Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet podał ceny Cruze kombi, a na AK cisza...

Featured Replies

Napisano

> A potrafisz tego jakoś dowieść?

Co prawda tylko wiki:

"Sprzedaż Cruze'a ruszyła w Korei Południowej w październiku 2008 roku pod nazwą Daewoo Lacetti Premiere"

Wrzuć w Googla frazę "Daewoo J300" - wyjdzie Ci m.in. ta strona z tym tekstem:

Replacement for underwhelming J241 Lacetti is more stylish - design was led by Taewon Kim - and on GM's new Delta platform, shared with the Opel Astra J. Still underwhelming, even when compared with old Astra H. Shown at Paris salon in 2008 as Chevrolet Cruze, but essentially a Daewoo product, launching in Korea first.

> Bo to auto technicznie nie jest spokrewnione ani z Daewoo ani z Lacetti.

To tak jakbyś powiedział, że Matiz to nie Daewoo, bo nie jest technicznie spokrewniony z Espero.

Nazwa kodowa Cruze'a wskazuje że jest to Nubira IV.

Napisano

> Zgadza się.

> To jest przebrany Opel Astra IV. Jedyna jego "amerykańskość" polega na tym, że jest tam sprzedawany

> z niezłym skutkiem. Jedyna jego "koreańskość" polega zaś na tym, że jest składany w

> koreańskich fabrykach.

Czyli na dobra sprawe mogłby sie nazywać DAJEWOO a nie Chevy ok.gifsmirk.gif

Napisano

> Co prawda tylko wiki:

> "Sprzedaż Cruze'a ruszyła w Korei Południowej w październiku 2008 roku pod nazwą Daewoo Lacetti

> Premiere"

> Wrzuć w Googla frazę "Daewoo J300" - wyjdzie Ci m.in. ta strona z tym tekstem:

> Replacement for underwhelming J241 Lacetti is more stylish - design was led by Taewon Kim - and on

> GM's new Delta platform, shared with the Opel Astra J. Still underwhelming, even when compared

> with old Astra H. Shown at Paris salon in 2008 as Chevrolet Cruze, but essentially a Daewoo

> product, launching in Korea first.

Z tego wprost wynika, że Astra IV to też Daewoo.

> To tak jakbyś powiedział, że Matiz to nie Daewoo, bo nie jest technicznie spokrewniony z Espero.

Nie. Powiedziałem, że Cruze nie jest technicznie spokrewniony z ŻADNYM Daewoo. I to podtrzymuję. Nie ma w nim ani jednej śrubki wspólnej z modelami Daewoo.

(Wyjątkiem może być silnik 1.6 ale tu po prostu nie mam pewności).

> Nazwa kodowa Cruze'a wskazuje że jest to Nubira IV.

Nazwa kodowa to nie jest techniczne pokrewieństwo, prawda?

Napisano

> To jest przebrany Opel Astra IV.

Odwrotnie. To Cruze był/jest poligonem testowym rozwiązań dla Astry IV.

Rozwiązanie często stosowane w dużych koncernach - nowe rozwiązania idą do taniej marki i testowane są na klientach. Test wyjdzie pomyślnie - rozwiązanie idzie do tych lepszych marek. Będzie klapa - zaszkodzi tylko wizerunkowi taniej marki.

Napisano

Quote:

Chevrolet Cruze Kombi w najtańszej wersji z motorem 1.6, będzie kosztował 51 990 zł. Największy rywal modelu Cruze Kombi - nowa Kia Cee'd SW jest droższa, w najtańszej wersji z silnikiem 1.4 100 KM, została wyceniona na 52 990 zł.

IThankYou.gif

Napisano

> Czyli na dobra sprawe mogłby sie nazywać DAJEWOO a nie Chevy

Mógłby. Nawet się nazywa na koreańskim rynku. A w Australii nazywa się Holden.

Napisano

> Niestety. To auto powstało jako Daewoo Lacetti Premiere, na świat dostało znaczek Chevroleta, żeby

> się sprzedawało.

> Ponieważ z tym znaczkiem sprzedaje się dobrze, to i go przechrzcili w Korei.

Mylisz się.

Najpierw powstała platforma dla kompaktów GM, na której zbudowano m.in. Cruze i Astrę IV.

