Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Viatoll i samochód osobowy z przyczepą

Featured Replies

Napisano

Może ktoś przerabiał już temat opłaty za przejazd samochodem osobowym z przyczepką po drodze z viatoll-em bez urządzenia?

dla niewiedzących, mam właśnie dwa wezwania przed sobą, opłata za taką przyjemność to opłata stała 3000zł (trzy tysiące złotych)za każdy przejazd.

Czy można z tym jakoś walczyć ? Normalna ścieżka administracyjna raczej nie zagra, już czytałem trzy orzeczenia WSA oddalające skargi.

Napisano
  • Autor

> A przekroczyłeś zestawem 3,5 tony?

fajne pojęcie tego zestawu.... jak czytałem ustawę mówiącą o samochodzie osobowym oraz przeczepie o ładowności przekraczającej 3,5 tony to do głowy mi nie przyszło, że chodzi o sumę...

razem 4 tony.

Napisano

> razem 4 tony.

No jak 4 to płać i płacz. Nima rady.

Napisano
  • Autor

> No jak 4 to płać i płacz. Nima rady.

prędzej krewny z Turcji zapłaci, czy kto tam wtedy prowadził.... nawet jeśli mi się nie uda przypomnieć to i tak grzywna maksymalna jest 5000 zł to i tak taniej niż 6000 tysięcy opłaty a do tego przedawnia się dwa razy szybciej niż te viatolle.

Napisano

> fajne pojęcie tego zestawu.... jak czytałem ustawę mówiącą o samochodzie osobowym oraz przeczepie o

> ładowności przekraczającej 3,5 tony to do głowy mi nie przyszło, że chodzi o sumę...

> razem 4 tony.

Tez tego nie wiedzialem yikes.gif W takim razie to bez sensu.. Samochod osobowy + lekka przyczepa to 4250kg i na to wystarczy prawo jazdy B, nawet nie trzeba E do tego, lekki zestaw.. a opłata jak za samochod ciezarowy spineyes.gifno.gif

Napisano

> prędzej krewny z Turcji zapłaci, czy kto tam wtedy prowadził.... nawet jeśli mi się nie uda

> przypomnieć to i tak grzywna maksymalna jest 5000 zł to i tak taniej niż 6000 tysięcy opłaty a

> do tego przedawnia się dwa razy szybciej niż te viatolle.

Wiesz jak dostaniesz wyrok za składanie fałszywych zeznań to może zmądrzejesz.

Napisano

> prędzej krewny z Turcji zapłaci, czy kto tam wtedy prowadził.... nawet jeśli mi się nie uda.

Trudno, co robić. Kara za tą przewine jest sakramencka. Kupę ludzi sie na to nadziewa.

Napisano

> Tez tego nie wiedzialem W takim razie to bez sensu.. Samochod osobowy + lekka przyczepa to

> 4250kg i na to wystarczy prawo jazdy B, nawet nie trzeba E do tego, lekki zestaw.. a opłata

> jak za samochod ciezarowy

Wszystko powyzej 3.5t ma miec viatolla co w tym takiego trudnego do zrozumienia?

Napisano

Ktoś wie jakim cudem ten viatoll wyłapuje takie kwiatki?

Tzn skąd bramka wie że przekraczam 3,5 tony?

Napisano

> Tez tego nie wiedzialem W takim razie to bez sensu.. Samochod osobowy + lekka przyczepa to

> 4250kg i na to wystarczy prawo jazdy B, nawet nie trzeba E do tego, lekki zestaw.. a opłata

Kto Ci takich głupot nagadał. Na B mozesz max jechac autem 2750 + przyczepa 750 KG razem max 3.5T.

Napisano

> Ktoś wie jakim cudem ten viatoll wyłapuje takie kwiatki?

> Tzn skąd bramka wie że przekraczam 3,5 tony?

Wbudowane wagi w asfalcie hmm.gif??

Napisano

> Wbudowane wagi w asfalcie ??

