Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Mondeo z "rakietą" po maską ;)

Featured Replies

Napisano

KLIKU

Zapewne, ten 1.0 coboost, to ukłon w strone przepisow UE odnosnie sredniej emisji CO2 przez wszystkie modele danego producenta.

Napisano

> KLIKU

> Zapewne, ten 1.0 coboost, to ukłon w strone przepisow UE odnosnie sredniej emisji CO2 przez

> wszystkie modele danego producenta.

ciekawe jak to pojedzie z 5 osobami na pokładzie i pełnym bagażnikiem zlosnik.gif

Napisano

> ciekawe jak to pojedzie z 5 osobami na pokładzie i pełnym bagażnikiem

prowadzone przez PH facepalm%5B1%5D.gifhehe.gif

Napisano

zakręcisz odpowiednio to pojedzie, podobnie jest z astrami kombi z 1.3mjtd...na początku myślałem że popsute bo nie chciało ruszyć hehe.gif

Napisano

dożynane będzie jakoś jechać, co z tego że silnik i turbo padnie szybciej niż klocki np. wink.gif

Takie silniki będę dla emerytów czy ludzi nie umiejących szybko jeździć i świat będzie lepszy.

Myślę, że nikomu się krzywda nie stanie.

Napisano

A co to za problem skoro obecne mondeo bylo sprzedawane ze 110konnym 1.6 ?

1.2tsi mialy nie jezdzic a jezdza bardzo przyjemnie (i co ciekawie sie nie sypia - rozrzadu nie licze bo to wada i tyle).

1.4 TSI, TJety, Multiairy jezdza bezproblemowo do tego szybciej i oszczedniej niz wolnossace 1.6 czy 1.8 a nawet 2.0...

Napisano

wieksza to rakieta niz obecny najslabszy silinik benzynowy... co prawda o niewiele ale jednak wink.gif

mocy tyle samo a palic bedzie mniej. Dla spokojnego toczenia sie powinno wystarczyc

Napisano

bardziej przeraża nie pojemność, bo moc i pewnie moment są w miarę zadowalające, ale dzwięk tego 3 cylindrowca pewnie jest żałosny w zestawieniu z tak dużym autem.

Napisano

IMHO w takiej wielkosci auta powinny byc silniki do wyboru 2.5 i 3.0 i jakas mocna wersja 4.0. Tyle.

Napisano

> KLIKU

> Zapewne, ten 1.0 coboost, to ukłon w strone przepisow UE odnosnie sredniej emisji CO2 przez

Efekt tego będzie taki, że żeby to pojechało trzeba będzie deptać co skończy się spalaniem na poziomie auta o pojemności około 2L. Tylko, że tutaj wysilenie silnika i turbo będzie duże, bo turbo pewnie zawsze będzie działać bo bez tego ani rusz.

Napisano

> IMHO w takiej wielkosci auta powinny byc silniki do wyboru 2.5 i 3.0 i jakas mocna wersja 4.0.

> Tyle.

ale zdajesz sobie sprawe, ze producent wypuszcza nowe modele aut po to zeby zarobic a nie zeby stracic?

Sprzedaje sie to czego chca klienci. A oni przede wszystkim chca mniej placic za paliwo. Kwoty ubezpieczen od emisji tez nie sa bez znaczenia

Napisano

> Efekt tego będzie taki, że żeby to pojechało trzeba będzie deptać co skończy się spalaniem na

> poziomie auta o pojemności około 2L. Tylko, że tutaj wysilenie silnika i turbo będzie duże, bo

> turbo pewnie zawsze będzie działać bo bez tego ani rusz.

mniej trzeba bedzie deptac niz benzynowe 1.6 dostepne obecnie w mondeo.

Napisano

> IMHO w takiej wielkosci auta powinny byc silniki do wyboru 2.5 i 3.0 i jakas mocna wersja 4.0.

> Tyle.

a według mnie samochody tej klasy już dawno powinny ważyć poniżej tony. palacz.gif

Niestety "ekologiczne" trendy wśród konsumentów są wytworzone sztucznie i nie w tym kierunku w którym trzeba.

Napisano

> ale zdajesz sobie sprawe, ze producent wypuszcza nowe modele aut po to zeby zarobic a nie zeby

> stracic?

