Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Ustawa o Kierujących (najdłuższy post w historii :-) )

Featured Replies

Napisano

> Tablice? A komu one do tego potrzebne?

Urzędnikowi. I ma na to podstawę prawną. Sprawdzałem. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Nie musisz.

> § 11. W przypadku utraty lub uszkodzenia nalepki kontrolnej organ rejestrujący na wniosek

> właściciela pojazdu wydaje wtórnik nalepki po:

> 1) przedstawieniu dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu, jeżeli była wydana;

> 2) złożeniu przez właściciela pojazdu stosownego oświadczenia pod odpowiedzialnością karną za

> składanie fałszywych zeznań.

Szukałem w przepisach w styczniu i znalazłem właśnie, że i z tablicami trzeba się stawić. Ma to zwiazek z naklejeniem nowych nalepek legalizacyjnych.

mar00ha

Napisano

> Szukałem w przepisach w styczniu i znalazłem właśnie, że i z tablicami trzeba się stawić. Ma to

> zwiazek z naklejeniem nowych nalepek legalizacyjnych.

No to ja Ci pokazałem, że nie trzeba. wink.gif Idziesz wyłącznie po nalepkę kontrolną.

Napisano

> Policja zatrzymuje -

> Gdzie tu problem?

problem pojawia sie gdy ITD pierdyknie fote auta na ktorym bedzie liść a predkosc tego auta bedzie +50

kumasz ? :D

Napisano

> Gdzie w tym przepisie widzisz obowiązek naklejenia?

Gdzie w mej wypowiedzi widziałeś cokolwiek o naklejaniu?

Quote:

> Czarno na białym masz podstawę prawną do obowiązku
umieszczania
jej na przedniej szybie, w prawym

> dolnym rogu.

Inna sprawa, że jasno jest napisane, że należy umieścić nalepkę kontrolną - chyba tylko dla zasady niektórzy będą udowadniać, że jej naklejać nie trzeba.

Napisano

> Gdzie w mej wypowiedzi widziałeś cokolwiek o naklejaniu?

Zobacz od czego zaczęła się dyskusja.

> Quote:

> Inna sprawa, że jasno jest napisane, że należy umieścić nalepkę kontrolną - chyba tylko dla zasady

> niektórzy będą udowadniać, że jej naklejać nie trzeba.

Bo nie trzeba. Można np. w momencie kontroli poprosić pasażera żeby trzymał ręką.

Napisano

> Urzędnikowi. I ma na to podstawę prawną. Sprawdzałem.

Widocznie źle sprawdzałeś:

Quote:

WTÓRNIK NALEPKI KONTROLNEJ

PODSTAWA PRAWNA:

- Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.),

- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz. U. Nr 133, póz. 1123 z późn. zm.),

- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz. U. Nr 192, poz. 1878 z późn. zm.),

- Ustawa z dnia 9 września 2000 r. o opłacie skarbowej (t.j. Dz. U. z 2004 r. Nr 253, poz. 2532),

- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości opłat za wydanie dowodu rejestracyjnego, pozwolenia czasowego i tablic (tablicy) rejestracyjnych pojazdów (Dz. U. Nr 230, poz. 2302 z późn. zm.),

- Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 18 grudnia 2003 r. w sprawie opłaty ewidencyjnej, o której mowa w przepisach ustawy - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 227, poz. 2254),

WYMAGANE DOKUMENTY:

- wniosek właściciela pojazdu

- dowód osobisty (do wglądu),

- dowód rejestracyjny pojazdu,

- kartę pojazdu, jeżeli była wydana,

- oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań, potwierdzające utratę bądź uszkodzenie nalepki kontrolnej,

Nie wiem skąd wzięły ci się nowe nalepki legalizacyjne przy wtórniku nalepki kontrolnej.

Napisano

> Zobacz od czego zaczęła się dyskusja.

Może jednak najpierw sam sprawdź o tu... :

Quote:

Niedawno usłyszałem od policjanta, że nie mogą mieć kontroli bez mandatu i on mi proponuje 500 zł za
niemanie naklejki na szybie.

> Bo nie trzeba. Można np. w momencie kontroli poprosić pasażera żeby trzymał ręką.

Nie, nie można.

Napisano

> Policja zatrzymuje - -> wysiada osoba z PJ powyżej 8 m-cy, kontrola dokumentów, buzi-pa.

> Gdzie tu problem?