Cruze robił za testową partię próbną dla Astry - a że działo się to w Korei, to niby dlaczego nie miało być znaczka Daewoo smile.gif

Napisano

> Odwrotnie. To Cruze był/jest poligonem testowym rozwiązań dla Astry IV.

> Rozwiązanie często stosowane w dużych koncernach - nowe rozwiązania idą do taniej marki i testowane

> są na klientach. Test wyjdzie pomyślnie - rozwiązanie idzie do tych lepszych marek. Będzie

> klapa - zaszkodzi tylko wizerunkowi taniej marki.

Tyle że ta platforma GM została od początku opracowana przez GM z myślą o Oplu Astra.

Gdyby było inaczej moglibyśmy uznać, że Opel Astra to przebrane Daewoo, bo dostał platformę z Daewoo, nieprawdaż?

Napisano

> Tyle że ta platforma GM została od początku opracowana przez GM z myślą o Oplu Astra.

> Gdyby było inaczej moglibyśmy uznać, że Opel Astra to przebrane Daewoo, bo dostał platformę z

> Daewoo, nieprawdaż?

Lacetti, to była Nubira III.

Ale Cruze to poligon testowy dla Astry - Cruze powstał jako nowy model - ewolucja Astry.

Nawet były zdjęcia w Europie, gdzie prototypy Cruze jeździły z oplowską kierownicą.

Napisano

> Lacetti, to była Nubira III.

Notabene, podwozie Nubiry było bardzo fajne, mimo że skomplikowane (tył).

> Ale Cruze to poligon testowy dla Astry - Cruze powstał jako nowy model - ewolucja Astry.

> Nawet były zdjęcia w Europie, gdzie prototypy Cruze jeździły z oplowską kierownicą.

Do dziś jeżdżą bo nowe kierownice Chevroleta pochodzą z tej samej półki GM, przykleili tylko nowy znaczek.

hehe.gif

Napisano

> Nie. Powiedziałem, że Cruze nie jest technicznie spokrewniony z ŻADNYM Daewoo. I to podtrzymuję.

> Nie ma w nim ani jednej śrubki wspólnej z modelami Daewoo.

A silnik diesla ? Pochodzący wprost z Lacetti ?

> (Wyjątkiem może być silnik 1.6 ale tu po prostu nie mam pewności).

Dokładnie tak - czyli mamy 2 silniki pochodzące wprost z Daewoo.

Więc jak z tą ani jedną śrubką ??

> Nazwa kodowa to nie jest techniczne pokrewieństwo, prawda?

Owszem, ale wskazuje jednoznacznie kto to auto skonstruował.

Cruze to jest Daewoo i nie ma się co z tym sprzeczać.

Napisano

> Owszem, ale wskazuje jednoznacznie kto to auto skonstruował.

Nie tylko skonstruował, ale i robi w fabryce Daewoo w Korei (fabryka nadal tak się nazywa).

> Cruze to jest Daewoo i nie ma się co z tym sprzeczać.

Oczywiście. I nie na powodów to paniki, Daewoo robi bardze fajne auta, nawet współpracując z Oplem. No chyba że komuś przeszkadza, że jego samochód, hamerykański (Chevrolet!), tak naprawdę jest koreańskim Daewoo. Są i tacy pacjenci wink.gif

Napisano

> A silnik diesla ? Pochodzący wprost z Lacetti ?

Ten silnik to włoski VMotori. Choćbyś pękł to nie znajdziesz tu pokrewieństwa z Daewoo.

hehe.gif

> Dokładnie tak - czyli mamy 2 silniki pochodzące wprost z Daewoo.

Zapędzasz się. Napisałem, że nie jestem pewien czy silnik 1.6 nie ma czegoś wspólnego z Daewoo, bo nie jest to chyba oplowski Twinport. Warto żeby to ktoś doprecyzował. Ty zaś w kontrze założyłeś, że ten silnik pochodzi wprost z Daewoo. Na jakiej podstawie?

> Więc jak z tą ani jedną śrubką ??

Podtrzymuję. Dopóki ktoś nie rozstrzygnie kwestii tego silnika. Ale jeśli będziesz na tej podstawie budował teorię, że Cruze to Daewoo to ja się przez analogię na podstawie silnika 1.4T uprę że Cruze jest na wskroś amerykański.

