Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Ustawa o Kierujących (najdłuższy post w historii :-) )

Featured Replies

Napisano

> Zgadza się :-)

> Dlatego 28. września minie rok, odkąd postarałem się o upgrade PJ do A-B :-)

Ja jestem wlasnie w trakcie upgrade'u - w miniony weekend zrobilem czesc teoretyczna kursu na A + badanie lekarskie a jutro zaczynam smiganie po placu. Mam nadzieje ze sie ze wszystkim zdaze wyrobic jeszcze w tym roku, natomiast nawet jesli nie to przynajmniej umecze egzamin z teorii na starych zasadach i bedzie te 6 miesiecy na zdanie praktyki po Nowym Roku wink.gif

Napisano

Ośmieliłbym się zaproponować, aby to Twoje podsumowanie podwiesić bądź jeszcze lepiej dodać do jakiś FAQów. Szkoda, żeby ten wątek przepadł za 6 miesięcy.

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> Ile godzin dziennie jezdzisz po miescie? Jakbys jezdzil duzo to bys wiedzial ze w tym momencie to

> co robia kierujacy motorowerami to jest tragedia! Od dawna jestem za tym zeby zakazac jazdy

> bez prawa jazdy na motorowerach, bo to co sie widzi na codzien to naprawde brak slow co oni

> robią

> A jezdze po miescie dziennie tylko 10 godzin, wiec sie troche napatrze

A coś konkretniej?

I na ile owe "problemy" wynikają z nieznajomości zasad PoRD, a na ile ze świadomego zlewania tychże zasad?

Napisano

Nie doczytałem do końca. czy zmieniają coś w egzaminie praktycznym?

Dalej trzeba obchodzić auto dookoła i sprawdzać czy stopy się świecą, sprawdzać olej i takie tam?

Napisano
  • Autor

> A jak to sobie wyobrazasz? Osoba pelnoletnia ma jezdzic po drodze publicznej bez prawa jazdy jak do

> tej pory? Przeciez do tej pory to było chore.

Piesi/rowerzyści też poruszają się bez uprawnień...

Napisano
  • Autor

> Ja jestem wlasnie w trakcie upgrade'u - w miniony weekend zrobilem czesc teoretyczna kursu na A +

> badanie lekarskie a jutro zaczynam smiganie po placu. Mam nadzieje ze sie ze wszystkim zdaze

> wyrobic jeszcze w tym roku, natomiast nawet jesli nie to przynajmniej umecze egzamin z teorii

> na starych zasadach i bedzie te 6 miesiecy na zdanie praktyki po Nowym Roku

Wiecej.

Zawieszenie egzaminowania praktycznego z powodu "niewyjściowej pogody" powoduje zatrzymanie biegu przedawnienia owych 6 m-cy.

CZYLI jak np zdasz 01 listopada, a od 02 listoapada dyrektor WORD-u zadecyduje o zawieszeniu egzaminów praktycznych na kat A, a zostaną one wznowione od 01 kwietnia, to masz czas do - uwaga - PAŹDZIERNIKA (minus jeden dzień). :-)

Ot, jaka mała rzecz, a jak cieszy

Napisano
  • Autor

> Jazde po drogach publicznych czesto bez nawet elementarnej znajomosci przepisow, wyobrazni ani

> umiejetnosci sprzetem ktory po odblokowaniu osiaga ok. 80 / 90km/h mimo wszystko trudno

> okreslic jako 'dosc bezpieczna'.

"Jazdę po drogach publicznych sprzętem, który przekracza 300 km/h mimo wszystko trudno nazwać inaczej, niż 'krańcowo nierozsądna' "

W ten sposób można wypaczyć wszystko.

Motorower = vmax 45 kmh

> Natomiast zgoda ze dorabianie do jazdy na takiej motorynce calej filozofii pt. osobne prawo jazdy

> to gruba przesada - wystarczyla by np. tak jak w UK koniecznosc ukonczenia 1-2 dniowego

> szkolenia z przepisów / bezpieczenstwa / techniki prowadzenia organizowanego przez szkole

> jazdy.

Do tej pory tak było i nazywało się to karta motorowerowa.

Napisano

> Piesi/rowerzyści też poruszają się bez uprawnień...

I bez kasków panic.gif

Natychmiast trzeba wprowadzić kartę pieszego - dla bezpieczeństwa !

Napisano
  • Autor

> I bez kasków

Mów za siebie.

Ja na rowerze jeżdżę zawsze w berecie...

Napisano

No to jak będzie ?

DROŻEJ.