Jeszcze nie ma, ale dorobią pewnikiem parę kolejnych punktów do Art. 57 PoRD i już podstawa prawna się znajdzie biglaugh.gif

BTW: jest jakiś wzór urzędowy "zielonego liścia"? Wymiary, kolory? niewiem.gif Przecież prościej i - co najważniejsze - bezpieczniej będzie znakować auta liśćmi tak, jak teraz mają "L-ki" - duża tablica na dachu 270751858-jezyk.gif Na magnesie to to, łatwo można zdemontować... biglaugh.gif z daleka widoczne.

Napisano

> No to ja Ci pokazałem, że nie trzeba. Idziesz wyłącznie po nalepkę kontrolną.

No i, kurna, wywróciłeś mój świat do góry nogami. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Brak wymiany PJ = utrata ważności dokumentu.

> Nie wymienienien nieważnego dokumentu w ciągu roku = skierowanie na powtórny egzamin przed wydaniem

> nowego blankietu.

Cóż, wyglada na to ze stracę polskie prawo jazdy bo nie ma szans bym je wymienił na czas.

Napisano

> Dopóki nie zaczną strzelać do pijanych kierowców to to wszystko nie wiele zmieni.

No bzdury wiekszej nie slyszalem. Problemem nie sa pijani kierowcy, problemem sa kierowcy, ktorzy jezdza za szybko.

Do 90% kierowcow powinni zaczac strzelac - wtedy zrobilo by sie naprawde bezpiecznie i wygodnie na drogach claps.gif

Napisano

Nie jesteśmy żadnym ewenementem jeśli chodzi o uprawnienia do jazdy 50ccm. W Niemczech od bardzo dawna jest to osobna kategoria która wymaga szkolenia i egzaminu - i bardzo dobrze!

Napisano

> Zielony liść i inne limity dla młodych - rozwiązanie typowo populistyczne - jak taki świeżak jeździ

> 4 samochodami (mamy, taty, dziadka i służbowym), to ma kleić liścia wszędzie ?

To będzie miał problem przy kontroli lub kupi sobie listek na magnesie. O ile ograniczenia prędkości dla młodych uważam za niepotrzebne to okres próbny jest moim zdaniem dobrym pomysłem.

> Pełne szkolenie na motorower

Innymi słowy uczestnik ruchu drogowego może spokojnie poruszać z prędkością 50 kmh nie mając żadnego pojęcia o przepisach?

Napisano

> Troszku się zgubiłem, więc proszę o naprostowanie.

> Czy dobrze rozumiem, że chcąc pomykać do roboty skuterkiem 50ccm będę MUSIAŁ zrobić minimum prawko

> kat. A-coś tam? Czym to się różni od obecnej sytuacji ? Przecież są już takie pod-kategorie

> prawka A.

> Pozdrawiam

> Bartek

O ile dobrze zrozumiałem to musisz je zrobić jeśli nie masz żadnych innych uprawnień pozwalających na prowadzenie motoroweru.

Napisano

> K - a jesli auto jest młodocianego i chce nim ojciec do np warsztatu pojechac ?

> zgaduje ze itd bedzie extra+ mandaty walic w takich przypadkach

To zdejmie naklejkę - tak samo jak robią to instruktorzy szkól jazdy po pracy

Napisano

> To będzie miał problem przy kontroli lub kupi sobie listek na magnesie.

I mandat, że nie jest przyklejony.

To jest Polska - tu nie myśli się o bezpieczeństwie, tylko jak głębiej 270747800-sex.gif spenetrować obywatela.

Miłościwie nam panujący, jak jeszcze był kandydatem na panującego mówił: "Tylko facet który nie ma prawa jazdy, może wydawać pieniądze na fotoradary, a nie na drogi".

I co mamy - 300 nowych fotoradarów.

Dla "bezpieczeństwa" oczywiście.

Napisano

> I mandat, że nie jest przyklejony.

Kolego, nie obraź sie ale przez 10 stron tego wątku na siłę szukasz dziury w całym. Do tego argumentujesz to w sposób przypominający argumentacje milicjanta w pewnej polskiej komedii...

> To jest Polska - tu nie myśli się o bezpieczeństwie, tylko jak głębiej spenetrować obywatela.

> Miłościwie nam panujący, jak jeszcze był kandydatem na panującego mówił: "Tylko facet który nie ma

> prawa jazdy, może wydawać pieniądze na fotoradary, a nie na drogi".