Może po rejestracjach hmm.gif skoro liczy się DMC

Napisano

Kamery i odpowiednie oprogramowanie ktore potrafi zrobic selekcje. Nastepnie chwyta to juz czlowiek i sprawdza potencjalnych "gapowiczow"

Napisano
  • Autor

> Wbudowane wagi w asfalcie ??

a to ciekawe, bo samochód jechał pusty więc miał coś koło 1300 i przyczepka pusta nie ważyła więcej niż 300 kg... a wezwanie przysłali ?!?

Napisano

chyba nie wie, ale to łatwo poznać jak się siedzi w temacie

w sumie każde większe auto (van, bus, terenówka) łapie się pod opłaty jeśli jedzie z przyczepą

ale sam jestem ciekaw jak to wyłapują, bo do tej pory sądziłem że ściągają na bok i ważą hmm.gif

ale może każą okazać DR cepki i auta hmm.gif

Napisano

BTW - Jakim autem jechałeś? Przyczepka miała plandekę czy nie?

Napisano

> a to ciekawe, bo samochód jechał pusty więc miał coś koło 1300 i przyczepka pusta nie ważyła więcej

> niż 300 kg... a wezwanie przysłali ?!?

jaki samochód i jaka cepka ?

Napisano

> a to ciekawe, bo samochód jechał pusty więc miał coś koło 1300 i przyczepka pusta nie ważyła więcej

> niż 300 kg... a wezwanie przysłali ?!?

A może wysyłają w ciemno hmm.gif

A tu news o sumowaniu kar, sposobie odwołania i grze na czas zlosnik.gif

Napisano

> Kto Ci takich głupot nagadał. Na B mozesz max jechac autem 2750 + przyczepa 750 KG razem max 3.5T.

Jestes tego pewny?

Bo mi sie wydaje, ze jest inaczej.

Napisano

> Jestes tego pewny?

> Bo mi sie wydaje, ze jest inaczej.

oczywiście że jest inaczej i jest to jedyny wyjątek (auto 3500kg plus lekka 750kg)

niby nowe przepisy mają to zmienić, tzn nie będzie słowa lekka, a zostanie 4250kg ok.gif

Napisano
  • Autor

> BTW - Jakim autem jechałeś? Przyczepka miała plandekę czy nie?

normalna terenówka i przyczepka do przewozu małych łodzi max klasy omega.

Napisano

> normalna terenówka i przyczepka do przewozu małych łodzi max klasy omega.

to stawiam że strzał na zasadzie chybił trafił icon_rolleyes.gif

terenówka to z 2.5T lekko licząc, do tego przyczepka podłodziowa i jak widać trafili oslabiony.gif

na tej samej zasadzie wyłapują kempingi, mało który poza naszymi pingopongami (niewiadówki) waży mniej niż 1000kg icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz jak dostaniesz wyrok za składanie fałszywych zeznań to może zmądrzejesz.

ciekawe zagadnienie, ale to ciężko jest udowodnić i jeszcze ciężej skazać.

inna sprawa, skąd wezmą dopuszczalne masy całkowite, szczególnie przyczepki ? będą szukać właściciela przyczepki czy takie dane są w cepiku ?

Napisano

> Jestes tego pewny?

> Bo mi sie wydaje, ze jest inaczej.

Masz rację ok.gif

Napisano

> ciekawe zagadnienie, ale to ciężko jest udowodnić i jeszcze ciężej skazać.

> inna sprawa, skąd wezmą dopuszczalne masy całkowite, szczególnie przyczepki ? będą szukać

> właściciela przyczepki czy takie dane są w cepiku ?

Też mi się tak kiedyś wydawało. Wezwą Cie do sądu to zobaczysz. Czasami nie warto kręcić bo moze zakończyc sie gorzej niż jak byś normalnie sprawę załatwił.

A co dorozwiązania sprawy to wezwą Cie do siedziby przeglądną dowody rejestracyjne auta i przyczepy i po temacie.

Napisano
  • Autor

> Też mi się tak kiedyś wydawało. Wezwą Cie do sądu to zobaczysz. Czasami nie warto kręcić bo moze

> zakończyc sie gorzej niż jak byś normalnie sprawę załatwił.

dla mnie zapłacenie 6tyś zł to nie jest normalne zakończenie sprawy. Normalnie takie sprawy to się dla mnie kończą w koszu lub przedawnieniem.

