Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrącenie pieszego - wina pieszego

Featured Replies

Napisano

> Co w takim wypadku jak np http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,348...rzez_Trase.html gdy nie mam

> AC ?

> Sprawa cywilna zostaje tylko ?

Ja dawno, dawno temu przejechałem pijaka w Polsce. I wyobraź sobie że bez jakichkolwiek procesów cywilnych sąd wydał wyrok że gość ma mi oddać za uszkodzenia samochodu. Pieniędzy nigdy nie zobaczyłem, ale wyrok mam gdzieś w papierach.

Napisano

> Ja dawno, dawno temu przejechałem pijaka w Polsce, wyrok mam gdzieś...

Aha!! zlosnik.gif Jesteś taką odwrotnością Romana P. światowej sławy pedofila, za którym ujęły się (tym samym sięgając dna) największe autorytety, osobistości i twórcy, artyści w PL... screwy.gifsick.gif On uciekł z stanów, Ty wyjechałeś z PL... biglaugh.gifhehe.gifspineyes.gif

P.S. Zostałeś pastorem? Sądząc po Twoich podpisach... chociaż ten o obrzezaniu to jeszcze pod urologa podpada hehe.gif

Napisano

> Aha!! Jesteś taką odwrotnością Romana P. światowej sławy pedofila, za którym ujęły się (tym samym

> sięgając dna) największe autorytety, osobistości i twórcy, artyści w PL... On uciekł z

> stanów, Ty wyjechałeś z PL...

> P.S. Zostałeś pastorem? Sądząc po Twoich podpisach... chociaż ten o obrzezaniu to jeszcze pod

> urologa podpada

Ale o co Ci chodzi ? Jeśli pijany spowodował straty, to normalne jest, że powinien ponieść tego konsekwencje, także finansowe.

Napisano

Nie to, żebym się śmiał ale...

Quote:

Na miejsce pierwsza przyjechała
pomoc drogowa
i to oni podjęli akcję reanimacyjną.

hehe.gif

Napisano

> OC sprawcy o ile ma.

Pieszy?

Jak był na tyle głupi, żeby włazić po ciemku na dwupasmówkę to z pewnością OC też nie ma.

Napisano

> Nie to, żebym się śmiał ale...

> Quote:

> Na miejsce pierwsza przyjechała pomoc drogowa i to oni podjęli akcję reanimacyjną.

Byli najbliżej, a że mają nasłuch policyjnego radia to i pierwsi byli.

Napisano

> Byli najbliżej, a że mają nasłuch policyjnego radia to i pierwsi byli.

Co takiego? To to tak można? icon_eek.gif

Napisano

> Co takiego? To to tak można?

każdy lepszy skaner to potrafi

Napisano

> AC ?

Sam miałem taką sytuację na wakacjach, piesza wtargneła mi pod koła, zrobiłem z AC ale 5 tys. pójdzie regresem do babki jak nie ma ubezpieczenia to płaci z własnej kieszeni. Najgorsze że już pół roku mija a sąd jeszcze w tej sprawie się nie zebrał a ja musze ubezpieczyć kolejne auto i nie wiem jakie zniżki deklarować.

Napisano

Mozna w sensie zgodne z prawem, czy ze sie da?

Oczywiscie wiem, pytanie retoryczne.

Napisano

> Mozna w sensie zgodne z prawem, czy ze sie da?

To są częstotliwości kodowane cyfrowo. Pewnie że da sie złamać ale nie wolno. Nie pamietam podstawy prawnej ale nie wolno.

Napisano

> już pół roku mija a sąd jeszcze w tej sprawie się nie zebrał a ja musze ubezpieczyć kolejne

> auto i nie wiem jakie zniżki deklarować.

ale to chyba ubezpieczyciel bedzie widzial jakie masz znizki i czy byly jakies szkody?

nie trzeba nic deklarowac wg mnie.

chyba, ze przez neta to zalawiasz...

Napisano

> ale to chyba ubezpieczyciel bedzie widzial jakie masz znizki i czy byly jakies szkody?