> Owszem, ale wskazuje jednoznacznie kto to auto skonstruował.

Idąc tym tokiem rozumowania to VW Golf jest przebraną Skodą Octavią.

Napisano

> A silnik diesla ? Pochodzący wprost z Lacetti ?

To włoski silnik robiony na licencji w Korei - zresztą bardzo dobry.

> Dokładnie tak - czyli mamy 2 silniki pochodzące wprost z Daewoo.

Czyli z Opla zlosnik.gif

1,6 to już praktycznie ponownie Opel, a 1,8 to australijski Holden.

No i dobrze.

Napisano

> Przez chwilę chciałem napisać, że jest większy od Passata B5 ale zorientowałem się, że zostałbym

> spalony na stosie.

Będziesz płonął.

Zawinięty w opony od kruza. Albo w całym tym kruzie!

Napisano

> Ten silnik to włoski VMotori. Choćbyś pękł to nie znajdziesz tu pokrewieństwa z Daewoo.

A którędy on do cruze'a trafił ?

Licencję na RA 420 SOHC kupiło GM DAT - znów wilki "2.0 L (1,991 cc/121.5 cu in) I4, with four valves-per-cylinder and common-rail direct fuel injection. Produced by GM Daewoo." i trafił on do Cruze'a bo jest to silnik produkowany przez Daewoo.

To tak jakbyś powiedział, że Polonez nie jest spokrewniony z FSO 1500, bo co prawda mają wspólny silnik, ale jest on licencją Fiata.

Internet mówi, że 1,6 w Cruze ma oznaczenie kodowe F16D3 lub F16D4 - czyli zbieżne z oznaczeniem w Lacetti, odmienne od oznaczenia w Oplu (A16XER).

> Idąc tym tokiem rozumowania to VW Golf jest przebraną Skodą Octavią.

Zaprzeczysz że Seat Toledo będzie przebraną Skodą Rapid ??

Napisano

> zresztą bardzo dobry.

Czy ja wiem ? Zaletą diesla ma być oszczędność, a on kontynuuje tradycję paliwożerności silników DU. W benzynowych można sobie z tym poradzić za pomocą LPG, z dieslem jest trudno.

Napisano

> Brzydki, dlaczego te światła są tak naciągnięte jak warkoczyki?

Poszukaj sobie jakiegoś i wsiądź do środka. Dopiero się przerazisz. I jeszcze to niebieskie podświetlenie zegarów. Jak taniej chińskiej miniwieży.

Rozpatrywałem to auto po kątem zakupu.

Pierwsze wsiądnięcie zaowocowało doecyzją, że już nigdy więcej tego nie powtórzę.

Napisano

podoba sie , ciekawe ile bedzie kosztowala wersja 1.8 z klimatyzacja ??

Napisano

> Nie wytłumaczysz. Insignia to Daewoo bo Nexia to był Kadett.

> Notabene, Insignii by pokrewieństwo z Daewoo dobrze zrobiło.

Od razu widać jakie kompleksy i dbanie o wizerunek na dzielni mają userzy AK 270751858-jezyk.gif Znaczek musie mieć szacun bo inaczej to się jeździć nie da screwy.gif

Napisano

> Od razu widać jakie kompleksy i dbanie o wizerunek na dzielni mają userzy AK Znaczek musie mieć

> szacun bo inaczej to się jeździć nie da

Niestety, malutcy ludzie tak mają

Napisano

> Od razu widać jakie kompleksy i dbanie o wizerunek na dzielni

Widzisz, ja miałem 4 DU i nie mam z tym problemów. Bardziej mnie dziwi że ktoś się wypiera DU jak przysłowiowa żaba błota.

Dla mnie Cruze to jest DU, tak jak DU było Rezzo i Aveo - i nic w tym nie widzę złego, że to jest DU.

Tak samo nikomu, ani sobie nie wmawiam że Octavia to Passat, tylko tańszy.

Napisano

> taa a w aveło znalazłem polowe taili z mojego matiza.

> nie wiem co tak sie tego daewoo wstydzisz...

Ty, panie, ja to aweło jeździłem z 2 tygodnie i jakoś nie zauważyłem, żeby cokolwiek wspólnego z majonezem miało toto.

