Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 2.0 CDTI - wrażenia?

Featured Replies

Napisano

Pytanie do osób, które jeździły autem z tym silnikiem. Stosowany w Insigni, Malibu, AR i nie wiem czym jeszcze.

1. Jak jest z reakcją na gaz, poziomem głośności i wibracji, spalaniem itd?

2. Czy występuje szeroko rozumiany "fun" z jazdy?

hmm.gif

Napisano

> Pytanie do osób, które jeździły autem z tym silnikiem. Stosowany w Insigni, Malibu, AR i nie wiem

> czym jeszcze.

> 1. Jak jest z reakcją na gaz, poziomem głośności i wibracji, spalaniem itd?

> 2. Czy występuje szeroko rozumiany "fun" z jazdy?

Ale ktory cdti? BiTurbo przyjemnie sie odpycha, a slabszy mozna latwo i niezle zawirusowac.

Napisano

a to nie fiatowski 2.0 jtd ?

Napisano

> Pytanie do osób, które jeździły autem z tym silnikiem. Stosowany w Insigni, Malibu, AR i nie wiem

> czym jeszcze.

ja: Insignia 160KM-kombi

Taki tatusiowy samochód: na 1-ce, 2-ce spod świateł w związku ze sporą masą łyknie cie pierwsza lepsza octawia (albo kręcić trzeba, a stosunkowo szybko się kończy power), na (2), 3,4-juz czuć, że jedziesz

Na trasach w okolicach 180 już "męcząca" jazda na dłuższa metę (kombi) hałas od dachu/opływu powietrza

Są auta lepiej wyciszone (nie jest tak tragicznie jak niektórzy się rozpisują-to raczej kwestia formy/sposobu tego wyciszenia-jest przyjemnie stłumione, ale klekot po odpaleniu czuć dopóki się nie rozgrzeje)

Wibracje.... o co chodzi z tymi wibracjami ludziom-to przecież diesel... nie zauważam specjalnie różnicy z benzyniakami (po za momentem przekręcania kluczyka)

Reakcja na gaz...opisywany przez OZIego lag na ruszaniu występuje (trzeba się nauczyć jeździć i startować=gaz w podłogę, ale to raczej all dieselki tak mają, którymi miałem okazję jeździć)... jeśli chodiz o tzw :turbodiurę" -zmienna geometria załatwia sprawę-1600-1700 rpm juz ładnie ciągnie

Spalanie...-w zasadzie niezależnie od tego co robię ( klima,miasto, trasa-o przepraszam z małym wyjątkiem box i góry) wychodzi mi 7L/100.

Fun... mi odpowiada-jak trzeba przycisnąć to się słucha i reaguje... fotele mogłyby ciut lepiej trzymać na krętych zakrętach pokonywanych ciut dynamiczniej (do auta nie mam zastrzeżeń-ale znam takie co robią to bardziej gokartowo-niestety zazwyczaj=mniej komfortowo).

Ja dwa lata temu po przejażdżce mondeo/avensisem/volvo którymś/laguną/superbem/paskiem....ciekawostaka brałem pod uwagę raczej benzynówki, ostatecznei kupiłem diesla :-)... po 2 latach i prawie 45kkm nie żałuję

Napisano

> czym jeszcze.

Jeździłem Malibu z tym silnikiem. Mogę porównać z 2.0VCDi 150KM Chevroleta.

Pracuje ciszej i trochę łagodniej niż silnik w Epice. Reakcja na gaz odrobinę lepsza, ale i tak brakuje jej do tego co jest w Lacetti. Wibracji nie ma, może jedynie przy odpalaniu.

Nie. Jedzie podobnie jak Epica. "Fun" to możesz mieć z tego, że jest cicho na autostradzie przy włączonym tempomacie. Ale sportowo to tym nie pojedziesz. Aha, i te 10KM więcej od Epiki to leniwe jakieś. Auto nie jest nic szybsze.

