Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Produkty filtron

Featured Replies

Napisano

Pytam o obecne produkty, a nie te sprzed lat. Spotkałem się z opinią, że to obecnie bardzo wysokiej jakości filtry. Ponoć nawet Chińczycy podrabiaja. Czy to prawda? O dziwo filtron ma często droższe produkty niż np. Bosh.

Napisano

Spotkałem się,że oryginalnie zamontowany filtr w fabryce w aucie koncernu VAG był produkcji Filtrona,poza oznaczeniami koncernu był napis Filtron. ok.gifJeśli chodzi o filtry to proponuje zapoznać się z ofertą filtrów Wix-a,produkowane w tej samej fabryce co Filtron na jednej linii producenta.Różnią się tylko opakowaniem i oznaczeniami,a to te same filtry.Z tym,że Wix jest tańszy. ok.gif

Napisano

> Pytam o obecne produkty, a nie te sprzed lat. Spotkałem się z opinią, że to obecnie bardzo wysokiej

> jakości filtry. Ponoć nawet Chińczycy podrabiaja. Czy to prawda? O dziwo filtron ma często

> droższe produkty niż np. Bosh.

i te sprzed lat i obecne filtry z filtronu byly/sa wysokiej jakosci

Napisano

> Spotkałem się,że oryginalnie zamontowany filtr w fabryce w aucie koncernu VAG był produkcji

> Filtrona,poza oznaczeniami koncernu był napis Filtron. Jeśli chodzi o filtry to proponuje

> zapoznać się z ofertą filtrów Wix-a,produkowane w tej samej fabryce co Filtron na jednej linii

> producenta.Różnią się tylko opakowaniem i oznaczeniami,a to te same filtry.Z tym,że Wix jest

> tańszy.

Również potwierdzam. Widziałem filtrona z logami grupy VAG. Ja tam kupuje nieprzerwanie od 10 lat filtrona lub Sędziszów i złego słowa nie powiem.

Ciekawa opcja z WIX-em. Nie wiedziałem.

Napisano

> Spotkałem się,że oryginalnie zamontowany filtr w fabryce w aucie koncernu VAG był produkcji

> Filtrona,poza oznaczeniami koncernu był napis Filtron.

Jedno ale: logistyka.

Generalna zasada, o której się jakoś na AK nie mówi, jest taka, że fabryka jedzie na dostawach on-time, żeby nie było zatrzymania produkcji, stosuje się kilku dostawców materiałów do produkcji samochodów, jeden z nich jest głównym dostawcą i dostarcza np. 80% danego materiału a drugi dostarcza 20%, chodzi o to, że jak coś złego wydarzy się u głównego dostawcy danego materiału to ten mniejszy zwiększa produkcję i dostawy, dzięki temu nikt na linii produkcyjnej nie zauważa, że coś złego stało się z głównym dostawcą.

Dlaczego ten zapasowy dostarcza stale jakiś procent materiałów? Chodzi o podtrzymanie produkcji, dzięki temu ten mniejszy ma całą linię do produkcji danego materiału i np. produkuje daną część przez 1 dzień w tygodniu, ale w awaryjnej sytuacji może puścić produkcję takiego materiału na 4 zmiany.

Pozdrawiam BAS

Napisano

owszem, ale pamiętać trzeba że ten filtron w VAGu i filtron z filtrona to niekoniecznie te same filtry, takie same jakościowo.

Napisano

> owszem, ale pamiętać trzeba że ten filtron w VAGu i filtron z filtrona to niekoniecznie te same

> filtry, takie same jakościowo.

A jakby był produkowany dla np. PSA, lub innego "F" to też byłby inny?

Napisano

> A jakby był produkowany dla np. PSA, lub innego "F" to też byłby inny?

Każdy producent ustala jaki chce produkt i w jakiej jakości.

Równolegle obok siebie mogą być produkowane w tej samej fabryce 2 produkty na pierwszy rzut oka takie same, a kompletnie różne.

Chodzi o to, że jak ktoś napisał - "produkty filtron są na pierwszy montaż do VAG" - świadczy to o czym? O niczym - wcale nie znaczy to że filterki filtron do matizów są takie super bomba, bo przecież to te same do w VAGach jeżdżą wink.gif

Napisano

> Pytam o obecne produkty, a nie te sprzed lat. Spotkałem się z opinią, że to obecnie bardzo wysokiej

> jakości filtry. Ponoć nawet Chińczycy podrabiaja. Czy to prawda? O dziwo filtron ma często

Cena akurat nie jest wyznacznikiem. Generalnie filtry powietrza i kabinowe ok. Paliwa i oleju staram się nie stosować chyba że ktoś bardzo mocno nalega.

