Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Ustawa o Kierujących (najdłuższy post w historii :-) )

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Drugi raz 24+ pkty/rok w przeciągu PIĘCIU lat od pierwszej zmoki = prawo jazdy robimy OD NOWA

> czyli co, drugi raz 24 pkt. kasuja sie po roku czy po pieciu latach ??

Po roku.

Ale jeśli przez 5 lat od pierwszej zmoki przekroczysz po raz drugi -> utrata uprawnień.

> edit

> co grozi za jazde bez liscia?

Pewnie mandat.

Napisano

ale ta ustawa nie weszła i nie wiadomo czy wejdzie

Napisano
  • Autor

> A ja powiem jedno... KASA KASA KASA ma płynąć szerokim strumieniem. I to nie tylko z opłat za

> wymiane ale i także z podatków od wszelakich usług dodatkowych.

> I drugi kamyczek do ogródka to brak kumulacji punktów ponad 10. IMO głupota i jeszcze raz głupota.

> Ale tutaj też chodzi o kase. Bo jak taki "delikwent" złapie szast prast 24 to zabuli tylko

> jeden mandacik. A przy limicie ze 3 razy go mogą na kase złoić. A bezpieczeństwo... no cóż...

A gdzie jest napisane cokolwiek o wymiarze grzywny?

Grzywny nakładane są na drodze rozporządzenia.

Możesz utulić na dziś np 100 pktów + 1 000 PLN mandatu, lub do 5kpln jeżeli sprawa poleci przez sąd i pkty b/z.

W przyszłości - max 10 pktów, ale grzywna do 1 000 PLN (o ile nie zmienią) lub do 5kpln jeżeli sprawa przez sąd.

> jak zapierdzielać to konkretnie szybko, na ciągłej na przejściach bo w sumie i tak tylko 10

> punktów....

> Teraz przynajmniej grozi za to zatrzymanie uprawnień i ponowny egzamin....

Zgadzam się.

Napisano
  • Autor

> ale ta ustawa nie weszła i nie wiadomo czy wejdzie

Jest już podpisana.

Napisano

> Jest już podpisana.

od kiedy obowiązuje?

Napisano

> jezeli wtedy wymiana PJ byla niekonstytucyjna to czy ta nowa wymiana PJ juz bedzie konstytucyjna?

Pewnie RPO znów zmieni zdanie.

Pójdziesz do TK, w trakcie postępowania mając "nieważny" zdaniem organów kwit ?

W tym tkwi metoda państwa polskiego - wydajemy niekonstytucyjne ustawy, czy decyzje niezgodne z prawem, licząc na to, że obywatel zaklnie i zapłaci 200 zł, a nie będzie 5 lat po sądach się włóczył.

Służyłem Najjaśniejszej w urzędzie, który z pełną świadomością wydawał decyzje niezgodne z prawem, obciążające ludzi nienależnymi płatnościami - założenie było takie, że jak się ktoś odwoła, to owszem, przegramy - ale przecież nie wszyscy się odwołają .....

Napisano
  • Autor

> od kiedy obowiązuje?

Poczytaj.

Napisano

I znowu kasa zlosnik.gif Bo kurs 3 razy, 3 egzaminy....

Może zrobimy B1 - do 50KM, B2 - do 75KM, B3 do 100KM i pełne B powyżej...

A i tak dalej bez uprawnień będą jeździć i tak bo kary znikome...

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Coraz bardziej to wszystko utwierdza mnie w przekonaniu, że warto wyrobić ukraińskie PJ Nie

> łapiesz punktów

Masz obowiązek wymienić w przeciągu 185 dni.

Napisano
  • Autor

> W najlepszym wypadku co pietnaście lat - wystarczy że sie przeprowadzisz (zmiana adresu) albo masz

> obowiązek robienia badań częściej np. co 5 lat. Obiektywnie, zważywszy że kierowca i tak

> bedzie obciążony kosztami badania lekarskiego wymaina samego dokumentu powinna byc bezpłatna

> (jak w przypadku dowodów osobistych) bądź podlegać jakiejś symbolicznej opłacie manipulacyjnej

> np. 20 PLN. W tym zakresie już obecna opłata wynosząca AFAIR 84 PLN jest bez uzasadnienia

MAKSYMALNA opłata.