> Sprzedaje sie to czego chca klienci. A oni przede wszystkim chca mniej placic za paliwo. Kwoty

> ubezpieczen od emisji tez nie sa bez znaczenia

gdyby rzeczywiście chodziło o zużycie paliwa to jeździlibyśmy już dawno samochodami z amelinium, magnezu i kompozytów.

A tak mamy stal, stal, stal i trochę szkła.

Napisano

> gdyby rzeczywiście chodziło o zużycie paliwa to jeździlibyśmy już dawno samochodami z amelinium,

> magnezu i kompozytów.

> A tak mamy stal, stal, stal i trochę szkła.

wroc do "chca zarobic". W momencie kiedy da sie zrobic z takich materialow auto, ktore cenowo bedzie akceptowalne dla klientow to sie pojawi.

Modele identyczne mocowo a z mniejsza pojemnoscia nie sa drozsze niz odpowiadajacy im poprzednicy.

Napisano

> wroc do "chca zarobic". W momencie kiedy da sie zrobic z takich materialow auto, ktore cenowo

> bedzie akceptowalne dla klientow to sie pojawi.

> Modele identyczne mocowo a z mniejsza pojemnoscia nie sa drozsze niz odpowiadajacy im poprzednicy.

Nadkola, maski, poszycie drzwi, klapy bagażnika.

Dlaczego tych elementów nie da się zrobić z laminatu/innego tworzywa sztucznego?

Ano da się. Francuzi próbują.

Na tym wszystkim da się zejść 100kg.

Po wykręceniu foteli u siebie i wniesieniu ich po schodach zacząłem się zastanawiać: PO CO? Po co w jednym fotelu jest 15kg stali? Nie da się tego inteligentnie zrobić jakoś?

Auto lekkie jest:

-ekonomiczne (nie tylko paliwo ale i hamulce na przykład, wymaga również mniejszych opon)

-szybkie

- bezpieczne (bo lepiej hamuje i skręca)

Napisano

> Po co w

> jednym fotelu jest 15kg stali? Nie da się tego inteligentnie zrobić jakoś?

Po to, żeby taki fotel w razie "W" wytrzymał nie tylko pod Twoją rachityczną dupą, ale też i moją.

Napisano

> - bezpieczne (bo lepiej hamuje i skręca)

imho 90% spoleczenstwa ma inna definicje bezpiecznego auta. No i pewnie dlatego ten fotel tyle wazy.

znaczna ich czesc tez lubi komfort. Wiec to znowu pare kg wiecej

itd

nisze na rynku wypelniaja mali producenci kitcar'ow i innych wynalazkow.

BTW

gdyby lzejsze auta lepiej hamowaly to w top 10 najkrotszych drog hamowania bylyby auta z segmentu A. A tak nie jest.

Napisano

> Tyle.

IThankYou.gif

Napisano

> (i co ciekawie sie nie sypia - rozrzadu nie

> licze bo to wada i tyle).

facepalm%5B1%5D.gif

Znaczy ten tego, no.

Przez wzgląd na swieca.gif tych, swieca.gif którzy swieca.gif odeszli swieca.gif w swieca.gif niebyt swieca.gif stwierdzam, że masz rację i roztrząsanie takich drobiazgów w tak blagam.gif kultowej blagam.gif marce blagam.gif byłoby co najmniej nie fair...

Napisano

> KLIKU

U nas Ford też planuje stosowanie tego silnika. Co ciekawe nie ma w planach wypuszczenia własnej linii kosiarek do trawy, ale uszczęśliwienie wynajmujących z Hertz'a Fiestę i Focusa - nie sądzę by ktoś przy zdrowych zmysłach kupił samochód z tym silnikiem, więc całość produkcji będzie szła do rental fleet.

Napisano

> Znaczy ten tego, no.

> Przez wzgląd na tych, którzy odeszli w niebyt stwierdzam, że masz rację i roztrząsanie takich

> drobiazgów w tak kultowej marce byłoby co najmniej nie fair...

Powiem tak... To nie wina downsizingu, ze VW zrobil gowniany rozrzad waytogo.gif

Napisano

Bo ciagle jakies nowosci o modelu a auta nie widac...

