Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakim trzeba byc burakiem ....

Featured Replies

Napisano

> zafunduj sobie ponowny egazmin

Jutro z samego rana składam wniosek o ponowny egzamin, nieomylny mistrzu ok.gif

Napisano

> Jeśli jest w miarę pusto to można pas

> zmienić i 10 m przed skrętem.

A jeśli jest całkiem pusto (druga w nocy biglaugh.gif), to w lewo skręcamy z prawego pasa hehe.gif

Napisano

> A jeśli jest całkiem pusto (druga w nocy ), to w lewo skręcamy z prawego pasa

ale tylko po 3 piwkach spy.gif

Napisano

> Może być tak, że sytuacja ruchowa nie pozwala na jazdę przy prawej krawędzi, może być - tak jak na

> tym filmie - że zdrowy rozsądek zaleca zachowanie sporego odstępu od pojazdów stojących przy prawej krawędzi.

Czyli co robisz w sytuacji, gdy - tak jak na tym filmie - stoją auta, a masz tylko jeden pas?

Napisano

> Na poboczu stoją samochody, z między których ktoś może wyjść. Też jechał bym lewym pasem.

To Ciebie też zapytam: jak pojedziesz, gdy masz tylko jeden pas i też auta na poboczu?

Napisano

> To Ciebie też zapytam: jak pojedziesz, gdy masz tylko jeden pas i też auta na poboczu?

To akurat oczywiste - blizej lewej krawedzi pasa.

Napisano

> stają i nagrywają tych co wymijaja ich na pasach

Ty też nie rozróżniasz wymijania, omijania i wyprzedzania? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ty też nie rozróżniasz wymijania, omijania i wyprzedzania?

nigdy nie zdarzylo Ci sie stanac na drodze jednojezdniowej dwupasmowej i zatrzymac sie a ktos z przeciwka sie nie zatrzymal?

wyprzedzanie, dwa pojazdy sie ruszaja, jeden jedzie szybciej niz drugi

omijanie, jedno stoi, drugie jedzie

wymijanie w przeciwnym kierunku, obydwa sie ruszaja

Napisano

> Ale gdy prawym jadą zgodnie z limitem - a tak napisałem - to jazda lewym nie ma racji bytu, jeśli

> mówimy o jeździe w zgodzie z przepisami.

Tak, tak, lewy pas to zbędny gadżet, we wszystkich autach liczniki pokazują idealnie tak samo, wkoło sami święci itp... na zwężeniach lewy pas też blokuj hahaha.gif

> Skoro zaś ktoś oburza się na łamanie przepisu

> mówiącego o jeździe przy prawej krawędzi jezdni, to powinien równie mocno oburzać sie, że ktoś

> samowolnie zmienił pas na lewy , aby wyprzedzić

Wiesz, że zawsze samowolnie zmieniam pas, nie pytając nikogo o zdanie? biglaugh.gifhehe.gif

> łamiąc przy tym inny przepis (ten o stosowaniu się do ograniczeń predkości).

I to wszystko wywnioskowałeś na podstawie filmiku autora wątku? Że niby samowolnie i bez pozwolenia komendanta zmienił pas, wyprzedził klienta na prawym pasie, przekraczając przy tym prędkość, a następnie celowo zatrzymał się na lewym pasie, bo jest mordercą i chciał zabić innym autem pieszych? niewiem.gif

Nie mam więcej pytań...

Napisano

> Poluzuj gumkę w majtkach, bo coś strasznie sfrustrowany jesteś. Więcej luzu i dystansu w życiu

Z ust mi to wyjąłeś...

Napisano

> Czyli co robisz w sytuacji, gdy - tak jak na tym filmie - stoją auta, a masz tylko jeden pas?

Przeczytaj uważnie - ZALEŻY OD SYTUACJI.

Napisano

> czemu blokujesz lewy pas??

odpowiedź masz w temacie zlosnik.gif

Napisano

A dlaczego kolega jedzie lewym jak prawy jest wolny...!?

Rozumiem,że za 15 przecznic skręcamy w lewo...

Napisano

> A dlaczego kolega jedzie lewym jak prawy jest wolny...!?

> Rozumiem,że za 15 przecznic skręcamy w lewo...

Może prawy był zajęty...

