Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupuj z AK, czyli zadyma na MK

Featured Replies

Napisano

Nudno tu coś, to może taka sytuacja 270751858-jezyk.gif

Kryteria:

- nowe

- klasa B/C (odpadają 3 drzwiowe, kombi raczej też, typowy sedan również)

- sensowny automat

- benzyna (bardzo mile widziane LPG bez utraty gwarancji) (hybryda do przemyślenia tylko problem osiągów)

- katalogowe spalanie w mieszanym trybie nie więcej jak 6 l (przy gazie może być więcej ..... trochę wink.gif )

- tak te 140 KM to raczej minimum

- długa fabryczna pełna gwarancja tak na 4-5 lat (może być za dopłatą)

- dobre wyposażone do 80-90 kzł (aktywny tempomat mile widziany food.gif)

- niska utrata wartości

O czymś zapomniałem ? grinser006.gifhehe.gif

Ogólnie koszt eksploatacji ma wyjść jak najmniejszy, a przyjemności ma być jak najwięcej biglaugh.gif

Jest takie auto ?

Bo mi wychodzą tylko pozycje z nienawidzonego koncernu na "V" spy.gif

Napisano

> - klasa B/C (odpadają 3 drzwiowe, kombi raczej też, typowy sedan również)

> - sensowny automat

> - benzyna (bardzo mile widziane LPG bez utraty gwarancji) (hybryda do przemyślenia tylko problem

> osiągów)

> - katalogowe spalanie w mieszanym trybie nie więcej jak 6 l (przy gazie może być więcej .....

> trochę )

> - tak te 140 KM to raczej minimum

To ja popraoszę takie z 200km, benzyna, spalanie 5 też w automacie...

Nie rób sobie jaj screwy.gif

Napisano
  • Autor

> To ja popraoszę takie z 200km, benzyna, spalanie 5 też w automacie...

> Nie rób sobie jaj

1.4 TSI 140 KM

1.4 TSI 180 KM

1.8 TSI 180 KM

Ecoboosty Forda

W czym problem ?

Jak będzie 6,5 to będziemy negocjować grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> giulietta tct

I do była dobra opcja, a z LPG to już w ogóle.

Tylko, że z LPG to chyba ino 120 KM.

A utrata wartości, gwarancja ?

Napisano

> I do była dobra opcja, a z LPG to już w ogóle.

> Tylko, że z LPG to chyba ino 120 KM.

> A utrata wartości, gwarancja ?

Montują do 170KM bez utraty gwarancji.

Napisano

Napisałeś te wymagania jak niektóre jednostki samorzadowe rozpisuja przetarg pod konkretnego wykonawce smile.gif

bierz vag i sie nie zastanawiaj

Choć dla mnie ważniejsza jest prawdziwa bezawaryjność niż 5 lat gwaracji dodatkowo platej i zmuszanie jeszcze do chorego serwisu w aso

Napisano

> 1.4 TSI 140 KM

> 1.4 TSI 180 KM

> 1.8 TSI 180 KM

> Ecoboosty Forda

> W czym problem ?

> Jak będzie 6,5 to będziemy negocjować

Więc teoretycznie tylko 1.4 VW w golfie na teoretycznie średnie palanie do 6l przy Twoich założeniach, więc tak, potwierdzam, tylko golf.

Napisano

> Konkrety

Przejrzyj katalog. Dla vana c4 Picasso i 155KM turbo benzyna podają 6l w mieszanym. Kompakt powinien mieć mniej.

Napisano

> Przejrzyj katalog. Dla vana c4 Picasso i 155KM turbo benzyna podają 6l w mieszanym. Kompakt

> powinien mieć mniej.

ale serio chchesz się sugerować podawanymi przez producentów wartościami spalania z katalogów?

Napisano

> ale serio chchesz się sugerować podawanymi przez producentów wartościami spalania z katalogów?

Ale serio nie zauważyłeś że to nie ja się chce sugerować ?

Napisano

> Ale serio nie zauważyłeś że to nie ja się chce sugerować ?

BLAT-i wszystko jasne chyba

Napisano
  • Autor

> ale serio chchesz się sugerować podawanymi przez producentów wartościami spalania z katalogów?

Tak chcę, bo jest to jedyny mierzalny odnośnik.

