Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf 7 vs BMW 1

Featured Replies

Napisano

Ale tak trochę inaczej grinser006.gif

Sensownie wyposażony Golf to okolice 100 kzł.

Na duży plus gwarancja do 5 lat/150.000 km

Ma niższe spalanie katalogowe o ok. 0,5 litra zlosnik.gif

Nie gorzej wyposażone BMW 1 to też koszt ok. 100 kzł ale! u brokera.

Gwarancja tylko na 2 lata standard (nie wiem, może później można coś dokupić)

Przykładowo: broker

Wg. konfiguratora takie 1er to rząd ok. 125 kzł

Głównie ciekaw jestem dlaczego nie od brokera, w drugiej kolejności dlaczego nie 1er ?

A porównuję do Golfa bo jest rozsądnym wyborem, a ponad to marzeniem statystycznego Polaka zaraz po Paśniku B5 po lifcie.

Jak to jest z tymi brokerami, korzystał ktoś, lub znajomy korzystał ?

Z serwisowaniem nie ma problemu lub innych dziwnych akcji ?

Nowy-Volkswagen-Golf-7-nkqncw.jpg

0102012-bmw-1-seriessport-ext-L.jpg

Napisano

Jeżdziłem 3 dni 118i i powiem Ci że nie chciałem wysiadać.

GENIALNY samochód ok.gifok.gifok.gifok.gifok.gif

nie ma porównania do GOLF`a spineyes.gif

Napisano

Moim zdaniem nie ma porównania, jeden z nich ma napęd na właściwe koła a drugi to jakiś kaleka.

Napisano
  • Autor

> Jeżdziłem 3 dni 118i i powiem Ci że nie chciałem wysiadać.

> GENIALNY samochód

> nie ma porównania do GOLF`a

A gdyby to było 116i też by było miło, bo jednak 7,5s do 100 km/h,

jest lepsze niż 8,5s grinser006.gif

Napisano

> Moim zdaniem nie ma porównania, jeden z nich ma napęd na właściwe koła a drugi to jakiś kaleka.

w tym wypadku trzeba CI przyznać rację ok.gif

1er bierz, najlepiej się przejedź obydwoma i wszystko bedzie jasne ok.gif

jedyne co to trochę małe auto, przynajmniej dla mnie, ale w sumie po Fabiedzie hmm.gif

Napisano

Porównywać BMW do VW to jak... no nie wiem, nie da się tego porównać wink.gif BMW bije VW pod każdym względem po prostu zlosnik.gif

Napisano

> jedyne co to trochę małe auto, przynajmniej dla mnie, ale w sumie po Fabiedzie

No jest małe, ale Golf nie jest większy wink.gif

Napisano

kolega z pracy miał nowe BMW 320 kombi i w tym roku zmienił je na Golfa 7 1.4 122km i mówi że ten Golf w niczym nie ustępuje BMW smile.gif

Napisano

> Ale tak trochę inaczej

> Sensownie wyposażony Golf to okolice 100 kzł.

> Na duży plus gwarancja do 5 lat/150.000 km

> Ma niższe spalanie katalogowe o ok. 0,5 litra

> Nie gorzej wyposażone BMW 1 to też koszt ok. 100 kzł ale! u brokera.

> Gwarancja tylko na 2 lata standard (nie wiem, może później można coś dokupić)

> Przykładowo: broker

> Wg. konfiguratora takie 1er to rząd ok. 125 kzł

> Głównie ciekaw jestem dlaczego nie od brokera, w drugiej kolejności dlaczego nie 1er ?

> A porównuję do Golfa bo jest rozsądnym wyborem, a ponad to marzeniem statystycznego Polaka zaraz po

> Paśniku B5 po lifcie.

> Jak to jest z tymi brokerami, korzystał ktoś, lub znajomy korzystał ?

> Z serwisowaniem nie ma problemu lub innych dziwnych akcji ?

jakoś cięzko mi uwierzyć w tą cene BMW.

