Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie silniki chca jechac pow 6500obr

Featured Replies

Napisano

jechac, znaczy ze jeszcze rosnie moc

bez znaczenia rocznik, pojemnosc, itp

mowa tylko o serii

to ze honda vtec* hondy to wiadomo co jeszcze

*-wiem ze nie wszystkie

Napisano

> jechac, znaczy ze jeszcze rosnie moc

> bez znaczenia rocznik, pojemnosc, itp

> mowa tylko o serii

> to ze honda vtec* hondy to wiadomo co jeszcze

> *-wiem ze nie wszystkie

Ew10j4s od PSA.

Niewiele, ale jeszcze rosnieok.gif

Max moc osiaga ok 7000;)

Napisano
  • Autor

> Motocyklowe się liczą?

jesli maja naped na min 2 kola to tak 270751858-jezyk.gif

Napisano

Renesis z Mazdy RX8 jedzie do ok 9500rpm.

Napisano

> mowa tylko o serii

wiekszosc "sportowych" badz o sportowych aspiracjach silnikow wolnossacych

np toyota 1.8 192km

japonczyki itd

Napisano

Do tej pory wszelkie M3 i M5 miały silniki ktore kręcili się do szalonych obrotów. Dopiero ostatnie reinkarnacje tych pojazdów zostały zepsute przez ekologów.

Napisano

> jesli maja naped na min 2 kola to tak

Yamaha WR 450 F

Napisano

> Do tej pory wszelkie M3 i M5 miały silniki ktore kręcili się do szalonych obrotów. Dopiero ostatnie

> reinkarnacje tych pojazdów zostały zepsute przez ekologów.

Ty chyba masz coś nierówno pomerdane w zakresie wiedzy o beemkach.

Najnowsze M3 ma moc maks przy 8300 rpm.

M5 przy 7000 rpm.

Napisano

> Do tej pory wszelkie M3 i M5 miały silniki ktore kręcili się do szalonych obrotów. Dopiero ostatnie

> reinkarnacje tych pojazdów zostały zepsute przez ekologów.

BMW M3 rocznik 2012, NA, - Moc maks. w kW przy obr/min 309 (420)/8,300

BMW M5 rocznik 2012, dwie turbosprężarki - Moc maksymalna w kW (KM) przy obr/min 412 (560) / 6,000-7,000

chcesz napisać jeszcze coś "mądrego"?

Napisano

> BMW M3 rocznik 2012, NA, - Moc maks. w kW przy obr/min 309 (420)/8,300

> BMW M5 rocznik 2012, dwie turbosprężarki - Moc maksymalna w kW (KM) przy obr/min 412 (560) /

> 6,000-7,000

> chcesz napisać jeszcze coś "mądrego"?

M3 wiadomo. Ale nowe juz sie nie bedzie tak krecic.

A M5 no coz...niby teraz ma przy 7k ale wczesniejsze V10 krecilo sie ponad 8.

Napisano

Jeśli chodzi o obecnie produkowane samochody, to wystarczy skorzystać z online'owych konfiguratorów, np:

Link1

Link2

W nich należy zaznaczyć "prędkość obrotowa mocy maksymalnej", podać "powyżej 6500" - i masz gotową listę samochodów.

Napisano

> M3 wiadomo. Ale nowe juz sie nie bedzie tak krecic.

> A M5 no coz...niby teraz ma przy 7k ale wczesniejsze V10 krecilo sie ponad 8.

Dla kolegów u których moc się kończy na 4000 obrotów obie te liczby to fantazja.

Napisano

> M3 wiadomo. Ale nowe juz sie nie bedzie tak krecic.

> A M5 no coz...niby teraz ma przy 7k ale wczesniejsze V10 krecilo sie ponad 8.

Marek dość jasno wyraził swoją ignorancję - "ostatnie reinkarnacje tych pojazdów zostały zepsute przez ekologów"

W wypadku aktualnego M3 - nie ma nawet co komentować, dziecko rozumie, że Marek nie ma pojęcia o czym pisze.

