Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Modele, które kochamy czyli sprzedaż w pierwszym półroczu

Featured Replies

Napisano

Top 10 modeli kupowanych przez osoby prywatne i fizyczne prowadzące działalność. Po prostu brak flot.

1. Skoda Octavia - 4012 szt. Octa jest winna nudzie jaka panuje w tych statystykach. Nudno jak w F1 za czasów szewca i jak w WRC za aktualnych czasów gimnastyka.

2. Skoda Fabia - 2577 szt. Właściciel nowej Fabieby czuje, że ma niszowy model jak podjeżdża do ASO Skody.

3. Chevy Aveo - 2464 szt. Wreszcie coś ciekawego. Nie wierzyłem, że Daewoo po upadku wróci w chwale po kilku latach pod inną marką. Ale oferta jest świetna i znam przypadki, że ludzie wymieniają stare DU na nowe Chevrolety. Super rewelacja i tempomat w serii.

4. Toyota Yaris - 2157 szt. Toyota robi się czerwona jak zaciski Audi RS2. Przegrać z Chevroletem to naprawdę "sztuka". A dzwonią, zapraszają na jazdy próbne...tylko co zrobić jak tu tempomatu nie można mieć za żadne pieniądze.

5. Opel Astra - 2098 szt. Nasza wielka i ciężka...Asteroida. Tak powinna się nazywać IV gen. Tu jest ciekawostka. Statystyki wrzucają do jednego worka III i IV gen., podobnie jak Octavię + Tour'a. Aż 66% klientów wybiera nową, droższą Octę, a nową, naszą(!) Asteroidę wybiera tylko 48% klientów. Osobiście mógłbym zaakceptować Octavię Tour, ale do zakupu Astry H nikt mnie nie przekona.

6. Opel Corsa - 1993 szt. Ja powiem szczerze. Nie chciałbym mieć Corsy bo kierując nią w stylu "mydełko Fa" podgłaśnia się radio. zlosnik.gif

7. Dacia Duster - 1700 szt. Rumuński hit zasługuje na pieszczotliwą ksywę. Jej wygląd, przeznaczenie, a przede wszystkim nazwa nie pozostaje wątpliwości - "prochowiec". Hity rodzą się w byłym bloku wschodnim. Na czele Czechosłowacja, a tu Rumunia.

8. Kia Sportage - 1607 szt. Zobaczcie, że wchodząc do salonu nie kierujemy się do najtańszych modeli[...]

9. Nissan Qashqai - 1601 szt. [...]i kochamy SUVy i Crossovery. Ogłaszam konkurs na polską nazwę dla tych segmentów. Śmiało!

10. Fiat Panda - 1575 szt. Panda ciągnie Fiata na dno. Niedługo Fiat będzie poza dziesiątką i stanie się niszową, włoską marką dla klientów z wrażliwymi oczami. Punto też pikuje w dół, a ja nie rozumiem tego, że jak dawniej dostawał manto od Daewoo, teraz dostanie po równo od każdego koreańczyka.

To zestawienie jest bardzo ciekawe i jakże inne od globalnego, w którym rządzą flotówki. Zwróćmy uwagę na to, że w top 10 są tylko dwaj niemcy! Ale czechów też 2, koreańczyków też, japończyków też, a także rumun i włoch.

Nagrody Most Improved Player dostają Tiguan, Duster i Cruze. A czarne polewki otrzymali Punto, Clio i 308.

Pozdrawiam.

Napisano

Wszystko fajnie ale do mnie nie przemawiają komentarze.

Trochę jak w niemieckich pisemkach motoryzacyjnych i nie tylko.

dranio

Napisano

jak dam Ci listę top 100 modeli, to napiszesz tak ładnie o każdym? zlosnik.gif

Napisano

> 10. Fiat Panda - 1575 szt. Panda ciągnie Fiata na dno. Niedługo Fiat będzie poza dziesiątką i

> stanie się niszową, włoską marką dla klientów z wrażliwymi oczami. Punto też pikuje w dół, a

> ja nie rozumiem tego, że jak dawniej dostawał manto od Daewoo, teraz dostanie po równo od

> każdego koreańczyka.

mowa o nowej pandzie czy starej ?

Napisano

> 1. Skoda Octavia - 4012 szt.

A jaką masz alternatywę dla rodziny 2+2, która nieźle wygląda pod blogiem i można troche poszpanować?

> 2. Skoda Fabia - 2577 szt.