Napisano

Ale przecież w Mondeo IV był 100 konny dzyzel 1.8 i to kombi i jeździł..., więc ten tez pojedzie, wystarczy...

Mondeo to nie wyścigówka, ani samochód sportowy...

... to w miarę wygodny (jak dla mnie nawet bardzo wygodny), całkiem duży i pojemny samochód to toczenia się.

.. a nie do tego, by chwalić się na forum że się Niemca wyścigneło...

...po za tym jak komuś mało 125 KM, to będzie miał 240 KM (a i tak znajda się tacy co stwierdzą, że i to nie jedzie...)

Napisano

> Powiem tak... To nie wina downsizingu, ze VW zrobil gowniany rozrzad

Sam jesteś gówniany, razem z tym Twoim fordem ze znaczkiem łolło, silnikiem citroena i na chińskich podzespołach!

blagam.gif VOLKSWAGEN blagam.gif żondzi.

Napisano

tylko ze wolnossacy 1.6 nie musiałmiec regenerowanej turbiny, nie trzeba było odstawiac dziwnych procedur w stylu "chłodzenie turbiny", które powodowalo wzrost zuzycia paliwa.

Pewnie ten silnik ma bezposredni wtrysk , petlacy sie w srodkowym zakresie obrotów jak w fiacie. Co powoduje Podwyzszenie ceny instalacji gazowej i jej montazu , pomijam znalezienie osoby , która dobrze to zrobi...

Napisano

> ...po za tym jak komuś mało 125 KM, to będzie miał 240 KM (a i tak znajda się tacy co stwierdzą, że

> i to nie jedzie...)

powinna byc wersja ST 2.5 T ok 300km lub jakis silnik od falcona turbo.

Napisano

> tylko ze wolnossacy 1.6 nie musiałmiec regenerowanej turbiny, nie trzeba było odstawiac dziwnych

> procedur w stylu "chłodzenie turbiny", które powodowalo wzrost zuzycia paliwa.

> Pewnie ten silnik ma bezposredni wtrysk , petlacy sie w srodkowym zakresie obrotów jak w fiacie.

> Co powoduje Podwyzszenie ceny instalacji gazowej i jej montazu , pomijam znalezienie osoby ,

> która dobrze to zrobi...

W jakim celu ta instalacja gazowa? Przeciez to auto i tak bedzie malo palic.

Napisano

> W jakim celu ta instalacja gazowa? Przeciez to auto i tak bedzie malo palic.

Ma być taniej w baku

Napisano

> Ma być taniej w baku

Na pewno bedzie jakies 1.6. Poza tym Fiat i Ople montuja LPG do T Skoda chyba tez.

Napisano

> Na pewno bedzie jakies 1.6. Poza tym Fiat i Ople montuja LPG do T Skoda chyba tez.

Skoda okazała się niewypałem podobno.

Napisano

> Sam jesteś gówniany, razem z tym Twoim fordem ze znaczkiem łolło, silnikiem citroena i na chińskich

> podzespołach!

> VOLKSWAGEN żondzi.

ujek ale ty musiałeś piwa z moheratorami wyżłopać, że ciebie nie banują ani nie ostrzegają za takie nic nie wnoszące teksty wink.gif

Napisano

> Sam jesteś gówniany, razem z tym Twoim fordem ze znaczkiem łolło, silnikiem citroena i na chińskich

> podzespołach!

> VOLKSWAGEN żondzi.

Skończ człowieku. Po cholere wywołujesz kłótnie???

Napisano

moja serce.gif na trasie Chorzów - Gliwice - Chorzów focusem 1.0 125KM wykręciła 5l/100km średniego spalania...

A z tego co opowiada, to turbinka włącza się płynnie i cąłkiem całkiem to auto jedzie.

Napisano

> tylko ze wolnossacy 1.6 nie musiałmiec regenerowanej turbiny, nie trzeba było odstawiac dziwnych

> procedur w stylu "chłodzenie turbiny", które powodowalo wzrost zuzycia paliwa.

> Pewnie ten silnik ma bezposredni wtrysk , petlacy sie w srodkowym zakresie obrotów jak w fiacie.

