Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec świata. Ducato do US wchodzi...

Featured Replies

Napisano

w końcu będziecie mieć porządne dostawczaki skromny.gif ,

a nawiasem mówiąc fajne u was do nich dają silniki 3,6 V6 food.gif , faktycznie benzyna musi być tania

Napisano

> w końcu będziecie mieć porządne dostawczaki ,

> a nawiasem mówiąc fajne u was do nich dają silniki 3,6 V6 , faktycznie benzyna musi być tania

Moja rodzina w AU potrzebowała na szybko nowego dostawczaka to od ręki były tylko benzyny. Kupili Transita. Na diesla ok 3 miesiące wtedy musieliby czekać.

Napisano

> Co się dzieje???

Ma senswaytogo.gif[...]

Sznase ze ktos u nas Fiat-a kupi sa male, chociaz u mnie bedzie drugie podejscie w tym rokuhmm.gif, a dostosowanie produktu to juz idzie o wiele latwiej.

Ja widze same + ich polityki. Jeep/Chryslerwaytogo.gif[...] - ceny spadaja, Q wzrastawaytogo.gif[...]

Teraz u mnie czas na Alfa Romeo - plotka glosi ze ceny zjada w dol o srednio 30%hmm.gif[...]

Zobaczymyniewiem.gif[...]

chrysler%20300c.jpg

Napisano

3.6L V6 automat... fiu fiu...

Wymiana oleju co 10 tys mil... Słabo.

Napisano

> 3.6L V6 automat... fiu fiu...

pięknie smile.gif

> Wymiana oleju co 10 tys mil... Słabo.

jak na usa to norma

Napisano
  • Autor

> pięknie

Pięknie? Taka wielka buda i tylko 3.6? nono.gifhmm.gif

> jak na usa to norma

Do dzisiaj wiele osób zmienia olej w nowych autach wg US normy czyli co 3.5K mil.

Kiedyś Malibu pojechałem (a już miało wymianę wg wskazań DIC - co ok. 12K mil) na wymianę oleju i facet mi z rozpędu naklejkę nalepił na szybę, że następna zmiana za 3.5K mil...

Napisano

> Pięknie? Taka wielka buda i tylko 3.6?

W EU nie maja takie auta więcej niż 200KM i sobie radza smigajac ostro po autostradach. W US raczej nie macie takich możliwości wink.gif

> Do dzisiaj wiele osób zmienia olej w nowych autach wg US normy czyli co 3.5K mil.

> Kiedyś Malibu pojechałem (a już miało wymianę wg wskazań DIC - co ok. 12K mil) na wymianę oleju i

> facet mi z rozpędu naklejkę nalepił na szybę, że następna zmiana za 3.5K mil...

W Jeepie mogę w kompie ustawić interwal wymiany oleju chyba w 5 możliwościach. Najmniejszy to wlasnie 3.5mil(choc wydaje mi się ze 3.6mil)

Napisano

> Co się dzieje???

> Już można na stronie RAMa podziwiać.

Niezły chłit małtekingowy, z tym, prowadzącym.

Mały "prezenter" duże Ducato... hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> W EU nie maja takie auta więcej niż 200KM i sobie radza smigajac ostro po autostradach.

Właśnie tego nie pojmuję...

W 2004 r. w ośmiu pojechaliśmy do A i I. Wybraliśmy się Oplem Vivaro 1.9 DTI 100 koni 6-biegowy. Auto było wypchane po brzegi, 8 gości w środku, ja za kółkiem przez 90 procent czasu. Auto nie miało większych problemów z podjazdami np. do Monte Cassino, ale i na innych trasach też było ok. Na dojeździe z Pescary do Rzymu (parę km przed bramkami) rozpędziłem auto do ~190 km/h (lekko z górki). Czyżby kluczem do sukcesu było magiczne słowo turbodiesel? Może jakieś inne jeszcze są sprawy, które mi gdzieś umykają.