> BTW nie wiem czy już zostało napisane ale po zmianach egzamin teoretyczny ma być nieporównywalnie

> trudneisjzy niż obecnie - zestawy pytań nie będą znane, przy niektórych pytaniach będzie

> ograniczony czas na udzielenie odpowiedzi itp.

Zgadza się :-)

Dlatego 28. września minie rok, odkąd postarałem się o upgrade PJ do A-B :-)

Napisano

Nie jest najdłuższy, ten z afery privowej jest dłuższy... zlosnik.gif

> Quote:

> Art 13.

> 1. Prawo jazdy kategorii:

> 1) AM, A1, A2, A, B1, B, B+E lub T wydaje się na okres 15 lat, z tym że:

> a) okres ten może być krótszy, o ile wynika to z orzeczenia lekarskiego, o którym mowa w art. 11

> ust. 1 pkt 2 lit. a*,

> b) prawo jazdy kategorii B uzyskane po raz pierwszy wydaje się na okres, o którym mowa w art. 91

> ust. 1, z zastrzeżeniem art. 92 ust. 1**;

> * - 15 lat to max, może być krócej, jeżeli lekarz tak powie

> ** - świeżaki mają obligatoryjnie PJ na 2 lata, po tym terminie muszą złożyć uzupełniające

> dokumenty - jeżeli nie ma ale (o czym niżej) - mają na 15 lat.

Zastanawiam się nad jednym...

Termin ważności. Czy tym wszystkim co mieli dożywotnie skrócą do 15 lat?

I czy ja, gdybym kiedykolwiek zmieniał z DK na PL, to skrócą mi do 15 lat? Obecnie mam do 2050 roku zlosnik.gif (zmieniałem z PL, gdzie miałem dożywotnie)

Napisano
  • Autor

> I znowu kasa Bo kurs 3 razy, 3 egzaminy....

> Może zrobimy B1 - do 50KM, B2 - do 75KM, B3 do 100KM i pełne B powyżej...

> A i tak dalej bez uprawnień będą jeździć i tak bo kary znikome...

> Krawiec

Akurat ten przepis uważam za BARDZO, BARDZO dobry.

Moto to tylko przyjemność w najczystszej postaci.

Nie ma, że "ja to MUSZĘ, bo dziecki do lekarza i szkoły".

A dostęp do MOCY powinien być reglamentowany.

Dokładnie tak postępują cywilizowane kraje, gdzie motocyklizm ma dużo głębsze tradycje niż w Polsce i jakoś nikt tam nie szlocha.

Napisano

> Masz obowiązek wymienić w przeciągu 185 dni.

Teoretycznie grinser006.gif Znam ludzi, którzy tak jeżdżą od 10 lat i nic im się nie dzieje zlosnik.gif mandat w gotówce i jazda dalej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przykladow dalbym wiecej, ale przypadkiem wyjdzie mi post dluzszy od zalozyciela watku, a to chyba

> zle by wygladalo

No!

Mój NAJDŁUŻSZY! :-)

Napisano

> MAKSYMALNA opłata.

Znasz przykład w PL, gdzie w ustawie określona jest maksymalna opłata, a pobierana jest niższa rotfl.gif

Oj, naiwność Twoja jest wielka....

Napisano
  • Autor

> Nie jest najdłuższy, ten z afery privowej jest dłuższy...

> Zastanawiam się nad jednym...

> Termin ważności. Czy tym wszystkim co mieli dożywotnie skrócą do 15 lat?

> I czy ja, gdybym kiedykolwiek zmieniał z DK na PL, to skrócą mi do 15 lat? Obecnie mam do 2050 roku

> (zmieniałem z PL, gdzie miałem dożywotnie)

Tak.

Max 15 lat, o ile lekarz nie orzeknie, że krócej, ALEEEEEE

Jak masz D, to max 5 lat.

Napisano

> I znowu kasa Bo kurs 3 razy, 3 egzaminy....

> Może zrobimy B1 - do 50KM, B2 - do 75KM, B3 do 100KM i pełne B powyżej...

