Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekooszolomy - limity CO dla producentów

Featured Replies

Napisano

Po tym jak SUBARU FORESTER wykastrowano z 2.5T

zaprzestano produkcji SUABRU IMPREZA WRX 2.5T (to akurat mała stara bo STI zostało)

teraz czas na wycofania genialnego silnika z modeli LEGACY i OUTBACK

H6 3.6 idzie w zapomnie beksa.gif a to wszystko przez to:

Regulation (EC) No 443/2009 provides that by 2015 the fleet average to be achieved by all cars registered in the EU is 130 g CO2/km – which is about one fifth below 2007 levels. The target is gradually phased in: in 2012 65% of each manufacturer's newly registered cars must comply, rising to 75% in 2013, 80% in 2014, to reach 100% by 2015. Manufacturers that exceed the limit will have to pay an excess emissions premium for each car registered.

wychodzi na to ze po 2015 na rynku zostana albo eko-wozki sklepowe ale bardzo drogie supersamochody

Napisano

Ja i tak widze rychly koniec subaru w EU. Zauwaz, ze ostatnie modele sa wyjatkopwo brzydkie i drogie, sprzedaz nie powala na kolana.

Napisano
  • Autor

> Ja i tak widze rychly koniec subaru w EU. Zauwaz, ze ostatnie modele sa wyjatkopwo brzydkie i

> drogie, sprzedaz nie powala na kolana.

XV jest naparwde udane jak na crossovera ok.gif

BRZ tez super sytylistyczne claps.gif

Forek na tle innych SUVow tez nie jest tak ociezaly ok.gif

Impreza (wreszcie dostepny sedan) - niczego sobie cfaniak.gif

fakt Legacy i Outback wyglada slabo no.gif

problemem sa silniki. Dla subaru rynek EU nigdy nie byl docelowy i "troche" sie spoznili z silnikami

nadzieja jest w nowym 2.0 DIT klik

Napisano

> XV jest naparwde udane jak na crossovera

Masz racje ale czy widziales srodek?

2010-Subaru-Impreza-XV-Interior.jpg

> BRZ tez super sytylistyczne

Nie widze ich na ulicy frown.gif

> Forek na tle innych SUVow tez nie jest tak ociezaly

Dupy nie urywa w tej kategorii masz do wyboru lepsze auta.

> Impreza (wreszcie dostepny sedan) - niczego sobie

Po ostatniej modernizacji 2008? To widzialem doslownie kilka sztuk na ulicy.

> fakt Legacy i Outback wyglada slabo

To jest porazka jak mozna takie auta robic.

> problemem sa silniki. Dla subaru rynek EU nigdy nie byl docelowy i "troche" sie spoznili z

> silnikami

> nadzieja jest w nowym 2.0 DIT klik

Tak z silnikami zaspali. Nie wiem jak ze sprzedaza w innych krajach poza UE Chcoiaz tez za duzo ich nie widze.

A szkoda bo dobrze jak jest roznorodnosc. Zobacz jak ladnie na tle kiedys wygladalo legacy a teraz to kupa nie wyroznia sie niczym.

Napisano
  • Autor

> Masz racje ale czy widziales srodek?

ba nawet jedzilem i bardzo mi sie podoba

> Nie widze ich na ulicy

bo juz bogadsze kraje kupily wszytskie moce produkcyjne - spzredaje sie wszystko na pniu

> Dupy nie urywa w tej kategorii masz do wyboru lepsze auta.

silnikowo tak

stylizacyjnie napedowo juz nie koniecznie

> Po ostatniej modernizacji 2008? To widzialem doslownie kilka sztuk na ulicy.

naparwe nie jest zle

> To jest porazka jak mozna takie auta robic.

zgoda

mi przypommina vectre

> Tak z silnikami zaspali. Nie wiem jak ze sprzedaza w innych krajach poza UE Chcoiaz tez za duzo ich

> nie widze.

