Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Airbag -odkrecenie kierownicy

Featured Replies

Napisano

Część. Czy ktos z was odkręcał na własna ręke poduszkę kierownicy?.

Mam gdzies luz w górym odcinku kolumny ,byc moze na wałku.

Napisano

> Część. Czy ktos z was odkręcał na własna ręke poduszkę kierownicy?.

> Mam gdzies luz w górym odcinku kolumny ,byc moze na wałku.

Owszem, w Corsie, nie raz.

Przy zachowaniu podstawowych zasad wszystko powinno być jak w zegarku.

EDIT - pamiętaj o wyjęciu kluczyka ze stacyjki.

Napisano

ja odkrecalem, musisz najpierw odlaczyc aku, i dopiero belikatnie wyciagac poduszke, uwaga na wtyczke od tasmy zeby nie uszkodzic

Napisano

Warto po wyłączniu akumulatora odczekać 15 minut. Sam tego nigdy nie robiłem, ale ci, którzy robili, twierdzą, że warto odczekać na wszelki wypadek, bo kondensatory i takie tam wink.gif

Napisano

Ja zlosnik.gif dziesiątki razy grinser006.gif odepni se aku i odczekaj chwile tak dla twojego bezpieczeństwa i by ci błedu nie wywaliło waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ja dziesiątki razy odepni se aku i odczekaj chwile tak dla twojego bezpieczeństwa i by ci błedu

> nie wywaliło

A znasz w naszych kątach jakkis warsztat co sie zajmuje takimi pierdołami?

Napisano

W astrze nawet akumulatora nie odpinałem. Wyciągałem nie raz, nie dwa smile.gif Nie wolno tylko przekręcać kluczyka jak poducha jest odpięta - komp załapie błąd i dopiero jego skasowanie przy pomocy kabla diagnostycznego wyłączy kontrolkę airbagów.

Napisano

Wielokrotnie, czasami warto zajrzeć w service manual. Genrelanie odlaczas sie aku, odkreca poduszke, odlacza i masz dostep do sruby od kierownicy.

Czasami troche wprawy wymagaja dosc nietypowe kostki poduszki.

Napisano

> Warto po wyłączniu akumulatora odczekać 15 minut. Sam tego nigdy nie robiłem, ale ci, którzy

> robili, twierdzą, że warto odczekać na wszelki wypadek, bo kondensatory i takie tam

Uwielbiam te internetowe mity:) Nie trzeba nic czekać, baaa w większości aut nie trzeba nawet klemy zdejmować, najważniejsze żeby nie przekręcać kluczyka przy odpiętej poduszce.

Istotniejszą rzeczą jest to żeby nie obracać taśmą poduszki po zdjęciu kierownicy bo po założeniu bedzie ustawiona w złej pozycji i tasma się zerwie. A taka taśma często kosztuje kilka stówek. Z doświadczenie wiem że to jest najczęstszy błąd ludzi którzy robią to pierwszy raz.

Napisano

> Warto po wyłączniu akumulatora odczekać 15 minut. Sam tego nigdy nie robiłem, ale ci, którzy

> robili, twierdzą, że warto odczekać na wszelki wypadek, bo kondensatory i takie tam

hmm... hmm.gif z tego co wiem złodzieje airbag-ów robią to grubo poniżej minuty więc chyba nie jest to niezbędne zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> hmm... z tego co wiem złodzieje airbag-ów robią to grubo poniżej minuty więc chyba nie jest to

> niezbędne

> HanYs

Może. Nie znam tematu, powtarzam tylko to, co słyszałem od znajomych mechaników. Może nie mają racji.

Napisano

> Może. Nie znam tematu, powtarzam tylko to, co słyszałem od znajomych mechaników. Może nie mają

> racji.

Ja sciągam klemy i na wszelki wypadek............ siadam na fotelu pasażera. biglaugh.gif

Zresztą, z boku jest wygodniej manipulować w otworach zaczepow ok.gifok.gif

Napisano

> Uwielbiam te internetowe mity:)...

W serwisówce producent też pisze mity? To po co oni je tworzą?

Tak się tylko zastanawiam...

Z taśmą potwierdzam. Trzeba uważać aby kierownicę założyć dokładnie w tym samym położeniu. Jeden dwa ząbki na wieloklinie i po pierwszym zawracaniu taśma może być do wymiany.