> W US raczej nie macie takich możliwości

W tygodniu byłem w trasie po Pennsylvanii i Ohio. Nie byłem w West Virginia, ani w Tennessee, ani w innej CA czy NV. USA to nie tylko bezkresne prerie ale i naprawdę pokaźne pasma górskie, gdzie 200 "koni" w osobówce sprawia, że auto "puchnie" pod górkę. W moim Equinoxie mam tylko 182 "konie", sam jechałem, trochę ważę no i automat pod górkę, jeśli chciałem utrzymać jakąś prędkość, żeby nie tamować ruchu - musiał redukować o 1-2 biegi. A jak taką ciężarówkę załadujesz towarem, wsadzisz za kółko jankesa na sterydach i po kolejnym "donut" (pączku) to naprawdę boję się, że te 3.6 to taki listek figowy zasłaniający jakiś wstyd.

I w tym kontekście właśnie nie rozumiem, o co chodzi. W EU 1.9 DTI 100 koni radził sobie bez problemu w poważnych górach na poważnych podjazdach. W USA 182-konna benzyna nie radzi sobie z lżejszym i bardziej opływowo wydajnym autem.

Czegoś nie zauważam? nie biorę pod uwagę? Niech mnie ktoś oświeci.

Napisano

> Właśnie tego nie pojmuję...

> Czegoś nie zauważam? nie biorę pod uwagę? Niech mnie ktoś oświeci.

Moment obrotowy? hmm.gif

Napisano

> I w tym kontekście właśnie nie rozumiem, o co chodzi. W EU 1.9 DTI 100 koni radził sobie bez

> problemu w poważnych górach na poważnych podjazdach. W USA 182-konna benzyna nie radzi sobie z

> lżejszym i bardziej opływowo wydajnym autem.

Turbo robi wyższy moment obrotowy który pojawia się już na niskich obrotach.

Podobnie miałbyś w silniku benzynowym, gdyby miało turbo.

Ostatnio porównywałem 140-konne silniki Chevroleta/Opla - 1,8 wolnossący i 1,4 z turbiną.

https://www.chevrolet.pl/eap/cruze-5d.pdf

Ten drugi ma wyższy moment obr. 200Nm na niższych obrotach.

Wolnossącą benzynę trzeba po prostu wyżej kręcić, redukować bieg i cisnąć pedał gazu.

Napisano

> Byl Sprinter pod marka Dodge to czemu nie ma być Ducato

ducato to najlepszy i najwabrdziej ceniony tego rodzaju samochód w europie. Silniki dieslowskie fiata są tu najlepsze. sprzedaje się go więcej niż bliżniaczegopeugota i citroena razem wziątych. Dlaczego zatem nie mieliby tego pchać do USA? przecież fiat ma tam dobra siatkę dystrybutorów.

Napisano

> W 2004 r. w ośmiu pojechaliśmy do A i I. Wybraliśmy się Oplem Vivaro 1.9 DTI 100 koni 6-biegowy.

> Auto było wypchane po brzegi, 8 gości w środku, ja za kółkiem przez 90 procent czasu. Auto nie

> miało większych problemów z podjazdami np. do Monte Cassino, ale i na innych trasach też było

> ok. Na dojeździe z Pescary do Rzymu (parę km przed bramkami) rozpędziłem auto do ~190 km/h

> (lekko z górki). Czyżby kluczem do sukcesu było magiczne słowo turbodiesel? Może jakieś inne

> jeszcze są sprawy, które mi gdzieś umykają.

Monte Cassino? Tam przecie mała górka jest... zlosnik.gif

Napisano

> W 2004 r. w ośmiu pojechaliśmy do A i I. Wybraliśmy się Oplem Vivaro 1.9 DTI 100 koni 6-biegowy.

> Auto było wypchane po brzegi, 8 gości w środku, ja za kółkiem przez 90 procent czasu. Auto nie

> miało większych problemów z podjazdami np. do Monte Cassino, ale i na innych trasach też było

> ok. Na dojeździe z Pescary do Rzymu (parę km przed bramkami) rozpędziłem auto do ~190 km/h

> (lekko z górki). Czyżby kluczem do sukcesu było magiczne słowo turbodiesel? Może jakieś inne

> jeszcze są sprawy, które mi gdzieś umykają.