w stanach plan maja wykonany i to jest ich glowny rynek

> A szkoda bo dobrze jak jest roznorodnosc. Zobacz jak ladnie na tle kiedys wygladalo legacy a teraz

> to kupa nie wyroznia sie niczym.

i dlatego mam problem bo chcialbym wymieniec otbacka na nowszy ale musze jeszcze poczekac na nowy model bo ten jest tragiczny stylizacyjnie

Napisano

> Po tym jak SUBARU FORESTER wykastrowano z 2.5T

> zaprzestano produkcji SUABRU IMPREZA WRX 2.5T (to akurat mała stara bo STI zostało)

> teraz czas na wycofania genialnego silnika z modeli LEGACY i OUTBACK

> H6 3.6 idzie w zapomnie a to wszystko przez to:

> Regulation (EC) No 443/2009 provides that by 2015 the fleet average to be achieved by all cars

> registered in the EU is 130 g CO2/km – which is about one fifth below 2007 levels.

> The target is gradually phased in: in 2012 65% of each manufacturer's newly registered cars

> must comply, rising to 75% in 2013, 80% in 2014, to reach 100% by 2015. Manufacturers that

> exceed the limit will have to pay an excess emissions premium for each car registered.

> wychodzi na to ze po 2015 na rynku zostana albo eko-wozki sklepowe ale bardzo drogie supersamochody

Przyjacielu...

Przytłaczającą większość samochodów na rynku europejskim stanowią samochody wybierane w znacznej mierze przez pryzmat EKONOMIKI EKSPLOATACJI.

Tzw "fajne fury" stanowią margines - nędzne parę procent.

ERGO - rynek masz śmiesznie mały.

Dołóż do tego obciążenia fiskalne takich samochodów, cenę paliwa @EUR 1,30 - widzisz rynek?

Bo ja nie, a użyłem ledwie prostej, chłopskiej logiki, nie bawiąc się w analizy kosztów po stronie producentów.

Idąc dalej - jeżeli taka cud-subarynka kosztuje dziś (np) 150 k, to jak rozumiem dalej rzucałbyś się na nią z opcją "kup teraz", gdyby kosztowała 250 k, a ceny na rynku wtórnym nie poszłyby w górę, tylko wręcz spadły?

Proste prawo ekonomii i tyle.

A szukanie winnych... Dobra, wchodzimy na teren porównań politycznych, zatrzymajmy się tutaj.

Napisano

> XV jest naparwde udane jak na crossovera

> BRZ tez super sytylistyczne

> Forek na tle innych SUVow tez nie jest tak ociezaly

> Impreza (wreszcie dostepny sedan) - niczego sobie

Jedni lubią ostre laski, inni ślinią się do sflaczałej czterdziestki z czterdziestokilową nadwagą.

Wiesz, jak to z gustami bywa...

A Subaru zawsze było tą czterdziestką, a nie top-laską...

Napisano

> Po tym jak SUBARU FORESTER wykastrowano z 2.5T

gdziezlosnik.gif - dalej jestlizak.gif

> zaprzestano produkcji SUABRU IMPREZA WRX 2.5T (to akurat mała stara bo STI zostało)

tez jestwink.gif

> teraz czas na wycofania genialnego silnika z modeli LEGACY i OUTBACK

> H6 3.6 idzie w zapomnie a to wszystko przez to: [...]

[...]

> wychodzi na to ze po 2015 na rynku zostana albo eko-wozki sklepowe ale bardzo drogie supersamochody

Zobaczymyhmm.gif, EU moze nie przetrwac do 2015zlosnik.gif[...], ale musze przyznac, ze jak czytam takiepad.gif to coraz bardziej sklaniam sie do opini ze USSR/CCCP zostalo zastapione EU - slowo klucz - Centralne Sterowanielizak.gif[...]

Napisano

> A Subaru zawsze było tą czterdziestką, a nie top-laską...

Pewnie zaraz zaczniesz krzyczeć z pianą na ustach, że jestem fanbojem, tym razem subaru - ale odpowiedz mi na pytanie, bo nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania... co samochody Subaru mają wspólnego z "czterdziestolatką z czterdziestokilową nadwagą"?