Już prędzej Spark (którego też ujeżdżałem przez ok 2 tygodnie)...

Napisano

> Chciałeś powiedzieć Daewoo

Ani mi szewrolet brat, ani swat, ale zauważmy parę rzeczy:

Daewoo, za czasów gdy istniało opierało swój biznes w branży automotive BARDZO MOCNO na współpracy z GM.

Pomijając wczesne auta typu Nexia, Esperal, czy choćby Tiko, które były wprost pojazdami GM (Suzuki w przypadku Tiko) wytwarzanymi w oparciu o licencję, to "starsze" modele Daewoo, jak Lanos, Nubira czy Leganza pełnymi garściami czerpały z technologii GM - od silników począwszy, a na płytach podłogowych skończywszy.

I bardzo dobrze, bo Koreańczycy poszli bardzo dobrą drogą - kupić gotowe rozwiązania jest taniej i szybciej, niż samemu dłubać.

Daewoo padło, a GM kupił przede wszystkim INFRASTRUKTURĘ by Daewoo.

Barak, armię żółtych ludzi skręcających śrubki itp.

Jako wisienkę dostał "markę" (Daewoo poza Polską w Europie nie było i nie jest przesadnie dobrze kojarzone) i trochę know-how pod postacią rozwiniętych swoich projektów

Pamiętajmy też, że dla GM była to transakcja z cyklu bierzesz, albo... bierzesz - nie mieli innego wyjścia. Daewoo wisiało im kupę kasy - tylko w ten sposób mogli choć część odzyskać.

Konkludując.

Brand Chevrolet przyjął się w Europie, bo jest lepiej kojarzony, niż Daewoo (które zresztą do dziś funkcjonuje na niektórych rynkach).

Opla nie będą w GM-ie do Korei pchać, bo po co im wewnętrzna konkurencja?

A tak - jest Chevrolet, który w Europie pełni rolę marki lowcostowej - jest lepsze pokrycie rynku - jest git.

A po co tu ideologię dopisywać do czegoś,co tylko i wyłącznie wynika z mamony?

Napisano

> hmmm, myślę że klientów odbierze Octavii do czasu wprowadzenia rapida kombi...

> klik

Ładnie to wygląda, pytanie jak z miejscem w środku i trwałością przy przebiegach 200kkm i więcej.

Cena bardzo spoko.

Napisano

Wujek, wywody oparłeś na wiedzy eksperckiej, tyle tylko ekspert jest klasy zerowej.

> Pomijając wczesne auta typu Nexia, Esperal, czy choćby Tiko, które były wprost pojazdami GM (Suzuki

> w przypadku Tiko) wytwarzanymi w oparciu o licencję,

Niestety - m.in. o te modele się wojna pomiędzy DU i GM toczyła.

Nexia powstała przez rozwinięcie (lifting) Pontiaca LeMans (czyli zamerykaniziwanego Kadetta), którego DU produkowała na zlecenie GM.

Espero powstało z połączenia płyty podłogowej od GM z odrzuconym projektem karoserii Citroena Xantii (autorstwa Bertone).

GM się na DU wściekł za wprowadzenie tych modeli na rynek europejski.

Szczególnie Espero było bardzo udanym autem - wyglądało zdecydowanie nowocześniej od konkurencyjnej Vectry A, a technicznie było bardzo podobne.

> Daewoo, jak Lanos, Nubira czy Leganza pełnymi garściami czerpały z technologii GM

Tu był początek końca DU. Chcieli wprowadzić big bangiem równocześnie trzy modele - czego nikt do tej pory nie zrobił.

No i to się na tych modelach odbiło - jak dość udany był Lanos, który w dużej mierze przejął mechanikę Nexii, dokładając do tego nowe blaszki z zewnątrz i wnętrze.

Dalej było już tylko gorzej - Nubirę trapiły problemy z zawieszeniem, zaś Leganza udawała auto klasy wyższej, przy czym to że udawała było widoczne od zderzaka do zderzaka.

Dużo części było wspólnych, co obniżało koszty, ale nie najlepiej robiło Leganzie jak wyzierały z niej elementy z Lanosa i odkryte łby śrub we wnętrzu.

DU przeinwestowało, a efekty były jednak marne.