> I co mamy - 300 nowych fotoradarów.

> Dla "bezpieczeństwa" oczywiście.

To może wyjedź lub wyskocz na kilka miesięcy do innego kraju i zmień prawo jazdy na zagraniczne? Polecam brytyjskie - jest ważne 50 lat.

Jak dodatkowo będziesz miał dowód osobisty z wpisem "brak adresu zameldowania" to tak długo jak kraj z którego masz PJ nie podpisze umowy z PL masz spokój z punktami itd. Jedyny minus to konieczność płacenia mandatów od ręki.

Bo mam dziwne przeczucie, że chociaż narzekasz chętnie i głośno to raczej nie zadasz sobie trudu żeby to obejść - a obejść się da.

Napisano

> To może wyjedź lub wyskocz na kilka miesięcy do innego kraju i zmień prawo jazdy na zagraniczne?

Proponuję Ci coś odwrotnego - przyjedź do PL i zobacz jakie miłe i przyjazne są tutaj urzędy.

A co do obchodzenia - czy mam nie powiedzieć, że zmiany są złe, tylko dlatego, że można je obejść ? Może bym chciał żyć w kraju przyjaznym obywatelowi, gdzie nie trzeba by było ciągle czegoś obchodzić.

Napisano

> Proponuję Ci coś odwrotnego - przyjedź do PL i zobacz jakie miłe i przyjazne są tutaj urzędy.

Nie uwierzysz ale wiem jakie sa w Polsce urzędy.

> A co do obchodzenia - czy mam nie powiedzieć, że zmiany są złe, tylko dlatego, że można je obejść?

Ależ skąd - postaraj się tylko rzeczowo argumentować.

> Może bym chciał żyć w kraju przyjaznym obywatelowi, gdzie nie trzeba by było ciągle czegoś

> obchodzić.

Granice są otwarte od początku lat '90, droga wolna.

I mowie to poważnie - skoro jest tak tragicznie to wyjedź lub zacznij aktywnie z tym walczyć, samym narzekaniem raczej niczego nie zmienisz...

Napisano

> Wiecej.

> Zawieszenie egzaminowania praktycznego z powodu "niewyjściowej pogody" powoduje zatrzymanie biegu

> przedawnienia owych 6 m-cy.

> CZYLI jak np zdasz 01 listopada, a od 02 listoapada dyrektor WORD-u zadecyduje o zawieszeniu

> egzaminów praktycznych na kat A, a zostaną one wznowione od 01 kwietnia, to masz czas do -

> uwaga - PAŹDZIERNIKA (minus jeden dzień). :-)

> Ot, jaka mała rzecz, a jak cieszy

Dobrze wiedzieć ok.gif aczkolwiek jak dzwoniłem do WORD Odlewnicza to powiedzieli ze u nich nie ma czegos takiego jak okresowe zawieszenie egzaminowania np. na okres zimowy i decyzja o tym czy danego dnia egzamin sie odbędzie są podejmowane w owym dniu confused.gif

Napisano

> A coś konkretniej?

> I na ile owe "problemy" wynikają z nieznajomości zasad PoRD, a na ile ze świadomego zlewania tychże

> zasad?

Nie chodzi o swiadome zlewanie, tylko o brak przewidywania sytuacji ktore ich moga spotkac na drodze - jesli by mieli obowiazkowy kurs, to czesc z tych sytuacji by mogli przecwiczyc. Tak jak kazda inna kategoria prawa jazdy. Samochodem tez niektorzy potrafia jezdzic bez prawa jazdy i nawet znaja przepisy - ale wiesz dlaczego stwarzaja zagrozenie? Jezdzic potrafia, wiedze teoretyczna tez maja, ale nie maja doswiadczenia - po to jest kurs nawet chocby te 30 godzin zeby w minimalnym stopniu nabrac doswiadczenia.

Napisano

Jeszcze jedno. Skutecznośc prawa stanowi nieuchronnośc kary a jej wysokość. Co z tego że ustawodawca nawymyśla pełno restrykcyjnych przepisów i kar, skoro i tak w praktyce są rzadko stosowane. Ludzie o tym wiedza i dalej robią swoje. Ilu juz np. było złapanych pijanych kierowców , którym uprzednio zabrano PJ za jazdę po pijaku? A co dzieje sie na wsiach w sobotnie wieczory, szczególnie w okolicach knajp czy dyskotek? zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze jedno. Skutecznośc prawa stanowi nieuchronnośc kary a jej wysokość. Co z tego że

> ustawodawca nawymyśla pełno restrykcyjnych przepisów i kar, skoro i tak w praktyce są rzadko

> stosowane. Ludzie o tym wiedza i dalej robią swoje. Ilu juz np. było złapanych pijanych

> kierowców , którym uprzednio zabrano PJ za jazdę po pijaku? A co dzieje sie na wsiach w

> sobotnie wieczory, szczególnie w okolicach knajp czy dyskotek?