Bo miałem dwa auta tej marki i ni cholery nie znajduję analogii....

Napisano

[...]..

> A Subaru zawsze było tą czterdziestką, a nie top-laską...

Dla mnie Subaru skonczyla sie odkad zaczeli klepac ta, ta chaja.gif - CamryRoofacepalm%5B1%5D.gif[...], odkad zaczeli miec design w 270747800-sex.gif, [...]

A dzis proszezlosnik.gif - nawet na silniku piszepalacz.gif

imag0606ao.jpg

Napisano
  • Autor

> Idąc dalej - jeżeli taka cud-subarynka kosztuje dziś (np) 150 k, to jak rozumiem dalej rzucałbyś

> się na nią z opcją "kup teraz", gdyby kosztowała 250 k, a ceny na rynku wtórnym nie poszłyby w

> górę, tylko wręcz spadły?

> Proste prawo ekonomii i tyle.

nie kupilym tylko z jednego wzgledu: ze 50% tej kwoty to haracz dla panstwa

> A szukanie winnych... Dobra, wchodzimy na teren porównań politycznych, zatrzymajmy się tutaj.

o to wlasnie chodzi ze unia naklada kaganiec, tylko po co? w/g jakiej ideologii, przekonaniom, badaniom?

Napisano
  • Autor

> bardziej sklaniam sie do opini ze USSR/CCCP zostalo zastapione EU - slowo klucz - Centralne

> Sterowanie[...]

lepiej tego nie mozna bylo ujac angryfire.gifclaps.gif

Napisano

I bardzo dobrze. Powinni jeszcze ostrzejsze limity wprowadzić.

Ropa się kiedyś skończy - i jeśli nie będzie ograniczeń, to stanie się to szybciej, niż później.

A bez ropy nie ma dzisiejszego świata.

Napisano

> nie kupilym tylko z jednego wzgledu: ze 50% tej kwoty to haracz dla panstwa

Hahahhahaha, a teraz to niby jest inaczej?!

> o to wlasnie chodzi ze unia naklada kaganiec, tylko po co? w/g jakiej ideologii, przekonaniom,

> badaniom?

Na dziś to opłaty emisyjne i tak stanowią zdecydowanie mniejsze obciążenia, niż koszta paliwa.

Napisano

> Pewnie zaraz zaczniesz krzyczeć z pianą na ustach, że jestem fanbojem, tym razem subaru - ale

> odpowiedz mi na pytanie, bo nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania... co samochody Subaru

> mają wspólnego z "czterdziestolatką z czterdziestokilową nadwagą"?

> Bo miałem dwa auta tej marki i ni cholery nie znajduję analogii....

W porównaniu z konkurencją są zwyczajnie żałośnie brzydkie i słabo wykonane.

Nie zmienia to faktu, że mają kupę innych zalet.

ALE - ani wygląd, ani tzw jakość odczuwalna nawet obok nich nie stały.

Napisano

Europa jest durna maksymalnie, na przykład z Citroena C5 zniknął 3.0 V6 i 2.0 R4 !! czyli naturalne silniki dla auta klasy D, z benzyn jest tylko 1.6 wolnossąccy i 1.6 THP screwy.gif

Chyba jedynym sposobem by zachować normalność, dobre przyzwyczajenia i ekonomikę użytkowania (czyli mówiąc inaczej wolnossący silnik o normalnej pojemności) jest import z USA i konwersja na LPG.

Napisano

> W porównaniu z konkurencją są zwyczajnie żałośnie brzydkie

wiesz, brzydkie-ładne to kwestia gustu.

mi się na przykład podoba aktualny forek, nowy XV i aktualna impreza sedan.