Państwo znów anuluje wydane przez siebie BEZTERMINOWE dokumenty, a kosztem wymiany obciąży ... kierowców opłatą nie wyzszą niż 200 zł.

Uwazam, że jeśli to państwo chce wymiany dokumentów na terminowe to powinno taka wymiane sfinansować z podatków, które niestetey musimy płacić.

No, ale 200 zł * kilka milionów kierowców zmuszonych do dodatkowych opłat jest po prostu bezcenne...

Ale jak raz się dało zarobić na wymianie dowodów, to mozna jeszcze raz na wymianie praw jazdy.

Potem moze wymienią legitymacje rencistom zlosnik.gif.

Napisano

Z moich obserwacji wynika ze wiekszosc wybrykow jakie popelniaja motorowerzysci wynika bezposrednio z braku zdrowego rozsadku i instynktu przezycia.

Krawiec

Napisano

> Słyszałeś o możliwości ODKLEJENIA?

K - a jesli auto jest młodocianego i chce nim ojciec do np warsztatu pojechac ?

zgaduje ze itd bedzie extra+ mandaty walic w takich przypadkach hahaha.gif

Napisano

> Art. 78.

> Osoba podlegająca badaniu lekarskiemu jest obowiązana wypełnić oświadczenie, w formie ankiety,

> dotyczące stanu zdrowia, pod rygorem odpowiedzialności karnej wynikającej z art. 233 Kodeksu

> karnego. Ankietę składa się uprawnionemu lekarzowi

> Krótko mówiąc - nie wolno będzie (pod rygorem składania fałszywych zeznań) zataić problemów

> zdrowotnych.

Juz kiedyś pisałem jak zgubiłerm dokumenty w tym PJ i jak wyrabiałem nowe w WK to pani z okienka kazała podpisac świadczenie, że nie jestem użależniony od alkoholu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Więc jakieś namiastki tego przepisu juz były.

Z tym że jak ktoś był kiedyś na coś chory i zapomniał o tym, to jak mu sie udowodni że skłamał w oświadczeniu? Poza tym sam Art 233 daje obywatelowi kilka furtek:

Quote:

art. 233

§ 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Warunkiem odpowiedzialności jest, aby przyjmujący zeznanie, działając w zakresie swoich uprawnień, uprzedził zeznającego o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznanie lub odebrał od niego przyrzeczenie.

§ 3. Nie podlega karze, kto, nie wiedząc o prawie odmowy zeznania lub odpowiedzi na pytania, składa fałszywe zeznanie z obawy przed odpowiedzialnością karną grożącą jemu samemu lub jego najbliższym.

§ 4. Kto, jako biegły, rzeczoznawca lub tłumacz, przedstawia fałszywą opinię lub tłumaczenie mające służyć za dowód w postępowaniu określonym w § 1,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 5. Sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli:

1) fałszywe zeznanie, opinia lub tłumaczenie dotyczy okoliczności nie mogących mieć wpływu na rozstrzygnięcie sprawy,

2) sprawca dobrowolnie sprostuje fałszywe zeznanie, opinię lub tłumaczenie, zanim nastąpi, chociażby nieprawomocne, rozstrzygnięcie sprawy.

§ 6. Przepisy § 1-3 oraz 5 stosuje się odpowiednio do osoby, która składa fałszywe oświadczenie, jeżeli przepis ustawy przewiduje możliwość odebrania oświadczenia pod rygorem odpowiedzialności karnej.

> Quote:

> Art. 82.

> 1. Badaniu psychologicznemu przeprowadzanemu w celu ustalenia istnienia lub braku przeciwwskazań

> psychologicznych do kierowania pojazdem, zwanym dalej "badaniem psychologicznym w zakresie

> psychologii transportu", podlega:

No to niech się wreszcie zdecyduja czy to sa badania "psychologiczne" czyli same testy na kartce papieru czy rozmowa z panią psycholog oink.gif czy też "psychotechniczne" czyli psychologiczne plus badania czasu reakcji i widzenia w nocy zlosnik.gif Bo z lektury netu wyglada że z tym bardzo róznie teraz bywa zlosnik.gif

Napisano

> kazała podpisac świadczenie, że nie jestem użależniony od alkoholu

A z tym to już w ogóle jajo jest. Uzależnienie jest chorobą psychiczną, a ustawa o ochronie zdrowia psychicznego ma rozdział 6 "Ochrona tajemnicy", w którym stwierdza się m.in:

Art. 50. 1. Osoby wykonujące czynności wynikające z niniejszej ustawy są obowiązane do zachowania w tajemnicy wszystkiego, o czym powezmą wiadomość w związku z wykonywaniem tych czynności, stosownie do odrębnych przepisów, a nadto z zachowaniem przepisów niniejszego rozdziału.