Mi się podoba i tak. Ale może dlatego, że Malibu mi się podoba. 893goodvibes.gif

Napisano

Mam w Astrze ten silnik odmiana 165KM.

Jak na diesla poziom glosnosci jest akceptowalny, w ruchu miejskim gdzie uzywamy caly zakres obrotow silnik dziwnie grzechocze ale tak samo maja renowki. Ot taki urok diesli.

Spalanie zalezy od stylu jazdy. Udalo mi sie osiagnac wartosc z katalogu w ruchu pozamiejskim tj. 4.7l

Opoznienie z reakcja na gaz u mnie jes spowodowane automatyczna skrzynia biegow.

Dynamika spora i wystarczajaca do rodzinnego poruszania sie autem po polsce.

Napisano

> Tak, a dokladniej to mjtd, czyli multijet.

mjtd i multijet to w zasadzie ta sama nazwa inaczej oznaczona, o co konkretnie Ci chodzi ?

Multijetów i Mjtd jest kilka odmian w zależności od ilości faz wtrysków smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jeździłem Malibu z tym silnikiem. Mogę porównać z 2.0VCDi 150KM Chevroleta.

I o Malibu mi chodzi ale nie chciałem nic sugerować grinser006.gif

> Pracuje ciszej i trochę łagodniej niż silnik w Epice. Reakcja na gaz odrobinę lepsza, ale i tak

> brakuje jej do tego co jest w Lacetti.

Lacetti jest sporo lżejsze

> Wibracji nie ma, może jedynie przy odpalaniu.

To ważne ok.gif

> Nie. Jedzie podobnie jak Epica. "Fun" to możesz mieć z tego, że jest cicho na autostradzie przy

> włączonym tempomacie. Ale sportowo to tym nie pojedziesz. Aha, i te 10KM więcej od Epiki to

> leniwe jakieś. Auto nie jest nic szybsze.

Nie musi być sportowy. Wystarczy, że żwawo reaguje na gaz.

> Mi się podoba i tak. Ale może dlatego, że Malibu mi się podoba.

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ale ktory cdti? BiTurbo przyjemnie sie odpycha, a slabszy mozna latwo i niezle zawirusowac.

1 burbo grinser006.gif, wersja 160KM ale pewnie słabsze 130KM jest podobne w odczuciach

Napisano

Z praktyki ASO Opel wynika, że znacznie częściej zdarzają się awarie rozrządu. Przypadki zniszczenia silnika przy 50 tys. km nie są rzadkością.

Napisano
  • Autor

> Z praktyki ASO Opel wynika, że znacznie częściej zdarzają się awarie rozrządu. Przypadki

> zniszczenia silnika przy 50 tys. km nie są rzadkością.

Nie słyszałem o tym. Jakie konkretnie awarie?

No i co trzeba robić żeby zniszczyć silnik na 50kkm? hmm.gif

Napisano

Mam w Bravo II 2.0MJ 165KM

> czym jeszcze.

reakcja na gaz prawidłowa jak na ON, poziom glośności i wibracji w normie, spalanie od 7 do góra 8, w trasie przy normalnej jeździe 5.5l lubie but.gif to pokazuje 6.5

fun jest całkiem przyjemny ok.gif

Napisano

> mjtd i multijet to w zasadzie ta sama nazwa inaczej oznaczona, o co konkretnie Ci chodzi ?

> Multijetów i Mjtd jest kilka odmian w zależności od ilości faz wtrysków

O samo rozwiniecie skrotu, niektorzy traktuja to jako jtd, czyli starsza konstrukcje wink.gif

Napisano

> czym jeszcze.

Jeździłem 159 170 KM i Insignią 160 KM.

> 1. Jak jest z reakcją na gaz

Płynnie, spokojnie, a w trybie SPORT (Insignia Flex Ride) bardziej radośnie. Więcej mocy za mniej wciskania.