że nie wspomnę o starej imprezie, poprzednich forkach i ślicznym, poprzednim outbacku (nowy jest fe)

> i słabo wykonane.

na pewno mają niezbyt piękne wnętrza i sporo brzydkich plastików.

ale słabego wykonania w nich nie zauważam - są raczej solidne, bezawaryjne, i 'nicniepukanicnietrzeszczy'

> Nie zmienia to faktu, że mają kupę innych zalet.

mają bardzo dużo zalet, większość z nich powoduje że nie umiem skojarzyć z subaru określenia "czterdziestokilowa nadwaga"

używając takich terminów, napisałbym raczej, że na na tle konkurencji subaru jest zwinne i atletyczne.

Napisano

> I bardzo dobrze. Powinni jeszcze ostrzejsze limity wprowadzić.

> Ropa się kiedyś skończy - i jeśli nie będzie ograniczeń, to stanie się to szybciej, niż później.

> A bez ropy nie ma dzisiejszego świata.

A zdajesz sobie sprawę, że tu nie chodzi o limity spalania tylko o limity wydzielania CO2 i NOx?

Gdyby tu chodziło o oszczędność ropy naftowej to UE powinno wprowadzić limity... masy samochodów palacz.gif

Napisano

> A zdajesz sobie sprawę, że tu nie chodzi o limity spalania tylko o limity wydzielania CO2 i NOx?

> Gdyby tu chodziło o oszczędność ropy naftowej to UE powinno wprowadzić limity... masy samochodów

Wydzielanie CO2 jest przecież wprost proporcjonalne do spalania, czyż nie?

Napisano
  • Autor

> Wydzielanie CO2 jest przecież wprost proporcjonalne do spalania, czyż nie?

i do masy, oporow powietrza, oporow toczenia, itp

Napisano

> Wydzielanie CO2 jest przecież wprost proporcjonalne do spalania, czyż nie?

Zobacz sobie ile CO2 emituje jeden wybuch wulkanu grinser006.gif

Napisano

To ja proponuje limity CO2 na osobe rocznie... zlosnik.gif

Malo jezdzisz ekonomicznie, to sprzedasz nadwyzke na Allegro wink.gif

A jak ktos duzo jezdzi, na dodatek z V8 pod masks, to bedzie musical dokupic... wink.gif

Napisano

> Zobacz sobie ile CO2 emituje jeden wybuch wulkanu

Bo tu chodzi tylko i wyłącznie o nową formę opodatkowania. Teraz coraz popularniejsze są panele słoneczne na domach. Zobaczycie, że jak się upowszechnią, to rząd opodatkuje energię słoneczną yikes.gif

k.

Napisano

Dlatego ja sobie kupię jakiegoś starego terenowego złoma i będę go sobie sam utrzymywał w należytym stanie technicznym. Zamiast kupować nowy samochód to będę inwestował w stary i jeździł nim aż do śmierci - mojej oczywiście. A potem przepiszę go wnukom i oni dalej będą nim jeździć. zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego ja sobie kupię jakiegoś starego terenowego złoma i będę go sobie sam utrzymywał w należytym

> stanie technicznym. Zamiast kupować nowy samochód to będę inwestował w stary i jeździł nim aż

> do śmierci - mojej oczywiście. A potem przepiszę go wnukom i oni dalej będą nim jeździć.

Chyba ze benzyna będzie po 20 pln za litr. Wtedy samo zapalenie tego twojego złomu będzie kosztowało miesięczną pensję.

Napisano

> Dlatego ja sobie kupię jakiegoś starego terenowego złoma i będę go sobie sam utrzymywał w należytym

> stanie technicznym.

Nic z tego. W którymś momencie zostanie potraktowany jako niebezpieczny odpad i zostaniesz zmuszony do utylizacji, za grube pieniądze. Poza tym, z korozją jeszcze nikt nie wygrał wink.gif

k.

Napisano

> Chyba ze benzyna będzie po 20 pln za litr. Wtedy samo zapalenie tego twojego złomu będzie

> kosztowało miesięczną pensję.

Ale jaką będę miał satysfakcję z jazdy. zlosnik.gif

Napisano

> Chyba ze benzyna będzie po 20 pln za litr. Wtedy samo zapalenie tego twojego złomu będzie

> kosztowało miesięczną pensję.