Ale nawet w przypadku nowego M5, które pomimo nowej koncepcji silnika z dwoma turbosprężarkami, wciąż trzyma moc max do 7.000, ciężko mówić o wolnoobrotowym silniku. Jeśli dobrze pamiętam, to kultowa Honda Civic Type-R, określana jako "wściekle kręcąca się" miała moc max przy 7400rpm - w wolnossącym silniku, który opisywany był jako wybitnie wysokoobrotowy.

Napisano

> Marek dość jasno wyraził swoją ignorancję - "ostatnie reinkarnacje tych pojazdów zostały zepsute

> przez ekologów"

> W wypadku aktualnego M3 - nie ma nawet co komentować, dziecko rozumie, że Marek nie ma pojęcia o

> czym pisze.

> Ale nawet w przypadku nowego M5, które pomimo nowej koncepcji silnika z dwoma turbosprężarkami,

> wciąż trzyma moc max do 7.000, ciężko mówić o wolnoobrotowym silniku. Jeśli dobrze pamiętam,

> to kultowa Honda Civic Type-R, określana jako "wściekle kręcąca się" miała moc max przy

> 7400rpm - w wolnossącym silniku, który opisywany był jako wybitnie wysokoobrotowy.

M5 wiele wyzej niz 7000 nie idzie, jakies 7200 okolo. Oczywiscie, w przypadku auta turbo jest zdecydowanie wysokoobrotowy. A z Type-R wiadomo jak bylo, te 7400 to tylko w katalogu, w rzeczywistosci mial moc maksymalna w zasadzie na odcieciu 8200.

Napisano

> mowa tylko o serii

Audi 100, 89 rok, silnik KU - odcinka przy 7200 zlosnik.gif

Napisano

Rover K16 Series smile.gif

1.4 103KM na pewno, miałem w Polonezie, odcinkę miał chyba przy 7200 a max moc albo max moment (teraz nie jestem pewien które) przy 6900rpm.

Napisano

> M5 wiele wyzej niz 7000 nie idzie, jakies 7200 okolo.

kręci się do 7.500

to wysoko nawet jak na wolnossący silnik.

Napisano

> Audi 100, 89 rok, silnik KU - odcinka przy 7200

Nie mówimy o odcince, ale o mocy Maksymalnej. Teraz jest tendencja do obniżania obrotów. Złote lata silników wysokoobrotowych to chyba lata osiemdziesiąte.

Napisano

> Rover K16 Series

> 1.4 103KM na pewno, miałem w Polonezie, odcinkę miał chyba przy 7200 a max moc albo max moment

> (teraz nie jestem pewien które) przy 6900rpm.

Tez miałem to auto. Moje drugie w zyciu rwd. Oj w tamtych czasach łoiło sie niejedna zachodnia furę. smile.gif

Napisano

> Nie mówimy o odcince, ale o mocy Maksymalnej. Teraz jest tendencja do obniżania obrotów. Złote lata

> silników wysokoobrotowych to chyba lata osiemdziesiąte.

Gdzie ma moc maksymalną, to nawet nie pamiętam, bo mi to nie jest do niczego potrzebne. Natomiast na niskich biegach przyśpiesza do odcięcia. Tyle że rzadko z tego korzystam, bo szkoda mi silnika.

Napisano

> Gdzie ma moc maksymalną, to nawet nie pamiętam, bo mi to nie jest do niczego potrzebne. Natomiast

> na niskich biegach przyśpiesza do odcięcia. Tyle że rzadko z tego korzystam, bo szkoda mi

> silnika.

Nie wiem jak silniki z lat osiemdziesiątych, ale współczesnym zwykle jazda do odcięcia od czasu do czasu wręcz robi dobrze. Użytkownik ma ograniczone opcje psucia silnika.

Napisano

2.0 16V 4G63T (z Eclipse A/T)

Proton 318 Gti

takie 2 z podworka

Napisano

Golf II 1.8 16V KR 139KM

Napisano

mój.