Może jednak zwróć uwagę na zachowania zdrowych, sprawnych itd., którzy powodują ponad 90% wypadków. Najpierw z nimi trzeba zrobić porządek - reszta to margines póki co.

Napisano
  • Autor

> Nie chodzi o swiadome zlewanie, tylko o brak przewidywania sytuacji ktore ich moga spotkac na

> drodze - jesli by mieli obowiazkowy kurs, to czesc z tych sytuacji by mogli przecwiczyc. Tak

> jak kazda inna kategoria prawa jazdy. Samochodem tez niektorzy potrafia jezdzic bez prawa

> jazdy i nawet znaja przepisy - ale wiesz dlaczego stwarzaja zagrozenie? Jezdzic potrafia,

> wiedze teoretyczna tez maja, ale nie maja doswiadczenia - po to jest kurs nawet chocby te 30

> godzin zeby w minimalnym stopniu nabrac doswiadczenia.

Chłopaku, ale nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie - ile (na dzień dzisiejszy) zagrożenia wynikającego z NIEZNAJOMOŚCI PRZEPISÓW/NIEOBYCIA ZE SPRZĘTEM powodują motorowerzyści?

Idąc dalej - ilu REALNIE znasz pełnoletnich motorowerzystów pokolenia 65- (minus), którzy nie posiadają PJ dowolnej innej kategorii?

Napisano
  • Autor

> Dobrze wiedzieć aczkolwiek jak dzwoniłem do WORD Odlewnicza to powiedzieli ze u nich nie ma czegos

> takiego jak okresowe zawieszenie egzaminowania np. na okres zimowy i decyzja o tym czy danego

> dnia egzamin sie odbędzie są podejmowane w owym dniu

A to ktoś zupełnie bzdurę Ci sprzedał, bo "temyoczemy" widziałem komunikat na stronie tegoż WORD o znaczeniu jak wyżej pisałem - "zawieszamy do odwołania z uwagi na zimę".

W zeszłym roku chyba jakoś w listopadzie i to tak nie na początku uwiesili. Pamiętajmy, że zeszłoroczna zima zaczęła się jakoś w styczniu i to pod koniec (na pewno na moto jeździłem jeszcze gruuuubym grudniem).

Napisano
  • Autor

> Jeszcze nie ma, ale dorobią pewnikiem parę kolejnych punktów do Art. 57 PoRD i już podstawa prawna

> się znajdzie

No inaczej byłby to martwy przepis.

Znaczy inaczej - bezpunktowy, ale - skoro brak w taryfikatorze - to od 20 do 500 PLN

> BTW: jest jakiś wzór urzędowy "zielonego liścia"? Wymiary, kolory? Przecież prościej i - co

> najważniejsze - bezpieczniej będzie znakować auta liśćmi tak, jak teraz mają "L-ki" - duża

> tablica na dachu Na magnesie to to, łatwo można zdemontować... z daleka widoczne.

A w czym problem, żeby minister transportu popełnił przepisy wykonawcze?

Wzory nowych PJ i dokumentów w ustawie są określone jako ustanawiane rozporządzeniem - tak zapewne się zrobi.

Napisano
  • Autor

> problem pojawia sie gdy ITD pierdyknie fote auta na ktorym bedzie liść a predkosc tego

> auta bedzie +50

> kumasz ? :D

Kumam - przecież mandat jest na osobę.

Więc w czym jasiępytam problem?

Jeżeli jechał "liściowiec" - pajda.

Jeżeli bezliściowiec - bez pajdy.

No proste jak ruchy frykcyjne...

Napisano
  • Autor

> Niedawno usłyszałem od policjanta, że nie mogą mieć kontroli bez mandatu i on mi proponuje 500 zł

> za niemanie naklejki na szybie. Myślał .... że jak jestem z innego województwa to nie będzie

> mi się chciało na rozprawy jeździć i zapłacę - a takiego wała - będę się sądził.

