Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy zmiana opon na zimowe będzie obowiązkowa ?

Featured Replies

Napisano

Tak czy nie ? Macie jakieś sprawdzone źródło ?

Napisano

> Tak czy nie ? Macie jakieś sprawdzone źródło ?

Jedyne pewne źródło to dziennik ustaw. Reszta to spekulacje.

Napisano

w tym roku, czy w ogole?

w tym roku nie, a co bedzie w przyszlosci to tylko jasnowidz jest w stanie przewidziec

Napisano

Tak.

Tu sprawdz ustawe.

Napisano
  • Autor

A jak z tego korzystać ? Bo nie wiem czego szukać..

Napisano

Będą musieli dopisać wzmiankę o calorocznych ok.gif

Napisano

Nie i z całą pewnością nigdy to u nas nie wejdzie. Jak przyjdzie czas na uregulowanie tego to zmieni się władza a wtedy będą ważniejsze sprawy.

Napisano

Na razie trwają negocjacje pomiędzy lobby oponiarskim, a tą bandą cymbałów w Wiejskiej ile za taką ustawę trzeba będzie odpalić członkom komisji sejmowych, "ekspertom", itp. Myślę, że ustawa wejdzie w życie niedługo wraz z nakazem jazdy w włączonymi wycieraczkami i klaksonem, no i oczywiście nakazem każdorazowego pompowania ogumienia azotem hehe.gif

Napisano

No było by super !

Napisano

I byłby kolejny kruczek dla TU dla nie wypłacania odszkodowań.

Raczej nie uda się przepchnąć, ale co będzie dalej...

Napisano

> No było by super !

A ja z pomysłu wprowadzenia obowiązku jazdy na oponach zimowych nie jestem zadowolony.

Chyba, że wprowadzą zapis, że "zimówka" z bieżnikiem poniżej 4mm to w praktyce "łysa opona".

Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy ktoś pod przymusem (a niestety są tacy, co są sceptyczni do używania opon zimowych, albo po prostu nie będą chcieli iść w koszty), będzie zgodnie z prawem - ale już nie ze zdrowym rozsądkiem - jeździł zimą, na "zimówkach" z 2mm bieżnikiem.

Napisano

było chyba o min. 4mm bieżnika na kapciu, więc spoko maroko...

Napisano

> A ja z pomysłu wprowadzenia obowiązku jazdy na oponach zimowych nie jestem zadowolony.

> Chyba, że wprowadzą zapis, że "zimówka" z bieżnikiem poniżej 4mm to w praktyce "łysa opona".

> Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy ktoś pod przymusem (a niestety są tacy, co są sceptyczni do

> używania opon zimowych, albo po prostu nie będą chcieli iść w koszty), będzie zgodnie z prawem

> - ale już nie ze zdrowym rozsądkiem - jeździł zimą, na "zimówkach" z 2mm bieżnikiem.

I do tego powinien być przepis, że opona ma mieć min 4mm i max 6 lat.

Bo najbardziej rozsądnym było by nie wprowadzać takiego przepisu a weryfikować dopiero jak coś się stanie.

I jak koleś przywali w inne auto w zimie a nie ma zimówek to wtedy nie działa ubezpieczenie.

I dopiero jak by zapłacił z własnej kieszeni to zrozumiałby jak to jest nie mieć dobrej [sprawnej]

Napisano

A po jaką cholerę w ogóle grzebią w tym temacie? Sa jakieś badania, statystyka wypadków "bo brak zimówek", mleka nie było bo ktoś nie założył opon zimowych?

Jaki jest powód dla którego nasze kochane Państwo wie lepiej ode mnie kiedy mam zmieniać opony i stara się mnie na siłę uszczęśliwiać?

Napisano

> A po jaką cholerę w ogóle grzebią w tym temacie? Sa jakieś badania, statystyka wypadków "bo brak

> zimówek", mleka nie było bo ktoś nie założył opon zimowych?