> Brand Chevrolet przyjął się w Europie, bo jest lepiej kojarzony, niż Daewoo (które zresztą do dziś

> funkcjonuje na niektórych rynkach).

Też nie do końca. Pierwsze auta (Kalos-Aveo, Nubira III-Lacetti) poszły w rynek pod marką DU. Chevrolet (dodatkowo z Tacumy zrobili Rezzo, z Matiza Sparka) poszedł na tych rynkach, gdzie prawa do marki Daewoo miały lokalne oddziały - jak w Polsce FSO. Chodziło o to, żeby tych aut nie kojarzyć z wciąż produkowanymi w Polsce i Rumunii starymi modelami DU. Ten eksperyment tutaj się udał, więc GM poszedł tą drogą na całym świecie. Aktualnie nawet w Korei Cruze już nie jest "Daewoo Lacetti Premiere".

> A tak - jest Chevrolet, który w Europie pełni rolę marki lowcostowej

Dokładnie. Ruch z Chevroletem, przy pozbyciu się Saab'a pozwolił na wpychanie przez GM Opla do klasy Premium.

Tyle, że Opel w klasie premium, to jak Leganza w segmencie aut luksusowych.

Napisano

> Ty, panie, ja to aweło jeździłem z 2 tygodnie i jakoś nie zauważyłem, żeby cokolwiek wspólnego z

> majonezem miało toto.

To bardzo słabo patrzyłeś.

Silnik Aveo 1,2 to silnik majoneza z dołożonym jak pan bóg przykazał czwartym cylindrem. Skrzynia biegów ta sama konstrukcja, tak samo sterowana.

Hamulce, klamki wewnętrzne - żywcem Matiz. Goście, którzy mi to naprawiali, mówili, że to auto niespodzianka - czasem łożyska są od Nexii, czasem od czegoś innego hehe.gif

Napisano

> To bardzo słabo patrzyłeś.

> Silnik Aveo 1,2 to silnik majoneza z dołożonym jak pan bóg przykazał czwartym cylindrem. Skrzynia

> biegów ta sama konstrukcja, tak samo sterowana.

> Hamulce, klamki wewnętrzne - żywcem Matiz. Goście, którzy mi to naprawiali, mówili, że to auto

> niespodzianka - czasem łożyska są od Nexii, czasem od czegoś innego

No litosci i co z tego? Ten sam silnik siedzi w polo i w golfie. Aveo to nastepca Lanosa. Wynika to chociazby z nazwy T100-T200-T250 etc. Silniki 1.4 jak i skrzynia nie pochodzi z matiza. Cos sie tak czepil ? grinser006.gif Przy obecnym poziomie globalizacji kupujesz BMW z silnikiem Peugota, Mercedes wspolpracuje z Dacia, a ja sie pytam co to kogo obchodzi? CZy to Daewoo, BMW czy Chevrolet.

Napisano

> Tak przy okazji zapytam, ten 1.3 diesel w Aveo to co to jest ?

> Czy to aby 1.3 cdti/1.3MJ ?

To samo co w corsa i fiat.

Napisano

> Cos sie tak czepil ?

A czemu uważasz że się czepiłem ? Jak dla mnie może to być marki "ByungHwaGumBum" i być rozwinięciem pojazdu marki "HuyngBwa".

> Przy obecnym poziomie globalizacji kupujesz BMW z silnikiem Peugota,

> Mercedes wspolpracuje z Dacia, a ja sie pytam co to kogo obchodzi?

Nie jesteśmy na kąciku gospodyń wiejskich, tylko miłośników motoryzacji, więc wiedza skąd się co wywodzi jest cenna.

Ja NIE przykładam miarki że Opel = Super, mega, łał, DU = syf, badziewie, kiła.

Jak już wspominałem, miałem 4 różne DU (ciężko będzie znaleźć podobnych "fanatyków marki") i poza Leganzą (której bym nawet wrogowi nie polecił) z każdego mam niezłe wspomnienia.

Napisano

> Ja NIE przykładam miarki że Opel = Super, mega, łał, DU = syf, badziewie, kiła.

Akurat w czasach świetności Daewoo każdy odpowiadający mu segmentowo Opel za te same pieniądze był dużo gorzej wyposażonym samochodem za większe pieniądze. Astry z wypasem Lanosa SX to chyba nawet nie było w ofercie hehe.gif. Dzisiaj zdaje się koncern ma podobne pozycjonowanie marek - Cruze za 60 tys. będzie bardziej wypasionym i lepszym samochodem od "gołej" Astry IV?