Do porównania jak znalazł, a że będzie więcej lub mniej w rzeczywistości to inna bajka.

Napisano

> Nudno tu coś, to może taka sytuacja

> Kryteria:

> - nowe

> - sensowny automat

> - benzyna (bardzo mile widziane LPG bez utraty gwarancji) (hybryda do przemyślenia tylko problem

> osiągów)

> - katalogowe spalanie w mieszanym trybie nie więcej jak 6 l (przy gazie może być więcej .....

> trochę )

> - długa fabryczna pełna gwarancja tak na 4-5 lat (może być za dopłatą)

> - dobre wyposażone do 80-90 kzł (aktywny tempomat mile widziany )

> - niska utrata wartości

Fajne kryteria.

> O czymś zapomniałem ?

> Ogólnie koszt eksploatacji ma wyjść jak najmniejszy, a przyjemności ma być jak najwięcej

> Jest takie auto ?

Idź do t-mobile. Może tam dostaniesz. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Napisałeś te wymagania jak niektóre jednostki samorzadowe rozpisuja przetarg pod konkretnego

> wykonawce

> bierz vag i sie nie zastanawiaj

> Choć dla mnie ważniejsza jest prawdziwa bezawaryjność niż 5 lat gwaracji dodatkowo platej i

> zmuszanie jeszcze do chorego serwisu w aso

Właśnie sam się z tego śmieję ale tak to wychodzi niestety.

Co proponujesz z prawdziwą bezawaryjnością mniej więcej w tych kryteriach które podałem ?

Napisano

dorzuć 10 koła i bierz bmw 1

link

Napisano

> Bardzo fajne.

> Co gorsza realne

Katalogowo realne. Rzeczywistość zweryfikuje. VW może i dobrze wypada, ale ja bym tu OZIego poczytał. W EU ogłosili ten recall? Czy nadal zlewają nasz rynek sikiem prostym?

Napisano
  • Autor

> Katalogowo realne. Rzeczywistość zweryfikuje. VW może i dobrze wypada, ale ja bym tu OZIego

> poczytał. W EU ogłosili ten recall? Czy nadal zlewają nasz rynek sikiem prostym?

Ale co mam czytać, jak mam DSG7, mam TSI i z chęcią zamienię na coś innego tylko właśnie na co ?

Edit: nie narzekam na TSI ani DSG żebyśmy się dobze zrozumieli, polecam wręcz zlosnik.gif

Z układanki wychodzi mi Octavia/Golf.

Octavia jakaś duża/za duża mi się wydaje i nudna, a Golf za drogi i niekoniecznie lubię nowe VW.

Na szczęście jeszcze nie zmianiam, bo dzisiaj nie mam pojęcia co bym wybrał.

Kusi jakaś używka - ale w nich zawsze coś jest do zrobienia i zawsze coś jest nie tak grinser006.gif

Jedna skarbonka wystarczy.

Napisano

> Właśnie sam się z tego śmieję ale tak to wychodzi niestety.

> Co proponujesz z prawdziwą bezawaryjnością mniej więcej w tych kryteriach które podałem ?

W tych kryteriach (głównie) kasa nie kupisz nic spelniajacego te warunki

może civic się zalapie? Nowa mazda 3?

Volvo v40 t3 też ładne. Mamy w robocie kilka sztuk i sie nie psują a umiejętnie jeźdzac można naprawę mało spalić.

Choć osobiście jakby te warunki były moje kupilbym roczne bmw1

Napisano

> 1.4 TSI 140 KM

> 1.4 TSI 180 KM

> 1.8 TSI 180 KM

> Ecoboosty Forda

> W czym problem ?

> Jak będzie 6,5 to będziemy negocjować

ok.gifgrinser006.gifok.gif chyba rozumiem sens pytania smile.gif

Ale TSi palą najmniej 10 .....

