Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceramizer - za pewne po raz kolejny, tym razem inaczej...

Featured Replies

Napisano

Nie mam co prawda potrzeby używania tego specyfiku, ale ciekawość mnie zżera.

W większości opinie są pochlebne (choć nie wszystkie), producent twierdzi, że tworzy się powłoka ceramiczna na powierzchniach pracujących w silniku.

Czy na prawdę nikt nie zadał sobie kilku pytań:

1- dlaczego takiej powierzchni samochody nie mają od razu (spodziewam się tu kilklu odpowiedzi)?

2- jeżeli jest taki rewelacyjny, to dlaczego jest tak tani (relatywnie do ceny remontu silnika np)?

3- skoro działanie jest poparte badaniami (podobno nie pseudo) naukowymi, to dlaczego usługi ceramizowania nie oferuje żaden serwis autoryzowany?

Mam nadzieję, że dyskusja będzie zażarta bananaevil.gif

Napisano

Wiesz co to jest efekt placebo?

Jak wydałem 50zl to znaczy ze musi działać.

Napisano

Już kiedyś dawno dawno pisałem.

Zastosowałem w Nissanie Primera. Profilaktycznie przy przebiegu lekko ponad 100 tyś km. Podszedłem do tematu bardziej z ciekawości niż potrzeby. Silnik nie wykazywał żadnych niepokojących objawów.

Przed zastosowaniem, wykonałem pomiar ciśnienia sprężania. Po pierwszej dawce i kilku tyś km - ponowny pomiar i ciśnienie sprężania bez zmian. W miarę równe na wszystkich cylindrach - podobnie jak przed zastosowaniem specyfiku. Może to efekt placebo, ale wydawało mi się ze łańcuch rozrządu (w 2.0 jest jeden b.długi) lekko przycichł.

Podałem drugą dawkę ceramizera.

Po kilku tyś ponowny pomiar. I stał się cud w który samemu mi trudno uwierzyć. Idealnie wyrównane ciśnienia sprężania na każdym cylindrze jak fabryczne i wyraźny wzrost o 0,5 do 1.0 atm.

Do dziś auto jeździ. Silnik nie dotykany, nie myty, przebieg prawie 300 tyś bez jakiejkolwiek naprawy! Zero wycieków. Łańcuch nie wymaga wymiany.

Trudno ocenić czy to zasługa silnika, czy "cudownego" ceramizera. Nie wiem. Faktem jest, że auto eksploatowane w warszawskich korkach (niemal jak taxi zlosnik.gif) ma silnik w doskonałym stanie!

Obecnie, mam diesla frown.gif do poruszania się po mieście. Też otrzymał profilaktycznie dwie dawki ceramizera. Już bez pomiarów. Mam nadzieję że też nie zawiedzie.

Napisano

Znam przypadek skrzyni (manualnej), która kwalifikowała się do remontu lub wymiany. Wyskakiwały biegi, nie bardzo działały synchronizatory, wyła i tak dalej, słowem zajeżdżona totalnie. Właściciel postanowił zalać ceramizer, jak nie pomoże to trudno - remont. No i po zalaniu ceramizerem naprawiła się icon_eek.gif Ja jestem bardzo sceptyczny co do takich specyfików, ale widziałem na własne oczy i skrzynia przejechała potem kilka lat, auto zostało sprzedane, nic się ze skrzynią nie działo. Placebo? niewiem.gif

Napisano

Tatowy focus żarł 1 L oleju na 2000 km .Wlaliśmy ceramizer i nadal bierze tyle ile brał

Napisano

> Tatowy focus żarł 1 L oleju na 2000 km .Wlaliśmy ceramizer i nadal bierze tyle ile brał

Ale to akurat normalne zużycie w Fordach wink.gif

Napisano

> Ale to akurat normalne zużycie w Fordach

Tak czy siak olej może być zżerany albo poprzez nieszczelność na pierścieniach albo na uszczelniaczach.Skoro taki dobry ten ceramizer to czemu tego nie uszczelnił ?

Napisano

> Tak czy siak olej może być zżerany albo poprzez nieszczelność na pierścieniach albo na

> uszczelniaczach.Skoro taki dobry ten ceramizer to czemu tego nie uszczelnił ?

Fabryki nie poprawi. Skoro nowe Fordy mają dopuszczalne zużycie oleju litr na 1000.

Napisano

> Znam przypadek skrzyni (manualnej), która kwalifikowała się do remontu lub wymiany. Wyskakiwały

> biegi, nie bardzo działały synchronizatory, wyła i tak dalej, słowem zajeżdżona totalnie.