Napisano

> A jakby był produkowany dla np. PSA, lub innego "F" to też byłby inny?

Wszystko zależy od tego:

- CO producent auta firmujący dany produkt zamówi u danego wytwórcy filtra (i nie mam tu na myśli rozmiarów puszki, tylko WSAD i sposób jego wytwarzania)

- JAKA będzie kontrola jakości na wejściu i na wyjściu

no i

- ILE producent chce zapłacić.

To, że coś wygląda pozornie identycznie, pasuje mechanicznie i ma prawie taki sam znaczek, to wcale nie świadczy, że jest to to samo...

Napisano
  • Autor

> Cena akurat nie jest wyznacznikiem. Generalnie filtry powietrza i kabinowe ok. Paliwa i oleju

> staram się nie stosować chyba że ktoś bardzo mocno nalega.

A ja właśnie słyszałem ze najlepsze są olejowe i paliwa. Nawet jakieś testy wygrywali.

Napisano

> A ja właśnie słyszałem ze najlepsze są olejowe i paliwa. Nawet jakieś testy wygrywali.

W takim razie nie wygrali testu filtra oleju do oplowskiego 1,2. Po montażu filtra był problem ze smarowaniem silnika. Po montażu knechta problem znikł. Ja miałem tak raz i drugi raz miał tak kolega mechanik. Staram się nie eksperymentować bo różnice w cenach są śmieszne. Zwłaszcza jak podzielisz to przez ilość przejechanych kilometrów.

Napisano
  • Autor

> W takim razie nie wygrali testu filtra oleju do oplowskiego 1,2. Po montażu filtra był problem ze

> smarowaniem silnika. Po montażu knechta problem znikł. Ja miałem tak raz i drugi raz miał tak

> kolega mechanik. Staram się nie eksperymentować bo różnice w cenach są śmieszne. Zwłaszcza jak

> podzielisz to przez ilość przejechanych kilometrów.

W przypadku filtra paliwa filtron jest ok 10 procent droższy niż Bosh. Nie jest to duża różnica, ale może jednak ten filtron lepszy od Bosha?

Napisano

> Również potwierdzam. Widziałem filtrona z logami grupy VAG. Ja tam kupuje nieprzerwanie od 10 lat

> filtrona lub Sędziszów i złego słowa nie powiem.

> Ciekawa opcja z WIX-em. Nie wiedziałem.

ja też i uważam, że warto, to nieliczny dobry całkowicie polski produkt motoryzacyjny.

Napisano

> całkowicie polski produkt motoryzacyjny.

ze co? wkład filtrujacy jest nie polski raczej (bibula jest chyba mysla techniczna USA).

to chyba jeszcze jest skladane tylko w polsce.

Napisano

> ze co? wkład filtrujacy jest nie polski raczej (bibula jest chyba mysla techniczna USA).

> to chyba jeszcze jest skladane tylko w polsce.

Albo gdzies za wschodnia granica, chyba na Ukrainie maja fabryke hmm.gif

Napisano

Z moich doświadczeń: filtry paliwa, powietrza i kabinowe jak najbardziej OK. Filtry oleju do bani. Żeby nie było z przykładami:

Almera 1.4 filtr oleju filtron - stuki po odpaleniu, wyciek z uszczelki. Filtr MANN - brak objawów.

Audi 1.8 20V - Filtron - wyciek z uszczelki. Bosh lub MANN - brak wycieku.

Napisano
Używam tych filtrów ( powietrze, kabina, paliwo) od ponad 10 lat. Nigdy nic złego się nie działo.
Napisano

> ja też i uważam, że warto, to nieliczny dobry całkowicie polski produkt motoryzacyjny.

To jest chyba amerykańska firma, nie polska.

Nie kierujcie się tym co idzie na pierwszy montaż. To czasem zupełnie inna jakość niż części na aftermarket pomimo że producent ten sam.

Mimo wszystko lepszy niż chińskie filtry których teraz pełno jest wszędzie! Aż nawet i filtrona ciężko kupić. Chociaż ja tam wolę knechta, manna itp.

Jak chcesz polskiej firmy to chyba sędziszów jest polski ale.. czy warto się tym kierować ? smile.gif niestety porównania jakości nie mam. Najważniejszy jest produkt a nie kto go zrobił. Jak się chińczycy wyrobią to może będę kupował nawet chińśkie ale na razie omijam z daleka nonejmy.

Napisano

> W takim razie nie wygrali testu filtra oleju do oplowskiego 1,2. Po montażu filtra był problem ze

> smarowaniem silnika.

jakie objawy?