Napisano

> Przejrzyj katalog. Dla vana c4 Picasso i 155KM turbo benzyna podają 6l w mieszanym. Kompakt

> powinien mieć mniej.

citroen a tym bardziej peugeot w b i c albo nie maja automatow albo sa w takim polaczeniu silnikowym, ze nie pasuja do zalozen (i to nie tylko troche nie pasuja ale wcale nie pasuja)

Napisano

alfa i VAG. Czyli zostaje VAG zlosnik.gif

Napisano

> (...) dobre wyposażone do 80-90 kzł (aktywny tempomat mile widziany )

BTW Co to jest aktywny tempomat i czym się różni od nieaktywnego (zakładam, że skoro jest aktywny, to może być i nieaktywny)? niewiem.gif

Napisano

> BTW Co to jest aktywny tempomat i czym się różni od nieaktywnego (zakładam, że skoro jest aktywny,

> to może być i nieaktywny)?

Nieaktywny: jeśli jedzie przed Tobą wolniej jakieś auto a Ty go nie wyłączysz to wjedzie mu w tył.

Aktywny: zwolni jadąc za innym samochodem. Jak tamten zniknie przyspieszy znów do pierwotnie zaprogramowanej prędkości.

Napisano

> Nieaktywny: jeśli jedzie przed Tobą wolniej jakieś auto a Ty go nie wyłączysz to wjedzie mu w tył.

> Aktywny: zwolni jadąc za innym samochodem. Jak tamten zniknie przyspieszy znów do pierwotnie

> zaprogramowanej prędkości.

A to słyszałem o czymś takim, ale nie myślałem, że montują to w autach segmentu B i C.

Które modele tak mają? Nowe VAGi?

Napisano

Kolega ostatnio szukal z automatem i nie ma nic sensownego oprocz gruby VW grinser006.gif Wzial w koncu golf VI z dsg. Mozna pomyslec o alfie ale sam nie wiem. Julietta ma dosc duza utrate wartosci patrzac po ogloszeniach. Mito toz to punto a duzo drozsze. grinser006.gif

Rapid z DSG jest w dobrej cenie, polo, da sie nawet wyrwac jeszcze golfa VI w dobrej cenie.

Napisano

Kryteria nie wskazują na nic innego jak Toyota w hybrydzie.

Albo nowy Auris, albo są jeszcze do wyrwania w zbliżonych do założeń kwotach dobrze wyposażone Priusy z 2012.

> - nowe

ok.gif

ok.gif

> - sensowny automat

ok.gif przekładnia planetarna - prosta i niezawodna, bezstopniowa także najpłynniej działająca. Po opanowaniu techniki jazdy "wycie" przy wysokich obrotach występuje bardzo rzadko. No i liniowo rozwijane przyspieszenie - cały czas auto może przyspieszać tak samo.

> osiągów)

tu już musisz sam ocenić niewiem.gif

> trochę )

ok.gif jeżdżąc normalnie po Katowicach mam spalanie ok 4,5. W cyklu mieszanym wychodzi około litr więcej.

136 ok.gif

> - długa fabryczna pełna gwarancja tak na 4-5 lat (może być za dopłatą)

ok.gif std 3lata/100000 całość, 5lat/100 tkm układ hybrydowy + max do 10 lat na baterie

> - dobre wyposażone do 80-90 kzł (aktywny tempomat mile widziany )

aktywny tempomat możliwy jest w Priusie

> - niska utrata wartości

najniższa z wszystkich wymienionych w wątku samochodów + do tego łatwość odsprzedaży

> O czymś zapomniałem ?

bezawaryjność i prostota konstrukcji grinser006.gif

> Ogólnie koszt eksploatacji ma wyjść jak najmniejszy, a przyjemności ma być jak najwięcej

przyjemność rzecz względna grinser006.gif

ale koszta serwisów przy hybrydach są naprawdę niewielkie, ogólnie Toyota ma wbrew obiegowej opinii dość tani serwis ok.gif

> Jest takie auto ?

> Bo mi wychodzą tylko pozycje z nienawidzonego koncernu na "V"

hehe.gif

Napisano

> alfa i VAG. Czyli zostaje VAG

Wolałbym przepłacić za Alfę i przełknąć większą utratę wartości, żeby tylko vagiem nie jeździć. grinser006.gif

Napisano

> Wolałbym przepłacić za Alfę i przełknąć większą utratę wartości, żeby tylko vagiem nie jeździć.

olbrzymia chyba chciales napisac. Jesli Alfe to uzywana. Moze wlasciciel juz w okresie gwarancji wymienil co trzeba i bedzie wzgledny spokoj. Poza tym uzywke mozna kupic za niewielkie pieniadze.