W cenie 100kzł jest spory wybór ok.gif

Ale zestawiając te dwa, nie patrząc na ceny serwisów to bez chwili zawachania brałbym BMW.

albo food.gifserduszka.gif

Mercedes_klasy_Nowa_klasa_5772428.jpg

Napisano

> kolega z pracy miał nowe BMW 320 kombi i w tym roku zmienił je na Golfa 7 1.4 122km i mówi że ten

> Golf w niczym nie ustępuje BMW

zmienił chyba z przymusu wink.gif

Napisano
a ta bejca to nie jest klase nizej? IMO to male auto ..... i paskudne
Napisano
  • Autor

> a ta bejca to nie jest klase nizej? IMO to male auto ..... i paskudne

1er jest dłuższa i ma większy rozstaw osi.

Są porównywalne w każdym bądź razie.

Zaskakuje mnie trochę Wasz zachwyt nad 1er zlosnik.gif

Albo faktycznie to auto prowadzi się ponad przeciętnie i jest miękkie w środku grinser006.gif, albo owocuje tu jeszcze większy kult marki niż w przypadku VW grinser006.gifzlosnik.gif

W każdym bądź razie trzeba będzie się pzejechać kiedyś jednym i drugim i jakieś wnioski wyciągnąć.

EDIT:

A tak w ogóle, to jeszcze nikt słowa nie napisał na temat zakupów u brokerów, a to jest kluczowe w tym porównianiu zlosnik.gifidea.gif

Napisano

> zmienił chyba z przymusu

zmienił, bo jest kawalerem i stwierdził ze BMW za duże jest 270751858-jezyk.gif

Napisano

> kolega z pracy miał nowe BMW 320 kombi i w tym roku zmienił je na Golfa 7 1.4 122km i mówi że ten

A jak zrobił głupio i ma tego świadomość? Myślisz, że się do tego przyzna? smile.gif

Napisano

Z kim sie ty zadajesz.... No chyba ze było to jakieś antyczne BMW i zmienił na nowego golfa.

Napisano

> Zaskakuje mnie trochę Wasz zachwyt nad 1er

> Albo faktycznie to auto prowadzi się ponad przeciętnie i jest miękkie w środku , albo owocuje tu

> jeszcze większy kult marki niż w przypadku VW [...]

Wiele razy pisalem, ze Patrzac na wlasciwosci Q BMW to moje,oba byly guanalizak.gif... alehmm.gif pod wzgledem wlasciwosci drive.gif, malo ktore auto - szczegolnie w segmencie miejskim moze sie rownac BMW 1 series waytogo.gif. Rozklad masy 50:50, RWD, ba co tu porownywacniewiem.gif, nie ma nawet z czym.

Idz drive.gif i wtedy ocenzlosnik.gif...

Zlosliwie dodam - wiem niszczac marzenie przecietnego PLw. 10 letnim VeeDud, ze jak czytam forum VeeDub, to BMW przy nim to szczyt niezawodnoscizlosnik.gif[...]

> W każdym bądź razie trzeba będzie się pzejechać kiedyś jednym i drugim i jakieś wnioski wyciągnąć.

> EDIT:

> A tak w ogóle, to jeszcze nikt słowa nie napisał na temat zakupów u brokerów, a to jest kluczowe w

> tym porównianiu

Ktos, sie moze ujawni w tym watkuwink.gif[...]

Napisano

> jakoś cięzko mi uwierzyć w tą cene BMW.

> W cenie 100kzł jest spory wybór

A jednak wybrales Golfhmm.gif

Napisano

> a ta bejca to nie jest klase nizej? IMO to male auto ..... i paskudne

Ale jak jezdzi lizak.gif.

Male- z tylu tak i to bardzono.gif

Napisano

> Porównywać BMW do VW to jak... no nie wiem, nie da się tego porównać BMW bije VW pod każdym

> względem po prostu

Z doswiadczenia, auto ma problemy, ale nawet w PL AFAIK z AK powolam sie na KvMwink.gif, jesli kupisz nowe, to staraja sie ci pomoc.

Napeawy placone przez BMW po gwarancji - i podkreslam w PL warunkach - nie byly niczym szczegolnym jak porownywalismy co padlozlosnik.gif,ale tu lokalni user-zy musza sie wypowiedziec.

U mnie wieksze naprawy, po gwarancji, placone przez BMW tez bez zadnych walk...