> Właściciel postanowił zalać ceramizer, jak nie pomoże to trudno - remont. No i po zalaniu

> ceramizerem naprawiła się Ja jestem bardzo sceptyczny co do takich specyfików, ale widziałem

> na własne oczy i skrzynia przejechała potem kilka lat, auto zostało sprzedane, nic się ze

> skrzynią nie działo. Placebo?

niski poziom oleju/zuzyty olej w skrzyni? kolega w swoim toczydelku tez juz sie naczytal na forach ze skrzynia mowi 30.GIF juz szukal zamiennika, pojechal wyceniac wymiane... na szczescie trafil na normalnego mechanika, ktory spuscil olej, zalal swiezym i rozwiazal problem wink.gif

Napisano

> Fabryki nie poprawi. Skoro nowe Fordy mają dopuszczalne zużycie oleju litr na 1000.

takie zużycie jest w każdym samochodzie w instrukcji .Ford na początku nie brał kropli oleju.Odbiło mu po 100 kkm

Napisano

> niski poziom oleju/zuzyty olej w skrzyni? kolega w swoim toczydelku tez juz sie naczytal na forach

> ze skrzynia mowi juz szukal zamiennika, pojechal wyceniac wymiane... na szczescie trafil na

> normalnego mechanika, ktory spuscil olej, zalal swiezym i rozwiazal problem

Możliwe, że i tak, chociaż oleju nie ruszał. Wlał po prostu ceramizer i postanowił, że jak nie zadziała - trudno, będzie remont.

Napisano

> takie zużycie jest w każdym samochodzie w instrukcji .Ford na początku nie brał kropli oleju.Odbiło

> mu po 100 kkm

Nie w każdym. Ale jeżeli na początku nie brał, a potem zaczął, to ewidentnie się coś popsuło.

Napisano

Ja bym jeszcze dodal, ze skoro to takie cudowne, to czemu producenci olejów odrazu tego nie dodają ? a moze dodaja ?

Napisano

> Ja bym jeszcze dodal, ze skoro to takie cudowne, to czemu producenci olejów odrazu tego nie dodają

> ? a moze dodaja ?

No właśnie... A może faktycznie dodają?

Napisano

lepiej kup XADO 1 stage - mimo iż nie wierzę w voodoo to muszę z bólem powiedzieć że jakimś cudem to naprawdę działa spineyes.gif

Napisano

> Nie w każdym. Ale jeżeli na początku nie brał, a potem zaczął, to ewidentnie się coś popsuło.

No dlatego wlaliśmy Ceramizer.Skoro sie zepsuło powinien to naprawić .Sam napisałeś że do zepsutej skrzyni wlano i pomogło -jednak skrzynia była zepsuta .Skoro silnik forda również zepsuty to powinno to cudo naprawić co nie co. W każdym razie ja w to nie wierze .

Napisano

> No dlatego wlaliśmy Ceramizer.Skoro sie zepsuło powinien to naprawić .Sam napisałeś że do zepsutej

> skrzyni wlano i pomogło -jednak skrzynia była zepsuta .Skoro silnik forda również zepsuty to

> powinno to cudo naprawić co nie co. W każdym razie ja w to nie wierze .

A ja mam mieszane uczucia, nie wiem wierzyć czy nie. Generalnie nie wierzę, tak samo jak w magnetyzery i temu podobne, ale jednak widziałem na własne oczy, że działa.

Napisano

> No dlatego wlaliśmy Ceramizer.Skoro sie zepsuło powinien to naprawić .Sam napisałeś że do zepsutej

> skrzyni wlano i pomogło -jednak skrzynia była zepsuta .Skoro silnik forda również zepsuty to

Ceramizer nie naprawi np: pękniętego pierścienia tłokowego, dużych głębokich wżerów gładzi, uszkodzonych panewek. Mozliwe ze przedłuża ich żywotność a w skrajnych przypadkach umożliwia jazdę i powrót do domu.

Napisano

> A ja mam mieszane uczucia, nie wiem wierzyć czy nie. Generalnie nie wierzę, tak samo jak w

> magnetyzery i temu podobne, ale jednak widziałem na własne oczy, że działa.

oczywiscie ze zadzialalo, najprawdopobniej tak samo dobrze jak wymiana/dolewka oleju tylko bylo kilka razy drozsze wink.gif

co troche tak mi sie kojarzy jak teksty z watkow o oszukiwaniu staruszkow - gdzie sprzedaje im sie najlepsiejsze gary za ich roczna pensje wink.gif

Napisano

bez przesady... to że u kogoś nie zadziałało, nie znaczy że nie działa ogólnie. odwrotnie też (to że u kogoś zadziałało, nie znaczy że naprawde działa wink.gif...

strucel struclowi nie równy... i jeden jak ma już lekko zużyte pierścienie odczuje poprawe. inny jak ma silnik do smieci i oczekuje cudów - już nie. skrzynie podobnie...