> Więc zakładam że i na liściu będą chcieli dobra obywateli.

Echhh...

Ale ja nie o tym...

Chyba jednak już za późno...

Napisano
  • Autor

> Na szybko - nie widzę podstawy.

Pojazd niesprawny - brak naklepki.

Analogicznie kwit w dyby za niemanie naklepek legalizacyjnych na TR.

Sprawdzone empirycznie.

Napisano

> Chłopaku, ale nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie - ile (na dzień dzisiejszy) zagrożenia

> wynikającego z NIEZNAJOMOŚCI PRZEPISÓW/NIEOBYCIA ZE SPRZĘTEM powodują motorowerzyści?

Odpowiadam - nie chodzi o nieznajomosc przepisow czy nieobycie ze sprzetem - bo teorii mozna sie nauczyc w domu, a cwiczyc jazde na polu na wsi. Zagrozenie wynika z braku doswiadczenia NA DROGACH PUBLICZNYCH.

> Idąc dalej - ilu REALNIE znasz pełnoletnich motorowerzystów pokolenia 65- (minus), którzy nie

> posiadają PJ dowolnej innej kategorii?

Mowilem o takich bez prawa jazdy. Jesli ma inna kategorie, to juz sprawa troche inaczej wygladaok.gif

Napisano
  • Autor

> Odpowiadam - nie chodzi o nieznajomosc przepisow czy nieobycie ze sprzetem - bo teorii mozna sie

> nauczyc w domu, a cwiczyc jazde na polu na wsi. Zagrozenie wynika z braku doswiadczenia NA

> DROGACH PUBLICZNYCH.

Chłopaku, ale - ponownie - czym motorower różni się od "roweru mięśniowego"?

OK, na mięśniaku trudniej jest stale utrzymywać prędkość podróżną na poziomie 40-50 km/h.

Finito.

Jakoś nikt nie gardłuje o konieczności wdrożenia PJ na rower.

A to, co wyprawiają na ulicach ROWERZYŚCI, to woła o pomstę do nieba.

Mówię to jako osoba, która przez parę lat swojego życia jeżdziła 365 dni w roku rowerem.

> Mowilem o takich bez prawa jazdy. Jesli ma inna kategorie, to juz sprawa troche inaczej wyglada

No pic polega na tym, że opinię wyrabiasz sobie na podstawie próbki, która w większości ma jednak PJ :-)

Napisano

> Chłopaku, ale - ponownie - czym motorower różni się od "roweru mięśniowego"?

> OK, na mięśniaku trudniej jest stale utrzymywać prędkość podróżną na poziomie 40-50 km/h.

> Finito.

> Jakoś nikt nie gardłuje o konieczności wdrożenia PJ na rower.

> A to, co wyprawiają na ulicach ROWERZYŚCI, to woła o pomstę do nieba.

> Mówię to jako osoba, która przez parę lat swojego życia jeżdziła 365 dni w roku rowerem.

> No pic polega na tym, że opinię wyrabiasz sobie na podstawie próbki, która w większości ma jednak

> PJ :-)

Czyli co, sugerujesz zeby motorower traktowac na rowni z rowerami? Ja bym zdecydowanie wolal zeby go traktowali na rowni z motocyklami. Jesli juz trzeba go równać w dół lub w góre - to zdecydowanie wole górę ok.gif

Napisano

> Pojazd niesprawny - brak naklepki.

Czyli DR do wora i kierunek SKP. I z tym się mogę zgodzić.

I to nawet "panu wadzy" zaproponowałem - tyle tylko, że by się musiał tłumaczyć, bo miałem fotkę z kadrem w postaci radiowozu i mojego auta z naklejką.

Ale na "pińcet" podstawy nie widzę.

Napisano

> Pojazd niesprawny - brak naklepki.

> Analogicznie kwit w dyby za niemanie naklepek legalizacyjnych na TR.

> Sprawdzone empirycznie.

Spierałbym się. Po pierwsze warunkiem dopuszczenia do ruchu jest "zaopatrzenie w nalepkę". Jeśli nalepka jest w schowku to czy auto jest w nią zaopatrzone? Bo ustawa nie posługuje się pojęciem "umieszczenia" za szybą.

Po drugie spójrz na enumeratywnie wymienione przesłanki zatrzymania DR. Można na upartego chwycić się pkt 7 - ale to bardzo na siłę.