Napisano

2 razy olej i wyciekało....od tamtego czasu mann i nigdy nie było problemu.

1x powietrze i filtr w połowie nie filtrował (widać było że listki filtra były tylko do połowy zabrudzone) w mann praktycznie cały...nie będe pisał o jakości wykonania bo pasować pasowały (powietrza i kabinówka), ale trzymając mana i filtrona w rękach jednocześnie widać było od razu że mann to inna liga. Na filtronie jakieś farfocle przy uszczelce, itp.

Ceny porównywalne, więc wybieram lepszy produkt.

Napisano

> 2 razy olej i wyciekało....od tamtego czasu mann i nigdy nie było problemu.

> 1x powietrze i filtr w połowie nie filtrował (widać było że listki filtra były tylko do połowy

> zabrudzone) w mann praktycznie cały...nie będe pisał o jakości wykonania bo pasować pasowały

> (powietrza i kabinówka), ale trzymając mana i filtrona w rękach jednocześnie widać było od

> razu że mann to inna liga. Na filtronie jakieś farfocle przy uszczelce, itp.

> Ceny porównywalne, więc wybieram lepszy produkt.

Na tysiące teorii spiskowych dotyczących filtrów, które usłyszałem, Twoja przebija wszystkie.... ok.gif

Filtr zły - filtr do połowy brudny.... palacz.gif

Napisano

> O dziwo filtron ma często

Czemu o dziwo? Znaczy co takiego jest magicznego w marce Bosch?

Jak popatrzyłem na jakość wykonania kabli zapłonowych Bosch to nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać.

Napisano
  • Autor

> Czemu o dziwo? Znaczy co takiego jest magicznego w marce Bosch?

> Jak popatrzyłem na jakość wykonania kabli zapłonowych Bosch to nie wiedziałem czy śmiać się czy

> płakać.

Może podróbka to była? Bosh jest jednak uznana światowa marką.

Napisano

> Może podróbka to była? Bosh jest jednak uznana światowa marką.

Nie sądzę. Chyba że większość to podróbki. U mnie dał się założyć jeden raz. Jak musiałem ściągnąć i założyć drugi raz to spadał. Do tego wcale nie był tani.

Napisano

> Na tysiące teorii spiskowych dotyczących filtrów, które usłyszałem, Twoja przebija wszystkie....

> Filtr zły - filtr do połowy brudny....

jak byś jeszcze zrozumiał to co napisałem... facepalm%5B1%5D.gif

chodzi o zbyt mocne zbicie listów filtra, przez co zmienijsza się aktywna powierzchnia filtrująca i zwiększa się opór przepływu powietrza...no ale najłatwiej jest błysnąć "ciętą ripstą" bo wtedy jest się cool claps.gif

Napisano

> Może podróbka to była? Bosh jest jednak uznana światowa marką.

Może i jest uznana, ale nie przeze mnie.

Obstawiam magię niemieckorbrzmiącej nazwy co niektórym może i działa na podświadomość.

Np. którą wiertarkę (pomijam ceny) wybrałby laik: BOSCH czy Celma Cieszyn ? Kierując się magią niemieckiej nazwy wybrałby BOSCHa choćby to był chiński budżet.

Zresztą każda firma może zejść na psy, przy czym dalej jedzie na opinii.

Weźmy Mercedes W124 a W210 - jeden solidny jak mało który a drugi rdzewiejąca kupa. Albo Vito rdzewiejące w tempie szybszym niż Lublin czy Żuk. Ale marka jaka! Mercejdes!

Napisano

> Wszystko zależy od tego:

> - CO producent auta firmujący dany produkt zamówi u danego wytwórcy filtra (i nie mam tu na myśli

> rozmiarów puszki, tylko WSAD i sposób jego wytwarzania)

> - JAKA będzie kontrola jakości na wejściu i na wyjściu

> no i

> - ILE producent chce zapłacić.

> To, że coś wygląda pozornie identycznie, pasuje mechanicznie i ma prawie taki sam znaczek, to wcale

> nie świadczy, że jest to to samo...

o to to, spotkalem sie z tym w LAPie, wiazki elektryczne do Opla w peszlach i jakichs innych zawijakach ochronnych, okablowania do aut na F bez tychze. Na pytanie skad taka roznica, ze na jednej linii ida dwa mozna rzec dwa roznie wykonane produkty, mila Pani odpowiedziala ze Opel zamawia i placi wiecej.

No i nie wiem, jaki to ma zwiazek, ale w Oplach elektyka tak nie bzikowala jak w autach na F.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.