Nie ma wyłączenia tej tajemnicy dla celów postępowania administracyjnego o wydanie prawa jazdy - czyli takie oświadczenie jest nieweryfikowalne, bo organ nie ma prawa powziąć informacji, że się leczysz odwykowo.

Napisano
  • Autor

> Juz kiedyś pisałem jak zgubiłerm dokumenty w tym PJ i jak wyrabiałem nowe w WK to pani z okienka

> kazała podpisac świadczenie, że nie jestem użależniony od alkoholu

> Więc jakieś namiastki tego przepisu juz były.

Oświadczenie, że "nie stwierdzono u mnie aktywnej formy uzależnienia alkoholowego" to było praktycznie od zawsze.

(...)

> No to niech się wreszcie zdecyduja czy to sa badania "psychologiczne" czyli same testy na kartce

> papieru czy rozmowa z panią psycholog czy też "psychotechniczne" czyli psychologiczne plus

> badania czasu reakcji i widzenia w nocy Bo z lektury netu wyglada że z tym bardzo róznie

> teraz bywa

Ankieta będzie CZĘŚCIĄ BADANIA LEKARSKIEGO.

Będzie składana pod rygorem odpowiedzialności karnej.

Przeca logicznie pisze w ustawie...

Napisano
  • Autor

> K - a jesli auto jest młodocianego i chce nim ojciec do np warsztatu pojechac ?

> zgaduje ze itd bedzie extra+ mandaty walic w takich przypadkach

Policja zatrzymuje -> wysiada osoba z PJ powyżej 8 m-cy, kontrola dokumentów, buzi-pa.

Gdzie tu problem?

Napisano

> A z tym to już w ogóle jajo jest. Uzależnienie jest chorobą psychiczną, a ustawa o ochronie zdrowia

> psychicznego ma rozdział 6 "Ochrona tajemnicy", w którym stwierdza się m.in:

> Art. 50. 1. Osoby wykonujące czynności wynikające z niniejszej ustawy są obowiązane do zachowania w

> tajemnicy wszystkiego, o czym powezmą wiadomość w związku z wykonywaniem tych czynności,

> stosownie do odrębnych przepisów, a nadto z zachowaniem przepisów niniejszego rozdziału.

> Nie ma wyłączenia tej tajemnicy dla celów postępowania administracyjnego o wydanie prawa jazdy -

> czyli takie oświadczenie jest nieweryfikowalne, bo organ nie ma prawa powziąć informacji, że

> się leczysz odwykowo.

Poza tym w naszym "światłym" społeczeństwie pokutuje nadal przekonanie (rodem chyba z XIX wiecznej wiochy) , że jak ktos się leczy u psychologa czy psychiatry to na pewno jest "wariat" czy "stuknięty" i lepiej takiego omijac z daleka. Więc nie ma się co dziwić, ze ludzie zatajają ten fakt w trosce o własny interes, bo walka z ciemnotą i zacofaniem jest bardzo trudna. A nawet nie ida na terapie, pomimo że np. w pracy już nie wyrabiają z mobbingiem, bo "jeszcze ktoś zobaczy" Do USA czy Europy Zachodniej jeszcze nam daleko sick.gif.

Napisano

> Gdzie tu problem?

Policjant - a czemu liść naklejony ? Usiłowanie wprowadzenia w błąd funkcjonariusza publicznego ? Drapać albo mandacik piszemy !

Napisano
  • Autor

> Policjant - a czemu liść naklejony ? Usiłowanie wprowadzenia w błąd funkcjonariusza publicznego ?

> Drapać albo mandacik piszemy !

Nie rozważałeś konsultacji ze specjalistą?

Napisano

> Nie rozważałeś konsultacji ze specjalistą?

Niedawno usłyszałem od policjanta, że nie mogą mieć kontroli bez mandatu i on mi proponuje 500 zł za niemanie naklejki na szybie. Myślał .... że jak jestem z innego województwa to nie będzie mi się chciało na rozprawy jeździć i zapłacę - a takiego wała - będę się sądził.

Więc zakładam że i na liściu będą chcieli dobra obywateli.

Napisano

> Niedawno usłyszałem od policjanta, że nie mogą mieć kontroli bez mandatu i on mi proponuje 500 zł

> za niemanie naklejki na szybie. Myślał .... że jak jestem z innego województwa to nie będzie

> mi się chciało na rozprawy jeździć i zapłacę - a takiego wała - będę się sądził.

Naklejkę miałeś?

