z młodością, luzem (w zawieszeniu również hehe.gif) i w ogóle z czasami studenckimi.

Napisano

> Brava - tak, mam uraz.

Brava - najbardziej bezproblemowe auto jakie miałem. Fakt, że cała reszta też na F wink.gif

Napisano

> Pomysł absolutnie genialny.

> Nie trzeba nic wyciągać z bagażnika, aby dobrać się do koła.

a to akurat nieprawda. śruba jest pod bagażami.

Napisano

W zasadzie to cale Daewoo Nubira bylo nietrafionym wynalazkiem grinser006.gif

Ilosc bubli z jakimi to auto opuszczalo fabryke byla po prostu nieakceptowalna hehe.gif

Na szczescie po roku mi ja ukradliok.gif

Napisano

> U nas przy średniej wieku pojazdów 14 lat to i tak połowa ma wycięte

ale wystarczy żeby powietrze pozostało przejrzyste smile.gif

Napisano

> a to akurat nieprawda. śruba jest pod bagażami.

Śruba jest (zazwyczaj) na krawędzi bagażnika i dostępna tak, że wystarczy minimalnie odsunąć graty, a nie wywalać wszystko do dna na ulicę.

Napisano

> ale wystarczy żeby powietrze pozostało przejrzyste

Fakt, pamiętam smog w mieście w latach 80, a przeciez samochodów było pewnie 10 razy mniej niż teraz. Obecnie trują tylko stare diesle, ale to się będzie poprawiać, bo nie ma już nowych bez DPF.

Napisano

> wiesz, brak katalizatorów wyglądał strasznie w metropoliach jeszcze 25 lat temu. teraz problem nie

> istnieje - pomimo większej ilosci pojazdow.

> DPFu aż tak organoleptycznie nie widzisz.

Nie rozumiem.

Katalizator mi nie przeszkadza, ale DPF jest co najmniej wkurzający(większe spalanie, ON spływający do oleju).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie rozumiem.

to fakt.

> Katalizator mi nie przeszkadza, ale DPF jest co najmniej wkurzający(większe spalanie, ON spływający

> do oleju).

no mi dpf dynda. jego zastosowanie nie wpłynęło znacząco na otoczenie - w przeciwienstwie do katów.

i w żadnym momencie nie odnosiłem się do jego "głupoty czy nietrafienia". odnosiłem się tylko do katalizatorów.

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie rozumiem.

> Katalizator mi nie przeszkadza, ale DPF jest co najmniej wkurzający(większe spalanie, ON spływający

> do oleju).

> Pozdrawiam BAS

Zgadzam się - euro 4 to IMO był maks jesli idzie o ograniczanie emisji - wystarczy. I tak ta nasza durna europa zdycha finansowo przez te pseudoekologiczne normy - powinniśmy zostać przy euro 4 i poczekać aż reszta świata nadgoni ze swoimi emisjami...

Napisano

> to fakt.

> no mi dpf dynda. jego zastosowanie nie wpłynęło znacząco na otoczenie - w przeciwienstwie do katów.

> i w żadnym momencie nie odnosiłem się do jego "głupoty czy nietrafienia". odnosiłem się tylko do

> katalizatorów.

Ok, ale wyjaśnij mi dlaczego przeszkadza Ci katalizator? Dla mnie to urządzenie jest niezauważalne w normalnej eksploatacji, czego o DPF'ie nie da się powiedzieć.

Mam autko z DPF'em, autko większość przebiegów robi w trasie, ale zdarzyło mi się już 2 razy, że autko zaczęło wypalać dpf w ruchu "miejskim".

Pierwszy raz stało mi się następnego dnia po dojechaniu na działkę, podczas robienia zakupów(jazda od sklepu do sklepu) pojawił się komunikat, że dpf się zapchał, więc musiałem przegonić autko przez kilkanaście km.

Kolejny raz zdarzyło mi się to kilka dni po powrocie z trasy, podczas jazdy po mieście, zauważyłem, że ciągnę siwą smugę za sobą, co skutkowało tym, że wracałem z centrum Łodzi do domu na przedmieściach Łodzi przez Stryków, żeby dpf mógł się spokojnie wypalić.

Nie przypominam sobie takich problemów z katalizatorem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ok, ale wyjaśnij mi dlaczego przeszkadza Ci katalizator? Dla mnie to urządzenie jest niezauważalne

> w normalnej eksploatacji, czego o DPF'ie nie da się powiedzieć.

omg.

jak przeczytasz to co napisałem (od początku, uważnie) to zobaczysz że odpowiadałem własnie na post kogoś komu przeszkadza katalizator. dla mnie to genialny wynalazek, który bardzo dużo wniósł...

> Mam autko z DPF'em, autko większość przebiegów robi w trasie, ale zdarzyło mi się już 2 razy, że

> autko zaczęło wypalać dpf w ruchu "miejskim".

> Pierwszy raz stało mi się następnego dnia po dojechaniu na działkę, podczas robienia zakupów(jazda

> od sklepu do sklepu) pojawił się komunikat, że dpf się zapchał, więc musiałem przegonić autko

> przez kilkanaście km.

> Kolejny raz zdarzyło mi się to kilka dni po powrocie z trasy, podczas jazdy po mieście, zauważyłem,

> że ciągnę siwą smugę za sobą, co skutkowało tym, że wracałem z centrum Łodzi do domu na

> przedmieściach Łodzi przez Stryków, żeby dpf mógł się spokojnie wypalić.

> Nie przypominam sobie takich problemów z katalizatorem.

to miło.

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie rozumiem.

> do oleju).

dla mnie jak już ktoś musi mieć diesla to i dpf musi mieć, kopci to niemiłosiernie a spaliny dieslowskie są rakotwórcze...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.