> A co dorozwiązania sprawy to wezwą Cie do siedziby przeglądną dowody rejestracyjne auta i przyczepy

> i po temacie.

no to już na dzień dobry jest problem, bo samochodem jechała osoba trzecia, którą wskaże osoba, której przekazałem samochód a dowód rejestracyjny ma ktoś jeszcze inny, kto teraz użytkuje pojazd.

przyczepka była pożyczona, przez znajomego od swojego sąsiada, którego ja nie znam i słyszałem, że chce ją sprzedać co może na daniach uczynić.... te i wiele innych osób organ będzie musiał wezwać, aby ustalić stan faktyczny w myśl kodeksu postępowania administracyjnego.

jak już oczywiście ustali kierującego, któremu osoba dysponująca moim samochodem go powierzyła, a którego adresu niestety nie zna, a nazwisko poda z pamięci...

i ciekawostka... ta opłata ma rygor natychmiastowej wykonalności, niewskazanie albo wskazanie z błędem o którym mówi art. 65kw jest płatne dopiero po uprawomocnieniu w sądzie II instancji.

Napisano

Quote:

Art. 88. 2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

3)
kategorii B
:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a,
z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą;

3. Prawo jazdy:

3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz jak dostaniesz wyrok za składanie fałszywych zeznań to może zmądrzejesz.

20.GIF bardzo pomogłeś, już wiem jak to wysłać do kosza całkowicie legalnie i inne pomysły ITD bazujące na kodeksie postępowania administracyjnego. zlosnik.gif

Napisano

wczoraj lecieliśmy takim zestawem, mamy się bać:

377226_4245220781008_625441244_n.jpg

? confused.gif

Napisano

Ja ze 3 lata temu zrobiłem prawko B+E własnie po to, żeby ciągać camping+auto powyżej 3,5t. Na zwykłe prawko B nie wolno.

Napisano

> wczoraj lecieliśmy takim zestawem, mamy się bać:

> ?

Musisz sprawdzić czy DMC przyczepki + DMC Merca nie przekraczają 3,5t. Jeśli przekraczają- powinieneś się bać.

Musisz sprawdzić, czy DMC przyczepki nie przekracza dopuszczalnej masy przyczepki jaką może ciągnąć Merc. Jeśli przekracza- powinieneś się bać.

Musisz sprawdzić czy DMC Zaporożca nie przekracza ładowności przyczepki. Jeśli przekracza - powinieneś się bać.

Napisano

> Musisz sprawdzić czy DMC Zaporożca nie przekracza ładowności przyczepki. Jeśli przekracza -

> powinieneś się bać.

a co ma DMC Zaporozca? raczej bym tu wzial pod uwage jego mase rzeczywista... zlosnik.giftongue.gif

Napisano

> wczoraj lecieliśmy takim zestawem, mamy się bać:

> ?

Zobacz w dowodzie rej. pozycję F3. Jeżeli jest do 3,5 tony to nie.

Napisano

> Quote:

> Art. 88. 2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

> 3) kategorii B:

> a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem

> autobusu lub motocykla,

> b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej

> nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita

> zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

> 10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z

> przyczepą;

> 3. Prawo jazdy:

> 3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z

> przyczepą lekką;

No iw szystko gra. Teraz odszukaj jeszcze przepis, o ktorym rozmawiamy, czyli dla przyczepy lekkiej.

Napisano

> No iw szystko gra. Teraz odszukaj jeszcze przepis, o ktorym rozmawiamy, czyli dla przyczepy

> lekkiej.

przecież jest zacytowany pkt 3 grinser006.gif

"3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką"

Napisano

> No iw szystko gra. Teraz odszukaj jeszcze przepis, o ktorym rozmawiamy, czyli dla przyczepy

> lekkiej.

p. 3)

Problem jest taki, że wszystkie przepisy mają być spełnione, a nie wybiórczo wink.gif

Napisano

> p. 3)

> Problem jest taki, że wszystkie przepisy mają być spełnione, a nie wybiórczo

I wszystko sie zgadza, z tym, ze pkt 3 dotyczy standardowej przyczepy, a nie przyczepy lekkiej. Lapiesz?