Napisano

> Niedawno usłyszałem od policjanta, że nie mogą mieć kontroli bez mandatu i on mi proponuje 500 zł

> za niemanie naklejki na szybie. Myślał .... że jak jestem z innego województwa to nie będzie

> mi się chciało na rozprawy jeździć i zapłacę - a takiego wała - będę się sądził.

A dlaczego 500 zł?

Napisano

> Naklejkę miałeś?

Yhm. A nawet jakbym nie miał - to:

- mógłby mi za to zabrać DR,

- w taryfikatorze za niemanie tablicy rejestracyjnej jest 200 - a tablica chyba jest ciut większa i ciut bardziej identyfikacyjna dla samochodu.

Napisano

> A dlaczego 500 zł?

Po uważaniu - w garniturze byłem (z rozprawy wracałem) może dlatego hehe.gif

Bodaj to w czerwcu było - może trzeba było plan na półrocze wykonać.

Napisano

> Na szybko - nie widzę podstawy.

We wniosku o ukaranie napisali że poruszałem się samochodem niedopuszczonym do ruchu.

Ciekawe co odpowiedzą na rozprawie na pytanie, czemu w takim razie pozwolili mi po kontroli takim pojazdem odjechać.

Napisano

> Na szybko - nie widzę podstawy.

no wlasnie, czy znasz moze podstawe prawna:

- do obowiazku naklejenia naklejki na PRZEDNIEJ szybie

- konsekwencji za brak naklejki na przedniej szybie lub brak jej wogole?

Napisano

> no wlasnie, czy znasz moze podstawe prawna:

> - do obowiazku naklejenia naklejki na PRZEDNIEJ szybie

No właśnie jej nie ma. Jest zapis że samochód powinien być zaopatrzony w naklejkę.

Rozumiem, że jak ma być zaopatrzony w trójkąt, to to też oznacza, że go trzeba przykleić na przednią szybę.

Napisano

> No to jak będzie ?

> DROŻEJ.

> Państwo znów anuluje wydane przez siebie BEZTERMINOWE dokumenty, a kosztem wymiany obciąży ...

> kierowców opłatą nie wyzszą niż 200 zł.

> Uwazam, że jeśli to państwo chce wymiany dokumentów na terminowe to powinno taka wymiane

> sfinansować z podatków, które niestetey musimy płacić.

> No, ale 200 zł * kilka milionów kierowców zmuszonych do dodatkowych opłat jest po prostu

> bezcenne...

> Ale jak raz się dało zarobić na wymianie dowodów, to mozna jeszcze raz na wymianie praw jazdy.

> Potem moze wymienią legitymacje rencistom .

Zgadzam się z tym.

Napisano

> No właśnie jej nie ma. Jest zapis że samochód powinien być zaopatrzony w naklejkę.

> Rozumiem, że jak ma być zaopatrzony w trójkąt, to to też oznacza, że go trzeba przykleić na

> przednią szybę.

Podobno znasz prawo:

Ustawa prawo o ruchu drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r.

Art. 71. 1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.

2. Pojazdy określone w ust. 1 są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne, a w przypadku pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli, w nalepkę kontrolną.

Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów z dnia 22 lipca 2002 r.

§ 30.

1. Pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, oznacza się nalepką kontrolną, o której mowa w § 6, na której jest umieszczony numer rejestracyjny pojazdu.

2. Pojazd, o którym mowa w ust. 1, oznacza się tylko jedną nalepką kontrolną, którą właściciel pojazdu umieszcza wewnątrz pojazdu w prawym dolnym rogu przedniej szyby.

Napisano

> Podobno znasz prawo:

> Ustawa prawo o ruchu drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r.

> Art. 71. 1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika

> rolniczego, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe.

Powyższy tekst przeczytałeś ?

To DR stwierdza dopuszczenie do ruchu.

Czyli policial.gif mógł zabrać DR.

> Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów z dnia 22 lipca

> 2002 r.

A mamy do tego przepis karny ?

Możemy w ogóle przepisy karne na poziomie rozporządzeń ustanawiać ?

Konstytucja: Art. 42.

1. Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto dopuścił się czynu zabronionego pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia.

Napisano

>Quote:

Art 23.

2. Szkolenie osoby ubiegającej się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem lub pojazdem silnikowym jest prowadzone zgodnie z programem szkolenia i obejmuje:

2) część praktyczną w zakresie kierowania pojazdem, zwaną dalej "nauką jazdy", przeprowadzaną:

a) na placu manewrowym,

b) w ruchu miejskim oraz

c) w ruchu poza obszarem zabudowanym;

>Czyli pełnokrwista nauka jazdy na piździku...

