Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A co mi doradzicie wujkowie ? :)

Featured Replies

Napisano

A i ja się pobawię i zapraszam do dyskusji yaya.gif

Cena 55k pln ...no maks 60k pln

Założenia

Bagażnik : powiedzmy >=450l

Nadwozie : hatchback,liftback, kombi

Klasa : wyższa lub kompakt

MOC : >=140km nie upieram się na formułę 1. Ma być mocniejsze od obecnego auta.

Wyposażenie: ksenony,bluetooth, ESP ...

rocznik : >=2008 ale im lepszy stan tym lepiej

WAZNE : Musi szybko się nagrzewać kabina w zimę, jeśli diesel to PTC minimum , lub benzynka. Chcę komfortu, wygodnych siedzeń przyzwoitego wyposażenia.

inne : auto bez kosztownych w naprawie wpadek technicznych. Chcę poczuć różnicę w komforcie i mocy silnika na + w stosunku do

Bravolota 1.6MJ 105km.

$$$$ : koszty utrzymania mają znaczenie smile.gif

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Moje typy:

1. Civic IX - moze uda sie cos znaleźć po prośbie u zaprzyjaźnionych ludzi w branży.Oczywiście powyżej 60k pln. To raczej słabośc i ciekawośc do tego modelu (nie jeździłem jeszcze co prawda). Poważnie myślę nad nim.

2. Accord VIII 2.0 156km noPB. To auto wzbudza we mnie najbardziej ambiwalentne odczucia. Z jednej strony kawał auta z drugiej mało miejsca z tyłu i w zasadzie same sedany. W kombii często się słyszy o ząbkowaniu opon i problemach z geometrią. Czasami o przekładni kierowniczej (wyczulony jetsem na ten element bo padł mi w Bravolocie smile.gif ) No i ceny zadbanych sztuk dość kosmiczne.

Do czego mam wątpliwości:

- Do aut z grupy VAG foch.gif Za dużo szumu wokół wadliwych silników, boję się umoczyć na tzw. "okazji" z silnikiem do wymiany po pół roku.

- Focus... środek żenada, te wstawki a'la "amelinium" facepalm%5B1%5D.gif no i wnętrze wcale nie większe od bravolota, nie widzę postępu w stosunku do stanu obecnego.

- Megane - nie i już.

- Mondeo IV - wnętrze wizualnie mi się średnio podoba a jestem zboczony po Bravo na tym punkcie grinser006.gif. Troche ludzi narzeka....

- Laguna III - teoretycznie idealnie spełnia moje założenia, ale wchodzi w rachubę jedynie 150km dCi. Nie wiem czy chcę we francuza wejść. Utrata wartości stanie się upierdliwa trochę.

- SUVy - nie stać mnie na większe na zakup i utrzymanie a bazujące na kompaktach mają mikre bagażniki. Nie mam bakcyla na SUVy.

Wiem, wybrzydzam strasznie zlosnik.gif

Nie ma co kupić foch.giffrown.gif

Napisano

Zamiast NB chcesz? Nie lepiej cos nowszego? Zamieniasz starucha na starucha?

Mój typ to C5 kombi hydro serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> Zamiast NB chcesz? Nie lepiej cos nowszego? Zamieniasz starucha na starucha?

Tak, zamiast NB.

> Mój typ to C5 kombi hydro

Jakoś uprzedzony jestem, środek trochę trąci myszką.

Napisano

> Tak, zamiast NB.

> Jakoś uprzedzony jestem, środek trochę trąci myszką.

Konsola środkowa lekko tak, ale mi to by nie przeszkadzało smile.gif

Ewentualnie Astra IV kombi 1,4 T można zagazowac

A tak na prawdę to mój typ Zafira, ale ceny chore zlosnik.gif

Napisano

czytałeś: ?

podobne założenia...

U mnie skończy się chyba na Lagunie III albo na C4GP ;-))

Napisano
  • Autor

> Ewentualnie Astra IV kombi 1,4 T można zagazowac

A tego to w ogóle nawet na oczy w sumie nie widziałem. Słyszałem,że cieżkie jak czołg to się wystraszyłem w ciemno spalania smile.gif. Ale można by dla porządku pomacać.

