Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Mondeo z "rakietą" po maską ;)

Featured Replies

Napisano

> w USA, i 20 lat później też znalazłbyś tam takie auto, ale wynikało to z zupełnie innej koncepcji

> budowania, a nie z braku możliwości/umiejętności uzyskania większej mocy. Jak trzeba było

> przejechać przez kawał kraju, bez telefonu, bez warsztatów po drodze w miejscu gdzie nikt nie

> mieszka to trzeba było mieć niewysilony, prosty silnik. Nie wiele trzeba zrobić z takim

> amerykańskim silnikiem aby wykrzesać z niego większą moc.

A czy ja coś pisałem o możliwościach technicznych? Po co polemizujesz z własną tezą?

> polemizowałbym co do identyczności tych parametrów, bo poza mocą będzie się on całkowicie różnił

> każdym innym parametrem pracy

Ma identyczną moc przy identycznych obrotach, identyczny maksymalny moment przy identycznych obrotach. To jakie twoim zdaniem są istotniejsze użytkowe parametry?

> Te Twoje fakty i statystyki nie są dla mnie wiarygodne. Ponieważ nie są to statystyki z fizycznego

> punktu widzenia. Tego typu bełkot dobry jest do telewizora lub gazety - ewentualnie do

> raporciku dla dyrektora do tabelki - ale nie dla kogoś kto wie co to jest statystyka.

Pokaz w takim razie lepsze statystyki. Jak rozumiem za lepsze dane uważasz zdanie "bo mi sie zepsuł golf IV po gwarancji "

Napisano

> IMHO w takiej wielkosci auta powinny byc silniki do wyboru 2.5 i 3.0 i jakas mocna wersja 4.0.

> Tyle.

Problem polega na tym, że nie mieszkamy w Arabii Saudyjskiej ok.gif

Napisano

> tak tak, krzywe, wszystko pięknie - praktyka jednak pokazuje że żeby tym szybko ruszyć trzeba -

> rozkręcić turbo i walnąć ze sprzęgła trzymając gaz. Dramat.

Praktyka jest taka ze megane kombi 1.5 dCi rusza bez dodania gazu i mozna po ruszeniu wrzucic dwojke - nadal bez gazu.

To tylko naszym przyzwyczajeniom nie pasuje mondeo z litrowym silnikiem.

Napisano

> ależ ja nie pisałem że nie lubię "buta na górze"

Nie, ale wolisz brak buta niż jego obecność. No tak napisałeś.

> pisałem tylko że nie lubię jak auto nie jedzie z

> dołu.

No wiem o co chodzi, ale mocny dół jest "łatwy" w jeździe i daje tyle emocji i satysfakcji ile wygranie z 10-letnim bratankiem w kosza. biglaugh.gif

A aucie z mocnym dołem za dużo z roller coastera, a za mało z mechanicznego urządzenia.

> Idealnie jest jak ładnie jedzie z dołu i potem dostaje buta na górze

Nie przesadzaj. zlosnik.gif

> Aczkolwiek lubię liniowość pracy, dlatego wybrałem kompresor a nie turbosprężarkę do Uady

niewiem.gif

> zobacz jak pięknie liniowo porusza się wskazóweczka prawie niezależnie od obrotów. Pięknie ciągnie

> nawet z niskich obrotów w lekkiej budzie. Przyjemnie jeździć takim autem. Przyjemnie ruszać ze

> skrzyżowania kręcąc 1000-2000

Pięknie i przyjemnie...ale to jest w stylu Priusa. Nie docenia się czegoś co łatwo przychodzi. Dlatego tak bardzo rozczarowała mnie ostatnio opisywana GQV o mocy 235 KM.

Pozdro

Napisano

> A czy ja coś pisałem o możliwościach technicznych? Po co polemizujesz z własną tezą?

pisałem apropos tego ze to "typowy silnik z tamtych lat" IMO niezbyt typowy, raczej typowy jak na USA i nie tylko dla tamtych lat tylko generalnie dla ich rynku - duży i niewysilony.

> Ma identyczną moc przy identycznych obrotach, identyczny maksymalny moment przy identycznych

> obrotach. To jakie twoim zdaniem są istotniejsze użytkowe parametry?

moc max i moment max - i to niezbyt identyczną bo widać że osiąganą przy niskich obrotach bez turbiny. Mogę się założyć że tego typu silnik ma przy 1000 obrotów. min ponad 200Nm a to chyba nie jest nieistotne?

> Pokaz w takim razie lepsze statystyki. Jak rozumiem za lepsze dane uważasz zdanie "bo mi sie zepsuł

> golf IV po gwarancji "

jeśli chodzi o wagę z logicznego puntu widzenia postawiłbym miedzy nimi znak równości smile.gif

Napisano

> pisałem apropos tego ze to "typowy silnik z tamtych lat" IMO niezbyt typowy, raczej typowy jak na

> USA i nie tylko dla tamtych lat tylko generalnie dla ich rynku - duży i niewysilony.

A jak maja sie do tego silniki europejskie?

> moc max i moment max - i to niezbyt identyczną bo widać że osiąganą przy niskich obrotach bez

> turbiny. Mogę się założyć że tego typu silnik ma przy 1000 obrotów. min ponad 200Nm a to chyba

> nie jest nieistotne?

Jak wsyzstko co ma wystarczająco dużo pojemności.

> jeśli chodzi o wagę z logicznego puntu widzenia postawiłbym miedzy nimi znak równości

buhahaha

A ja mam pytanie z innej beczki:

jaka logikę widzisz w porównywaniu auta kosztującego w czasach gdy go sprzedawano tyle co dom mieszkalny z gównianym kompaktem kosztującym mniej niż wolno stojący garaż?