IMO bardzo słusznie ok.gif do tego:

- osobne prawko na FWD, RWD i 4WD

- osobne prawko na benzyne, diesla i LPG

- osobne prawko do jazdy w nocy

- osobne prawko do jazdy w miastach > 500,000 mieszkanców

itp itd grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Znasz przykład w PL, gdzie w ustawie określona jest maksymalna opłata, a pobierana jest niższa

> Oj, naiwność Twoja jest wielka....

Ależ oczywiście.

Akurat tutaj bardzo mądrze pomyślano (aczkolwiek w głupocie), bo wysoko ustawiono widełki i jest miejsce na inflację = nie trzeba będzie biegać z płaczem do ustawodawcy jak 200 PLN będzie miało "nieco" inną wartość niż dziś.

Napisano

> A dostęp do MOCY powinien być reglamentowany.

Moc własnych mięśni powinna każdemu wystarczyć.

Zdrowe to będzie, ekologiczne, ekonomiczne i uniezależni nas od obcych mocarstw.

Ludu - na rowery !

Dróg nie trzeba będzie budować, te co są, władzy wystarczą.

Napisano
  • Autor

> Moc własnych mięśni powinna każdemu wystarczyć.

> Zdrowe to będzie, ekologiczne, ekonomiczne i uniezależni nas od obcych mocarstw.

> Ludu - na rowery !

> Dróg nie trzeba będzie budować, te co są, władzy wystarczą.

Zbastuj, bo trochę żal.pl'em zalatujesz...

Napisano

> Tak.

> Max 15 lat, o ile lekarz nie orzeknie, że krócej

W DK mam B do 70 urodzin... zlosnik.gif

> Jak masz D, to max 5 lat.

A samo D mam do 50 urodzin. Z tym, że uprawnienia do pracy jako kierowca są na 5 lat. Muszą być odnawiane...

Ale prywatnym busem na potrzeby własne mogę jeździć bez tego...

Napisano

> Ależ oczywiście.

Paluszkiem, proszę, bom niewierny.

> Akurat tutaj bardzo mądrze pomyślano (aczkolwiek w głupocie), bo wysoko ustawiono widełki

Mogę się z Tobą o pół litra założyć, że jeszcze w 2013 r. ta opłata będzie wynosić równe 200 zł.

> miejsce na inflację = nie trzeba będzie biegać z płaczem do ustawodawcy

Jakby o to chodziło, są prostsze i bardziej skuteczne metody. Np % minimalnego czy średniego wynagrodzenia.

Napisano
  • Autor

> Czytaj z ruchu moich ust - decydując się na te zawody masz świadomość, że będziesz musiał

> uprawnienia odnawiać. My tej świadomości nie mieliśmy.

Decydując się na te zawody lat temu x tej świadomości nie miałeś.

Dziś już masz.

I obowiązek.

Przykład prosty - mój stary ma uprawnienia ABCDE.

Będąc w wieku lat 20 zarabiał siedząc za fajerą.

Wiesz co sobie może zrobić dziś z C i D?

Prywatnie kupić sobie jelonka z przycepą i jeździć nim po bułki. Ewentualnie nerwosana. Ale jeździć nim samemu - wiesz, dużo przestrzeni i powietrza...

Żeby wykonywać ZAWÓD kierowcy musi dostarczyć stertę kwitów wysokości min pół metra (od zera pełna kwalifikacja wstępna, potem okresowa, kurs na przewóz rzeczy, ADR-y (jeśli chce ZARABIAĆ), oczywiście armia badań lekarskich (ale ma przecież BEZTERMINOWE!) ).

Do tego takie pierdoły jak karta kierowcy (do tacho) to już wisienka na torcie.

Prawo jazdy na "grubego zwierza" nie uprawnia Cię dziś tak naprawdę do niczego, poza hobbystycznym ujeżdżaniem PRYWATNEGO sprzętu.

A ilość dokumentów, jaką musi kierowca posiadać, aby być KIEROWCĄ jest większa, niż lekarza, żeby być lekarzem.

Na dokładkę - powtórzę - te kwity są BARDZO terminowe (5 lat to wersja bardzo optymistyczna).

I - zobacz - jakoś ludzie żyją z tym koksem...

> Zamysł tak. Sposób - absolutnie.

> Logiczne. Inaczej nie da się tego zrobić. To tak jakby nagle kazali Ci zrobić kategorię QWERTY żeby

> móc jeździć czarnym Volvo kombi z silnikiem benzynowym i 5 miejscami w środku.