> nie trzeba nic deklarowac wg mnie.

> chyba, ze przez neta to zalawiasz...

wypełniając formularz masz pytanie czy byly szkody robione z AC wiec zgodnie z prawdą trzeba by zaznaczyć, choc ja do winy za zdarzenie się nie poczuwam i czekam na regres

Napisano

> wypełniając formularz masz pytanie czy byly szkody robione z AC wiec zgodnie z prawdą trzeba by

> zaznaczyć, choc ja do winy za zdarzenie się nie poczuwam i czekam na regres

przez neta?

Napisano

Nie, o ile sprawca ma OC w życiu prywatnym, często dorzucane przy ubezpieczeniach majątkowych (mieszkanie), przy ofertach bankowych (rachunek) etc.

Napisano

> Na miejsce pierwsza przyjechała pomoc drogowa i to oni podjęli akcję reanimacyjną.

Nasze organa rządzące powinny zrobić z nich jakieś "oficjalne" ratownictwo medyczne..

Napisano

Sprawa cywilna lub jak koleś ma ubezpieczenie domu to czasami obejmuje takie coś.

Ale ogólnie jesteś w d..e, szwagra koledze wyjechał koleś rowerem i nowego mla zdezelował bo chłop pijany i nic się nie stało. Jest wyrok nakazowy na 50-60 tysiecy chyba bo mercedes zaspiewał sporo za naprawe i strzeliło pare poduch.

Merca zrobili z ac, a pzu ściga gościa

Napisano

> Co w takim wypadku jak np http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,348...rzez_Trase.html gdy nie mam

> AC ?

Nie wiadomo czy gość z tego wyjdzie. Nawet jeśli wygrasz nie będzie z czego ściągać.

Bliski znajomy potrącił śmiertelnie pijaka na drodze ekspresowej. Nie miał AC. Naprawa z własnej kieszeni. oslabiony.gif

Ja bym się nie martwił o finanse w takiej sytuacji. To jest najmniejszy problem. Pozbierać się do kupy i wsiąść potem do samochodu za kółko nie jest łatwo.

Napisano

ze swojej strony wink.gif

w 94 miałem potrącenie na przejściu dla pieszych, piesza, kompletnie pijana przy czerwonym dla siebie świetle wtargnęła na przejście, spod jednego auta uciekła prosto pod moje. Pogięty "nosek w polonezie, wgnieciona maska oraz pęknięta szyba. Kobieta skazana, w trakcie postępowania donosiłem jakieś rachunki w sumie na 800 zeta, które zostały "dopięte" do sprawy. Skazana na jakieś tam w zawieszeniu i naprawienie szkody. Przez rok czasu się migała, aż któregoś razu pod domem mnie zahaczyła. Okazało się, że w okresie "zawieszenia" pani miała kuratora, który zapytał się czy naprawiła szkodę, a jeżeli nie to może liczyć się z odwieszeniem kary zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Dostałem swoje 8 stów i napisałem oswiadczenie, że dostałem kasiurę. W sumie nie zabiegałem o nią ale fajnie, że dostałem zlosnik.gif

Napisano

> Sprawa cywilna lub jak koleś ma ubezpieczenie domu to czasami obejmuje takie coś.

> Ale ogólnie jesteś w d..e, szwagra koledze wyjechał koleś rowerem i nowego mla zdezelował bo chłop

> pijany i nic się nie stało. Jest wyrok nakazowy na 50-60 tysiecy chyba bo mercedes zaspiewał

> sporo za naprawe i strzeliło pare poduch.

> Merca zrobili z ac, a pzu ściga gościa

Jakiś słaby ten mercedes skoro wywaliło poduchy po uderzeniu rowerem.

Napisano

> To są częstotliwości kodowane cyfrowo. Pewnie że da sie złamać ale nie wolno. Nie pamietam

> podstawy prawnej ale nie wolno.

Nie pamiętasz bo nie ma żadnej podstawy prawnej i wolno słuchać. Jedyne czego nie wolno to rozpowszechniać dalej.