BMW M42 kręci siędo szalonych 6700 grinser006.gif

Ale w zakresie 5000-6700 idzie najlepiej. Gdyby mu przesunąć odcinkę do 7200 to pewnie moc by nie spadała. wink.gif

Napisano

> mowa tylko o serii

prosze bardzo toyotowa seria 3S-GT oraz wybrane 3S-GE

en.m.wikipedia.org/wiki/Toyota_S_engine

Napisano

Dełu Lanos na gazie z silnikiem 1,5 DOHC, odcinka na 7 tys. obrotów, sterownik LeonardoPro grinser006.gif

Napisano

Skoro bez znaczenia rocznik to Chrysler turbine car.

Moc maks. 130KM przy ok. 44,5tyś obr/min.

Moment obr. 576Nm przy 0 obr/min.

Napisano

> Tez miałem to auto. Moje drugie w zyciu rwd. Oj w tamtych czasach łoiło sie niejedna zachodnia

> furę.

Oj tak też miałem. To co piszesz to prawda, sprzedałem poldka[miałem go od nowości] ale jak mógłbym cofnąć czas to dalej by stał pod domem. beksa.gif

Napisano

> Nie wiem jak silniki z lat osiemdziesiątych, ale współczesnym zwykle jazda do odcięcia od czasu do

> czasu wręcz robi dobrze. Użytkownik ma ograniczone opcje psucia silnika.

Ciekawe, to zmienili prawa fizyki? Obawiam się, że elektronika tego nie da rady. Przy maksymalnych obrotach następuje szybsze zużywanie materiałów i tego nie zmienisz.

Przegonienie na wysokich obrotach było stosowane nawet przy silnikach gaźnikowych, żeby "przepalić syfy" i tak samo należy okresowo przegonić nowe silniki, jeżeli są używane "mulasto" w korkach w mieście. Ale tak samo szybciej zużyjesz nowy silnik, jak i stary, jeżdżąc regularnie na najwyższych obrotach.

Napisano

> Ciekawe, to zmienili prawa fizyki? Obawiam się, że elektronika tego nie da rady. Przy maksymalnych

> obrotach następuje szybsze zużywanie materiałów i tego nie zmienisz.

A słyszałeś o czymś takim jak postęp techniki? Możliwości poprawy jest wiele od stosowania bardziej wytrzymalych materiałów przez lepsze układy smarowania aż po modyfikacje mechaniczne samych układów korbowo tlokowych.

> Przegonienie na wysokich obrotach było stosowane nawet przy silnikach gaźnikowych, żeby "przepalić

> syfy" i tak samo należy okresowo przegonić nowe silniki, jeżeli są używane "mulasto" w korkach

> w mieście. Ale tak samo szybciej zużyjesz nowy silnik, jak i stary, jeżdżąc regularnie na

> najwyższych obrotach.

Owszem szybciej, ale nie tak samo szybko. Polecam poczytać historie polskiego rekordu prędkości dużym fiatem. Takie historie jak przepalony tłok (ztcp) po kilkudziesięciu tys km dzis sie praktycznie nie zdarzają, a bywa, ze auta jeżdżą znacznie szybciej (z większymi znacznie oporami).

Napisano

> kręci się do 7.500

> to wysoko nawet jak na wolnossący silnik.

Zdecydowanie ok.gif

Takie silniki turbo to moga byc.

Napisano

> A słyszałeś o czymś takim jak postęp techniki? Możliwości poprawy jest wiele od stosowania bardziej

> wytrzymalych materiałów przez lepsze układy smarowania aż po modyfikacje mechaniczne samych

> układów korbowo tlokowych.

To powiedz mi, czy współczesne samochody są trwalsze od starych?

> Owszem szybciej, ale nie tak samo szybko. Polecam poczytać historie polskiego rekordu prędkości

> dużym fiatem. Takie historie jak przepalony tłok (ztcp) po kilkudziesięciu tys km dzis sie

> praktycznie nie zdarzają, a bywa, ze auta jeżdżą znacznie szybciej (z większymi znacznie

> oporami).