> Co powoduje Podwyzszenie ceny instalacji gazowej i jej montazu , pomijam znalezienie osoby ,

> która dobrze to zrobi...

Mysle, ze producenta malo obchodzi 3 uzytkownik auta w jakims dzikim krajuhehe.gif

Do 150-200kkm pojezdzi bez problemu, a gazem niktb sobie glowy nie bedzie zawracal, bo i po co?

Napisano

> Modele identyczne mocowo a z mniejsza pojemnoscia nie sa drozsze niz odpowiadajacy im poprzednicy.

moc to nie wszystko, obstawiam że takie 1.0 turbo w takim ciężkim aucie nie będzie prawie w stanie ruszyć z miejsca hehe.gif - dół, dopóki turbo nie zacznie pompować - pewnie nie istnieje zlosnik.gif taki silnik to dramat do jazdy, szczególnie po mieście zlosnik.gif

Napisano

> moc to nie wszystko, obstawiam że takie 1.0 turbo w takim ciężkim aucie nie będzie prawie w stanie

> ruszyć z miejsca - dół, dopóki turbo nie zacznie pompować - pewnie nie istnieje taki silnik

> to dramat do jazdy, szczególnie po mieście

jezdziles?

wg Twojej teorii diesel 1.6 nie ruszy z miejsca. A jezdzi.

Napisano

> jezdziles?

> wg Twojej teorii diesel 1.6 nie ruszy z miejsca. A jezdzi.

miałem takiego niedawno 1.6TDI w GVI - nie jeździ, ledwo rusza z miejsca zlosnik.gif

Napisano

> jezdziles?

> wg Twojej teorii diesel 1.6 nie ruszy z miejsca. A jezdzi.

Teoria trafna. Jechałem Pugiem 407 1.6 HDI, przy bardzo małym wzniesieniu ruszałem pod górkę i przy około 2,5 krpm wrzuciłem dwójkę, obroty spadły poniżej 2 krpm i auto prawie stanęło. Musiałem redukować do jedynki yikes.gif Na tej samej drodze moja 100 konna Marea 1,6 ruszy z dwójki z miejsca.

Napisano

> Teoria trafna. Jechałem Pugiem 407 1.6 HDI, przy bardzo małym wzniesieniu ruszałem pod górkę i przy

> około 2,5 krpm wrzuciłem dwójkę, obroty spadły poniżej 2 krpm i auto prawie stanęło. Musiałem

> redukować do jedynki Na tej samej drodze moja 100 konna Marea 1,6 ruszy z dwójki z miejsca.

no ale co w tym dziwnego? niewiem.gif

jestes przyzwyczajony do swojego auta i nie umiesz jezdzic innym. Jest duza szansa, ze po paru trasach nie chcialbys sie zamienic zlosnik.gif

Napisano

> Teoria trafna. Jechałem Pugiem 407 1.6 HDI, przy bardzo małym wzniesieniu ruszałem pod górkę i przy

> około 2,5 krpm wrzuciłem dwójkę, obroty spadły poniżej 2 krpm i auto prawie stanęło. Musiałem

> redukować do jedynki Na tej samej drodze moja 100 konna Marea 1,6 ruszy z dwójki z miejsca.

nie znasz się, to przecież superendżin bo ma 125KM, a to że pedał gazu czuć jakby był z gumy i że zdusi go przy ruszaniu lekki zefir wiejący z naprzeciwka to nic - niskie spalanie ponad wszystko zlosnik.gif

Napisano

> miałem takiego niedawno 1.6TDI w GVI - nie jeździ, ledwo rusza z miejsca

no patrz... a ludzie kupuja.

Napisano

> moc to nie wszystko, obstawiam że takie 1.0 turbo w takim ciężkim aucie nie będzie prawie w stanie

> ruszyć z miejsca - dół, dopóki turbo nie zacznie pompować - pewnie nie istnieje taki silnik

> to dramat do jazdy, szczególnie po mieście

ford-silnik-1-0_4.jpg

I dla porównania BMW 328ci- proponuję zwrócić uwagę na moment przy 1500 obr.

moc328no7.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> I dla porównania BMW 328ci- proponuję zwrócić uwagę na moment przy 1500 obr.