283650006-tabela.JPG

Napisano

> I wszystko sie zgadza, z tym, ze pkt 3 dotyczy standardowej przyczepy, a nie przyczepy lekkiej.

> Lapiesz?

A to co znaczy?

286316719-283650006-tabela1.jpg

mar00ha

post-7650-14352517563468_thumb.jpg

Napisano

> I wszystko sie zgadza, z tym, ze pkt 3 dotyczy standardowej przyczepy, a nie przyczepy lekkiej.

> Lapiesz?

Ta, już widzę tą "logikę" sciana.gif

Przyczepa lekka nie jest przyczepą spineyes.gif

ok.gif

Napisano

> A to co znaczy?

> mar00ha

A to znaczy przyczepa lekka w przeciwienstwie do przyczepy o DMC>750kg. Tak podzielili przyczepy i dla tej pierwszej na kat.B (jeszcze) zestaw moze miec 4250kg w przypadku, gdy DMC pojazdu to 3500kg. W takim przypadku (gdy DMC pojazdu = 3500kg) z kat. B nie mozna ciagnac przyczepy o DMC>750kg.

Napisano

> Ta, już widzę tą "logikę"

> Przyczepa lekka nie jest przyczepą

Wrecz przeciwnie. Jest przyczepa o DMC<=750kg.

Napisano

> bardzo pomogłeś, już wiem jak to wysłać do kosza całkowicie legalnie i inne pomysły ITD bazujące

> na kodeksie postępowania administracyjnego.

Wiesz toretycznie 500zł jest lepsze od 6000 zlosnik.gif

Napisano

> Wrecz przeciwnie. Jest przyczepa o DMC

A wystarczyło inaczej sformułować.

Quote:

(a) A motor vehicle of the category B referred to in Annexes 6 and 7 to this Convention may be coupled to a light trailer;

it may also be coupled to a trailer whose permissible maximum mass exceeds 750 kg but does not exceed the unladen mass of the motor vehicle if the combined permissible maximum mass of the vehicles so coupled does not exceed 3,500 kg;

Napisano

> A wystarczyło inaczej sformułować.

ale ten zapis ma swoja logikę grinser006.gif

masz np agregat tynkarski i busa ... bus sam ma DMC 3500kg i wtedy ciągnięcia agregatu musiał by być ktoś z B+E

a z tego co chodzą słuchy (znaczy jest już projekt) to w nowym kodeksie będzie zmiana na 4250kg dla wszystkich

z tym że tam znowu jest jakiś haczyk p/t "uprawnienia" i wcale bym sie nie zdziwił jak taki papier będzie musiał mieć każdy kto holuje przyczepę grinser006.gif

Napisano

> ale ten zapis ma swoja logikę

Ja nie twierdzę, że nie grinser006.gif

Szkoda tylko, że Zuraw musiał mi ją palcem pokazać clown.gif

> a z tego co chodzą słuchy (znaczy jest już projekt) to w nowym kodeksie będzie zmiana na 4250kg dla

> wszystkich

Jakiś czas temu stwierdziłem, że nie ma co tracić czasu i czytać projektów. Jak się uprawomocni, to będę czytał biglaugh.gif

Napisano

> Może ktoś przerabiał już temat opłaty za przejazd samochodem osobowym z przyczepką po drodze z

> viatoll-em bez urządzenia?

przerabiał ... kolega LR4 + przyczepa z katamaranem ...

> dla niewiedzących, mam właśnie dwa wezwania przed sobą, opłata za taką przyjemność to opłata stała

> 3000zł (trzy tysiące złotych)za każdy przejazd.

ok.gif

> Czy można z tym jakoś walczyć ? Normalna ścieżka administracyjna raczej nie zagra, już czytałem

> trzy orzeczenia WSA oddalające skargi.

zaplacic i "kupic" viaTolla .... 270751858-jezyk.gif

Napisano

Najlepsze to jest ze bocznymi drogami też nie przeleci,obok mnie w terenie zabudowanym też stoją bramki Viatoll angryfire.gif

Napisano

> Najlepsze to jest ze bocznymi drogami też nie przeleci,obok mnie w terenie zabudowanym też stoją

> bramki Viatoll

na jakich "bocznych" droga obowiazuje viatoll???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.