Albo nowy właściciel mocno wspomaga sprzedaż (rabaty, raty, itd.) albo nie rozumiem tych ludzi.

> 3. Chevy Aveo - 2464 szt. Wreszcie coś ciekawego.

Dla mnie cała obecność Chevroleta w PL wygląda coraz ciekawiej. Widać, że GM nie chce oddać pola VAG.

> 4. Toyota Yaris - 2157 szt.

U nas bym zrozumiał, bo jeździ tego dużo na "L" a poza tym to "modne" auto. Ale w całej Polsce?

> 5. Opel Astra - 2098 szt.

Patrz pkt.3 z zastrzeżeniem, że nie rozumiem Twoich uprzedzeń wobec wersji H - normalne auto do jeżdżenia, wygląda na trwałe, bez atrakcji ale do codziennego użytku ok.

> 6. Opel Corsa - 1993 szt.

W przypadku oferty GM w PL chyba najsłabszy model, ale aż dziwnie wysoko...

> 7. Dacia Duster - 1700 szt. Rumuński hit.

Szkoda tylko, że wiele osób narzeka na rdzę. Ale jakaś historia na rynku już wypracowana, więc jak pierwszy zaczyna rdzewieć to kupuje się nowy smile.gif

> 8. Kia Sportage - 1607 szt.

> 9. Nissan Qashqai - 1601 szt.

Jak mam ciut więcej pieniędzy, chce poszpanować nowym autem - jak znalazł.

> 10. Fiat Panda - 1575 szt.

Jedynka już niemodna, a dwójka chyba troche gorsza.

> To zestawienie jest bardzo ciekawe i jakże inne od globalnego, w którym rządzą flotówki. Zwróćmy

> uwagę na to, że w top 10 są tylko dwaj niemcy! Ale czechów też 2, koreańczyków też,

> japończyków też, a także rumun i włoch.

W sumie prawie połowa podium dla samochodów z niemieckim rodowodem - myślałem, że będzie jeszcze lepiej (tzn. mniej niemiecko).

Napisano

> A jaką masz alternatywę dla rodziny 2+2, która nieźle wygląda pod blogiem i można troche

> poszpanować?

niezle wygląda? boje_sie.gif poszpanować? octavią? na zlocie przedstawicieli handlowych sprzedaży makaronu chyba boje_sie.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

> Albo nowy właściciel mocno wspomaga sprzedaż (rabaty, raty, itd.) albo nie rozumiem tych ludzi.

> Dla mnie cała obecność Chevroleta w PL wygląda coraz ciekawiej. Widać, że GM nie chce oddać pola

> VAG.

> U nas bym zrozumiał, bo jeździ tego dużo na "L" a poza tym to "modne" auto. Ale w całej Polsce?

> Patrz pkt.3 z zastrzeżeniem, że nie rozumiem Twoich uprzedzeń wobec wersji H - normalne auto do

> jeżdżenia, wygląda na trwałe, bez atrakcji ale do codziennego użytku ok.

> W przypadku oferty GM w PL chyba najsłabszy model, ale aż dziwnie wysoko...

> Szkoda tylko, że wiele osób narzeka na rdzę. Ale jakaś historia na rynku już wypracowana, więc jak

> pierwszy zaczyna rdzewieć to kupuje się nowy

> Jak mam ciut więcej pieniędzy, chce poszpanować nowym autem - jak znalazł.

> Jedynka już niemodna, a dwójka chyba troche gorsza.

> W sumie prawie połowa podium dla samochodów z niemieckim rodowodem - myślałem, że będzie jeszcze

> lepiej (tzn. mniej niemiecko).

dlaczego czujesz potrzebę skomentowania każdego punktu raportu podsumowującego sprzedaż w skali kraju? akurat auta z tej listy niewiele mają wspólnego ze szpanem.

wręcz przeciwnie - smutny obraz "szarej" i nudnej motoryzacji, nie ma żadnego fajnego modelu. Astra (ze względu na ilość opcji) i Panda (za całokształt) jeszcze dają radę.

Napisano

> wręcz przeciwnie - smutny obraz "szarej" i nudnej motoryzacji, nie ma żadnego fajnego modelu. Astra

> (ze względu na ilość opcji) i Panda (za całokształt) jeszcze dają radę.