Napisano

Przy tym budżecie kupiłbym jakieś nowe już, ewentualnie dokładając +/- te 10 kzł, które niedługo będziesz musiał włożyć w takiego 3 latka.

Przykładowo Superb: Suberb

Napisano

> Przykładowo Superb: Suberb

Niby fajnie, ale w tej klasie to golas, czyli trzeba następne 10 tys aby doposażyć. hmm..

Napisano

Mondek w Titaniumie z 2.0 TDCI 140KM na pokładzie i spełni Twoje wszystkie założenia, a i młodszy będzie niż 2008.

Napisano
  • Autor

> Przy tym budżecie kupiłbym jakieś nowe już, ewentualnie

Superb za duży. Mam ciasno pod blokiem na miejscu parkingowym. Obok mnie Superb parkuje teraz wink.gif

> dokładając +/- te 10 kzł, które niedługo

> będziesz musiał włożyć w takiego 3 latka.

Tutaj zależy.... jeżeli będzie noPB wolnossak w civicu to nie spodziewam się takich wydatków. Z dieslami to już różnie bywa.....

Napisano

> A tego to w ogóle nawet na oczy w sumie nie widziałem. Słyszałem,że cieżkie jak czołg to się

> wystraszyłem w ciemno spalania . Ale można by dla porządku pomacać.

Zamiast Astry IV można zanabyć bliźniaczy Cruze - za niewiele ponad 50 kzł można mieć nówkę egz. z 2012 r.

140KM będize miał 1,8 wolnossak lub 1,4T z 6-biegową skrzynią.

Napisano
  • Autor

> Giulietta

Zapomniałem dodać,że po 3cim Fiacie zmieniłbym menu, tak z ciekawości zlosnik.gif

Napisano

> Zapomniałem dodać,że po 3cim Fiacie zmieniłbym menu, tak z ciekawości

W takim razie osobiście bym celował w japończyki ze średniej niższej... Ewentualnie Volvo lub Jaguar jak ma być coś z Europy...

Napisano

> Superb za duży. Mam ciasno pod blokiem na miejscu parkingowym. Obok mnie Superb parkuje teraz

Dałem jako ciekawy przykład.

Poważnie bym się rozejrzał na Twoim miejscu za innymi modelami.

> Tutaj zależy.... jeżeli będzie noPB wolnossak w civicu to nie spodziewam się takich wydatków. Z

> dieslami to już różnie bywa.....

Bardziej chodzi mi o ogólną eksploatację. Pomijając nawet silnik, to są jeszcze w aucie: tarcze, klocki, amortyzatory, opony!, części zawieszenia, elektryczne, rozrządy i inne cuda.

Napisano
  • Autor

> Mondek w Titaniumie z 2.0 TDCI 140KM na pokładzie

Ale w Mondku jest nagrzewnica elektryczna w standardzie (Tańsze Titanium to bez "S" )? Bo webasto to droga i rzadka opcja raczej.

Napisano

A może nowa Croma ? 1.9 ma 150 kocy a 2.4 200 grinser006.gif Wyposażone dość dobrze grinser006.gif

Napisano

> A może nowa Croma ? 1.9 ma 150 kocy a 2.4 200 Wyposażone dość dobrze

Croma ??? Chcesz kolege wysterowac na OW??? hehe.gif Kto to pozniej odkupi??

Tylko accord ok.gif

Napisano

Alfa 159?

Napisano
  • Autor

> Alfa 159?

Croma & Alfa & Lancia odpadaja. Jak napisałem później, chcę spróbować czegoś poza Grupą Fiata.

Napisano

> Croma & Alfa & Lancia odpadaja. Jak napisałem później, chcę spróbować czegoś poza Grupą

> Fiata.

a może Mazda 6 II wink.gif

Napisano

Wez nowego Civic'a, co prawda wygladem nie grzeszy ale wlasciwosci jezdne sa rewelacyjne.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> czytałeś: ?

O matko, przebrnąłem w końcu , ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Dzięki za linka ok.gif.