Może skręcał zaraz (ciekaw jestem skąd ci wpadło do bani 15) w pierwszą w lewo...

Co to ma do rzeczy? Zatrzymał się przed pasami a prostak pojechał! chaja.gif

PS

Czy ty, wytykając ZAWSZE jeździsz przy prawej?

Napisano

> Jutro z samego rana składam wniosek o ponowny egzamin, nieomylny mistrzu

A najgorsze jest to, że Ty nawet nie żarzysz w czym jest problem...

Napisano

> Kierowca ma obowiązek zwolnić przed przejściem dla pieszych. Każdy kierowca.

Szukam i szukam i nie mogę tego znaleźć w PoRD! Podaj proszę artykuł.

Zachowanie szczególnej ostrożności owszem, ale zwolnić? Do ilu, o ile km/h? hmm.gif

Napisano

> To Ciebie też zapytam: jak pojedziesz, gdy masz tylko jeden pas i też auta na poboczu?

Odpowiem, jak ja bym jechał - zachowując ODPOWIEDNI (czytaj - jak największy) odstęp.

Napisano

> A gosc nie jest burakiem - po prostu nie zalapal co robisz. Zdarzyc moze sie kazdemu .. dlatego nie

Jasne, kto by załapał, że jak zbliżający się do pasów samochód hamuje, a przy pasach są ludzie, to oznacza że on chce ich przepuścić...

Nie łapię takiego tłumaczenia, może za prosty jestem, ale jak zbliżam się do pasów, to uważniej obserwuję otoczenie. No ale ja mam niewiele doświadczenia i jak lamus jeżdżę z obiema łapami na fajerze i prosto na fotelu ( w sensie nie na leżąco na jednym półdupku). Pewnie stąd moje dziwienie. hmm.gif

Napisano

Jakiej odpowiedzi się spodziewasz?

Napisano
  • Autor

> A dlaczego kolega jedzie lewym jak prawy jest wolny...!?

ile razy można sciana.gif, przeglądnij poprzednie wątki

> Rozumiem,że za 15 przecznic skręcamy w lewo...

NIE, za 50-60 metrów - wystarczająco ???

Napisano

> odpowiedź masz w temacie

Przeglądanie w drzewku ehh. Wchodze w temat i pierwsze co mysle co za baran lewym ciągnie blokując miasto.

Napisano

> za 50 metrów skręt (zawracajka w lewo) - usatysfakcjonowany ?

Nie za 50 a za 100m.

A film zaczyna sie jeszcze 200m wczesniej i tam już byłeś na lewym na zupełnie pustej drodze.

Napisano

> Mnie ostatnio rozczulił pan w astrze.

> Pan był z gatunku tych

> 1. Neofitów

> 2. Nałóczyćely

> Pan oklejony rozmaitymi naklepkami - (320), sikacz na pięćdziesiątkę, oraz - uwaga:

> - "lewy pas to nie kółko różańcowe"

> no i tradycyjnie

> "motocykle są wszędzie".

> O jakże łzy wzruszenia płynęły mi do oczu, gdy pan wiózł się - a jakże - LEWYM pasem.

> A ja za nim na moto czekaaaałem i czekaaaaałem aż zakończy koronkę do przenajświętszego serca...

Było z prawej objechać

Napisano

> Może prawy był zajęty...

> Może skręcał zaraz (ciekaw jestem skąd ci wpadło do bani 15) w pierwszą w lewo...

> Co to ma do rzeczy? Zatrzymał się przed pasami a prostak pojechał!

> PS

> Czy ty, wytykając ZAWSZE jeździsz przy prawej?

W tej konkretnej sytuacji gdyby jechal prawym to by nie zasłonił przechodniom jednego pasa, po którym jechał jakiś niedouczony kierowca. Całe szczęście,że przechodnie byli zorientowani i spojrzeli w bok przed wejściem na drugą część jezdni.

Nie bronię gościa, który popełnił ewidentne wykroczenie, tylko stwierdzam fakt, że w Polsce mamy ruch prawostronny!

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Nie za 50 a za 100m.

> A film zaczyna sie jeszcze 200m wczesniej i tam już byłeś na lewym na zupełnie pustej drodze.

ok, przejechałem 300 metrów bo zawracam w lewo, ile mogę jechać lewym pasem jeżeli skręcam w lewo ?? wg. ciebie ?? 50 m ?? może 75 ??