Napisano

> Czyli DR do wora i kierunek SKP. I z tym się mogę zgodzić.

> I to nawet "panu wadzy" zaproponowałem - tyle tylko, że by się musiał tłumaczyć, bo miałem fotkę z

> kadrem w postaci radiowozu i mojego auta z naklejką.

> Ale na "pińcet" podstawy nie widzę.

Walczysz we własnej sprawie, do tego durnej bo wykroczeniowej - prawdziwe wyzwanie zawodowe. zlosnik.gif

Napisano

> prawdziwe wyzwanie zawodowe.

No - jako świadomy zagrożeń, praw i obowiązków powinienem rozważyć wzięcie adwokata hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Spierałbym się. Po pierwsze warunkiem dopuszczenia do ruchu jest "zaopatrzenie w nalepkę". Jeśli

> nalepka jest w schowku to czy auto jest w nią zaopatrzone? Bo ustawa nie posługuje się

> pojęciem "umieszczenia" za szybą.

> Po drugie spójrz na enumeratywnie wymienione przesłanki zatrzymania DR. Można na upartego chwycić

> się pkt 7 - ale to bardzo na siłę.

Ustawa precyzuje - ma być naklepiona w prawym dolnym rogu szyby czołowej.

Proste.

Napisano

> Ustawa precyzuje - ma być naklepiona w prawym dolnym rogu szyby czołowej.

> Proste.

A precyzuje po ktorej stronie szyby (wewnatrz/zewnatrz) ma byc naklejona...a moze tak przykleic plasterkiem matowa strona jako widoczna... grinser006.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> Ustawa precyzuje - ma być naklepiona w prawym dolnym rogu

A która ustawa ?

Bo kolega przywołał rozporządzenie i to w dodatku nie mówiące o naklejaniu.

A ustawa i rozporządzenie to jak koń i koniak - niby podobne, ale jednak różne.

Napisano

> Ustawa precyzuje - ma być naklepiona w prawym dolnym rogu szyby czołowej.

> Proste.

Wujek - "właściciel pojazdu umieszcza". Idźmy dalej:

§ 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 1a-2.

Sugerujesz, że tablicę też mam przykleić? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wujek - "właściciel pojazdu umieszcza". Idźmy dalej:

> § 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach

> konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i

> motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 1a-2.

> Sugerujesz, że tablicę też mam przykleić?

Tablicę masz umieścić w sposób TRWAŁY.

Jest to w rozporządzeniu.

Napisano
  • Autor

> Przytocz. ;-)

Liwuś, obserwuj usta.

N-I-E - C-H-C-E - M-I - S-I-Ę.

To akademicka dyskusja wywołana przez urojenia chorego człowieka, a ja dziś mam co innego do roboty...

Napisano

> Sugerujesz, że tablicę też mam przykleić?

I bardzo fajnie to wychodzi: tablica przymocowana, a mocowania nie widać, żadnej ramki czy innych wkrętów biglaugh.gif Sam mam tak zrobione w skuterku: tablica jest przyklejona do blaszki, a dopiero ta ostatnia ma wypuszczone od tyłu śruby do przykręcenia całości. waytogo.gif30.GIF

Napisano

Na szczęście mój moplik, zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z 1993 roku, nie jest zaliczany do pojazdów mechanicznych a jedynie do pojazdów yay.gif Mogę sobie pyrkać do woli po okolicy hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gifok.gif

Napisano

> Pełne szkolenie na motorower - to może i uprawnienia na rower

Karta rowerowa jak i motorowerowa funkcjonowała już dawno temu. Sam zdawałem egzaminy państwowe na te uprawnienia w ZDZ-cie na przełomie lat `80/`90

Swoją drogą popatrz co wyprawiają rowerzyści i motorowerzyści na drogach ewidentnie nie znający przepisów. Aż dziw, że tak mało ich ginie.

Napisano

> Karta rowerowa jak i motorowerowa funkcjonowała już dawno temu. Sam zdawałem egzaminy państwowe na

> te uprawnienia w ZDZ-cie na przełomie lat `80/`90

> Swoją drogą popatrz co wyprawiają rowerzyści i motorowerzyści na drogach ewidentnie nie znający

> przepisów. Aż dziw, że tak mało ich ginie.

A i jeszcze przerabiają te skuterki tak, aby jechały nawet 80 km/h zamiast dopuszczalnych 45 km/h. blush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.