Tak czy inaczej automat jest tylko w jednej wersji silnikowej, a co do wyposazeniowej to do automatycznej klimy trzeba doplacic. W aucie za 90 tys to chyba juz troche przesada? Oczywiscie pisze o cenach z konfiguratora - nie mam pojecia ile z tego mozna zdjac u dealera...

Napisano

> Wolałbym przepłacić za Alfę i przełknąć większą utratę wartości, żeby tylko vagiem nie jeździć.

Patrzac na polityke Fiata, to moze sie okazac, ze Alfa podzieli los Saaba i zostanie sie z uzywka za czapke sliwek grinser006.gif

Napisano

> olbrzymia chyba chciales napisac. Jesli Alfe to uzywana. Moze wlasciciel juz w okresie gwarancji

> wymienil co trzeba i bedzie wzgledny spokoj.

To giulietta jest bardzo awaryjna? Nie zauważyłem.

> Poza tym uzywke mozna kupic za niewielkie

> pieniadze.

Znowu przesadzasz. Niewielkie to ile? 20 tys.? 30 tys.?

> Tak czy inaczej automat jest tylko w jednej wersji silnikowej, a co do wyposazeniowej to do

> automatycznej klimy trzeba doplacic.

> W aucie za 90 tys to chyba juz troche przesada?

W alfie TCT? Na pewno dobrze czytasz cennik?

Napisano

> To giulietta jest bardzo awaryjna? Nie zauważyłem.

nie ma to znaczenia czy jest awaryjna czy nie. smród jakosciowy jesli chodzi o marke jest, utrata wartości Alf jest znaczna

> Znowu przesadzasz. Niewielkie to ile? 20 tys.? 30 tys.?

niewiele w sensie po duzej utracie wartosci w pierwszych latach w porownianiu do marek majacych lepsza opinie. Czyli co najwiecej moglo to stracilo. Dlatego wnioski jw.

> W alfie TCT? Na pewno dobrze czytasz cennik?

nie czytam cennika, uruchomilem konfigurator dostepny na oficjalnej stronie Alfy. Zaznaczasz skrzynie automatyczna, dostepne sa 2 wersje wyposazenia, domyslnie zaznaczona jest ta wyzsza, w dostepnych opcjach do wyklikania jest "automatyczna kilmatyzacja 2 strefowa"

Wydawalo mi sie, ze pisze dosc zrozumiale. Jakby jeszcze cos bylo niejasne to polecam sprawdzic samemu. Glownie autorowi golwnego posta.

Napisano

> nie ma to znaczenia czy jest awaryjna czy nie. smród jakosciowy jesli chodzi o marke jest, utrata

> wartości Alf jest znaczna

Odniosłem się tylko do magicznego myślenia w awaryjność tego modelu.

> niewiele w sensie po duzej utracie wartosci w pierwszych latach w porownianiu do marek majacych

> lepsza opinie. Czyli co najwiecej moglo to stracilo. Dlatego wnioski jw.

Wiesz, że fiat bravo, który powinien być najbardziej podłym modelem (bo to fiat!) wśród swojej konkurencji ma najniższą utratę wartości w swojej klasie? Może powinieneś jeszcze raz rozważyć swoje wnioski.

Napisano

> Odniosłem się tylko do magicznego myślenia w awaryjność tego modelu.

> Wiesz, że fiat bravo, który powinien być najbardziej podłym modelem (bo to fiat!) wśród swojej

> konkurencji ma najniższą utratę wartości w swojej klasie? Może powinieneś jeszcze raz rozważyć

> swoje wnioski.

A pokaż no takie zestawienie Bravo z taką, dajmy na to Corollą/Aurisem.

mar00ha

Napisano

> A pokaż no takie zestawienie Bravo z taką, dajmy na to Corollą/Aurisem.