A czego oczeujesz od masowej motoryzacji? Jakby każdy jeździł Porsche albo Ferrari, to też byłoby nudno.

dranio

Napisano

póki nowa wersja pandy nie zejdzie w podstawowej wersji do 30 tys lub z klimą 31-32 to sprzedaż będzie kulała a do tego fiat na swoje samochody od 2012 r. powrócił do 2 letniej gwarancji no i daje za małe rabaty niewiem.gif

Koreańczykom rośnie bo i WORD-y mają je jako pojazdy egzaminacyjne ( np w Rzeszowie i20) no i marketingowa pseudogwarancja na 7 lat robi swoje.

Napisano

> Top 10 modeli kupowanych przez osoby prywatne i fizyczne prowadzące działalność. Po prostu brak

> flot.

> 1. Skoda Octavia - 4012 szt.

> 2. Skoda Fabia - 2577 szt.

> 3. Chevy Aveo - 2464 szt.

> 4. Toyota Yaris - 2157 szt.

> 5. Opel Astra - 2098 szt.

> 6. Opel Corsa - 1993 szt.

do tego miejsca mógłby to być ranking z lat 90', wtedy było

1. Octavia I-gen

2. Fabia I-gen

3. Matiz

4. Yaris I-gen

5. Astra Classic

6. Corsa

żyjemy w okowach lat 90', a wokół tyle nowych, ciekawych samochodów

Powinno być:

1. Mazda 6

2. Giulietta

3. 208/fiesta

4. Fiat 500

zlosnik.gif

Napisano

> Wszystko fajnie ale do mnie nie przemawiają komentarze.

> Trochę jak w niemieckich pisemkach motoryzacyjnych i nie tylko.

> dranio

Kolega pipp zamęcza nas tym folklorem od zawsze zlosnik.gif

Napisano

> A czego oczeujesz od masowej motoryzacji? Jakby każdy jeździł Porsche albo Ferrari, to też byłoby

> nudno.

niczego. ot stwierdzenie faktu.

Napisano

> Kolega pipp zamęcza nas tym folklorem od zawsze

A jakoś nie śledziłem. zlosnik.gif

Ale jak pisałem, Niecy celują w porównaniach typu:

Samochód A 400 pkt i samochód B 403 pkt. Wielki tytuł: "A zdeklasowany". zlosnik.gif

dranio

Napisano

> Samochód A 400 pkt i samochód B 403 pkt. Wielki tytuł: "A zdeklasowany" ...

A ja uwielbiam artykuły: xxx pokona golfa. Prezes vw w szoku... zlosnik.gif

Od dwudziestu lat tak co rok, po każdym większym autosalonie.

Napisano

> nieźle wygląda? poszpanować? octavią? na zlocie przedstawicieli handlowych sprzedaży makaronu

> chyba

Hmm. blagam.gif VAG blagam.gif rządzi blagam.gif Przecież kol. pipp napisał że raport obejmuje sprzedaż detaliczną. Ludzie chcą auto z właściwym znakiem na masce. No i kupują.

> smutny obraz "szarej" i nudnej motoryzacji, nie ma żadnego fajnego modelu. Astra

> (ze względu na ilość opcji) i Panda (za całokształt) jeszcze dają radę.

Tak sobie napisałem, bo trochę inaczej patrze na to zestawienie niż pipp. Ale jezeli do grupy "ciekawych" kwalifikujemy Astre i Pande, to ja już nie mam nic do dodania.

Napisano

> Hmm. VAG rządzi Przecież kol. pipp napisał że raport obejmuje sprzedaż detaliczną. Ludzie chcą

> auto z właściwym znakiem na masce. No i kupują.

no jak widać po statystykach.

> Tak sobie napisałem, bo trochę inaczej patrze na to zestawienie niż pipp. Ale jezeli do grupy

> "ciekawych" kwalifikujemy Astre i Pande, to ja już nie mam nic do dodania.

ależ dodawaj. piszesz o szpanie podczas gdy żadne z tych aut nie kwalifikuje się do tego. jaa piszę o mniejszym złu... astra to jedyne auto w segmencie gdzie możesz dobrac sobie takie duperele (w tym flex ride), kombi ma 470 cm dł - ma pewne smaczki które ją wyróżniają... panda - genialne miejskie auto. ale nadal - nuuuudy i zero szpanu.

Napisano

> A jaką masz alternatywę dla rodziny 2+2, która nieźle wygląda pod blogiem i można troche

> poszpanować?