Napisano

> Jakiś słaby ten mercedes skoro wywaliło poduchy po uderzeniu rowerem.

koleś był spory. strzeliła kierowcy pasażera i coś z pasami że obydwa do wymiany plus szyba przednia, lusterko, dach porysowany i wgnieciony nie pamiętam wszystkiego ale bolało chłopa pewnie zdrowo

Napisano

> Nie to, żebym się śmiał ale...

> Quote:

Czyli byli szybciej niż kierowca auta, które potrąciło?

Rozumiem, że szok itp, ale chyba nie mógłbym w aucie usiedzieć.

Napisano

> Byli najbliżej, a że mają nasłuch policyjnego radia to i pierwsi byli.

Ale nie rozumiem po co Oni maja przyjzezdzac? Sam dzwonie po Assistance i w duzym miescie zanim policja skonczy wypelniac papiery przyjezdza laweta z autem zastepczym. Ile takie Assistance kosztuje? Grosze.

Napisano

> Ale ogólnie jesteś w d..e, szwagra koledze wyjechał koleś rowerem i nowego mla zdezelował bo chłop

> pijany i nic się nie stało. Jest wyrok nakazowy na 50-60 tysiecy chyba bo mercedes zaspiewał

> sporo za naprawe i strzeliło pare poduch.

Strzeliły poduchy, a kolesiowi nic się nie stało? blush.gif

Napisano

> Strzeliły poduchy, a kolesiowi nic się nie stało?

JAk pamiętam to 3 promile znieczuliły i tylko potłuczenia

Napisano

> Ale nie rozumiem po co Oni maja przyjzezdzac? Sam dzwonie po Assistance i w duzym miescie zanim

> policja skonczy wypelniac papiery przyjezdza laweta z autem zastepczym. Ile takie Assistance

> kosztuje? Grosze.

Bo nie wszyscy mają assistans, a jeśli kierowca pojedzie karetką to policja sprząta wrak. Wtedy zarabia holownik.

Napisano

> Czyli byli szybciej niż kierowca auta, które potrąciło?

> Rozumiem, że szok itp, ale chyba nie mógłbym w aucie usiedzieć.

Skąd wiesz? Potrąciłeś już kogoś?

Napisano

> Skąd wiesz? Potrąciłeś już kogoś?

Nie. Dlatego napisałem "chyba".

Napisano

ja jak walnąłem pieszą to bo głuchym bum i jej fiknięciu musiałem ją łapać bo chciała uciekać, telefon na pogotowie i już był spokój, najgorzej jak przyjechała policja, chłopaki mieli w gaciach bo myśleli że trupa jadą zbierać i byli w gorszym szoku niż ja

Napisano

Znajomy miał i podsłuchiwał, czasami jechał zobaczyć "akcję".

A jak ja przy drobnej kolizji zadzwoniłem po Policję to zgadnij co przyjechało do 10 minut?

Napisano

Przed mojego staruszka auto też raz wtoczył się jakiś menel i lusterko odpadło. Policja go (pijaczka, nie tatę smile.gif) spisała, wystawiła mandat (ciekawe, jakim cudem później to egzekwowali), ale naprawiać tatko musiał z autocasco. sick.gif

Napisano

miałem sytuacje z potrąceniem/zabiciem pieszego.

Pierwsza była policja ale o udzilaniu pomocy nie bede sie wypowiadał, najważniejsze la nich to sprawdzenie czy jest sie trzeźwym mad.gif

chyba ze kogo coś interesuje to prv.

Napisano

> Ja bym się nie martwił o finanse w takiej sytuacji. To jest najmniejszy problem. Pozbierać się do

> kupy i wsiąść potem do samochodu za kółko nie jest łatwo.

Dokładnie jestem tego samego zdania.... chociaż zdaje się, że mamy tu takiego, co udawali skruchę w sądzie po zabiciu pieszego i nawet się tym chwalił na AK facepalm%5B1%5D.gif