Napisano

> A czemu uważasz że się czepiłem ? Jak dla mnie może to być marki "ByungHwaGumBum" i być

Bo starasz sie udowodnic, ze wiecej tam Daewoo niz Chevroleta. Moze i wiecej ale tu nie o to chodzi. Chodzi o to kiedy Chevrolet wprowadzi ciekawa oferte silnikowa.

Napisano

> Chodzi o to kiedy Chevrolet wprowadzi ciekawa oferte

> silnikowa.

Mają to tłuc w Gliwicach, więc pewnie niebawem. Jak będzie zapotrzebowanie rynku, bez problemu zrobią Cruze OPC hehe.gifbiglaugh.gifgrinser006.gif

Napisano

> To bardzo słabo patrzyłeś.

> Silnik Aveo 1,2 to silnik majoneza z dołożonym jak pan bóg przykazał czwartym cylindrem. Skrzynia

> biegów ta sama konstrukcja, tak samo sterowana.

> Hamulce, klamki wewnętrzne - żywcem Matiz. Goście, którzy mi to naprawiali, mówili, że to auto

> niespodzianka - czasem łożyska są od Nexii, czasem od czegoś innego

Ty, coś Ci się chyba pomyliło.

1,2 to silnik z Corsy.

Hamulce - nie wiem, klamki - nie wiem, ale większość wnętrza to copy-paste Corsa.

Podobnie jak płyta podłogowa.

Gdzie tu panie Majonez...

Napisano

> Silnik Aveo 1,2 to silnik majoneza z dołożonym jak pan bóg przykazał czwartym cylindrem.

Dawno temu uważano, że silnik 125p to był jakiś stary R6 z obciętymi dwoma cylindrami zlosnik.gif, a z obciętych dwóch zrobiono ten do 126p hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ty, coś Ci się chyba pomyliło.

> 1,2 to silnik z Corsy.

Porównaj średnicę cylindra. W matizie jest to samo co w aveo 1,2. Corsa ma inny silnik

link

Napisano

> Tu był początek końca DU. Chcieli wprowadzić big bangiem równocześnie trzy modele - czego nikt do

> tej pory nie zrobił.

Nie.

Akurat gdyby nie działka motoryzacyjna, to Daewoo padłoby dużo wcześniej.

Tam problemem było przeinwestowanie w przemysł ciężki i ogólna trudna sytuacja gospodarcza.

Ktoś rzucił monetą i padło na Daewoo. Gdyby padło na Hyundai/Kia - mielibyśmy dziś to samo co z nimi, tylko pod inną metką.

> No i to się na tych modelach odbiło - jak dość udany był Lanos, który w dużej mierze przejął

> mechanikę Nexii, dokładając do tego nowe blaszki z zewnątrz i wnętrze.

> Dalej było już tylko gorzej - Nubirę trapiły problemy z zawieszeniem, zaś Leganza udawała auto

> klasy wyższej, przy czym to że udawała było widoczne od zderzaka do zderzaka.

> Dużo części było wspólnych, co obniżało koszty, ale nie najlepiej robiło Leganzie jak wyzierały z

> niej elementy z Lanosa i odkryte łby śrub we wnętrzu.

Te samochody miały podbić klienta CENĄ.

I zrobiły to absolutnie celująco.

Porównując je z im współczesnymi samochodami niczym szczególnie negatywnym się nie wyróżniały, zwłaszcza klasa C, czyli Lanos i D czyli nubira.

Argument o niskiej trwałości jest słaby - zauważ, że pewne samochody jakże blagam.gif kultowej blagam.gif marki, której morda ma parszywa nie śmie wymówić mają analogiczne problemy i wyjaśnień tego fenomenu można znaleźć tysiące.

> DU przeinwestowało, a efekty były jednak marne.

Wyżej.

> Też nie do końca. Pierwsze auta (Kalos-Aveo, Nubira III-Lacetti) poszły w rynek pod marką DU.

A-a!

Zależy gdzie.

