Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotelik samochodowy montaż na przednim siedzeniu

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do tematu fotelika 9 -18 wink.gif i mam do was pytanie.

Jak to w końcu jest z tym montowaniem fotelika na przednim siedzeniu ??

Można , niemożna ??

U mnie w aucie nie ma możliwości wyłączenia poduszki pasażera (dodatkowo jest jeszcze poduszka boczna w drzwiach i kurtyna) - zakładam więc, że kategorycznie nie można przewozić dziecka na przednim siedzeniu przodem do kierunku jazdy ?

A gdybym miał możliwość odłączenia poduszki to już można przewozić czy nie. Pytam bo spotkałem się z opiniami że nawet jeśli poduszka jest nieaktywna to i tak nie można dzieciaka sadzać z przodu (mowa naturalnie o pozycji przodem do kierunku jazdy)

Napisano

U mnie na foteliku jest z tego co pamiętam informacja, że można. Poduszka też nie przeszkadza, o ile przewozi się przodem do kierunku jazdy , zakazane jest mocowanie tyłem do kierunku jazdy.

Napisano

sprawdź na stronie producenta(np. maxicosi ma taką możliwość), w którym miejscu, konkretny fotelik w konkretnym samochodzie (marka, model) możesz zamontować fotelik ok.gif

Napisano

> Przymierzam się do tematu fotelika 9 -18 i mam do was pytanie.

> Jak to w końcu jest z tym montowaniem fotelika na przednim siedzeniu ??

> Można , niemożna ??

> U mnie w aucie nie ma możliwości wyłączenia poduszki pasażera (dodatkowo jest jeszcze poduszka

> boczna w drzwiach i kurtyna) - zakładam więc, że kategorycznie nie można przewozić dziecka na

> przednim siedzeniu przodem do kierunku jazdy ?

Spr instrukcje auta i fotelika. U mnie nie zabrania (ale zaleca z tylu po bokach), ja jedynie max odsuwam do tylu fotel i jak trzeba maly podrozuje z przodu.

Napisano
  • Autor

> Spr instrukcje auta i fotelika. U mnie nie zabrania (ale zaleca z tylu po bokach), ja jedynie max

> odsuwam do tylu fotel i jak trzeba maly podrozuje z przodu.

Doczytałem w instrukcji że na fotelu pasażera nie wolno montować żadnych systemów zabezpieczeń dla dzieci oraz że dzieci poniżej 12 lat jak i dzieci o wzroście poniżej 150 cm można przewozić wyłącznie z tyłu

Czyli można powiedzieć że sprawa wyjaśniona ok.gif

Napisano

Ja woze na przednim fotelu przodem do kierunku jazdy tylko wyłączam poduszkę. Jeśli chodzi o policję to sie nie czepiaja. Mailem tak nawet w momencie wypadku i nic nie mówili, pytali tylko czy poducha wyłączona.

Napisano

Tylem to rozumiem co sie stanie jak wysyrzeli poduszka.

Ale jesli mamy np 9-18 to chyba poduszka nie zaszkodzi?

Chyba, ze chodzi o to, ze przednie miejsca maja wieksza szanse na zgniecenie podczas wypadku?? I dbajac o bezpieczemstwo dziecka lepiej jest je przewozic z tylu. Choc przy uderzeniu bocznym z tylu jest tylko kurtyna.

Napisano

> Tylem to rozumiem co sie stanie jak wysyrzeli poduszka.

Jeśli fotelik jest zamontowany przodem do kierunku jazdy i fotel odsunięty mocno do tyłu to co miałoby się stać?

> Chyba, ze chodzi o to, ze przednie miejsca maja wieksza szanse na zgniecenie podczas wypadku??

Zapewne tak. Ja jeżdżąc sam z dzieckiem zabieram je często na przedni fotel - oczywiście w foteliku.

Możemy wtedy spokojnie pogadać, dziecko nie nudzi się i nie marudzi.

Napisano

> Ja jeżdżąc sam z dzieckiem zabieram je często na przedni fotel - oczywiście w

> foteliku.

> Możemy wtedy spokojnie pogadać, dziecko nie nudzi się i nie marudzi.

No i ja tez tak robie i nie rozumiem dlaczego to mialoby byc niewskazane. niewiem.gif

Napisano

> Doczytałem w instrukcji że na fotelu pasażera nie wolno montować żadnych systemów zabezpieczeń dla

> dzieci oraz że dzieci poniżej 12 lat jak i dzieci o wzroście poniżej 150 cm można przewozić

> wyłącznie z tyłu

> Czyli można powiedzieć że sprawa wyjaśniona

Co z tymi co dorastają do 145? Mam takie koleżanki. .. po 30 lat...

I co z moja młodą, która wdala sie w tatusia i ma 7 lat...143 cm wzrostu. ..

Siedzi coraz częściej z przodu.