Złomy z silnikiem D. można zasilać olejem z biedronki cool.gif

k.

Napisano

> Ale jaką będę miał satysfakcję z jazdy.

Raczej z patrzenia na niego jak stoi wink.gif

Myślę że za 40-50 lat znalezienie stacji benzynowej będzie wymagało sporo zachodu - benzynę będzie się pewnie sprzedawało w specjalistycznych sklepach dla kolekcjonerów i modelarzy.

Napisano

Zapraszam do Irlandii. Stawki podatku drogowego sa chore. Wiadomo im nizsza emisja CO2 tym mniejszy podatek roczny. Poniewaz diesel ma zawsze mniejsza emisje niz odpowiedni silnik benzynowy to wszyscy tutaj czy chca czy nie kupuja diesla. Dlaczego ? Bo nie ma silnikow benzynowych w ofercie, jesli juz jakis znajdziesz lub sciagniesz z NI czy UK to potem nikt go od ciebie w ROI nie kupi. Ostatnio bylem w salonie VW - golf VI generacja - silnik benzynowy to 1.2 TSI i tyle... sciana.gif

Nowy Ford Focus to 1.0 lub 1.6 (wersja 85-konna) i tyle.

Hyundai I30 - 1.4 100 KM... Mozna by tak wymieniac. A do czego zdazam - kiedys pewnie i w Polsce przyjdzie taki moment na wprowadzenie podatku uzaleznionego od emisji CO2 i wtedy dopiero bedzie zgrzytanie zebow i placz...

Witamy w EU sciana.gif

Napisano

> Witamy w EU

Aż dziw że tyle milionów ludzi daje się trzymać za mordę faszystom z UE. Ale jeszcze przyjdzie dzień że cały ten kołchoz padnie na twarz i wyniosą ich na widłach razem z panem Barroso na czele. Zaczyna mi to wszystko przypominać ZSRR.

Napisano

> wiesz, brzydkie-ładne to kwestia gustu.

Podobno.

> mają bardzo dużo zalet, większość z nich powoduje że nie umiem skojarzyć z subaru określenia

> "czterdziestokilowa nadwaga"

... ale ma usta jak odkurzacz.

Rozumiesz?

Napisano

> A zdajesz sobie sprawę, że tu nie chodzi o limity spalania tylko o limity wydzielania CO2 i NOx?

Zaplątałeś się, chłopaku.

Od NOx-ów są normy emisji szkodliwych składników.

Emisja CO2 zależy wprost i TYLKO od wysokości spalania.

Obie te normy mają się do siebie jak pięść do nosa, ale rozmaitej maści "fahofcy" uznają je za jedność. To - delikatnie mówiąc - z gruntu błędne domniemanie, więc nie powtarzaj takich błędów, bo się lekko kompromitujesz.

Napisano

> i do masy, oporow powietrza, oporow toczenia, itp

Ulalaaaa...

Panie, a jak auto które waży 3 tony spala 10 litrów / 100 to czy ma wyższą, czy niższą emisję CO2 od tego, które waży 0,5 tony i spala 10 litrów na 100?

Napisano

> Aż dziw że tyle milionów ludzi daje się trzymać za mordę faszystom z UE. Ale jeszcze przyjdzie

> dzień że cały ten kołchoz padnie na twarz i wyniosą ich na widłach razem z panem Barroso na

> czele. Zaczyna mi to wszystko przypominać ZSRR.

Przecież możesz się przenieść do Rosji.

Tam i benzyna tańsza, i podatków nie ma...

Tylko jakoś dużo częściej na ulicach można znaleźć cymesy w stylu 30-letniego Żiguli, niż u nas analogiczny sprzęt...

Napisano

> Aż dziw że tyle milionów ludzi daje się trzymać za mordę faszystom z UE. Ale jeszcze przyjdzie

> dzień że cały ten kołchoz padnie na twarz i wyniosą ich na widłach razem z panem Barroso na

> czele. Zaczyna mi to wszystko przypominać ZSRR.