Napisano

> Moim zdaniem nie ma porównania, jeden z nich ma napęd na właściwe koła a drugi to jakiś kaleka.

zaden z nich nie ma napedu na wlasciewe kola, wszystkie sa tylko polsrodkami

Napisano

nie wiem akurat jak w BMW ale w renault nie ma problemow z naprawami gwarancyjnymi auta kupionego za granica. Nie przypuszczam zeby byl z tym problem.

Allle. Trzeba uwazac bo w przypadku brokerow auta sa sciagane z innych rynkow i wyposazenie moze sie roznic od tych sprzedawanych w PL. Nazwa wybranej wersji wyposazeniowej moze nazywac sie tak samo ale to co w nim jest moze sie roznic.

O ile na serwisowanie nie ma to wplywu to na porownywanie ofert cenowych jak najbardziej.

Napisano

> Nie gorzej wyposażone BMW 1 to też koszt ok. 100 kzł ale! u brokera.

> Gwarancja tylko na 2 lata standard (nie wiem, może później można coś dokupić)

gwarancja 5 lat / 200 tyś km kosztuje w przypadku BMW 1 około 5 tyś zł

Napisano

Dwie rozne klasy. Jezdzilem poprzednia 1 i IMO dzien do nocy vs inne kompakty. Z wyposazenia to byl golas... nawet sterowania radia z kierownicy nie mial. Kumpel kupil go z loterii plusa czy jakos tak za smieszna cene (taniej niz octavia). Ale golf z wyposazeniem i z cena 100k to juz bym sie zastanawial. Wszystko majacy golf czy bida 1. Oczywiscie ta bida to nie volvo z klima ale jednak. Ja bym kupil golfa za 70k i dla mnie mialby wszystko co Ty mu tam podorzucales?

Napisano
  • Autor

>Ja bym kupil golfa za 70k i dla mnie mialby wszystko co Ty mu tam podorzucales?

1.4 140 KM + DSG

Metalik, ksenon, trochę lepsze radio, dodatkowa gwarancja na 5 lat/150kkm, jakieś czujniki i tak wyjdzie.

Napisano

> A jednak wybrales Golf

u mnie troche była inna sytuacja, brokerzy odpadli - musiałem mieć auto na już, w gre wchodziły auta z placu, zadne konfiguratory i czekanie 3 miesiące na auto.

Budżet też nie ten, ja za mojego dałem 90kzl a i tak mocno przegiąłem pałe w stosunku do zaplanowanego wydatku $$.

Napisano
  • Autor

> u mnie troche była inna sytuacja, brokerzy odpadli - musiałem mieć auto na już, w gre wchodziły

> auta z placu, zadne konfiguratory i czekanie 3 miesiące na auto.

> Budżet też nie ten, ja za mojego dałem 90kzl a i tak mocno przegiąłem pałe w stosunku do

> zaplanowanego wydatku $$.

> u mnie troche była inna sytuacja, brokerzy odpadli - musiałem mieć auto na już, w gre wchodziły

> Budżet też nie ten, ja za mojego dałem 90kzl a i tak mocno przegiąłem pałe w stosunku do

ok.gif

Co ciekawe ten link co dałem, to jest auto z placu zresztą tu jest dłuższa lista hmm.gif

link

Kilka tych 1er jest z Polską instrukcją więc chyba robione były na rynek PL,

bo niektóre mają instrukcję po niemiecku.

Napisano

> jakoś cięzko mi uwierzyć w tą cene BMW.

Porównaj ceny BMW w różnych krajach. Tylko pamiętaj żeby porównywać ceny netto.

> W cenie 100kzł jest spory wybór

> Ale zestawiając te dwa, nie patrząc na ceny serwisów to bez chwili zawachania brałbym BMW.

> albo

Nowa A-klasse jest droga jak diabli. Chcąc troche wyposażenia i jakieś osiągi trzeba przygotować sporo więcej niz 25 tyś euro.

Napisano

golf od brokera? zależy na czym Ci zależy na kasie w kieszeni czy fajniejszym aucie?

Napisano

To dobrze zrobiłeś, mój ojciec zamówił, obiecywali 2 miesiące a teraz zmienili na 4.

Napisano

> Nowa jedynka jest sporo większa od poprzedniczki i problemu nie ma.

