Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana samego oleju bez fitra

Featured Replies

Napisano

z pewnych powodow (glownie dlatego ze nie wiem kiedy byl przede mna wymieniany olej i zaraz po wymianie zrobil sie czarny) po 2kkm od wymiany chce ponownie wymienic olej (5w30 100% syntetyk)

czy koniecznie musze wymeiniac filter? z olejem sam sobie poradze w 15min do zmiany filtra musze umawiac sie juz z mechanikiem...

Napisano

> z pewnych powodow (glownie dlatego ze nie wiem kiedy byl przede mna wymieniany olej i zaraz po

> wymianie zrobil sie czarny) po 2kkm od wymiany chce ponownie wymienic olej (5w30 100%

> syntetyk)

> czy koniecznie musze wymeiniac filter? z olejem sam sobie poradze w 15min do zmiany filtra musze

> umawiac sie juz z mechanikiem...

Tak z ciekawości, jaki jest problem z odkręceniem filtra?

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości, jaki jest problem z odkręceniem filtra?

nie da sie tego zrobic bez kanalu

a olej spuścić sie da...

Napisano

ja wymieniłbym filtr również, koszt niewielki

w filtrze tym zostanie trochę poprzedniego "brudnego" oleju oraz syfu

Napisano

Nie wiem, czy można po tym wnioskować, ale...

w motocyklu Suzuki Bandit 1200cm3 producent przewiduje wymianę filtra oleju co 18 kkm, a samego oleju co 6 kkm ok.gif

Napisano

> nie da sie tego zrobic bez kanalu

> a olej spuścić sie da...

Po 2 tyś filtr nie jest raczej zapakowany. Jednak jeśli niepokoi Cię "czarność" oleju to ja bym zastosował płukankę i dopiero wymianę, ale wtedy niestety trzeba wymienić też filtr.

Napisano

W BMW? Jeśli chodzi o te auto, to jakoś sobie nie wyobrażam łatwiejszej wymiany filtra. Przecież beemki mają filtr u góry, u Ciebie tuż obok korka wlewu oleju.

Napisano

> czy koniecznie musze wymeiniac filter? z olejem sam sobie poradze w 15min do zmiany filtra musze

A czy mało używaną prezerwatywę założyłbyś ponownie?Albo nie wymieniaj oleju,albo wymień komplet z filtrem, inna kombinacja to kasa w błoto.

Napisano
  • Autor

> W BMW? Jeśli chodzi o te auto, to jakoś sobie nie wyobrażam łatwiejszej wymiany filtra. Przecież

> beemki mają filtr u góry, u Ciebie tuż obok korka wlewu oleju.

w subaru dohc....

Napisano

> A czy mało używaną prezerwatywę założyłbyś ponownie?Albo nie wymieniaj oleju,albo wymień komplet z

> filtrem, inna kombinacja to kasa w błoto.

Popieram

Napisano

W motocyklach (także tych najbardziej wysilonych) producenci przewidują wymianę filtra co drugą wymianę oleju, więc jeśli w tym przypadku filtr ma 2kkm to spokojna głowa.

Napisano
  • Autor

> W motocyklach (także tych najbardziej wysilonych) producenci przewidują wymianę filtra co drugą

> wymianę oleju, więc jeśli w tym przypadku filtr ma 2kkm to spokojna głowa.

I co na to Panowie "od prezerwatyw"?

Napisano

> z pewnych powodow (glownie dlatego ze nie wiem kiedy byl przede mna wymieniany olej i zaraz po

> wymianie zrobil sie czarny) po 2kkm od wymiany chce ponownie wymienic olej (5w30 100%

> syntetyk)

Ale wymieniłeś oleum więc niewiem po co ta druga zmiana? Na podstawie barwy oleju oceniasz że jest już do zmiany?

Napisano

> I co na to Panowie "od prezerwatyw"?

A po co ta zmiana? Dla lepszego samopoczucia - właściciela, bo przecież nie auta? Jak silnik kręcił się na syfie przez ileś tam kkm to taka zmiana i tak nie wiele mu pomoże. Może lepiej pojeździj jeszcze z 5kkm i wtedy zmień olej z filtrem.

Napisano

Wymiana oleju i filtra w warsztacie to ~30 PLN, więc jak nie masz kanału to tam jedz i wymień z filtrem a nie rób g... oszczędności...

Napisano
  • Autor

> Wymiana oleju i filtra w warsztacie to ~30 PLN, więc jak nie masz kanału to tam jedz i wymień z

> filtrem a nie rób g... oszczędności...

nie o oczeczednosci chodzi !!!

logistycznie dla mnie to nie takie proste...

Napisano

> Po 2 tyś filtr nie jest raczej zapakowany. Jednak jeśli niepokoi Cię "czarność" oleju to ja bym

> zastosował płukankę i dopiero wymianę, ale wtedy niestety trzeba wymienić też filtr.

Zgadzam się z Toostem w całej rozciągłości. Skoro jest decyzja o wymianie oleju, to najlepiej razem z filtrem. Nawet, jeśli to troszkę większy wysiłek.

A skoro kolor oleju jest podejrzany, to przed zalaniem nowego można wrzucić na 20 minut płukankę za 30zł.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Mogło byc różnie z tą wymianą oleju. Mnie nie spuścili całego oleju i faktycznie kolor oleju szybko zrobił się czarny. Jak ktoś wie w jakim tempie mu olej ciemnieje to ocena po kolorze nie jest zła.

Napisano

> z pewnych powodow

jak już to filtr bez oleju. W druga stronę.. lekko bez sensu.

A kolor oleju o niczym nie świadczy ... no chyba ze jest kakaowy smile.gif

Napisano

> A skoro kolor oleju jest podejrzany, to przed zalaniem nowego można wrzucić na 20 minut płukankę za

> 30zł.

Tylko po co?

Jak już wymienić olej + filtr i jeździć.

Za 10000-15000km powtórzyć procedurę.

Napisano

> Tylko po co?

"glownie dlatego ze nie wiem kiedy byl przede mna wymieniany olej i zaraz po wymianie zrobil sie czarny"

Jeśli w silniku jest szlam bo poprzednik jeździł na fabrycznym do tej pory to płukanka nie zaszkodzi

Napisano

A to, że to bez sensu dalej podtrzymuję, w filtrze został stary olej i ewentualny syf, więc zalanie nowego oleju da efekt żaden, bo zmiesza się z syfiastym starym-szkoda pieniędzy i czasu.

Jeśli się poczujesz lepiej to sobie tak zrób, silnikowi w ten sposób nie pomożesz.

Napisano

Nic, bo instrukcja mojego moto - a nie jest to jednostka bardzo wysilona, czyli mogła by mieć bardziej liberalne zapisy - przewiduje wymianę oleju wraz z filtrem co 12kkm/raz w roku.

Z wymianą filtra co drugi olej (czyli np. olej co 6kkm, filtr co 12kkm) spotkałem się jedynie w silnikach diesla starszej generacji.

Napisano

Dla mnie jakakolwiek wymiana oleju bez filtra to jak założyć brudne skarpetki na umyte nogi.

Jeżeli masz jakiekolwiek podejrzenie, że w silniku jest jeszcze jakiś syf to wymień filtr i nawet z ciekawości rozwal ten stary i zobacz czy jakiś syf w nim był