Napisano
  • Autor

> a może Mazda 6 II

Jakoś wnętrze mnie nie ujmuje.... a tutaj jestem z deka skrzywiony...

Poza tym noPB trochę spali a diesla w Maździe za chiny ludowe nie chcę. Nie stac mnie w razie godziny "W"

Napisano
  • Autor

> A4 B8 Avant 2.0 TDI z tych roczników nie jest awaryjne, ogólnie autko polecam

> Pozdrawiam

hmm.gif Miałem do VAGa bez kija nie podchodzić grinser006.gif Hmmmm , wiedziałem, że AK zawsze potrafi zabić ćwieka ok.gif

Tylko gdzie znaleźć niezajeżdzonego trupa w Wwie (nie chce mi się pół kraju zwiedzać). Od 2010 r 2.0TDI niby trwalsze? Ale tam chyba nie do końca popoprawiali silnik czy osprzęt.... Jaki polecany zestaw kodów silnika mam szukać i weryfikować po forach ? zlosnik.gif

Napisano

> - Mondeo IV - wnętrze wizualnie mi się średnio podoba a jestem zboczony po Bravo na tym punkcie .

ja bym w to celował

2.0 benzyna, bezawaryjny, cichy, jeździ wystarczająco szybko

no i bardzo wygodne i duże auto

Napisano

> O matko, przebrnąłem w końcu , ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

> Dzięki za linka .

To może napisz co to za pytania, bo ja się w tamtym wątku szeroko wypowiedziałem, a tutaj nie wiadomo o co pytasz.

Napisano

> O matko, przebrnąłem w końcu , ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

> Dzięki za linka .

A prosz..

sam myślę i do końca nie jestem przekonany. jeszcze z miesiąc i pewnie dokonam tego kroku..

Powodzenia,

PI_

Napisano

BMW seria 3.

Napisano

Vectra C/Insignia.

Napisano

Z tego co podałeś, to stanowczo Honda smile.gif Większość użytkowników dobrze wspomina i chce wrócić do marki - w tym ja smile.gif

Napisano

> Miałem do VAGa bez kija nie podchodzić Hmmmm , wiedziałem, że AK zawsze potrafi zabić ćwieka

> Tylko gdzie znaleźć niezajeżdzonego trupa w Wwie (nie chce mi się pół kraju zwiedzać). Od 2010 r

> 2.0TDI niby trwalsze? Ale tam chyba nie do końca popoprawiali silnik czy osprzęt.... Jaki

> polecany zestaw kodów silnika mam szukać i weryfikować po forach ?

Najmniej awaryjny jest BMM, najbardziej BKP i BMR. Bardzo przyzwoity jest BKD roczniki od 2007. Od 2009r o problemach tego silnika już się nie słyszy, przy 200tys, czeka Cie dwumas.

Gdybyś się decydował na Audi/BMW/MB to na priv mogę dać kontakt do PEWNEGO handlarza z Łodzi, sąsiad ma już 4 auto od niego i jest bardzo zadowolony. ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Miałem do VAGa bez kija nie podchodzić Hmmmm , wiedziałem, że AK zawsze potrafi zabić ćwieka

> Tylko gdzie znaleźć niezajeżdzonego trupa w Wwie (nie chce mi się pół kraju zwiedzać). Od 2010 r

> 2.0TDI niby trwalsze? Ale tam chyba nie do końca popoprawiali silnik czy osprzęt.... Jaki

> polecany zestaw kodów silnika mam szukać i weryfikować po forach ?

za ta kase oddam swojego suva spełnia 90 % wymogów 270751858-jezyk.gif 2008 rok 140 km , szybko sie nagrzewa 270751858-jezyk.gifP

Napisano

> A i ja się pobawię i zapraszam do dyskusji

> Cena 55k pln ...no maks 60k pln

Nie bierze kolega pod uwage nic z palety bmw ?

Napisano
  • Autor

> Nie bierze kolega pod uwage nic z palety bmw ?

Zupełnie nie orientuję się w tej marce a i klasa premium mnie odstrasza kosztami eksploatacyjnymi (to moje uprzedzenia może niesłuszne, nie weryfikowałem).