Cruze 2.0 diesel 160KM - sedan, jak sedan, ale hatchback fajnie wygląda, jest pojemny i niewiele krótszy od sedana, a na horyzoncie pojawia się kombi biglaugh.gif

Napisano

Co IMO ciekawe koreanskie kompakty poza pierwsza 10tka. Czemu? Chyba przegieli z cena hmm.gif

Napisano

> do tego miejsca mógłby to być ranking z lat 90', wtedy było

> 1. Octavia I-gen

> 2. Fabia I-gen

> 3. Matiz

> 4. Yaris I-gen

> 5. Astra Classic

> 6. Corsa

> żyjemy w okowach lat 90', a wokół tyle nowych, ciekawych samochodów

> Powinno być:

> 1. Mazda 6

> 2. Giulietta

> 3. 208/fiesta

> 4. Fiat 500

To sobie popatrz na sprzedaż WE WŁOSZECH zlosnik.gif

Napisano

Golf jest 4 shocked.gif Dużo tych niemców mieszka we włoszech zlosnik.gif bravo....29.

Lepiej popatrzeć na rejestracje nowych aut w pl.

Skoda 23 469

VW 15 480

Toyota 13 899

Opel 13 111

Ford 11 565

Kia 10 310

Hyundai 10 148

Renault 9348

Nissan 9070

Fiat 8905

Styczeń -sierpień, źródło Motor

Napisano
  • Autor

> mowa o nowej pandzie czy starej ?

Podobnie jak w przypadku Octy i Asteroidy - obu.

Napisano
  • Autor

> poszpanować?

Opel Meriva. Citroen Berlingo. Suzuki SX4. Tylko do tych modeli trzeba odwagi i zdecydowania.

> Dla mnie cała obecność Chevroleta w PL wygląda coraz ciekawiej. Widać, że GM nie chce oddać pola

> VAG.

I takiego powrotu życzę Saabowi i Alfie Romeo. Tylko najpierw muszą pad.gif

> U nas bym zrozumiał, bo jeździ tego dużo na "L" a poza tym to "modne" auto. Ale w całej Polsce?

Wybór Toyoty - nawet najgorszego modelu - zawsze zostanie nagrodzony w serwisie.

> Patrz pkt.3 z zastrzeżeniem, że nie rozumiem Twoich uprzedzeń wobec wersji H - normalne auto do

> jeżdżenia

Ja rozumiem, że nowy Focus ma beznadziejnie nieergonomiczne wnętrze bo jest fikuśnie wystylizowane. Astra H ma wnętrze ciosane przez górali z Murzasichla, a jest równie przyjazne jak kalkulator w zegarku dla księgowej. screwy.gif

> wygląda na trwałe, bez atrakcji ale do codziennego użytku ok.

Boże strzeż mnie od codzienności w takich autach. blagam.gif

Zgadzam się jednak, że pozornie jest bardzo OK.

> W przypadku oferty GM w PL chyba najsłabszy model, ale aż dziwnie wysoko...

Nie wiem jak nowego, ale starego Opla dobrze mieć.

> Szkoda tylko, że wiele osób narzeka na rdzę.

W mojej na pace znalazłem pierwszą kropkę po roku. oslabiony.gif Było do przewidzenia. Ale lepiej jak od wilgoci auto koroduje niż jak fiksuje mu elektryka. zlosnik.gif

> Ale jakaś historia na rynku już wypracowana, więc jak

> pierwszy zaczyna rdzewieć to kupuje się nowy

Jeździmy aż błoto nie chlapnie na szybę...od wewnątrz. biglaugh.gif

> Jak mam ciut więcej pieniędzy, chce poszpanować nowym autem - jak znalazł.

Praktyczny typ auta.

Pzdr

Napisano

> 2. Skoda Fabia - 2577 szt. Właściciel nowej Fabieby czuje, że ma niszowy model jak podjeżdża do ASO

> Skody.

O ile jest to wersja RS, to nie sposób się nie zgodzić 270751858-jezyk.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> suzuki SX4.

Dla rodziny 2+2 i meegaaa box zapomniales dodac...

Napisano

> O ile jest to wersja RS, to nie sposób się nie zgodzić

kto to rozróżni na ulicy zlosnik.gif

Napisano

> poszpanować?

szpan octavią? dobre hehe.gif

Napisano

> Co IMO ciekawe koreanskie kompakty poza pierwsza 10tka. Czemu? Chyba przegieli z cena

Statystyka jest za cały rok, cześć aut dopiero co weszła do sprzedazy. Panda pewnie wogole wyleci i nawet flota nie pomoze. Dziwie sie co ludzie w corsie widza...

Napisano

> poszpanować?

Lekko Cie fantazja poniosła... A ten blok to chyba socjalny...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.