> mar00ha

Kupilem Bravo w 2009r. Z Rocznika 2008. Dalem 53500pln. Sprzedalem auto tydz. Temu jako 4latka za 26tys - zgodnie z wycena TU znajomemu znajomego. Dodalem opony zimowki i bagaznik thule (nowka byla za 700pln). Daje to 51% utraty wartosci. Duzo czy malo ? niewiem.gif

Napisano

Ja bym sugerował spojrzeć na ogłoszenia w cywilizowanych krajach np. w mobile.de (Niemcy jakby kto nie wiedział), I porównać ceny używanych Golfów i Giuliett np. rocznik 2010. A potem nie pisać farmazonów o wysokiej utracie wartości Giulietty. Szczerze mówiąc nie widze powodów by Giulietta miała mieć wyższą utratę wartości w Polsce niż w Niemczech poza jednym - import nieśmiganych nówek od kościelnych dziadków hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif.

Co do Mito to jest w takim samym stopniu Fiatem Punto jak Opel Adam czy Corsa. To inne konstrukcje. Mają tylko wspólny wzór płyty podłogowej i to wszystko. Na tej zasadzie Golf to tylko przerobiona Skoda Octawia i przy tym zostańmy. Mito ma duży udział blach wysokowytrzymałych w karoserii i jest naprawdę sztywna, przez co świetnie jeździ co mogę poświadczyć osobiście.

Napisano

> Kupilem Bravo w 2009r. Z Rocznika 2008. Dalem 53500pln. Sprzedalem auto tydz. Temu jako 4latka za

> 26tys - zgodnie z wycena TU znajomemu znajomego. Dodalem opony zimowki i bagaznik thule (nowka

> byla za 700pln). Daje to 51% utraty wartosci. Duzo czy malo ?

Ciekawy przypadek. Kupiłem Fabię w 2003 roku za 56000. W 2009 roku, po niemal sześciu latach (bez dwóch miesięcy) poszła za 24000 w dwa tygodnie od powieszenia karteczki na szybie. I to bita była (nie mocno, co prawda), o czym poinformowałem kupującego.

Czujesz różnicę?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Kryteria nie wskazują na nic innego jak Toyota w hybrydzie.

No lata mi gdzieś po głowie ten Auris, tylko paskudny i plastikowy jest.

Jeździłem jeden dzień Yarisem Hybrid i fajna zabawka była.

W sumie to łapie się jeszcze:

Golf VII, Octavia III, jako tako Ford Focus (nie ma na razie automatu z benzyną).

A może kupić jakieś e46 330xi założyć gaz, a resztę mamony na półkę na ewentualne naprawy niewiem.gif

> Albo nowy Auris, albo są jeszcze do wyrwania w zbliżonych do założeń kwotach dobrze wyposażone

> Priusy z 2012.

> przekładnia planetarna - prosta i niezawodna, bezstopniowa także najpłynniej działająca. Po

> opanowaniu techniki jazdy "wycie" przy wysokich obrotach występuje bardzo rzadko. No i liniowo

> rozwijane przyspieszenie - cały czas auto może przyspieszać tak samo.

> tu już musisz sam ocenić

Skrzynia jest genialna, w Yarisie działało to fenomenalnie, trochę mocy mało było.

> jeżdżąc normalnie po Katowicach mam spalanie ok 4,5. W cyklu mieszanym wychodzi około litr

> więcej.

No i właśnie to jest argument przeciw Hybrydzie.

Bo tam gdzie jest największa oszczędność to nie jeżdżę, miasto to 5% przebiegu. Głównie jazda podmiejska.

180 KM Fabia przy przepisowej jeździe pali ok. 6l, a hybryda spali trochę mniej tylko. No i tu jest zgryz.

> 136

> std 3lata/100000 całość, 5lat/100 tkm układ hybrydowy + max do 10 lat na baterie

To jest rozsądne, zresztą raczej w Toyotach nie wybuchają skrzynie i silniki jak w VAGu smile.gif

> aktywny tempomat możliwy jest w Priusie

Prius - za duży, za drogi i brzydal.

Aktywny tempomat hmmmm.... no kusi mnie ta zabawka grinser006.gif

> najniższa z wszystkich wymienionych w wątku samochodów + do tego łatwość odsprzedaży

W Polsce ?

> bezawaryjność i prostota konstrukcji

> przyjemność rzecz względna

Po jeździe Yarisem byłem naprawdę pozytywnie zaskoczony, w mieście spalanie ok. 3,7 litra, no rewelacja.