Znajomi Irole juz sie powoli buntuja - ale czy na Unie czy na swoich politykow to chyba bardziej na tych drugich.

Wprowadzony podatek drogowy w tej formie jest od 2008 roku - i rzeczywiscie oplacalo sie byc "zielonym". Ale pod koniec zeszlego roku rzad oglosil, ze wplywy do budzetu zostaly bardzo mocno uszczuplone poprzez nowa forme naliczania podatku. I co zrobili ? Dla najbardziej "ekologicznych" aut podniesli stawki o prawie 50%. Czyli upadl caly mit dbania o srodowisko i promowania samochodow, ktore malo pala i emisje CO2 maja na niskim poziomie. Jak zwykle jedyne co to licza sie pieniadze - a bardziej konkretnie te, ktore uda sie wyrwac od ludzi. Na koniec roku zapowiadana jest nastepna podwyzka, najprawdopodobniej wejdzie w zycie 1 stycznia 2013.

Co zauwazylem coraz wiecej ludzi przestaje placic podatek drogowy - czas chyba pokombinowac rowniez i w moim budzecie domowym...

Napisano

> Raczej z patrzenia na niego jak stoi

> Myślę że za 40-50 lat znalezienie stacji benzynowej będzie wymagało sporo zachodu - benzynę będzie

> się pewnie sprzedawało w specjalistycznych sklepach dla kolekcjonerów i modelarzy.

A na co będą pracowały maszyny i narzędzia ogrodnicze?

Napisano

> Nic z tego. W którymś momencie zostanie potraktowany jako niebezpieczny odpad i zostaniesz zmuszony

> do utylizacji, za grube pieniądze. Poza tym, z korozją jeszcze nikt nie wygrał

> k.

Prawo nie działa wstecz i nawet w Kalifornii zwariowanej na punkcie emisji jeżdżą oryginalne garbusy z lat 60, bo one mają, jak każdy inny samochód, spełniać normy z czasów ich pierwszej rejestracji. Tej zasady na razie nie złamało żadne państwo.

Napisano

> Prawo nie działa wstecz i nawet w Kalifornii zwariowanej na punkcie emisji jeżdżą oryginalne

> garbusy z lat 60, bo one mają, jak każdy inny samochód, spełniać normy z czasów ich pierwszej

> rejestracji. Tej zasady na razie nie złamało żadne państwo.

Ale mozna nalozyc takie oplaty, ze utrzymanie tych aut bedzie kompletnie nieoplacalne grinser006.gif

Napisano

> Ale mozna nalozyc takie oplaty, ze utrzymanie tych aut bedzie kompletnie nieoplacalne

Problem w tym, że zgodnie z niedziałaniem prawa wstecz, nie bardzo legalnie można je nałożyć na posiadaczy danych pojazdów. Można to zrobić, tak jak różne sprawy wprowadzali Francuzi, z momentem zmiany właściciela.

Napisano

> Prawo nie działa wstecz i nawet w Kalifornii zwariowanej na punkcie emisji jeżdżą oryginalne

> garbusy z lat 60, bo one mają, jak każdy inny samochód, spełniać normy z czasów ich pierwszej

> rejestracji. Tej zasady na razie nie złamało żadne państwo.

Jakoś w wielu krajach EU są opłaty "ekologiczne" uzależnione od spalania pojazdu. I nawet jeśli w czasach produkcji takiego garbusa ich nie było, nie oznacza, ze właściciel takiego pojazdu może nie płacić...

Ja np. widuje czasami na drodze Citroen 2CV... zlosnik.gif

Napisano

> Problem w tym, że zgodnie z niedziałaniem prawa wstecz, nie bardzo legalnie można je nałożyć na

> posiadaczy danych pojazdów. Można to zrobić, tak jak różne sprawy wprowadzali Francuzi, z

> momentem zmiany właściciela.