Zauważ - w Polsce od razu była zmiana Daewoo na Chevrolet'a. Od razu też zaczęto budowę "własnej" sieci dilersko-serwisowej (czytaj - na bazie Opla).

Oczywiście - na niektórych rynkach oferowano te samochody pod marką Daewoo, ale taki to branding jak Opel vs Vauxhall - jeden (siusiak), ino w innym celafonie.

> Chevrolet (dodatkowo z Tacumy zrobili Rezzo, z Matiza Sparka) poszedł na tych rynkach, gdzie

> prawa do marki Daewoo miały lokalne oddziały - jak w Polsce FSO. Chodziło o to, żeby tych aut

> nie kojarzyć z wciąż produkowanymi w Polsce i Rumunii starymi modelami DU. Ten eksperyment

> tutaj się udał, więc GM poszedł tą drogą na całym świecie.

Znów - się bym nie rozpędzał.

Polski rynek dla Chevroleta (jak i ogólnie dla lowcostów) jest i był słabiutki. O ile Daewoo dzieliło i rządziło, o tyle Chevy w jego miejsce absolutnie wcale się nie wpisał.

IMO wynika to też z małego nacisku na ten brand przez GMPL, ale to inna para butów.

Enyłej - wysnuwanie tez "bo w Polsce zarąbiście na szewroleta żarło to pchnęli to w świat" - no nie dało się...

Aha, zauważ też, że na koniec nie było Daewoo Lanos, tylko był FSO Lanos (i takoż FSO Matiz).

A w Żeraniu montowano zestawy SKD (albo może i kompletne fury) Chevroletów Aveo - więc jednak był jakiś-tam ruch w tej marce.

> Aktualnie nawet w Korei Cruze już

> nie jest "Daewoo Lacetti Premiere".

> Dokładnie. Ruch z Chevroletem, przy pozbyciu się Saab'a pozwolił na wpychanie przez GM Opla do

> klasy Premium.

> Tyle, że Opel w klasie premium, to jak Leganza w segmencie aut luksusowych.

Myślę, że nauczeni doświadczeniem blagam.gif Najkultowszej-Z-Marek blagam.gif rozumieją, że repozycjonowanie marki w górę to wojna z wiatrakami - prościej i taniej jest lokować nową markę.

Jeśli już, to Opel idzie drogą właśnie dywersyfikacji.

Chce się z marki popularnej stać marką "popularną-plus" (nie umiem znaleźć lepiej opisującego określenia), a miejsce segmentu budżetowego wypełnić Chevroletem.

Idzie im... Hmm... IMO średnio - owszem, cenowo na tle rynku pozycjonują się dość wysoko, ALE - za słabo IMO promują brand Chevroleta i nie badzo mają na niego pomysł. Samo "bo tanio" dziś samochodu nie sprzeda, o czym boleśnie przekonali się próbujący atakować polski rynek importerzy wynalazków w stylu Tata.

Napisano

> Porównaj średnicę cylindra. W matizie jest to samo co w aveo 1,2. Corsa ma inny silnik

> link

Quote:

In 2012 Chevrolet Aveo, Family 0 engine has been used instead of the S-TEC II.

Napisano

> Porównaj średnicę cylindra. W matizie jest to samo co w aveo 1,2. Corsa ma inny silnik

> link

A dodatkowo, to skrzynia biegów z Matiza II 1.0 podchodziła pod silnik 1.2 z Aveo... Niestety, nikt swapów nie robił... zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> In 2012 Chevrolet Aveo, Family 0 engine has been used instead of the S-TEC II.

Ok, zależy, która generacja aveów

Napisano

> 1,2 to silnik z Corsy.

Znaczy ja mówię o starym Aveo, a Ty o nowym.

Patrz na to

i

na to

Podobieństwo gołym okiem widać.

Zresztą jak mi wymieniali rozrząd w Aveo 1,2 to jakieś graty od Matiza wsadzali.

> Hamulce - nie wiem, klamki - nie wiem, ale większość wnętrza to copy-paste Corsa.

Klamka aveo

Klamka mietek

> Gdzie tu panie Majonez...

W Aveo T200 jest go trochę.

Napisano

> zwłaszcza klasa C, czyli Lanos i D czyli nubira.

> Argument o niskiej trwałości jest słaby

Oj, widać, że Nubiry nie miałeś.