Napisano

> Czy ty, wytykając ZAWSZE jeździsz przy prawej?

on jeździ zawsze po lewej dlatego chciałby żeby reszta jeździła po prawej zlosnik.gif

Napisano

> on jeździ zawsze po lewej dlatego chciałby żeby reszta jeździła po prawej

A bo nie wpysk.gif

Jeśli chodzi o pasy to jeżdżę tak jak Bozia przykazała i jak oba są wolne to jadę prawym bo nigdy nie wiadomo kiedy trafi się w końcu ktoś szybszy!

Napisano

> Nie za 50 a za 100m.

> A film zaczyna sie jeszcze 200m wczesniej i tam już byłeś na lewym na zupełnie pustej drodze.

+1

Tylko dziadki i Tirowcy zajmują lewe pasy kilkanaście przecznic wcześniej przed skrëtem!

Napisano

> A bo nie

> Jeśli chodzi o pasy to jeżdżę tak jak Bozia przykazała i jak oba są wolne to jadę prawym bo nigdy

> nie wiadomo kiedy trafi się w końcu ktoś szybszy!

byłeś kiedyś w Krakowie? Tutaj jeździ się tym pasem, na którym są mniejsze dziury i koleiny. Tak się składa, że zazwyczaj jest to pas lewy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> byłeś kiedyś w Krakowie? Tutaj jeździ się tym pasem, na którym są mniejsze dziury i koleiny. Tak

> się składa, że zazwyczaj jest to pas lewy

ok.gif

Napisano
  • Autor

> +1

> Tylko dziadki i Tirowcy zajmują lewe pasy kilkanaście przecznic wcześniej przed skrëtem!

W ciągu 60 sekund, przy prędkości 60km/h przejeżdżam jak większość kierowców 1000 m - czyli 300 metrów jadę ok 20 sekund (blokuje lewy pas jak to niektórzy określili).

Czy jazda 20 sekund przed skrętem, a dokładnie zawracaniem w lewo jest dopuszczalne ??

Nie wiem czy wiecie na czym polega zawracanie w tym akurat miejscu?

Trzeba zobaczyć czy torami na środku nie jedzie tramwaj, bo jak jedzie to oczywiście nie ładujemy się przed niego tylko grzecznie czekamy na lewym pasie (blokując go) aż przejedzie.

Czy wyobrażasz sobie sytuację, kiedy to ładuje się 30 metrów przed miejscem do zawracania, hamuje do zera (bo akurat torowisko jest albo będzie zajęte) i na chwile zatrzymuje na nim ruch?

Łatwo ci pisać siedząc w domku, popijając kakao - ja ta droga jeżdżę prawie co dziennie. Tam jest to normalne, że jazda lewym z włączonym kierunkowskazem, ma zazwyczaj przygotować osoby za mną (które akurat znają to miejsce) że za chwilę będę zawracał. Ja nie wyobrażam sobie że się komuś ładuje 50-30 metrów przed, wrzucam lewy kierunek i zatrzymuje się.

Jak zwykle na forum znaleźli się też nauczyciele, którzy wiedzą lepiej.

Cóż, zawsze zawsze mogę zmienić przyzwyczajenia - wiadomo w razie czego wina tego z tyłu angryfire.gif

Napisano

> ok, przejechałem 300 metrów bo zawracam w lewo, ile mogę jechać lewym pasem jeżeli skręcam w lewo

> ?? wg. ciebie ?? 50 m ?? może 75 ??

Alez mi nie przeszkadzasz. Jezdzij ile chcesz.

Wg mnie w warunkach ktore pokazales na filmie miales spokojnie czas na zmiane pasa na lewy po przepuszczeniu pieszych na pasach(chyba 100m jest wystarczajace zeby zrobic to bezpiecznie, bez utrudniania ruchu).

Jezeli juz wrzucasz film do sieci do spodziewaj sie roznych reakcji.

Kraków to dziwne miasto, gdzie prawym pasem bardzo czesto jedzie sie szybciej niz lewym.

Wracajac do meritum Twojego pierwszego posta - przypadek bardzo, bardzo niebezpieczny, niesety czesto pojawiajacy sie w tym miescie.