Wyciągasz konstrukcję będącą "bastardem", bo do budy 125 wpakowano silnik z lat 50. do tego niechlujnie wykonywany w Polsce. Nie ma co porównywać socjalistycznych wynalazków samochodopodonych do zachodnich samochodów z tamtych czasów. I nie mówię o Mercu czy VW, ale nawet sypiących się wtedy i gnijących "franzuzach".

Napisano

> To powiedz mi, czy współczesne samochody są trwalsze od starych?

Nie wiem czy są trwalsze, ale na pewno są mniej awaryjne w rozsądnym dla nich okresie eksploatacji (do 10 lat).

Marek F swego czasu poparł to twierdzenie twardymi statystykami ilości awarii na przejechane kilometry kiedyś i dzis. Są tez znacznie mniej wymagające jeśli idzie o ich obsługę techniczna.

> Wyciągasz konstrukcję będącą "bastardem", bo do budy 125 wpakowano silnik z lat 50. do tego

> niechlujnie wykonywany w Polsce. Nie ma co porównywać socjalistycznych wynalazków

> samochodopodonych do zachodnich samochodów z tamtych czasów. I nie mówię o Mercu czy VW, ale

> nawet sypiących się wtedy i gnijących "franzuzach".

Tyle, ze to auto było specjalnie przygotowane pod ten rekord. Taka technika to nie było nic dziwnego. Legendarny mercedes 200D miał podzespoły układu przeniesienia napędu obliczone do współpracy ze znacznie mocniejszymi silnikami benzynowymi, co w połączeniu z żenującą mocą prostego do bólu silnika zapewniło mu nieplanowaną trwałość.

Tyle, ze z trudem rozpedzal sie do setki, a i tak kosztował majątek. Coś za coś.

Napisano

Dodam jeszcze jedno - dawniej nie było komputerów, wszystko liczyło się suwmiarką i trzeba było stosować spore zapasy bezpieczeństwa żeby mieć pewność ze coś się nie rozpadnie. Teraz mozna wszystko dokładnie policzyć (kolega Łukaszeczek jest ekspertem od tego, więc mam nadzieje ze wiecej napisze) = mozna zaprojektować tak silnik czy skrzynię by wytrzymał 200 tysięcy kilometrów. Z jednej strony pozwala to na użycie mniejszej ilości materiałów = niższą cenę początkowa, z drugiej trzeba wymieniać częściej = długofalowe koszty eksploatacji są wyższe. W interesie producenta nie jest produkowanie samochodów niezniszczalnych. Ale rynek wymusza to żeby w "rozsądnym" zakresie eksploatacji (10-15 lat/200-300 tys. km) były możliwie niezawodne.

Napisano

> Tyle, ze to auto było specjalnie przygotowane pod ten rekord.

Jak specjalnie przygotowane ?

W opisach jest informacja że samochód był całkowicie seryjny chyba poza klatką bezpieczeństwa, dodatkowym oświetleniem i chyba czujnikiem temperatury oleju(który to właśnie im sprawił problem).

Napisano

> Ale rynek wymusza to

> żeby w "rozsądnym" zakresie eksploatacji (10-15 lat/200-300 tys. km) były możliwie niezawodne.

Gdy słucham narzekań znajomych na nowo kupione samochody w pierwszych kilku latach eksploatacji, to nie zawsze się jednak udaje.

Napisano

> Gdy słucham narzekań znajomych na nowo kupione samochody w pierwszych kilku latach eksploatacji, to

> nie zawsze się jednak udaje.

A ja np od 3 lat jeżdżę autem z salonu i ilość awarii jest dla mnie minimalna.

Napisano

> Gdy słucham narzekań znajomych na nowo kupione samochody w pierwszych kilku latach eksploatacji, to

> nie zawsze się jednak udaje.

Dawniej bywało gorzej - samochody potrafiły nie dojechać do domu z salonu sprzedaży. Teraz co najwyżej zapali się jakaś lampka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.