> ale koszta serwisów przy hybrydach są naprawdę niewielkie, ogólnie Toyota ma wbrew obiegowej opinii

> dość tani serwis

A wiadomo dokładnie ile ?

W Fabii za 60.000 kkm wydałem 2000 zł na serwis, wszystko z ASO.

Napisano
  • Autor

> W tych kryteriach (głównie) kasa nie kupisz nic spelniajacego te warunki

> może civic się zalapie? Nowa mazda 3?

No właśnie Civic z grubsza się łapie ok.gif

Tylko jakis taki kosmiczny tył ma grinser006.gif

Ale moze się opatrzy i będzie dobrze.

> Choć osobiście jakby te warunki były moje kupilbym roczne bmw1

A i są takie pomysły ale raczej starsze i 3er.

Roczny jakoś do mnie nie przemawia ekonomicznie.

Napisano

> Roczny jakoś do mnie nie przemawia ekonomicznie.

A dlaczego?

Zjedzona największa utrata wartości, darmowy serwis jeszcze przez 4 lata i raczej niewielka awaryjność, ewentualnie niedrogie rozszerzenie gwarancji, a do tego dość niskie spalanie przy spokojnej jeździe.

Napisano

> A może kupić jakieś e46 330xi założyć gaz, a resztę mamony na półkę na ewentualne naprawy

tez dobry pomysl ale jak bmw to tylko rwd

jak awd to subaru w tym wypadku legacy spec B

lub

audi s4

Napisano

.

> A i są takie pomysły ale raczej starsze i 3er.

> Roczny jakoś do mnie nie przemawia ekonomicznie.

a ja wlasnie powoli zaczynam myslec o kiluletniej 130i

Napisano
  • Autor

> A dlaczego?

> Zjedzona największa utrata wartości, darmowy serwis jeszcze przez 4 lata i raczej niewielka

> awaryjność, ewentualnie niedrogie rozszerzenie gwarancji, a do tego dość niskie spalanie przy

> spokojnej jeździe.

Pisząc darmowy serwis masz na myśli ten "pakiet" do 100.000 km ?

A gwarancja jest standard 2 lata od nowości ?

Kto sprzedaje roczne auto i dlaczego ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tak teraz patrzę, że E90 jakieś takie ładne i zadziorne są.

Jaki tam silnik jest polecany beznzynowy, można to gazować ?

Widzę, że 325i (218KM) ma rozsądne spalanie, a gaz toleruje ?

Jak automaty w tych autach ?

Napisano

> Pisząc darmowy serwis masz na myśli ten "pakiet" do 100.000 km ?

Pakiet jest w cenie katalogowej nowego auta. Obejmuje wszystko oprócz klocków.

> A gwarancja jest standard 2 lata od nowości ?

Tak, rozszerzenie na dwa kolejne lata i 80 tyś kosztowało mnie ok 2400

Na razie pieniądz wyrzucone w błoto bo nic się nie zepsuło.

> Kto sprzedaje roczne auto i dlaczego ?

Głownie salony, po przejeżdżeniu demo określonego czasu. Sprowadza się też takie auta z Monachium w programie exAG, gdzie jeździli nimi wcześniej pracownicy koncernu.

Napisano

> Tak teraz patrzę, że E90 jakieś takie ładne i zadziorne są.

> Jaki tam silnik jest polecany beznzynowy, można to gazować ?

Polecane jest R6 3,0 zdaje się że znosi gaz, choć te najnowsze odmiany ponoć są trudniejsze.

> Widzę, że 325i (218KM) ma rozsądne spalanie, a gaz toleruje ?

To jest silnik jak powyżej o ile mówimy o nowszych egzemplarzach z obniżona mocą którą daje się przywrócić

> Jak automaty w tych autach ?

Zwykle jest to 6 biegów klasyczny automat produkcji ZF, ale w niektórych odmianach też 7 biegów dwusprzęgłowa. 6b Skrzynia trwała, bezproblemowa, ale nastawiona bardziej na komfort niż sportowe doznania. Daje się przeprogramować w niektórych wersjach na soft od alpiny i działa wtedy bardziej sportowo.

zasadniczo poza wyglądem (jak dla kogo ) auto to nie ma za bardzo atutów względem jedynki . szczególnie pod względem ilości miejsca w środku