Napisano

> Nie bronię gościa, który popełnił ewidentne wykroczenie, tylko stwierdzam fakt, że w Polsce mamy

> ruch prawostronny!

> Pozdr

Jest, brawo, nie mogło tego zabraknąć.

Ruch prawostronny ... i co to k... oznacza?

Napisano

> byłeś kiedyś w Krakowie? Tutaj jeździ się tym pasem, na którym są mniejsze dziury i koleiny. Tak

A na Kamieńskiego to po wymianie nawierzchni nadal na lewym byl korek, a prawy pas pusty. Eh, sila przyzwyczajenia.

Napisano

> Jest, brawo, nie mogło tego zabraknąć.

> Ruch prawostronny ... i co to k... oznacza?

Które słowo trzeba ci przetłumaczyć...?

Napisano

> Odpowiem, jak ja bym jechał - zachowując ODPOWIEDNI (czytaj - jak największy) odstęp.

A co to - jesteś adwokatem Toost'a? No tak, Ty odpowiadasz za kogoś, on zaś odpowiada pytaniem na pytanie... pad.gif

Napisano

> Przeczytaj uważnie - ZALEŻY OD SYTUACJI.

Czytaj z ruchu moich ust - sytuacja jest jasno określona:

Quote:

Czyli co robisz w sytuacji, gdy - tak jak na tym filmie - stoją auta, a masz tylko jeden pas?

Napisano

Pocieszę was...nie jest to tylko krakowska specjalność zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Nie za 50 a za 100m.

Dzisiaj pojechałem tak jak niektórzy sugerowali, szkoda że nie mam kamery z tyłu, bo w lusterku widziałem duże niezadowolenie z takiego manewru (wjechałem przed gościa i zaczynam hamować do zera).

Ciekawe czy ktoś z "nauczycieli" zobaczy, że cała akcja trwa ok 20 sekund.

Napisano

kręcone w UK ?

Napisano
  • Autor

> kręcone w UK ?

haha śmieszne, czytaj cały wątek do konca

Napisano

> Dzisiaj pojechałem tak jak niektórzy sugerowali, szkoda że nie mam kamery z tyłu, bo w lusterku

> widziałem duże niezadowolenie z takiego manewru (wjechałem przed gościa i zaczynam hamować do

> zera).

> Ciekawe czy ktoś z "nauczycieli" zobaczy, że cała akcja trwa ok 20 sekund.

A wytłumaczysz mi dlaczego nie wjechałeś bardziej na tory? Tramwaj nie jechał prawda?

Napisano
  • Autor

> A wytłumaczysz mi dlaczego nie wjechałeś bardziej na tory? Tramwaj nie jechał prawda?

A właśnie że jechał yay.gif- nie widać go bo jest za drzewami jakieś 300-400 metrów.

Chyba wrzucę cały film gdzie widać jak jedzie bo jak znam życie moje słowo nie wystarczy.

Napisano

> A właśnie że jechał - nie widać go bo jest za drzewami jakieś 300-400 metrów.

> Chyba wrzucę cały film gdzie widać jak jedzie bo jak znam życie moje słowo nie wystarczy.

spoko, wystarczy.

Napisano
  • Autor

> spoko, wystarczy.

no co ty:

Napisano
  • Autor

A teraz świeży film z dzisiaj:

Wchodząc na przejście, młody człowiek troche wymusił sytuacje ... ale fakt, faktem - kierowca nie zachował się zbyt mądrze.

Napisano

> A teraz świeży film z dzisiaj:

> Wchodząc na przejście, młody człowiek troche wymusił sytuacje ... ale fakt, faktem - kierowca nie

> zachował się zbyt mądrze.

nic nie wymusił. czasu na zatrzymanie się było aż nadto.

Napisano

> A teraz świeży film z dzisiaj:

> Wchodząc na przejście, młody człowiek troche wymusił sytuacje ... ale fakt, faktem - kierowca nie

> zachował się zbyt mądrze.

na co czekales od 8 sekundy?

Napisano
  • Autor

> na co czekales od 8 sekundy?

na to żeby nie wpakować się na środek i nie stanąć na torach - nie uczyli cię na kursie tego ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.