To nie jest wprowadzanie prawa wstecz. Po prostu, od 01.01.2013 wszystkie auta spalające do 8l/100km płacą 1000PLN/rok, a powyżej 2000PLN/rok. Niezależnie, czy auto z 2010, 2000 czy może 1980 roku...

Napisano

> Europa jest durna maksymalnie, na przykład z Citroena C5 zniknął 3.0 V6 i 2.0 R4 !! czyli naturalne

> silniki dla auta klasy D, z benzyn jest tylko 1.6 wolnossąccy i 1.6 THP

Na www.citroen.fr są dostępne. palacz.gif

Pewnie zniknęły z polskich katalogów, bo sprzedawało się ich śmiesznie mało. Ale nie martw się - dealer może Ci sprowadzić, jeśli stać Cię na zapłacenie. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Problem w tym, że zgodnie z niedziałaniem prawa wstecz, nie bardzo legalnie można je nałożyć na

> posiadaczy danych pojazdów. Można to zrobić, tak jak różne sprawy wprowadzali Francuzi, z

> momentem zmiany właściciela.

To dlaczego Niemcom sie udalo wprowadzic te naklejki i rozwiazac problem wjazdu starych sztrucli do centrum?

Napisano

> Na www.citroen.fr są dostępne.

> Pewnie zniknęły z polskich katalogów, bo sprzedawało się ich śmiesznie mało. Ale nie martw się -

> dealer może Ci sprowadzić, jeśli stać Cię na zapłacenie.

> mar00ha

Mar00ha, gdzie ty tam widzisz benzynowe V6?? I benzynowe R4 2.0??

Bo z benzyn jest 1.6 120KM i 1.6 THP 155KM.

Dopiero w dieslu jest 2.0 HDI w wersjach 140KM i 160KM. I 2.2HDI 200KM. Oraz 3.0 V6 HDI 240KM...

Napisano

> Mar00ha, gdzie ty tam widzisz benzynowe V6?? I benzynowe R4 2.0??

> Bo z benzyn jest 1.6 120KM i 1.6 THP 155KM.

> Dopiero w dieslu jest 2.0 HDI w wersjach 140KM i 160KM. I 2.2HDI 200KM. Oraz 3.0 V6 HDI 240KM...

Nie sądziłem że Walczy pisał o benzynach. Ja, oczywiście, miałem na myśli diesle.

mar00ha

Napisano

> Jakoś w wielu krajach EU są opłaty "ekologiczne" uzależnione od spalania pojazdu. I nawet jeśli w

> czasach produkcji takiego garbusa ich nie było, nie oznacza, ze właściciel takiego pojazdu

> może nie płacić...

> Ja np. widuje czasami na drodze Citroen 2CV...

W UK spotkasz na drogach, nawet na autostradach, sporo pojazdów z lat 50 i 60. Sądzisz że ich właściciele płacą jakieś horrendalne podatki?

Napisano

> To dlaczego Niemcom sie udalo wprowadzic te naklejki i rozwiazac problem wjazdu starych sztrucli do

> centrum?

Nie wprowadzili żadnego dodatkowego obciążenia finansowego dla właścicieli starszych samochodów.

Napisano

> Prawo nie działa wstecz

Ale w PL działa i to w majestacie prawa biglaugh.gifscrewy.gif

Napisano

> To nie jest wprowadzanie prawa wstecz. Po prostu, od 01.01.2013 wszystkie auta spalające do

> 8l/100km płacą 1000PLN/rok, a powyżej 2000PLN/rok. Niezależnie, czy auto z 2010, 2000 czy może

> 1980 roku...

A jak to określisz?

Moje Audi przy spokojnej przepisowej jeździe drogami krajowymi (z ograniczeniem do 90 km/h) pali w ramach 8 litrów. Mocno deptane spali 12-13, a gonione na autostradzie 180-200 spali i 20 litrów.

Podobnie z Uno, delikatnie jeżdżąc jestem w stanie utrzymać je w 6-7 litrach w trasie (silnik 1,4), a ostro depcząc w mieście zimą przekroczę 12.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.