Liwuś, sprowadzasz temat do absurdu...

Napisano

> W DK mam B do 70 urodzin...

W ogóle tam nie dbają o bezpieczeństwo.

Przecież nie badając się co 5 lat jesteś potencjalnym mordercą.

Napisano
  • Autor

> Ale prywatnym busem na potrzeby własne mogę jeździć bez tego...

No to tak jak w Polen.

Ale dodaj - praktycznie nikogo nie możesz nim wozić.

Napisano
  • Autor

> O tak będą na 15 lat o ile lekarz nie zaleci inaczej... a dla lekarzy to kasa od każdego

> przebadanego wiec zgadnij....

> Krawiec

Ale dziś jest tak samo.

Jak lekarz da Ci kwit na rok, to masz na rok.

Jakoś nie widzę nadmiernej ilości PJ na rok...

Napisano

> No to tak jak w Polen.

> Ale dodaj - praktycznie nikogo nie możesz nim wozić.

Mogę 270751858-jezyk.gif

Bez problemu mogę wozić rodzinę, współpracowników czy też w wolontariacie zabrać grupę emerytów z domu opieki... zlosnik.gif

Napisano

> Na dokładkę - powtórzę - te kwity są BARDZO terminowe (5 lat to wersja bardzo optymistyczna).

> I - zobacz - jakoś ludzie żyją z tym koksem...

tylko że przynajmniej teoretycznie zawodowe prawo jazdy to przepustka do zarabiania kasy, więc można to wliczyć w koszty

dla przeciętnego kowalskiego to po prostu dodatkowy dokument, a cena 200zł ... hmm cóż coś jak do niedawna za kartę pojazdu 500zł no.gif

Napisano
  • Autor

> Mogę

> Bez problemu mogę wozić rodzinę, współpracowników czy też w wolontariacie zabrać grupę emerytów z

> domu opieki...

Z rodziną to jeszcze jak-cię-mogę.

ALE - ze współpracownikami/wolontariackimi emerytami to IMO ślisko i ITD uwaliłoby taki "Caritas".

Wiesz - mogłoby się zaraz okazać, że tylko "współpracownicy-i-emeryci" jeżdżą.

Napisano

> Z rodziną to jeszcze jak-cię-mogę.

> ALE - ze współpracownikami/wolontariackimi emerytami to IMO ślisko i ITD uwaliłoby taki "Caritas".

> Wiesz - mogłoby się zaraz okazać, że tylko "współpracownicy-i-emeryci" jeżdżą.

To w PL, W DK nie ma z tym problemu... wink.gif

Napisano
  • Autor

> tylko że przynajmniej teoretycznie zawodowe prawo jazdy to przepustka do zarabiania kasy, więc

> można to wliczyć w koszty

Powiedz to kierowcom :-)

Koszt od zera do kierowcy zawodowego jeżdżącego międzynarodowo i z ADR to jakieś 10+kpln.

Policzmy:

Kurs C+E - 2 000

Kwalifikacja wstępna - 4 500

Kurs na przewóz rzeczy - 400 PLN

Kurs ADR - 850

Badania:

Przed kursem C+E - 150 PLN

Po kwalifikacji wstępnej - 220 PLN

Karta kierowcy - 180 netto.

Do tego trzeba liczyć wymiany dokumentów itp.

Koszta po stronie pracodawcy też idą na plecy kierowcy, jeżeli jest "jednoosobową firmą"

Ceny w Bytomiu

> dla przeciętnego kowalskiego to po prostu dodatkowy dokument, a cena 200zł ... hmm cóż coś jak do

> niedawna za kartę pojazdu 500zł

Max 200...

Napisano

> Max 200...

Z niecierpliwością czekam na wskazanie mi przykładu, gdzie ustawa mówi max X, a w realu jest Y, które jest mniejsze od X.

Napisano

> I kolejna nowość - nie będzie już "kumulacji" powodujących utratę uprawnień przy jednym "spotkaniu

> z organem" - max pktów w jednej "sesji" = 10.

Czyli jeśli jedziemy z prędkością powyżej 50km/h automatycznie resztę przepisów możemy mieć gdzieś zlosnik.gif

Napisano

> Czyli jeśli jedziemy z prędkością powyżej 50km/h automatycznie resztę przepisów możemy mieć gdzieś

metoda kija i marchewki zlosnik.gif

pomysl, kto bedzie reperowal budzet, jak wiekszosc kierowcow straci PJ ?