Moje drugie pytanie:

Jaki jest sens porównywać dwa silniki z których jeden to R6 o pojemności blisko 3500ccm stworzony z myślą o osiągach a drugi to R3 1000ccm stworzony z myślą o ekonomii ?

Na rynku japońskim od co najmniej 3 dekad jest cała grupa samochodów (tzw kei-cars i pochodne) z silnikami o pojemności "motocyklowej" i doładowaniem. Problemu z awaryjnością i korbami wychodzącymi przez maskę nie ma.

Napisano

> A jak maja sie do tego silniki europejskie?

nawet wtedy miały lepszy stosunek moc/pojemność w większości

> Jak wsyzstko co ma wystarczająco dużo pojemności.

no ale KVM pisał o takich samych parametrach, nie ja

> buhahaha

tak własnie reaguję na statystyczne próby ujęcia chaotycznych zjawisk

> A ja mam pytanie z innej beczki:

> jaka logikę widzisz w porównywaniu auta kosztującego w czasach gdy go sprzedawano tyle co dom

> mieszkalny z gównianym kompaktem kosztującym mniej niż wolno stojący garaż?

> Moje drugie pytanie:

> Jaki jest sens porównywać dwa silniki z których jeden to R6 o pojemności blisko 3500ccm stworzony z

> myślą o osiągach a drugi to R3 1000ccm stworzony z myślą o ekonomii ?

> Na rynku japońskim od co najmniej 3 dekad jest cała grupa samochodów (tzw kei-cars i pochodne) z

> silnikami o pojemności "motocyklowej" i doładowaniem. Problemu z awaryjnością i korbami

> wychodzącymi przez maskę nie ma.

ja porównuję? ja tylko piszę że to kiepsko jak auto nie ma dołu, wręcz momentami niebezpiecznie zlosnik.gif

wyolbrzymiony i ekstremalny przypadek ale przejedź się czymś z 1.4HDI to może bardziej zrozumiesz o co mi chodzi zlosnik.gif

Napisano

Nie wiem jak mondeo , ale nowy Focus z 1.0 z tym silnikiem o mocy 125 koni jeździ "normalnie". Mruczy sympatycznie, przyśpiesza żwawo i jest elastyczny.Do tego męczony i wkręcany pod odcinkę na 1,2 i 3cim biegu po mieście, spalał wg. kompa 10l/100km. Myślę że do "normalnej", spokojnej jazdy ten silnik się sprawdzi. Jeśli ktoś potrzebuje mocniejszych wrażeń, to ma 2.0 ecoboost i 1.6 ecoboost.

Napisano

a propos silnika 1.0 EcoBoost - TUTAJ jest opisana pewna ciekawostka. zlosnik.gif

Napisano

> a propos silnika 1.0 EcoBoost - TUTAJ jest opisana pewna ciekawostka.

Super sprawa. Chciałbym taki mieć gdybym mieszkał niedaleko toru.

Napisano

No 200 koni z litra to już ciekawie zlosnik.gif

Napisano

> Super sprawa. Chciałbym taki mieć gdybym mieszkał niedaleko toru.

celem jazdy po torze o kropelce? grinser006.gif

Napisano

> celem jazdy po torze o kropelce?

Jakby mi sie znudziło ściganie to czemu nie.

Napisano

> No 200 koni z litra to już ciekawie

pewnie silnik wystarcza na kilka okrążeń zlosnik.gif

Napisano

> pewnie silnik wystarcza na kilka okrążeń

KvM już Ci pisał że 200KM z litra to dziś dzięki hipernowoczesności spacerek ok.gif

Napisano

> KvM już Ci pisał że 200KM z litra to dziś dzięki hipernowoczesności spacerek

To żadna nowość. A tym bardziej hipernowosc.

Napisano

> KvM już Ci pisał że 200KM z litra to dziś dzięki hipernowoczesności spacerek

mógłbym się z Tobą założyć, że u mnie taki silnik by wytrzymał dłużej niż buda. Zwłaszcza w Fordzie hehe.gif Ale nie miałbym okazji tego udowodnić

Napisano

> To żadna nowość. A tym bardziej hipernowosc.

tak wiem, Honda w F1 20 lat temu też dawała radę, Fiatoferrari też zlosnik.gif

Napisano

> tak wiem, Honda w F1 20 lat temu też dawała radę, Fiatoferrari też

Mówię o aucie do kupienia w salonie z gwarancja.

Napisano

> Mówię o aucie do kupienia w salonie z gwarancja.

200KM z litra? oświeć mnie które seryjne auto ma tyle bo coś nie kojarzę. O przypomniałem sobie, drogowy Dauer 962 Le mans rotfl.gif

Napisano

> 200KM z litra? oświeć mnie które seryjne auto ma tyle bo coś nie kojarzę. O przypomniałem sobie,

> drogowy Dauer 962 Le mans

Evo GT 400

Napisano

> Subaru też miało jakąś swoją odpowiedź na FQ400

Z dwulitrowym silnikiem?

Napisano

> Z dwulitrowym silnikiem?

Nie jestem 100% ale oni też mieli jakieś mocne wersje w czasach gdy STi miało jeszcze 2 litry pojemności.

Napisano

> Nie jestem 100% ale oni też mieli jakieś mocne wersje w czasach gdy STi miało jeszcze 2 litry

> pojemności.

Swego czasu (od 1993) nawet "zwykly" kanopowoz Legacy mial dostepne silniki 2.0 z blisko 280KM seryjnie wink.gif"

EJ20

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.