> pozdrawiam,

> bromsky

tak tak, krzywe, wszystko pięknie - praktyka jednak pokazuje że żeby tym szybko ruszyć trzeba - rozkręcić turbo i walnąć ze sprzęgła trzymając gaz. Dramat. Jak spróbujemy ruszyć z jałowego z dodania gazu to troszke zaczekamy aż coś się zacznie dziać. Dla mnie to nie do przyjecia. W 328 na pewno tak to nie wygląda zlosnik.gif

Napisano

> ludzie też np oglądają takie programy w TV:

> http://www.youtube.com/watch?v=iyA4usjwbGo

> więc to raczej kiepski argument

mowiac szczerze nie wiem po co ten film. To, ze Tobie cos sie nie podoba nie znaczy, ze wszycy tak maja robic.

Klekot pali malo, dobrze jedzie na trasie.

Co jak co ale poki silniki benzynowe przy porownywalnej dynamice nie zaczna palic tak samo bede jezdzil dieslem. Nie stac mnie na wywalanie w atmosfere 15 tys w 3 lata.

A co do malych turbo benzyn to moze pojezdzij troche zanim zaczniesz wypisywac bzdury. Rusza to bez problemow i jezdzi lepiej niz ich wolnossace odpowiedniki mocowe.

Napisano

> no patrz... a ludzie kupuja.

Jak się naczytają o tych 5 litrach po mieście to kupują.

Napisano

> mowiac szczerze nie wiem po co ten film. To, ze Tobie cos sie nie podoba nie znaczy, ze wszycy tak

> maja robic.

to ja nie wiem po co takie teksty że "ludzie kupują"

niby o czym to ma świadczyć?

> Klekot pali malo, dobrze jedzie na trasie.

nikt nie pisał o trasie

> Co jak co ale poki silniki benzynowe przy porownywalnej dynamice nie zaczna palic tak samo bede

> jezdzil dieslem. Nie stac mnie na wywalanie w atmosfere 15 tys w 3 lata.

jak ja jeździłem dużo to też jeździłem klekotem. Jednak zawsze wolę stare 1.9TDI od 1.6TDI, bo mimo tej samej mocy jest o wiele przyjemniejsze w jeździe. Mimo iż głośniejsze.

> A co do malych turbo benzyn to moze pojezdzij troche zanim zaczniesz wypisywac bzdury. Rusza to bez

> problemow i jezdzi lepiej niz ich wolnossace odpowiedniki mocowe.

Jeździłęm sporo najsłabszą Giuliettą, liczy się?

prosty teścik - codzienna sytuacja - dojeżdżam do skrzyżowania na II biegu, ledwo się toczę. Nagle zielone - gaz w podłogę na IIb przy tej prędkości i ... prawie nic. Dobre auto w tej sytuacji jedzie zlosnik.gif Porządne auto jedzie w tej sytuacji z IIIb grinser006.gif

Napisano

> nikt nie pisał o trasie

a to auta uzywa sie tylko w miesice i tylko w korkach? Sorry, nie wiedzialem.

> jak ja jeździłem dużo to też jeździłem klekotem. Jednak zawsze wolę stare 1.9TDI od 1.6TDI, bo mimo

> tej samej mocy jest o wiele przyjemniejsze w jeździe. Mimo iż głośniejsze.

ani jedno ani drugie mi nie pasuje.

> Jeździłęm sporo najsłabszą Giuliettą, liczy się?

> prosty teścik - codzienna sytuacja - dojeżdżam do skrzyżowania na II biegu, ledwo się toczę. Nagle

> zielone - gaz w podłogę na IIb przy tej prędkości i ... prawie nic. Dobre auto w tej sytuacji

> jedzie Porządne auto jedzie w tej sytuacji z IIIb

dobre auto ma automat i jedzie bez kombinowania zlosnik.gif

to taki przytyk do jazdy na odpowiednim biegu i redukowania przy zwalaniniu zlosnik.gif

Napisano

> I dla porównania BMW 328ci- proponuję zwrócić uwagę na moment przy 1500 obr.

> pozdrawiam,

> bromsky

fajnie te fordowskie wykresy, jak ktos nie kreci powyzej 4000 (90% kierwcow), to 125KM nie ma zadnego sensu.

kurcze, podoba mi sie ten 1.0 ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.