Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kolejny Unijny farmazon już w drodze

Featured Replies

Napisano

> http://moto.onet.pl/1682246,1,od-2014-r-...html?node=41798

> Parlamentarzyści chcą, żeby od 1 stycznia 2014 r. produkowane samochody były wyposażone w

> urządzenia, które ograniczają ich prędkość do... 120 km/h.

Przymierzasz sie do dostawczaka? grinser006.gif

Napisano

> Parlamentarzyści chcą, żeby od 1 stycznia 2014 r. produkowane samochody były wyposażone w

Niech zamontują w swoich prywatnych i służbowych.

Napisano

To ma dotyczyć dostawczaków. W sumie popieram pomysł ok.gif Za osobówki się nie wezmą. Chociaż w Japonii nawet osobówki mają ogranicznik chyba do 110 km/h hmm.gif Zasadniczo ogranicznik do obowiązującej w danym kraju prędkości niby ma sens, ale z drugiej strony co robić, jak chcesz jechać na tor? spineyes.gif

Napisano

Zaraz za tym pojawi się lista wyłączeń od tego obowiązku. Małe szanse na uprawomocnienie się tego.

Napisano

> Czy auto z kratką jest dostawczakiem ??

Jeżeli ma dopuszczalną masę całkowitą powyżej 3.5t, to tak.

Napisano

> To ma dotyczyć dostawczaków. W sumie popieram pomysł Za osobówki się nie wezmą. Chociaż w Japonii

> nawet osobówki mają ogranicznik chyba do 110 km/h Zasadniczo ogranicznik do obowiązującej w

> danym kraju prędkości niby ma sens, ale z drugiej strony co robić, jak chcesz jechać na tor?

Np nissan gtr, poprzez gps, potrafi samodzielnie to wyłączyć w Japonii, właśnie gdy jest na torze.

Napisano

> Np nissan gtr, poprzez gps, potrafi samodzielnie to wyłączyć w Japonii, właśnie gdy jest na torze.

Co takiego? yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif

Napisano

> ale z drugiej strony co robić, jak chcesz jechać na tor?

Podanie w 3 egzemplarzach ze znaczkiem skarbowym i opłatą manipulacyjna plus 23% vat ok.gif

I budżet będzie uratowany ok.gif

Napisano

> Np nissan gtr, poprzez gps, potrafi samodzielnie to wyłączyć w Japonii, właśnie gdy jest na torze.

No to problem rozwiązany ok.gif

Napisano

Jestem absolutnie za tym. Obecnie dostawczaki potrafią na autostradzie

pędzić 200 km/h, zwłaszcza te w leasingu.

Napisano

> To ma dotyczyć dostawczaków. W sumie popieram pomysł Za osobówki się nie wezmą. Chociaż w Japonii

> nawet osobówki mają ogranicznik chyba do 110 km/h

Znaczy fabrycznie auta z tym wychodzą? Czyli jak cos sprowadzimy z J (a już sa handlarze w Polsce sprowadzający z Japonii) to będziemy mieć ten ogranicznik do 110?

Napisano

> Jeżeli ma dopuszczalną masę całkowitą powyżej 3.5t, to tak.

yyy... samochód dostawczy to raczej poniżej 3,5t...

Napisano

> Jestem absolutnie za tym. Obecnie dostawczaki potrafią na autostradzie

> pędzić 200 km/h, zwłaszcza te w leasingu.

To może leasingu zabronić i będzie bezpieczniej ok.gif

Napisano

> yyy... samochód dostawczy to raczej poniżej 3,5t...

No to ten projekt tego nie dotyczy.

Napisano

> Znaczy fabrycznie auta z tym wychodzą? Czyli jak cos sprowadzimy z J (a już sa handlarze w Polsce

> sprowadzający z Japonii) to będziemy mieć ten ogranicznik do 110?

Tak. Podpinasz do kompa i zdejmujesz blokadę, ale jeżeli to zrobisz w Japonii, to idziesz siedzieć na 5 lat.

Napisano

> No to ten projekt tego nie dotyczy.

gdzie to wyczytałeś?

Napisano

> Tak. Podpinasz do kompa i zdejmujesz blokadę, ale jeżeli to zrobisz w Japonii, to idziesz siedzieć

> na 5 lat.

Serio? yikes.gif skąd to wiesz? znasz jeszcze jakies "ciekawe" przepisy w J?

Napisano

> gdzie to wyczytałeś?

To ma dotyczyć samochodów DOSTAWCZYCH, nie "ciężarowego SC". Ma być z tyłu paka, gdzieś czytałem, że ma dotyczyć powyżej 3.5t, ale nie jestem pewien. Ale nawet jak to ma dotyczyć Opla Combo, to i tak jestem za, przy prędkościach powyżej 120 tego typu auta zachowują się kiepsko.