Poddupnik i poduszki ON

Najważniejsze by nogi dyndaly w dół.

W innym przypadku poduszka kolanka w oczodoly zamontuje.

Napisano

> Jeśli fotelik jest zamontowany przodem do kierunku jazdy i fotel odsunięty mocno do tyłu to co

> miałoby się stać?

U mnie jest tak, że nogi dzieciaka wypadają prawie przed poduchą i jak wystrzeli to dziecko obrywa prosto w stópki

Napisano

> Ja woze na przednim fotelu przodem do kierunku jazdy tylko wyłączam poduszkę. Jeśli chodzi o

> policję to sie nie czepiaja. Mailem tak nawet w momencie wypadku i nic nie mówili, pytali

> tylko czy poducha wyłączona.

Robisz to źle, a Policja jeśli pytała czy poduszka wyłączona to tylko źle o nich świadczy. Poduchę się wyłącza tylko w przypadku jazdy z maluchem tyłem do kierunku jazdy, jadąc przodem mały pasażer jest przypięty dość sztywno i poducha w razie dzwona może mu życie uratować bo w buźkę dostaje poduchą nie przednią szybą i deską rozdzielczą, w przypadku jazdy tyłem rozkład sił uderzenia i poduchy może doprowadzić do uszkodzenia/złamania kręgosłupa dziecka dlatego nie można.

Wystarczy logicznie pomyśleć i nie trzeba własnych przepisów tworzyć.

Napisano

> Robisz to źle, a Policja jeśli pytała czy poduszka wyłączona to tylko źle o nich świadczy. Poduchę

> się wyłącza tylko w przypadku jazdy z maluchem tyłem do kierunku jazdy, jadąc przodem mały

> pasażer jest przypięty dość sztywno i poducha w razie dzwona może mu życie uratować bo w buźkę

> dostaje poduchą nie przednią szybą i deską rozdzielczą, w przypadku jazdy tyłem rozkład sił

> uderzenia i poduchy może doprowadzić do uszkodzenia/złamania kręgosłupa dziecka dlatego nie

> można.

> Wystarczy logicznie pomyśleć i nie trzeba własnych przepisów tworzyć.

ale zdajesz sobie sprawe ze niektore foteliki + rozmiar dziecka powoduje ze strzelajaca poducha (rowniez elementy obudowy poduchy) moga mocno pokiereszowac nogi dziecka przy stosunkowo niegroznym dzwonie?

Ja swojego Juniora woze z przodu w NB, fotel odsuniety do tylu na ile to mozliwe (zwykle na max jak nikt nie jedzie z tylu), poducha na OFF. Jak zmienie fotelik na rozmiar/grupa '3' i nogi beda wisiec w dol to wlacze poduszke, ale dopiero wtedy.

Napisano

> U mnie jest tak, że nogi dzieciaka wypadają prawie przed poduchą i jak wystrzeli to dziecko obrywa

> prosto w stópki

Najbezpieczniejsza pozycja to z tyłu na środku, jazda z przodu powinna być ostatecznością.

Napisano

> ale zdajesz sobie sprawe ze niektore foteliki + rozmiar dziecka powoduje ze strzelajaca poducha

> (rowniez elementy obudowy poduchy) moga mocno pokiereszowac nogi dziecka przy stosunkowo

> niegroznym dzwonie?

> Ja swojego Juniora woze z przodu w NB, fotel odsuniety do tylu na ile to mozliwe (zwykle na max jak

> nikt nie jedzie z tylu), poducha na OFF. Jak zmienie fotelik na rozmiar/grupa '3' i nogi beda

> wisiec w dol to wlacze poduszke, ale dopiero wtedy.

Napisałem,że jazda z przodu to ostateczność, więc dlaczego robisz to świadomie skoro z tyłu nikt nie podróżuje?Chcesz mieć dziecko na oku?Nie martw się, z dwójką (2l i 3 mce), potem trochę starsze były bo kilkakrotnie jeździłem w trasy ponad 200km sam z dwójką, i zawsze oboje z tyłu. Starsze za mną siedzi, młodsze po skosie, by np na światłach smoka podać jak wypadnie, albo dać pić bez wysiadania z auta. Wierz mi, że dziecku nic się nie stanie jak na nie nie będziesz patrzył...

Napisano

> Napisałem,że jazda z przodu to ostateczność, więc dlaczego robisz to świadomie skoro z tyłu nikt

> nie podróżuje?

Bo dzieciaki lubią jeździc z przodu. ok.gif

U mnie też jeżdżą, jak serce.gif nie ma. ok.gif

Napisano

> Napisałem,że jazda z przodu to ostateczność, więc dlaczego robisz to świadomie skoro z tyłu nikt

> nie podróżuje?Chcesz mieć dziecko na oku?Nie martw się, z dwójką (2l i 3 mce), potem trochę

> starsze były bo kilkakrotnie jeździłem w trasy ponad 200km sam z dwójką, i zawsze oboje z

> tyłu. Starsze za mną siedzi, młodsze po skosie, by np na światłach smoka podać jak wypadnie,

> albo dać pić bez wysiadania z auta. Wierz mi, że dziecku nic się nie stanie jak na nie nie

> będziesz patrzył...