To wcale nie takie łatwe. Trzeba dobrze zaznaczyć to jedno, a później pilnować żeby się nie obróciło.

Pozdrawiam.

Napisano

> W serwisówce producent też pisze mity? To po co oni je tworzą?

Jakiej marki auta serwisówce? Zresztą oni tam niezłe cuda wianki wypisują jak dla przygłupów.

Zdjąłem w życiu kilkaset jak nie ponad tysiąc poduszek i nie zdarzyło mi się żeby mi sterownik wykrył błąd, a zdejmuje je mniej niż minutę po odłączeniu aku lub w ogole nie zdjemuje klemy bo większość aut ma nieaktywny system przy wyłączonym zapłonie. Wytłumacz mi jak może wyskoczyć błąd poduszki skoro bez zapłonu w ogole nie ma napięcia na tym sterowniku ?

> dwa ząbki na wieloklinie i po pierwszym zawracaniu taśma może być do wymiany.

> To wcale nie takie łatwe. Trzeba dobrze zaznaczyć to jedno, a później pilnować żeby się nie

> obróciło.

nie przesadzaj aż tak smile.gif każda taśma ma pewny zapas , jakieś 20-30stopni obrotu ponad standardowy skręt. Większość taśm ma też zabezpieczenie przed mimowolonym obrotem przy zdjętej kierownicy, ale to zabezpieczenie czasem nie blokuje poprawnie a w niektorych autach w ogole go nie ma i dlatego trzeba uważać.

Napisano

> bo większość aut ma nieaktywny system przy wyłączonym zapłonie. Wytłumacz mi jak może

> wyskoczyć błąd poduszki skoro bez zapłonu w ogole nie ma napięcia na tym sterowniku ?

Potwierdzam jeśli chodzi o Mercedesy to sterownik SRS nie ma żadnego zasilania przy kluczyku w pozycji 0 (zasilanie pojawia się w pozycji 1 a zapłon to pozycja 2). Jeśli kontrolka SRS zachowuje się poprawnie to ja tylko wyjmuję kluczyk natomiast jeśli świeci albo wcale się nie zapala to zdejmuję klemę z aku ponieważ nie mam pewności czy ktoś tam wcześniej czegoś nie rzeźbił.

Napisano

Nie ma się czego bać. Poducha sama z siebie nie odpali, czy klema jest odpięta czy nie. Do wyzwolenia poduszki potrzebny jest odpowiedni sygnał podany na zapalnik i żadnym działaniem (poza upuszczeniem poduszki np. na podłogę) nie jesteś jej odpalić.

Napisano

> Jakiej marki auta serwisówce?

Pierwsza z brzegu:

d24833e27115.jpg

>Zresztą oni tam niezłe cuda wianki wypisują jak dla przygłupów.

Polski specjalista jak zwykle mądrzejszy. Wiadomo, producenci aut to przygłupy i sami nie wiedza co robią a samochody wychodzą im jakoś przy okazji.

>Istotniejszą rzeczą jest to żeby nie obracać taśmą poduszki po zdjęciu kierownicy bo po założeniu bedzie ustawiona w złej pozycji i tasma się zerwie.

...

> nie przesadzaj aż tak każda taśma ma pewny zapas...

To chyba nie wymaga komentarza?

Pozdrawiam.

Napisano

> Pierwsza z brzegu:

> Polski specjalista jak zwykle mądrzejszy. Wiadomo, producenci aut to przygłupy i sami nie wiedza co

> robią a samochody wychodzą im jakoś przy okazji.

Jeśli jesteś takim specjalistą to wyjaśnij proszę w czym pomoże odłączenie akumulatora (przy wyłączonym kluczyku) jeśli zasilanie centralki airbag jest po kluczyku hmm.gif

Napisano

> Jeśli jesteś takim specjalistą to wyjaśnij proszę w czym pomoże odłączenie akumulatora (przy wyłączonym kluczyku) jeśli zasilanie centralki airbag jest po kluczyku

Raczej chodzi o "zmiany konstrukcyjne" w okresie eksploatacji. Nigdy nie wiadomo jaki magik grzebał w elektryce.