Napisano

> Serio? skąd to wiesz? znasz jeszcze jakies "ciekawe" przepisy w J?

Znam. Poczytaj sobie o przeglądach rejestracyjnych w Japonii, dla 10-letniego auta taki przegląd może kosztować więcej, niż równowartość samochodu wink.gif

Napisano

> To ma dotyczyć samochodów DOSTAWCZYCH, nie "ciężarowego SC". Ma być z tyłu paka, gdzieś czytałem,

gdzie to wyczytałeś?

> że ma dotyczyć powyżej 3.5t, ale nie jestem pewien.

taaak? Pokaż mi jeden obecnie oferowany w UE samochód ciężarowy (ewentualnie dostawczy, jeśli taki znajdziesz) powyżej 3,5t, który nie ma limitera do 90km/h. Czas start, powodzenia ok.gif

> Ale nawet jak to ma dotyczyć Opla Combo,

> to i tak jestem za, przy prędkościach powyżej 120 tego typu auta zachowują się kiepsko.

mhm... może lepiej jednak poczytaj więcej.

Napisano

> Znam. Poczytaj sobie o przeglądach rejestracyjnych w Japonii, dla 10-letniego auta taki przegląd

> może kosztować więcej, niż równowartość samochodu

A gdzie można o tym poczytać po polsku? zlosnik.gifhmm.gif

Napisano

> A gdzie można o tym poczytać po polsku?

Po polsku to nie wiem wink.gif Ale poszukaj przy okazji o konieczności posiadania miejsca parkingowego w miastach. W Japonii nie kupisz samochodu, jeżeli nie masz garażu, lub wykupionego miesjca parkingowego.

Napisano

> gdzie to wyczytałeś?

Na HP był wątek.

> taaak? Pokaż mi jeden obecnie oferowany w UE samochód ciężarowy (ewentualnie dostawczy, jeśli taki

> znajdziesz) powyżej 3,5t, który nie ma limitera do 90km/h. Czas start, powodzenia

W Polsce - nie ma takich. Ale w UE są. A nawet jak to ma dotyczyć samochodów do 3.5t z paką - i tak jestem za. To nie są auta do szybkeij jazdy. To samo tyczy się busów.

> mhm... może lepiej jednak poczytaj więcej.

Przejechałem Combo ponad 100kkm, wiem o czym mówię smirk.gif

Napisano

> Po polsku to nie wiem Ale poszukaj przy okazji o konieczności posiadania miejsca parkingowego w

> miastach. W Japonii nie kupisz samochodu, jeżeli nie masz garażu, lub wykupionego miesjca

> parkingowego.

panic.gif

Dobra, to daj chociaż po angielsku zlosnik.gif Byle nie po japońsku zlosnik.gif

Napisano

> nawet osobówki mają ogranicznik chyba do 110 km/h Zasadniczo ogranicznik do obowiązującej w

> danym kraju prędkości niby ma sens, ale z drugiej strony co robić, jak chcesz jechać na tor?

Nie do 110 a do 180. Co nie da sie ukryc jest dosyc komiczne w przypadku np. Nissana GTR. Ale tak tam maja.

Napisano

> Nie do 110 a do 180. Co nie da sie ukryc jest dosyc komiczne w przypadku np. Nissana GTR. Ale tak

> tam maja.

Może 110 mil hmm.gif

Napisano

> Chociaż w Japonii

> nawet osobówki mają ogranicznik chyba do 110 km/h

P.S.

Do 120mil jeśli mnie pamięć nie myli.

Napisano

> Nie do 110 a do 180. Co nie da sie ukryc jest dosyc komiczne w przypadku np. Nissana GTR. Ale tak

> tam maja.

Różnie bywa. W przypadku większości samochodów typowo miejskich 110, przynajmniej tak było parę lat temu.

Napisano

> Co takiego?

Ma w GPS zapisana baze torow. I jak sie na ktoryms znajdzie to wylacza limiter. Ale niekoniecznie sluzy to tylko zeby zdejmowac elektroniczne kagance. Kazda taka wycieczka jest zapisywana w pamieci komputera i w razie jakiejs awarii moze byc przyczyna wypowiedzenia przez Nissana gwarancji.

Napisano

> Jest nieco o tym tutaj

Czyli jak Anglik kupi GTRa w UK to nie ma zadnych ograniczników, a jeśli sprowadzi z J to ma ten ogranicznik? sick.gif

Napisano

> Jeżeli ma dopuszczalną masę całkowitą powyżej 3.5t, to tak.