Nie wiem czy BMW serii 3 nie będzie ciaśniejsze od Bravolota w środku..... hmm.gif

Napisano

> Nie wiem czy BMW serii 3 nie będzie ciaśniejsze od Bravolota w środku.....

No to celuj w serie 5 grinser006.gif

Napisano

> Zupełnie nie orientuję się w tej marce a i klasa premium mnie odstrasza kosztami eksploatacyjnymi

> (to moje uprzedzenia może niesłuszne, nie weryfikowałem).

seria 3 ma trochę więcej miejsca od bravo, ale 3er mocno trzyma cenę, musiałbyś zejść z rocznika...

fajny jest X1 (o ile wygląd odpowiada) ale to znowu nie ten pułap cenowy

Generalnie masz problem grinser006.gif z tym budżetem można szukać czegoś z nowego, ale rozumie chcesz coś trochę większego grinser006.gif

btw. też odszedłem od fiata... i póki co nic a nic nie żałuje i oby tak pozostało

Napisano

> Zupełnie nie orientuję się w tej marce a i klasa premium mnie odstrasza kosztami eksploatacyjnymi

> (to moje uprzedzenia może niesłuszne, nie weryfikowałem).

Podjedź sobie gdzieś i zobacz. Seat Exeo jest też fajny grinser006.gifok.gif

Napisano

> - Laguna III - teoretycznie idealnie spełnia moje założenia, ale wchodzi w rachubę jedynie 150km

> dCi. Nie wiem czy chcę we francuza wejść. Utrata wartości stanie się upierdliwa trochę.

Pomyśl poważnie o tym aucie. Turbina chłodzona cieczą, łańcuch rozrządu, bardzo dopracowany środek. Do tego mało pali i potrafi nieźle odjechać. Jak ci mocy mało to poszukaj gt lub z jeszcze mocniejszym dieslem, ~180KM.

Utrata wartości spotka cię przy każdym jednym aucie.

Ja miałem kupować kolejnego passata, tym razem b6. Zdecydowałem się ma L3 i kolejna też będzie laguna, ale w wersji własnie gt.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Moje typy:

> 1. Civic IX - moze uda sie cos znaleźć po prośbie u zaprzyjaźnionych ludzi w branży.Oczywiście

> powyżej 60k pln.

Alleluja, dzisiaj byłem na jeździe próbnej Sportem 1.8. Ja mam odwieczny problem,że na jazdach próbnych nie potrafię sobie wyrobić zdania, ale napiszę o moich odczuciach na gorąco :

Punktem odniesienia jest mój Bravolot

Plusy:

+ bardzo fajne wrażenie "estetyczne" na przednich siedzeniach. Podoba mi się design najbardziej z dzisiaj oglądanych.

+ raczej ciche auto za wyjątkiem motoru kręconego wyżej ale to cecha tego auta nie wada. Odbieram wyciszenie in plus.

+ z tyłu w porównaniu do Bravo: trochę więcej przestrzeni między kolanami a oparciem przednich foteli. Na szerokość dla 2ch osób dorosłych jest ok.

+ system Start&Stop działa OK. Nie denerwuje.

+ brak klekotu... bezcenny zlosnik.gif

+ dość szybko się nagrzewa (dla nas to ważne) i po nagrzaniu leci ukrop z kratek, nieosiągalny u mnie w dieslu chyba wink.gif

Minusy:

- Strasznie wysoko się siedzi przez ten bak paliwa pod pupą. Tutaj muszę się ponownie zastanowić czy jak dam klimę na szybę to sobie czoła nie odmroże. W Bravo ratuję się osłonami przeciwsłonecznymi, tutaj muszę jeszcze popatrzeć na ten patent następnym razem. hmm.gif

- faktycznie, z tyłu, jest problem z miejscem na stopy pod przednimi fotelami, ale nam to nie będzie przeszkadzać

- mam tylko 178cm i na tylnej kanapie, po odchyleniu się do tyłu, delikatnie czupryną dotykam dachu. Dla nas to nie problem,żona jest niższa.