Można tak ustawić lusterko wewnętrzne, by było w nim widać dziecko smile.gif

Napisano

> nie podróżuje?Chcesz mieć dziecko na oku?Nie martw się, z dwójką (2l i 3 mce), potem trochę

> starsze były bo kilkakrotnie jeździłem w trasy ponad 200km sam z dwójką, i zawsze oboje z

> tyłu. Starsze za mną siedzi, młodsze po skosie, by np na światłach smoka podać jak wypadnie,

> albo dać pić bez wysiadania z auta. Wierz mi, że dziecku nic się nie stanie jak na nie nie

> będziesz patrzył...

moje dziecko mialo przez krotki okres czas buntu - a poniewaz jest juz wystarczajaco sprawny manualnie to konczylo sie wypinaniem z pasow i lazikowaniem. Jak mam go na prawym fotelu to widze ze kombinuje i moge go przyblokowac, ew natychmiast zjechac na pobocze i go zapiac. Z tylu nie mialem takiego pola widzenia i mozliwosci reakcji.

Poza tym dla Juniora ogromnym bonusem jest jazda z przodu.

W dlugie trasy jezdzi zwykle z tylu obok mnie/zony w zaleznosci kto prowadzi i wtedy mozna sie z nim spokojnie zajac czyms, albo obie osoby moga spokojnie odpoczac nie przeszkadzajac kierowcy.

Napisano

> Moje szybko wysiudały mamusię do tyłu - najpierw starsza, potem młodsza córka

Jeszcze by mi z przyzwyczajenia ręką na kolano poleciała... panic.gifgrinser006.gif

Napisano

swoją drogą, to gdzie posadzić dzieciaka w takim aucie ?

toyota_aygo_1.4d_luna_ac_2006_02.jpg

kanapa jest prawie nad tylnym kołem, strefa zgniotu z tyłu to kilkanaście cm hmm.gif

chyba jednak z przodu icon_rolleyes.gif

Napisano

> swoją drogą, to gdzie posadzić dzieciaka w takim aucie ?

> kanapa jest prawie nad tylnym kołem, strefa zgniotu z tyłu to kilkanaście cm

> chyba jednak z przodu

Inna sprawa, że więcej dzwonów idzie przodem chyba. niewiem.gif

Napisano

> Inna sprawa, że więcej dzwonów idzie przodem chyba.

jakiś tekst

"Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie to środkowe miejsce pasażera na tylnej kanapie, o ile wyposażone jest w trzypunktowy pas bezpieczeństwa. Jeśli nie, najlepiej jest usiąść za kierowcą. Sterujący pojazdem instynktownie najbardziej przed zderzeniem chronił będzie swoją stronę auta. Wedle tej zasady, w przypadku przewozu VIP-ów limuzynami, najważniejszą osobę jadącą pojazdem sadza się z tyłu za kierowcą". Wszystko ma swoją przyczynę w braku poszanowania życia drugiego człowieka. "

Napisano

Też mam ten sam problem:

renault_megane_coupe_1995_01.jpg

na szczęście córa podróżuje tym autem na dystansie 800m do złobka. w dalsze trasy jest auto "rodzinne"

Napisano

> Też mam ten sam problem:

> na szczęście córa podróżuje tym autem na dystansie 800m do złobka. w dalsze trasy jest auto

> "rodzinne"

hehe przebijam

85588_suzuki_vitara_cabrio.jpg

moja co prawda nie cabrio, ale tylne fotele prawie dotykają szyby grinser006.gif

junior jeździ z przodu, na szczęście tam nie ma poduszek i innych wynalazków

Napisano

> kanapa jest prawie nad tylnym kołem, strefa zgniotu z tyłu to kilkanaście cm

> chyba jednak z przodu

A jak masz dwojke dzieci, to ktore bedzie tym wybranym i siedzialo po srodku grinser006.gif?

Napisano

> A jak masz dwojke dzieci, to ktore bedzie tym wybranym i siedzialo po srodku ?

nie ma po środku auto 4os grinser006.gif

siedzą z tyłu, ale tym autem mało się jeździ więc problem marginalny

teraz czasem żona do przedszkola wozi i zalecam wożenie na przednim icon_rolleyes.gif

Napisano

> No i ja tez tak robie i nie rozumiem dlaczego to mialoby byc niewskazane.

Bo boczne poduszki powietrzne są najczęściej niewyłączalne, a one też mogą zaszkodzić jeśli dziecko jest w foteliku.