A Zuk czy Lublin sa czy nie?? One nie przekraczaja 3.5t wink.gif

Napisano

> Różnie bywa. W przypadku większości samochodów typowo miejskich 110, przynajmniej tak było parę lat

> temu.

Miejskich kei-cars chyba faktycznie tak. Natomiast normalne osobowki 180km/h na 100%.

Napisano

> Dobra, to daj chociaż po angielsku Byle nie po japońsku

a proszę W przypadku normalnego samochodu, a nie kei-car, przegląd kosztuje ok. 2.000 $ rocznie.

Napisano

> Na HP był wątek.

nie widzę nigdzie sformułowania, że "nie dotyczy to Seicento z kratką"

> W Polsce - nie ma takich. Ale w UE są. A nawet jak to ma dotyczyć samochodów do 3.5t z paką - i tak

> jestem za.

a jeśli będzie to jednak dotyczyło przysłowiowego "Seicento z kratką" to dalej jesteś za? Bo ja nie znalazłem nigdzie oficjalnej definicji auta dostawczego. A Corsa z blachą zamiast tylnych bocznych szyb, to Twoim zdaniem dostawczak, czy osobówka? Dla mnie dostawczy to ten, który ma w dowodzie "ciężarowy" i ma mniej niż 3,5t - bo powyżej, to już ciężarówka.

> To nie są auta do szybkeij jazdy. To samo tyczy się busów.

> Przejechałem Combo ponad 100kkm, wiem o czym mówię

ale ja nie mówię o jeździe - mówię o poczytaniu o nowych przepisach

Napisano

> Czyli jak Anglik kupi GTRa w UK to nie ma zadnych ograniczników, a jeśli sprowadzi z J to ma ten

> ogranicznik?

Tak.

Napisano

> A Zuk czy Lublin sa czy nie?? One nie przekraczaja 3.5t

powyżej 3,5t jest ciężarowy. Definicji dostawczego nie znalazłem w polskich przepisach niewiem.gif

Napisano

> Miejskich kei-cars chyba faktycznie tak. Natomiast normalne osobowki 180km/h na 100%.

Tyle że tam "normalnych" osobówek jak na lekarstwo. Typowy japoński samochód bardzo się różni od typowego europejskiego nie wspominając o amerykańskim. Kanciaste, pojemność 0.8 i takie tam grinser006.gif

Napisano

> Tyle że tam "normalnych" osobówek jak na lekarstwo. Typowy japoński samochód bardzo się różni od

> typowego europejskiego nie wspominając o amerykańskim. Kanciaste, pojemność 0.8 i takie tam

Owszem smile.gif Ale juz takie Evo czy STI, czy GTR czy NSX - wszystko z licznikami wyskalowanymi do 180 lub ciut ponad i wszystko konczylo zabawe wlasnie przy tych predkosciach. Takze u nas w EU to jeszcze pelna swoboda grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Owszem Ale juz takie Evo czy STI, czy GTR czy NSX - wszystko z licznikami wyskalowanymi do 180 lub

> ciut ponad i wszystko konczylo zabawe wlasnie przy tych predkosciach. Takze u nas w EU to

> jeszcze pelna swoboda

Zgadza się. I miejmy nadzieję, że Niemcy nie wprowadzą limitu na autostradach grinser006.gif

Napisano

> tam maja.

W usa tez tak jest i nie ma z tym problemu

Napisano

> Zgadza się. I miejmy nadzieję, że Niemcy nie wprowadzą limitu na autostradach

Obawiam sie, ze ten dzien jest bliski crazy.gif

Podobnie jak oplaty za nie...

Napisano

> Obawiam sie, ze ten dzien jest bliski

> Podobnie jak oplaty za nie...

Złote czasy Europy się skończyły. Teraz teraz spłacać kredyty, za które się żyło od II WŚ crazy.gif

Napisano

> Złote czasy Europy się skończyły. Teraz teraz spłacać kredyty, za które się żyło od II WŚ

A moze tak US by zaczeli splacac swoje grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Zgadza się. I miejmy nadzieję, że Niemcy nie wprowadzą limitu na autostradach

Uważasz, że jazda np nowym Transitem, po autostradzie, z prędkością 140km/h, "śmierdzi aferą" bardziej, niż jazda osobowym BMW z prędkością 250km/h? hmm.gif

Napisano

> Oj chyba juz nie ma...relikt kryzysu paliwowego.

Od którego roku nie ma? w aucie z 2008r jest

Z ciekawości auto z kanady ma limit na 160 smile.gif

Napisano

> Obawiam sie, ze ten dzien jest bliski

pewnie tak

> Podobnie jak oplaty za nie...

Zadna partia w D nie wystosuje takiego projektu bo z automatu przegra wybory