Napisano

A uprawnienia dla motorower będą wymagane dla wszystkich czy nadal tylko dla osób poniżej 18 roku życia ?

Napisano

> metoda kija i marchewki

> pomysl, kto bedzie reperowal budzet, jak wiekszosc kierowcow straci PJ ?

To nie jest teraźniejszy problem, to jest problem ludzi z przyszłości zlosnik.gif

Napisano

> Z niecierpliwością czekam na wskazanie mi przykładu, gdzie ustawa mówi max X, a w realu jest Y,

> które jest mniejsze od X.

Moze nei ustawa, ale umowa o oplatach na autostradzie A4 miedzy Krakowem i Katowicami okresla maksymalna oplate, jaka zarzadca moze pobrac na kwote 20zl. Obecnie, jesli pamiec mnie nie myli, a moze, bo dawno tamtedy nie jechalem bylo to 18zl.

Napisano

> Nie rozumiem natomiast takiego obwarowania na piździka z vmax 45 km/h.

Ale oczywiście zdajesz sobie sprawę, że mając prawo jazdy innej kategorii na piździka już uprawnień nie musisz robić?

No i że wszyscy którzy mają ukończone 18 lat w momencie wejścia w życie ustawy też nie muszą robić AM (i to bezterminowo... haha...)

Napisano

> Czyli jeśli jedziemy z prędkością powyżej 50km/h automatycznie resztę przepisów możemy mieć gdzieś

No tak zlosnik.gif

Napisano

> A uprawnienia dla motorower będą wymagane dla wszystkich czy nadal tylko dla osób poniżej 18 roku

> życia ?

Tak. Przecież po ukończeniu 18 roku życia człowiek cudownie, czyli samoistnie, uzyskuje wiedzę z zakresu KD smirk.gif

Napisano

> Tak. Przecież po ukończeniu 18 roku życia człowiek cudownie, czyli samoistnie, uzyskuje wiedzę z

> zakresu KD

Widocznie tak, bo wypadki z udziałem takich pojazdów są marginalnie małe, a sporo tego jeździ.

Napisano

> Widocznie tak, bo wypadki z udziałem takich pojazdów są marginalnie małe, a sporo tego jeździ.

ideia.gif No to wystarczy uchwalić ustawę, że PJ po skończeniu 18 lat jest niepotrzebne, wypadków w ogóle nie będzie 001.gif

Napisano

> No to wystarczy uchwalić ustawę, że PJ po skończeniu 18 lat jest niepotrzebne, wypadków w ogóle

> nie będzie

Nie przesadzajmy smile.gif

Ale myślę że w obecnej formie nie jest chyba źle jeśli chodzi o motorowery ?

Napisano

> Bo jakiś czas temu poszła fama, żeby robić kat A

> "szybciutko, szybciutko", bo potem ma być (znacznie) trudniej. Ale z tego, co pamiętam,

> wycofano się z tamtych zmian. Czy teraz też wprowadzają jakieś "utrudnienia"?

Zasady szkolenia i egzaminowania to inne przepisy. Ale z tego co wiem, to w przyszłym roku zmienią się testy (nie będzie można się wyuczyć na pamięć, ale IMHO jeśli ktoś zna przepisy to te nowe będą łatwiejsze). Natomiast mają się pojawić nowe manewry na A. Omijanie przeszkody po dohamowaniu i coś jeszcze. Może będzie trudniej a może nie.

> Bo w sumie myślę o zrobieniu "dorosłej" kat A, tylko sie jakoś zebrać nie mogę.

> Pozdrawiam

> Bartek

Napisano
  • Autor

> Ale oczywiście zdajesz sobie sprawę, że mając prawo jazdy innej kategorii na piździka już uprawnień

> nie musisz robić?

> No i że wszyscy którzy mają ukończone 18 lat w momencie wejścia w życie ustawy też nie muszą robić

> AM (i to bezterminowo... haha...)

Mi to terefere, bo mam pełne A.

Natomiast boli mnie wyeliminowanie ludzi, którzy do tej pory mogli zaczynać w dość prosty i bezpieczny sposób swoją przygodę z dwoma kółkami.