Jak o Espero złego słowa nie powiem, tak na Leganzę będę pluł do końca życia i jeden dzień dłużej - a i tak z tego co słyszałem i czytałem Leganza była znacznie lepsza od Nubiry.

Na problem z tylnymi tulejami przedniego wahacza Nubiry pomagało wyłącznie druciartstwo, tylne tarczobębny (występujące w 2.0 jak i w Leganzie) masowo swapowano na bębny z 1,6 bo tak wspaniałym rozwiązaniem były, żeby elektryka nie świrowała trzeba było dorabiać dodatkowe punkty masy itp. itd.

> morda ma parszywa nie śmie wymówić mają analogiczne problemy i wyjaśnień tego fenomenu można

U mnie samochody DU zastąpiły auta grupy VW. Może nie są doskonałe, ale to zupełnie inna liga.

Pod koniec eksploatacji Leganzy wszem i wobec głosiłem, że zrobiono ją z tego co znaleziono na śmietniku Opla.

> Enyłej - wysnuwanie tez "bo w Polsce zarąbiście na szewroleta żarło to pchnęli to w świat"

Nie tak. Nieźle się to udało, postrzeganie marki było lepsze i rebranding zrobiono i w reszcie świata.

Jakby był plan zupełnego rebrandingu od razu, to by został zrobiony.

> Aha, zauważ też, że na koniec nie było Daewoo Lanos, tylko był FSO Lanos (i takoż FSO Matiz).

> A w Żeraniu montowano zestawy SKD (albo może i kompletne fury) Chevroletów Aveo - więc jednak był

> jakiś-tam ruch w tej marce.

Dwie zupełnie inne sprawy. FSO Lanosa i Matiza produkowano na podstawie porozumienia FSO S.A. z GM.

Produkcja Aveo nie ma z tym nic wspólnego - była prowadzona już po zakupie FSO S.A. przez UkrAvto i była to umowa załatwiona przez Ukraińców, a my robiliśmy tylko za murzynów.

> słabo IMO promują brand Chevroleta i nie badzo mają na niego pomysł.

Też tak uważam. Trochę kasy w marketing i reklamę i auta by się sprzedawały, bo jakościowo nie są gorsze od tanich marek innych koncernów.

Dużym problemem jest to, że Chevrolet nie istnieje flotowo, a szczególnie teraz mógłby, mając Aveo (dla murzyna), Cruze (dla poganiacza murzynów), Malibu (dla zarządzających plantacją).

Napisano

Stare Daewoo było świetne. Sam miałem Nubirę i to było niesamowite auto. Duże, mocne, wygodne. Problemy z tulejami były, ale znaleziono u nas na to rozwiązanie. Poza spalaniem (ale silnik był z Vectry) nic nie można było mu zarzucić. Skuszony tym kupiłem potem Lacetii. I było gorzej - pomijając że się notorycznie psuł (według autokącikowiczów miałem egzemplarz robiony w poniedziałek) to wszystko było w nim gorsze. Od lakieru po materiały wykończeniowe w środku. Jedynie silnik był niezły. GM się zorientowało że coś nie halo, i Cruze zrobiono już inaczej. Aczkolwiek materiał na przedniej desce to IMO głupi pomysł. Cruze to fajne auto, ale po wpadce z Lacetti jakoś bym nie kupił.

Napisano

> Tata wygląda jak wygląda bo ma tak wyglądać (ma być Tanio, przez duże "T").

> BMW ma fabrykę w Chinach a nie wygląda jak chińskie wynalazki.

> A co do Cruze'a: podwozie to Astra IV, silniki pochodzą z Opla lub z Włoch a wnętrze poskładali z

> tego co leżało na półce w GM (głównie Opel). Trudno więc tu mówić o Daewoo.

Zupełnie jakbyś opisywał Daewoo Lanosa zlosnik.gif

Podwozie z Opla Kadetta, silniki i skrzynie z tego co leżało na półce GM, a projektował go Giugiaro zlosnik.gif

Napisano

> Zupełnie jakbyś opisywał Daewoo Lanosa

> Podwozie z Opla Kadetta, silniki i skrzynie z tego co leżało na półce GM, a projektował go Giugiaro

Notabene, po złożeniu tego do kupy wyszedł świetny w swojej klasie samochód.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.