Marketingzlosnik.gif. Problem jest dalej. O starej nie wspomne, ale nawet nowa ma mniej miejsca niz Golfhmm.gif. Obrazowoold.gif

Jak jezdzilem 1 series, mialem ze soba piaskownica.gif, 6 lat, - w starej siedzial w srodku i nogi mu siegaly do konca miejsca gdzie trzymasz napojezlosnik.gif, w nowej, well zlosnik.gif, do poczatku. zlosnik.gif

Dalej jest ciasno.001.gif[...], usiadz z tylu jeslidrive.gif ma 6' i sie przejedz 50m - na wiecej cie nie skazechaja.gifzlosnik.gif[...]wink.gif[...]

7-bmw-rear-seats_5.jpg

Wzieli ustawili siedzenia pod innym katem ... ale platforma sie nie rozciagnelawink.gif[...] ergo zyskali ok 5cm miejsca - i dalej mniej niz Golf001.gif

Napisano

[...]

Ale widzisz, ze bylo wartozlosnik.gif, ok.gif, wbrew temu co tu niektorzy o mnie mysla nie uwazam, ze Golf jest benono.gif[...], a z tego co czytam, to ci sie wiele rzeczy podobawaytogo.gif, DSG - a jeszcze 10lat temu sie tu lud ze mnie i automatic smialwink.gif, Climatronic, etc. etc.

Z BMW oprocz IMVHO lepszych wlasciwosci drive.gif nie wiele wiecej bys mial...

Ot po prostu wielu user-ow zatrzymalo sie na aucie sprzed 10 lat, a prawda jest taka, ze postep w tym czasie byl ogromnywink.gif[...]

Napisano

> A gdyby to było 116i też by było miło, bo jednak 7,5s do 100 km/h,

> jest lepsze niż 8,5s

O jakich osiągach piszesz ?

Napisano

za 100 klocków to golf jesli nie gti/gtd to bym nie kupowal tego

Napisano
  • Autor

> Dalej jest ciasno.[...], usiadz z tylu jesli ma 6' i sie przejedz 50m - na wiecej cie nie

> skaze[...][...]

> Wzieli ustawili siedzenia pod innym katem ... ale platforma sie nie rozciagnela[...] ergo zyskali

> ok 5cm miejsca - i dalej mniej niz Golf

Tu jest dość dobrze opisany ten model (co prawda 118i)

test

I potwierdza co napisałeś, jest lepiej, ale nadal mało miejsca grinser006.gif

Z drugiej strony, ja tam jeszcze chyba nigdy nie siedziałem hehe.gif

Napisano

> Tu jest dość dobrze opisany ten model (co prawda 118i)

> test

> I potwierdza co napisałeś, jest lepiej, ale nadal mało miejsca

Z drugiej strony siedzialem dzis z tylu w Holden C®aptiva, aka Opel A-cos tam ...

panic.gif Powiem, ci, ze BMW 1 series, przy 6 ' kierowcy to cud przestronnosci z tyluhahaha.gifhahaha.gif. Jedna noge mialem wyciagnieta na siedzeniu, druga sie jakos zmiescila...pad.giffacepalm%5B1%5D.gif, trzecia ta po srodkuwink.gifhahaha.gif, sie pogniotla[..]hahaha.gif[...] Z lunch juz wracalem piechota 20 minlizak.gif[...]

Nawet w BMW co moze raz, dwa jechalem z tylu nie mialem takich problemowzlosnik.gif[...]

> Z drugiej strony, ja tam jeszcze chyba nigdy nie siedziałem

I jesli nie bedziesz siedzialzlosnik.gif, to IMVHO calkiem udane autohmm.gif - minus te problemy z Qwink.gif[...], ale jesli cie to nie przeraza ... to IMVHO w tej klasie aut nic lepszego nie mahmm.gif

Napisano

> Pisałem w odniesieniu do 116i 136 KM i 118i 170 KM.

Ciężko mi jakoś uwierzyć aby to 7,5s było realne.

Napisano

> , w drugiej kolejności dlaczego nie 1er ?

Potencjalne minusy - malo miejsca w srodku, srednia jakosc wykonania, dyskusyjny komfort jazdy (opony RFT), precyzyjna aczkolwiek zalaczajaca biegi z wyraznym oporem skrzynia manualna, wysoka cena zakupu oraz ew. opcji dodatkowych.