> W tygodniu byłem w trasie po Pennsylvanii i Ohio. Nie byłem w West Virginia, ani w Tennessee, ani w

> innej CA czy NV. USA to nie tylko bezkresne prerie ale i naprawdę pokaźne pasma górskie, gdzie

> 200 "koni" w osobówce sprawia, że auto "puchnie" pod górkę. W moim Equinoxie mam tylko 182

> "konie", sam jechałem, trochę ważę no i automat pod górkę, jeśli chciałem utrzymać jakąś

> prędkość, żeby nie tamować ruchu - musiał redukować o 1-2 biegi. A jak taką ciężarówkę

> załadujesz towarem, wsadzisz za kółko jankesa na sterydach i po kolejnym "donut" (pączku) to

> naprawdę boję się, że te 3.6 to taki listek figowy zasłaniający jakiś wstyd.

> I w tym kontekście właśnie nie rozumiem, o co chodzi. W EU 1.9 DTI 100 koni radził sobie bez

> problemu w poważnych górach na poważnych podjazdach. W USA 182-konna benzyna nie radzi sobie z

> lżejszym i bardziej opływowo wydajnym autem.

A ja nie pojmuję w drugą stronę, czemu na siłę uszczęśliwia się ludzi w UE downsizingiem.

Napisano

> ducato to najlepszy i najwabrdziej ceniony tego rodzaju samochód w europie. Silniki dieslowskie

> fiata są tu najlepsze. sprzedaje się go więcej niż bliżniaczegopeugota i citroena razem

> wziątych. Dlaczego zatem nie mieliby tego pchać do USA? przecież fiat ma tam dobra siatkę

> dystrybutorów.

Zobaczymy jak to wtedy będzie gdy zaczną go klepać w Meksyku zlosnik.gif

Napisano

> ducato to najlepszy i najwabrdziej ceniony tego rodzaju samochód w europie. Silniki dieslowskie

> fiata są tu najlepsze. sprzedaje się go więcej niż bliżniaczegopeugota i citroena razem

> wziątych.

Jakie silniki Fiata??? Silnik 2,2 JTD to silnik Forda, 2,3 JTD, 3,0 JTD i 3,0 CNG to silniki IVECO, a 2,0 JTD to silnik PSA.

Zresztą wystarczy popracować w serwisie FIAT, to się zobaczy wszystkie słabości tej konstrukcji, a jest ich całkiem sporo.

Napisano

> Co się dzieje???

> Już można na stronie RAMa podziwiać.

Patrząc na światła to może powinni te przednie montować w wersjach EU ok.gif poza ich design'em, który pozwoliłby wprowadzić FL hahaha.gif

To te aktualne, jadąc z tyłu strasznie oślepiają sick.gif

Napisano

We wnętrzu drobne zmiany, ale jakoś tak dużo lepiej wygląda: hmm.gif

fiat_ducato_1.jpg

2014-ram-promaster-interior-photo-500522-s-787x481.jpg

Napisano

> We wnętrzu drobne zmiany, ale jakoś tak dużo lepiej wygląda:

więcej cup holderów 270751858-jezyk.gif

Napisano

> więcej cup holderów

Uchwytów na kubki... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Uchwytów na kubki...

A czy to ducato będzie na Polskę czy jednak USA?

Napisano

> Jakie silniki Fiata???

>Silnik 2,2 JTD to silnik Forda,

Padlina

>2,3 JTD, 3,0 JTD i 3,0 CNG to silniki IVECO,

A Iveco to czyje jest?

> a 2,0 JTD to silnik PSA.

W Ducato to występuje?

> Zresztą wystarczy popracować w serwisie FIAT, to się zobaczy wszystkie słabości tej konstrukcji, a

> jest ich całkiem sporo.

A pokaż znawco auto, które nie ma żadnych słabych punktów.