Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyprzedzanie kolumny pojazdów uprzywilejowanych

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów,

Tak mi się właśnie przypomniała sytuacja, a że nie mam KD to pomyślałem, że tu zapytam, a mianowicie -

jedzie sobie kolumna pojazdów uprzywilejowanych (dla ustalenia uwagi Straż Pożarna) w ilości znacznej, tj. ok 20 pojazdów. Co mówi KD na temat wyprzedzania takiej kolumny, oraz możliwości jej rozdzielenia podczas manewru (wiadomo, nie łyknie się raczej 20 ciężarówek na raz)? Aha, dodam, że kolumna jedzie używając tylko sygnałów świetlnych.

Napisano

> Witam Kolegów,

> Tak mi się właśnie przypomniała sytuacja, a że nie mam KD to pomyślałem, że tu zapytam, a

> mianowicie -

> jedzie sobie kolumna pojazdów uprzywilejowanych (dla ustalenia uwagi Straż Pożarna)

mozna skromny.gif

a przynajmniej tak mnie uczyli na kursie lat temu dawno

nikt nie musi sie np wlec pod gore za PSP

Napisano
  • Autor

> Możesz wyprzedzać, ale poza terenem zabudowanym...

Ok, a mogę rozdzielić kolumnę?

Napisano

> Ok, a mogę rozdzielić kolumnę?

Nie. Kolumny pojazdów uprzywilejowanych nie możesz rozdzielać.

Napisano

A ja tylko kilka suchych artykułów zlosnik.gif

Quote:

Art. 2 pkt 38) pojazd uprzywilejowany - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi;
określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego;

Quote:

Art. 24 ust. 11. Zabrania się wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego
na obszarze zabudowanym.

Quote:

Art.32 ust. 5. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do
pojazdów uprzywilejowanych
oraz pojazdów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej.

ust. 6. Zabrania się wjeżdżania między jadące w kolumnie rowery lub wózki rowerowe
oraz pojazdy, o których mowa w ust. 5.

Napisano

> Tak mi się właśnie przypomniała sytuacja, a że nie mam KD to pomyślałem, że tu zapytam, a

> mianowicie -

> jedzie sobie kolumna pojazdów uprzywilejowanych (dla ustalenia uwagi Straż Pożarna) w ilości

> znacznej, tj. ok 20 pojazdów.

Na początek ustalmy, czy była to kolumna pojazdów uprzywilejowanych grinser006.gif

> Aha,

> dodam, że kolumna jedzie używając tylko sygnałów świetlnych.

Quote:

pojazd uprzywilejowany
- pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych
i jednocześnie sygnały dźwiękowe
o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi;

określenie to obejmuje również
pojazdy jadące w kolumnie
, na której początku i na końcu znajdują się
pojazdy uprzywilejowane
wysyłające
dodatkowo
sygnały świetlne w postaci
czerwonego
światła błyskowego;

Założę się, że kolumna nie spełniała tych wymogów biglaugh.gif

Napisano

> A ja tylko kilka suchych artykułów

> Quote:

> Art. 2 pkt 38) pojazd uprzywilejowany - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich

> świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi

> światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na

> której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały

> świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego;

> Quote:

> Art. 24 ust. 11. Zabrania się wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym.

> Quote:

> Art.32 ust. 5. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do pojazdów uprzywilejowanych oraz pojazdów

> Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej.

> ust. 6. Zabrania się wjeżdżania między jadące w kolumnie rowery lub wózki rowerowe oraz pojazdy, o

> których mowa w ust. 5.

No to może wyprzedzać, bo pojazd jadący tylko na sygnałach świetlnych nie jest uprzywilejowanym

Napisano

Pytanie czy te pojazdy jadą po prostu jeden za drugim , czy są oznakowane jako kolumna? hmm.gif

Napisano

> jedzie sobie kolumna pojazdów uprzywilejowanych

> dodam, że kolumna jedzie używając tylko sygnałów świetlnych.

No to nie są uprzywilejowane.

Napisano

> Możesz wyprzedzać, ale poza terenem zabudowanym...

O ile nie utrudni sie im ruchu.

Napisano

> No to nie są uprzywilejowane.

Można wyprzedzać i rozdzielać, również w obszarze zabudowanym ok.gif Jeżeli wysyłają sygnały świetlne i dźwiękowe, to można wyprzedzać poza obszarem zabudowanym, ale nie wolno rozdzielać.

Napisano

> Na początek ustalmy, czy była to kolumna pojazdów uprzywilejowanych

> Quote:

> pojazd uprzywilejowany - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł

> błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami

> mijania lub drogowymi;

> określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują

> się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła

> błyskowego;

> Założę się, że kolumna nie spełniała tych wymogów

To trochę dla przekory:

1. czy można wyprzedzać pojazd uprzywilejowany?

2. czy dwa pojazdy uprzywilejowane są już kolumną?

3. jeśli są, a nie ma na początku i końcu tej kolumny pojazdu wysyłającego sygnał czerowny, to można je wyprzedzać?

Napisano

> To trochę dla przekory:

> 1. czy można wyprzedzać pojazd uprzywilejowany?

Poza terenem zabudowanym tak.

> 2. czy dwa pojazdy uprzywilejowane są już kolumną?

Tak.

> 3. jeśli są, a nie ma na początku i końcu tej kolumny pojazdu wysyłającego sygnał czerowny, to

> można je wyprzedzać?

Poza obszarem zabudowanym tak.

Napisano

> Tak.

A czy kolumna pojazdów uprzywilejowanych nie powinna być odpowiednio oznaczona - samochód otwierający i zamykający powinien mieć sygnalizację świetlną dwu kolorową (czerwony i niebieski)?

Napisano

> A czy kolumna pojazdów uprzywilejowanych nie powinna być odpowiednio oznaczona - samochód

> otwierający i zamykający powinien mieć sygnalizację świetlną dwu kolorową (czerwony i

> niebieski)?

Niestety praktyka pokazuje że często kolumny prawidłowo oznakowane np. z bankowozami są nie do wyprzedzenia na np. ekspresówkach, bo pojazdy Policyjne zabezpieczające kolumnę blokują możliwość wyprzedzenia i wloką się 80 km/h.

Napisano

> A czy kolumna pojazdów uprzywilejowanych nie powinna być odpowiednio oznaczona - samochód

> otwierający i zamykający powinien mieć sygnalizację świetlną dwu kolorową (czerwony i

> niebieski)?

Oczywiście. Przecież piszemy o prawidłowo oznakowanej kolumnie. Nieprawidłowo oznakowana kolumna = nie jest to kolumna uprzywilejowana.

Napisano

> Niestety praktyka pokazuje że często kolumny prawidłowo oznakowane np. z bankowozami są nie do

> wyprzedzenia na np. ekspresówkach, bo pojazdy Policyjne zabezpieczające kolumnę blokują

> możliwość wyprzedzenia i wloką się 80 km/h.

Też widywałem kolumny, w których ostatni pojazd jedzie środkiem żeby uniemozliwić wyprzedzanie (a raczej rozdzielenie kolumny w niecnym celu), tak robią jadąc z VIP-ami albo konwojując ważnych przestępców, żeby utrudnić ich odbicie. Tyle, ze zazwyczaj jechali szybciej niż 80km/h