>Naprawdę nie wiem, jak to skomentować...

Skończy się jazda na skuterze osób pełnoletnich na DO?

Czyli już czas zapisać się na prawko kat "A"

Napisano

Wg rozporządzenia:

§ 30. 1. Pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, oznacza się nalepką kontrolną, o której mowa w § 6, na której jest umieszczony numer rejestracyjny pojazdu.

2. Pojazd, o którym mowa w ust. 1, oznacza się tylko jedną nalepką kontrolną, którą właściciel pojazdu umieszcza wewnątrz pojazdu w prawym dolnym rogu przedniej szyby.

> - konsekwencji za brak naklejki na przedniej szybie lub brak jej wogole?

Wprost nie widzę.

Napisano

> No właśnie jej nie ma. Jest zapis że samochód powinien być zaopatrzony w naklejkę.

O! Ja mam trochę zmasakrowaną naklejkę po nieudolnym jej przeklejaniu podczas wymiany szyby. Co mi grozi? hmm.gif

mar00ha

Napisano

> Informuj o postępach.

13 września mam rozprawę.

Chyba powinienem wziąć adwokata.

Napisano

> Ja właśnie pomyślałem, że następną nalepkę przykleję lewą stroną do szyby, a do tego do góry

> nogami.

Jeśli ktoś lubi sobie zajmować czas pierdołami, a może i w konsekwencji walką z wiatrakami, to czemu nie zlosnik.gif

Napisano

> Ja właśnie pomyślałem, że następną nalepkę przykleję lewą stroną do szyby, a do tego do góry nogami.

Co mi grozi, ja się pytam!!! zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Skończy się jazda na skuterze osób pełnoletnich na DO?

> Czyli już czas zapisać się na prawko kat "A"

Art. 6.

1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:

6) kategorii B:

(...)

d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

Dowód osobisty lub kat. B smile.gif wystarczy dalej.

Napisano

> Co mi grozi, ja się pytam!!!

> mar00ha

Jesli tak bardzo Cie to gryzie to za 18,50 PLN mozesz wyrobic sobie wtornik tej nalepki grinser006.gif

Napisano

> Jesli tak bardzo Cie to gryzie to za 18,50 PLN mozesz wyrobic sobie wtornik tej nalepki

Mógłbym. Jednak w tym celu muszę zdjąć tablice rejestracyjne z auta, aby z nimi pojawić się przed obliczem urzędnika. A tablicę z przodu mam przynitowaną. Nie chce mi się rozwiercać nitów. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Powyższy tekst przeczytałeś ?

Nie, na ślepo wklejam.

> To DR stwierdza dopuszczenie do ruchu.

> Czyli mógł zabrać DR.

Pewnie mógł.

> A mamy do tego przepis karny ?

> Możemy w ogóle przepisy karne na poziomie rozporządzeń ustanawiać ?

> Konstytucja: Art. 42.

> 1. Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto dopuścił się czynu zabronionego pod groźbą kary

> przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia.

Niech sąd zdecyduje o Twoim przypadku. Niezależnie od mojej opinii o samych naklejkach to są one obowiązkowe i określone ustawą - rozporządzenie tylko precyzuje ich lokalizację. Nie wypowiadałem się na temat postępowania policjanta, a na temat obowiązującego prawa. Napisałeś, że:

Quote:

No właśnie jej nie ma. Jest zapis że samochód powinien być zaopatrzony w naklejkę.

Rozumiem, że jak ma być zaopatrzony w trójkąt, to to też oznacza, że go trzeba przykleić na przednią szybę.

Czarno na białym masz podstawę prawną do obowiązku umieszczania jej na przedniej szybie, w prawym dolnym rogu.

Napisano

> Mógłbym. Jednak w tym celu muszę zdjąć tablice rejestracyjne z auta, aby z nimi pojawić się przed

> obliczem urzędnika. A tablicę z przodu mam przynitowaną. Nie chce mi się rozwiercać nitów.

Tablice? A komu one do tego potrzebne?

Napisano

> Mógłbym. Jednak w tym celu muszę zdjąć tablice rejestracyjne z auta, aby z nimi pojawić się przed

> obliczem urzędnika. A tablicę z przodu mam przynitowaną. Nie chce mi się rozwiercać nitów.

Nie musisz.

§ 11. W przypadku utraty lub uszkodzenia nalepki kontrolnej organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu wydaje wtórnik nalepki po:

1) przedstawieniu dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu, jeżeli była wydana;

2) złożeniu przez właściciela pojazdu stosownego oświadczenia pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.