> Jaki jest powód dla którego nasze kochane Państwo wie lepiej ode mnie kiedy mam zmieniać opony i

> stara się mnie na siłę uszczęśliwiać?

na każdym kroku nas uszczęśliwiają, mamy już światła dzienne i co ?

ludzie zamiast włączyć myślenie, włączają pseudo dzienne we mgle i deszczu

teraz chcą wprowadzić zimówki i efekt będzie taki sam, 90% będzie cierpiało jeżdżąc w słoneczne dni na zimowych czekając w kolejkach do wulkanizacji,

a kilku baranów kupią jakieś chińskie z M+S i wymóg spełnią

Napisano

> A po jaką cholerę w ogóle grzebią w tym temacie? Sa jakieś badania, statystyka wypadków "bo brak

> Jaki jest powód dla którego nasze kochane Państwo wie lepiej ode mnie kiedy mam zmieniać opony i

Statystycznie to nie wiem, ale kilka razy nie dotarłem do klienta na czas bo jakiś mózg nie mógł pod górkę się wdrapać. Jak jedziesz do gościa 300 km a on nie może czekać, bo też ma inne sprawy. Wracasz z niczym i przepierdziałeś przez wydech parę stówek + straciłeś dzień. Życie tak?

Napisano

> Statystycznie to nie wiem, ale kilka razy nie dotarłem do klienta na czas bo jakiś mózg nie mógł

> pod górkę się wdrapać. Jak jedziesz do gościa 300 km a on nie może czekać, bo też ma inne

> sprawy. Wracasz z niczym i przepierdziałeś przez wydech parę stówek + straciłeś dzień. Życie

> tak?

Tylko że na kogoś takiego żaden przepis nie pomoże... smirk.gif Jeśli to wprowadzą to i tak będą się zdarzały podobne sytuacje na drogach... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Statystycznie to nie wiem, ale kilka razy nie dotarłem do klienta na czas bo jakiś mózg nie mógł

> pod górkę się wdrapać. Jak jedziesz do gościa 300 km a on nie może czekać, bo też ma inne

> sprawy. Wracasz z niczym i przepierdziałeś przez wydech parę stówek + straciłeś dzień. Życie

> tak?

mozna bylo wyjechac wczesniej smirk.gif

Napisano

Bo jak spojrzysz na globus, to nie mieszkamy przy równiku tylko trochę wyżej. I w ciągu miesiąca jak np.: kwiecień masz -10 i +25. Pomijam śnieg lód i gołoledź. A sytuacje jakie spotyka się na drodze np.: gadki na CB gdzie jest korek i koleś jedzie 20km/h po śniegu i pytają go dlaczego nie jedzie szybciej. A on odpowiada: Pogieło was. Na letnich szybciej nie pojadę. smirk.gif

Napisano

Był taki czerwiec kiedy przez parę nocy było w minusie, rozumiem (nie mając przepisowych opon) że chętnie mandat zapłacisz co?

Taka regulacja Państwa prowadzi do absurdu. Planują nam życie w najdrobniejszych szczegółach. Wymyślanie durnych przepisów po to żeby, dorobić trochę kasy dla budżetu, policja nadrobi statystyki i co? Wszyscy zadowoleni?

Popatrz trochę szerzej, a nie tylko za swój płot...

Napisano

> Był taki czerwiec kiedy przez parę nocy było w minusie, rozumiem (nie mając przepisowych opon) że

> chętnie mandat zapłacisz co?

> Taka regulacja Państwa prowadzi do absurdu. Planują nam życie w najdrobniejszych szczegółach.

> Wymyślanie durnych przepisów po to żeby, dorobić trochę kasy dla budżetu, policja nadrobi

> statystyki i co? Wszyscy zadowoleni?

> Popatrz trochę szerzej, a nie tylko za swój płot...

ok.gif

niektórym to marzy się chyba Korea Pn, zamiast rozumu przepisy, ustawy, rozporządzenia i politycy zadowoleni bo sumienie uspokoili,

popatrzmy na ustawę o pieskach, kto sprawdza czy piesek nie siedzi na łańcuchu powyżej 12h? nikt!!! - ale obrońcy zwierząt i politycy zadowoleni na maxa, kolejna durna ustawa no.gif

GP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.