> poziomem głośności

Nie jest to cichy silnik.

> i wibracji

Nie wyrywa kierownicy z rąk... grinser006.gif

> spalaniem itd?

Na trasie ze skupieniem można poniżej 5 l. Na trasie bez skupienia można poniżej 5,5 l. W mieście wystarczy 8 l z zapasem. Górne granice nie istnieją.

Bez przesady. W 4-cylindrowym, wyważonym, udanym dieslu? Fun? nono.gif

Prosi się o spięcie tych jednostek z A/T.

Pozdrawiam.

Napisano

> czym jeszcze.

Jezdzilem wersja 160KM i 195KM (z automatem) w Insigniach (po ok 2 kkm per auto), reakcja poprawna w obu, choc kierownicy nie wyrywa. 195KM wyraznie lepiej przyspiesza, w obu czuc ze mamy doczynienia z dieslem w szczegolnosci na postoju. Spalanie: jezdzilem glownie na traasie, wiec 160KM i manual to bylo ok 6l, w 195KM ciut powyzej 7l (trasy to 70 % krajowka, reszta ekspresowka). Jak dla mnie rewelacyjny wynik jak na ta mase i moc.

Jak dla mnie to nie przypadla mi jazda Insignia tongue.gif (prowadzenie), sam silnik szczegolnie 195KM o niebo lepszy niz kultowy TDI, jeden z lepszych diesli jakimi jezdzilem wink.gif.

Napisano

Mogę opisać swoje wrażenia z Insigni.

160 KM przy tej masie szału nie robi. Jest to moc wystarczająca, ot co - przyspieszenie 9,5 s mówi samo za siebie. Charakterystyka pracy silnika jest raczej ospała, nie jest to motor z gatunku "musnę gaz a on rwie do przodu". Owszem, kiedy mu depniesz samochód zdaje się mówić "no dooobra, mam te 160 kucy", ale raczej nie prowokuje do sportowej jazdy. Moje Bravo, pomimo 120 KM, przy codziennej jeździe jest bardziej zrywne i bardziej ochoczo reaguje na gaz. Przewaga Insignii ujawnia się dopiero kiedy zachodzi potrzeba skorzystania z zapasu mocy.

Jak dla mnie bardzo dużym minusem jest kultura pracy silnika. Pewnie to zależy z jakimi autami miałeś do tej pory do czynienia, ale uważam że jak na współczesny samochód klasy średniej Insignia z tym silnikiem wypada pod tym względem słabo. Wibracje, a w zasadzie "mrowienia" są przenoszone na podłogę, kierownicę i gałkę zmiany biegów, a ich częstotliwość zmienia się wraz z obrotami silnika. W samochodzie za ponad 100 kpln to trochę razi, ale tak jak mówiłem - być może nie każdemu to będzie przeszkadzać. Trzeba na pewno samemu wypróbować.

Hałas - też nie jest najlepiej, choć dramatu nie ma. IMO w klasie średniej powinno być ciszej.

Spalanie - jak dla mnie rewelacja. W trasie przy rozsądnej, acz nie kapeluszniczej jeździe można bez problemu osiągać wyniki rzędu 4,8 l/100 km. Średnie spalanie w trasie to 5,2 - 5,5 l/100km. W samym mieście nie mierzyłem, ale myślę że powyższe pozwalają uznać ten silnik za naprawdę oszczędny (dla przypomnienia - masa własna ponad 1700 kg, moc 160KM).

Generalnie jak się człowiek przyzwyczai to nie ma tragedii - autu mocy nie brakuje, pali mało smile.gif Jeszcze raz podkreślę - silnik specyficzny, warto przetestować przed zakupem!

P.S. Jeśli chcesz fun'u z jazdy - popatrz w stronę biturbo 190 KM. Jest szansa że te dodatkowe 30 KM to właśnie rezerwa na fun wink.gif

Napisano

kolega piknie ubrał w słowa