Serwisówka od 307 mówi dodatkowo o odłączeniu centralki poduszek, ale nikt tego nie robi przy wyjmowaniu poduszki z kierownicy, bo trzeba zdjąć całą deskę rozdzielczą.

Kiedyś sterownik poduszek blokował odpalenie przy otwartych drzwiach i elektrycy montowali poduszki pod napięciem ale z otwartymi drzwiami. Nie wiem czy jest tak nadal

Napisano

> hmm... z tego co wiem złodzieje airbag-ów robią to grubo poniżej minuty więc chyba nie jest to

> niezbędne

> HanYs

Ale złodziejowi chyba wszystko jedno czy się potem właścicielowi będzie paliła kontrolka biglaugh.gif

Napisano

> Raczej chodzi o "zmiany konstrukcyjne" w okresie eksploatacji. Nigdy nie wiadomo jaki magik grzebał

> w elektryce.

Kto i po co miałby przerabiać zasilanie centralki airbag, zresztą gdyby była podłączona na stałe to szybko akumulator by padł.

> Serwisówka od 307 mówi dodatkowo o odłączeniu centralki poduszek, ale nikt tego nie robi przy

> wyjmowaniu poduszki z kierownicy, bo trzeba zdjąć całą deskę rozdzielczą.

To, że producent auta zabezpiecza się na kilka sposobów to raczej normalne, wolą dmuchać na zimne grinser006.gif

> Kiedyś sterownik poduszek blokował odpalenie przy otwartych drzwiach i elektrycy montowali poduszki

> pod napięciem ale z otwartymi drzwiami. Nie wiem czy jest tak nadal

Podejrzewam, że odłączenie poduszki nawet w trakcie jazdy nie spowoduje jej odpalenia hehe.gif

Napisano

> Z taśmą potwierdzam. Trzeba uważać aby kierownicę założyć dokładnie w tym samym położeniu. Jeden

> dwa ząbki na wieloklinie i po pierwszym zawracaniu taśma może być do wymiany.

> To wcale nie takie łatwe.

Przesada... Gruuuuuba.

Chyba że to był cud, że założyłem poprawnie taśmę do auta które taśmy wcześniej nie miało. Działa do dziś. Klakson i przyciski radia. Airbaga nie było.

I dla mnie było to łatwe - mając taśmę w rękach wyznaczyłem "środek obrotu" czyli od oporu (lekkiego) do oporu (lekkiego) ilość obrótów podzielić przez dwa.

W takiej pozycji założyłem taśmę na wyprostowanych kołach i wyprostowanej kierownicy. Ot cała filozofija.

Napisano

> Przesada... Gruuuuuba.

Ale to wie ktoś to robił, a jak ktoś sie zaczytuje w serwisowki a nie zna praktyki to potem ciekawe kwiatki są na forach.

> (lekkiego) do oporu (lekkiego) ilość obrótów podzielić przez dwa.

> W takiej pozycji założyłem taśmę na wyprostowanych kołach i wyprostowanej kierownicy. Ot cała

> filozofija.

W gruncie rzeczy tak to sie robi, w autach ze wspomaganiem elektrycznym jest po poltora obortu w każdą ze stron a bez wspomagania po dwa obroty. Także ustawiasz orientacyjnie tasme w srodkowym położeniu i składasz, najważniejsze żeby kola były prosto.

Napisano

> nie przesadzaj aż tak każda taśma ma pewny zapas...

>To chyba nie wymaga komentarza?

Ależ wymaga, jestem ciekawy co ty razem wymyślisz?

Wedlug ciebie taśma poduszki nie ma rezerwy w obrotach i dokręcenie do skrajnego polozenia kół to maksymalne naciągnięcie taśmy ? smile.gif Porób troche w tym, dopiero zacznij doradzać na forach.

Napisano

> Wiem ,ze z tyłu jest na 2 imbusy.

Sprawdź, czy te imbusy to nie są przypadkiem w wersji secure i nie trzeba specjalnych kluczy do tego. W Daewoo i w Hondzie były klucze torx TR lub pin torx z dziurką.

Napisano

> Jeśli jesteś takim specjalistą to wyjaśnij proszę w czym pomoże odłączenie akumulatora (przy

> wyłączonym kluczyku) jeśli zasilanie centralki airbag jest po kluczyku

np.

Przypadkowe przekręcenie kluczyka nie spowoduje pojawienia się błędów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.