- trochę głośny silnik powyżej 5k RPM zlosnik.gif

Sam nie wiem:

+- spalanie, jak się depcze to chwilowe idzie w kosmos ale na 6tce już od 2k RPM można jechać i silnikiem nie telepie i mało pali, plus dla konstruktorów.

+- przyśpieszenie - głowy nie urywa, ale jak dla mnie do zaakceptowania

+- bagażnik - jak na kompakt jest naprawdę OK, jak na auto rodzinne to zapewne skończy się an boxie na dach...

> 2. Accord VIII 2.0 156km noPB. To auto wzbudza we mnie najbardziej ambiwalentne odczucia.

Posiedzielismy w salonie i pomacaliśmy. Nie widzę sensu ekonomicznego pchać się w Accorda (używki drogie bardzo). A 2.0 156KM też szału nie zrobi.

> Do czego mam wątpliwości:

> - Focus... środek żenada, te wstawki a'la "amelinium" no i wnętrze wcale nie większe od

> bravolota, nie widzę postępu w stosunku do stanu obecnego.

Potwierdzam i nie zmienię zdania. Nie pdoba nam się

> - Mondeo IV - wnętrze wizualnie mi się średnio podoba a jestem zboczony po Bravo na tym punkcie .

NIE podoba mi się wnętrze (design) i małżonka podziela moje zdanie. W ogóle jakiś taki tandetny się wydaje MIV (oglądaliśmy wersję GHIA w salonie). Odpadł z konkursu .

> - SUVy - nie stać mnie na większe na zakup i utrzymanie a bazujące na kompaktach mają mikre

> bagażniki. Nie mam bakcyla na SUVy.

Ix35 macałem, bagażnik na wielkość kontrowersyjny, jak dla mnie małe toto. Ale miejsca z tyłu nawet dużo

- I40

jakoś tak prawą nogą zahaczałem o to i tamto.

Generalnie mnie nie przekonują Hyundaie , ja tam szału nie widzę.

SUmma sumamrum.

Małżonak napalona na Civica IX i możemy mieć dobrą ofertę na bogatsze wersje niż sport. Ja chyba nie będę się długo opierał food.gif

Napisano

.

> Małżonak napalona na Civica IX i możemy mieć dobrą ofertę na bogatsze wersje niż sport. Ja chyba

> nie będę się długo opierał

Dobra oferta to ile taniej?

Napisano

> - Strasznie wysoko się siedzi przez ten bak paliwa pod pupą. Tutaj muszę się ponownie zastanowić

> czy jak dam klimę na szybę to sobie czoła nie odmroże. W Bravo ratuję się osłonami

> przeciwsłonecznymi, tutaj muszę jeszcze popatrzeć na ten patent następnym razem.

> - faktycznie, z tyłu, jest problem z miejscem na stopy pod przednimi fotelami, ale nam to nie

> będzie przeszkadzać

> - mam tylko 178cm i na tylnej kanapie, po odchyleniu się do tyłu, delikatnie czupryną dotykam

> dachu. Dla nas to nie problem,żona jest niższa.

Cruze nie ma tych wad - miejsca jest i z przodu, i z tyłu naprawdę dużo, także nad głową.

Odwiedź salon Chevroleta - będziesz mile zaskoczony.

Chcesz oszczędne 140KM - sprawdź 1,4 turbo z 6-biegową skrzynią ok.gif

Napisano
  • Autor

> .

> Dobra oferta to ile taniej?

Na razie czekamy... może tydzień może miesiąc, zobaczymy.

Napisano

VAG. Zakładasz rocznik od 2008 w górę. Do roku 2008 udało się szwabom wyleczyć 2.0 TDI z bolączek wieku dziecięcego.

Ryzyko zawsze jest, w przypadku każdego auta. VAGonów w Polsce jest tyle że w razie W w samych silnikach przebierasz jak w ulęgałkach. smile.gif

IMVHO używany VAGon to najlepszy stosunek wypasu/jakości do ceny.

Napisano
  • Autor

> VAG. Zakładasz rocznik od 2008 w górę.

Nie dziękuję. Może przy następnej zmianie jak TSI będą już dopracowane to na coś się skuszę.