Jest to - dość skuteczne - postawienie tamy na zabawę z dwoma prostymi kółkami.

Koszt kursu, egzaminu, kwitu zamknie się kwotą równą dzisiejszej cenie najtańszego motoroweru z kompletem ciuchów - temat nie do obejścia :-(

Napisano
  • Autor

> Nie przesadzajmy

> Ale myślę że w obecnej formie nie jest chyba źle jeśli chodzi o motorowery ?

I dlatego ktoś postanowił skończyć z tą sielanką.

Napisano

> Mi to terefere, bo mam pełne A.

> Natomiast boli mnie wyeliminowanie ludzi, którzy do tej pory mogli zaczynać w dość prosty i

> bezpieczny sposób swoją przygodę z dwoma kółkami.

Jazde po drogach publicznych czesto bez nawet elementarnej znajomosci przepisow, wyobrazni ani umiejetnosci sprzetem ktory po odblokowaniu osiaga ok. 80 / 90km/h mimo wszystko trudno okreslic jako 'dosc bezpieczna'.

Natomiast zgoda ze dorabianie do jazdy na takiej motorynce calej filozofii pt. osobne prawo jazdy to gruba przesada - wystarczyla by np. tak jak w UK koniecznosc ukonczenia 1-2 dniowego szkolenia z przepisów / bezpieczenstwa / techniki prowadzenia organizowanego przez szkole jazdy.

Napisano

> A uprawnienia dla motorower będą wymagane dla wszystkich czy nadal tylko dla osób poniżej 18 roku

> życia ?

A jak to sobie wyobrazasz? Osoba pelnoletnia ma jezdzic po drodze publicznej bez prawa jazdy jak do tej pory? Przeciez do tej pory to było chore.

Napisano

> Nie przesadzajmy

> Ale myślę że w obecnej formie nie jest chyba źle jeśli chodzi o motorowery ?

Ile godzin dziennie jezdzisz po miescie? Jakbys jezdzil duzo to bys wiedzial ze w tym momencie to co robia kierujacy motorowerami to jest tragedia! Od dawna jestem za tym zeby zakazac jazdy bez prawa jazdy na motorowerach, bo to co sie widzi na codzien to naprawde brak slow co oni robią sick.gif

A jezdze po miescie dziennie tylko 10 godzin, wiec sie troche napatrze sick.gif

Napisano

> Za badania i nowy kwit.

Otóż to - rozumiem w przypadku nowych dokumentów, ale nie w przypadku już wydanych. Tak, niekonstytucyjna była wymiana starych PJ. Tak, inne kraje tak zasadniczo nie robią.

> Chłopie, nie masz pojęcia o prawie. Żadnego. To nie Twój błąd - to błąd szkoły średniej, która

> pewne podstawy powinna wpoić.

> A może lepiej nie wpajać ? Wtedy lud łyknie każdy kit "w imię bezpieczeństwa".

Jeżeli Ciebie z kimś nie pomyliłem, to zdaje się sam nie jesteś chętny do dzielenia się taką wiedzą, ale jak dotknie Ciebie bezpośrednio to zaczynasz dawać upust swemu niezadowoleniu...

> Jasne. Jak nie to do bydłowozu. Albo na rower jak w KRLD.

> To socjalistyczne podejście do samochodu/prawa jazdy.

Tak, to idiotyzmy, a nie żaden luksus - z tym się zgadzam. Niemniej o PJ należy dbać i ludzie muszą mieć tego świadomość.

> Kasa, misiu, kasa.

> A oficjalnie - "bezpieczeństwo".

> Może w ramach "bezpieczeństwa" wprowadzimy obowiązkowe kaski dla pieszych ? Bo przecież można się

> potknąć, wywrócić i łbem o krawężnik zawadzić. Kaski oczywiście atestowane, z obowiązkową

> rejestracją i coroczną kontrolą.

> Chcesz chodzić po ulicach - płać, to luks jest.

Widzisz, chciałeś pokazać jakie te przepisy są głupie, ale argumentacja jednak słabiutka. To, że Sibuj pierdoły opowiada i pewnych rzeczy nie rozumie to jeszcze nie dowód na to, by całość zmian tak traktować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.