Do 116i u tunerow dostepny jest modul / box na ok. 170KM (mechanicznie silnik ten sam co w 118i) natomiast na ta chwile jak w przypadku wiekszosci nowych BMW brak mozliwosci chiptuningu.

Mozesz jeszcze zobaczyc czy cos sensownego jest dostepne w ramach Premium Selection, aczkolwiek pewnie u brokerow bedzie najtaniej.

Napisano
  • Autor

> Potencjalne minusy - malo miejsca w srodku, srednia jakosc wykonania, dyskusyjny komfort jazdy

> (opony RFT), precyzyjna aczkolwiek zalaczajaca biegi z wyraznym oporem skrzynia manualna,

Tylko automat jeśli coś, a do sprawdzenia i porównania z Golfem jakość wnętrza itd.

> wysoka cena zakupu oraz ew. opcji dodatkowych.

No właśnie u brokera robi się dość ciekawie, bo za 100 kzł jest automat, biksenon, automatyczna klima, czujniki deszczu, zmierzchu inne, czyli już tak goło nie jest.

Ogólnie wyposażenie porównywalne z Golfem VII za tą samą cenę, tak jak w pierwszym poście napisałem.

> Do 116i u tunerow dostepny jest modul / box na ok. 170KM (mechanicznie silnik ten sam co w 118i)

> natomiast na ta chwile jak w przypadku wiekszosci nowych BMW brak mozliwosci chiptuningu.

Widziałem właśnie, że na 170 KM można tak jak jest w 118i ok.gif

Muszę kiedyś jechać i pomacać z bliska tą 1er potem Golfa i jazda próbna,

bo z wpisów w tym wątku wynika, że Golf to śmieć przy 1er.

W prowadzeniu podejrzewam, że różnica będzie, zastanawia mnie środek najbardziej.

Napisano

> Pisałem w odniesieniu do 116i 136 KM i 118i 170 KM.

poprzednie E87 118i w papierach ma 8,7 a zmierzyli go w teście na 9,7 więc mocno bym się tak aż tego nie trzymał zlosnik.gifgrinser006.gif

170KM E87 120i robi 100 w 8,3 i myślę że to bardziej realne zlosnik.gif

Napisano

> To dobrze zrobiłeś, mój ojciec zamówił, obiecywali 2 miesiące a teraz zmienili na 4.

OT: mają zamiar zrekompensować to jakoś? smile.gif

Napisano

> Aha

> Z automatem ma 7,2 katalogowo, więc może być Ci jeszcze trudniej

dane katalaogowe BMW są najbardziej fantazyjne ze wszystkich producentów smile.gif

ale myslalem ze tylko spalanie smile.gif a tu takie buty.

Napisano
  • Autor

> dane katalaogowe BMW są najbardziej fantazyjne ze wszystkich producentów

> ale myslalem ze tylko spalanie a tu takie buty.

A to nie wiedziałem, myślałem że chociaż oni (bo to BWM Panie przecież old.gif) poważnie podchodzi do tematu.

A tył napęd ponoć nie ma strat na starcie 033102bebe_1_prv.gif

Czyli padlina nie auto grinser006.gif

Widzę, że koniecznie muszę iść na jazdę próbną tym wynalazkiem 270751858-jezyk.gif

Edit:

Mało to miarodajne ale z gruubsza widać, że te 8,5s wydaje się realne:

Napisano

> A to nie wiedziałem, myślałem że chociaż oni (bo to BWM Panie przecież ) poważnie podchodzi do

> tematu.

> A tył napęd ponoć nie ma strat na starcie

> Czyli padlina nie auto

> Widzę, że koniecznie muszę iść na jazdę próbną tym wynalazkiem

> Edit:

> Mało to miarodajne ale z gruubsza widać, że te 8,5s wydaje się realne:

łomatko - tosh to wrzuca 4ty bieg zaraz powyzej 100 km/h.

Napisano

> Aha

> Z automatem ma 7,2 katalogowo, więc może być Ci jeszcze trudniej

Papier wszystko przyjmie ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> dane katalaogowe BMW są najbardziej fantazyjne ze wszystkich producentów

> ale myslalem ze tylko spalanie a tu takie buty.

Niestety, BMW ordynarne kłamie w sprawie osiągów no.gif Podobnie jak VW w kwestii spalania no.gif