Napisano

50 letni silnik - dymiący na niebiesko przy pałowaniu - wlane Xado 1 stage wraz z nowym półsyntetykiem i co nastąpiło

1) po ok 200-300km zaczął dymić jeszcze bardziej

2) po ok 800km przestał zupełnie dymić, pomiar ciśnienia sprężania wykazał prawie idealne ciśnienie na każdym cylindrze + auto jest wyraźnie szybsze

generalnie ja w cuda nie wierze ale na własne oczy widziałem zlosnik.gif

preparat jest prześmieszny - wygląda jak oranżada z kuleczkami zlosnik.gif

Napisano

> lepiej kup XADO 1 stage - mimo iż nie wierzę w voodoo to muszę z bólem powiedzieć że jakimś cudem

> to naprawdę działa

A możesz napisać coś więcej na ten temat?

Stosowałeś? Na czym i w jakiej było kondycji?

Jakie efekty? Mierzalne czy "odczucie"?

Pytam szczerze zainteresowany. Szukam czegoś, co by mi deczko wyciszyło skrzynię biegów oraz tylny most.

Pozdro

Bartek

Napisano

> takie zużycie jest w każdym samochodzie w instrukcji .Ford na początku nie brał kropli oleju.Odbiło

> mu po 100 kkm

Silnik może brać olej poprzez nieszczelność tłok/cylinder i górą przez uszczelniacze zaworów. Ceramizer wyleczy tylko nieszczelność tłok/cylinder wynikającą ze zbyt dużego zużycia cylindra i minimalnie ze zużycia pierścieni. Prawdopodobnie masz pozapiekane pierścienie w tłoku i żaden ceramizer to nie pomoże, gdybyś poświęcił trochę czasu na przeczytanie jak ten środek działa i gdzie oraz w jakich warunkach się uaktywnia, to nie marudziłbyś tutaj. Zapieczenie pierścieni jest najczęściej skutkiem stosowania kiepskiej jakości oleju silnikowego lub jego zbyt rzadkiej wymiany. Xado ma w ofercie środek chemiczny do odblokowania pierścieni olejowych.

Na polskim rynku mamy kilku producentów metaloceramiki, wymieniam w kolejności alfabetycznej: Ceramizer, Liqui Moly, Panther P52 i Xado.

Napisano

no to jeszcze koledzy podajczei co zescie wlewali

Napisano

no to jeszcze koledzy podajczei co zescie wlewali

Napisano

ARCHOIL AR 9300

Skrzynia pracuje dużo luźniej - jakość wybierania przełożeń powróciła do typowej Hondowskiej, synchronizator dwójki przy przepięciu w okolicach odcięcia nie zgrzyta. Polecam w 100 %, a to dopiero kilka kilometrów przejechanych na tym wynalazku smile.gif Następnie testujemy do K24, ciekawe jak zareaguje na spalanie oleju, choć tu jestem sceptyczny.

Napisano
  • Autor

Koledzy, może skupicie sie na pytaniach zadanych w poście #1?

Napisano

> Czy na prawdę nikt nie zadał sobie kilku pytań:

> 1- dlaczego takiej powierzchni samochody nie mają od razu (spodziewam się tu kilklu odpowiedzi)?

A dlaczego robi się samochody ze stali a nie np. z aluminium?

A dlaczego zderzaki są dzisiaj takie wielkie i przy byle stłuczce trzeba wymienić 5m2 plastiku?

Nie opłaca się produkować produktów niezawodnych, bo, jeśli poprzednia generacja wciąż działa, to nowej nikt przecież nie kupi...

> 2- jeżeli jest taki rewelacyjny, to dlaczego jest tak tani (relatywnie do ceny remontu silnika np)?

I tak pojawiają się pytania, czy warto... Jakby był droższy, to by nikt nie kupił.

> 3- skoro działanie jest poparte badaniami (podobno nie pseudo) naukowymi, to dlaczego usługi ceramizowania nie oferuje żaden serwis autoryzowany?

Patrz punkt 1. Wymiana silnika to przecież więcej roboty smile.gif

> Mam nadzieję, że dyskusja będzie zażarta

To się nazywa prowokacjai można wyłapać bilet na wyspy...

Napisano

> 1- dlaczego takiej powierzchni samochody nie mają od razu (spodziewam się tu kilklu odpowiedzi)?

A po co? Fiat Seicento mojego Taty po zdjęciu głowicy miał widoczne jeszcze ślady po honowaniu na ściankach cylindrów, a przebieg wówczas wynosił prawie 138000km.

Silniki wytrzymują bardzo dużo. Zresztą dowodem są na to używane samochody jeżdżące po Polsce, a pochodzące od płaczących przy sprzedaży Niemców. Każdy z tych samochodów ma przejechane średnio 300000km, mają o połowę cofane liczniki przy każdej sprzedaży i jeżdżą dalej

> 2- jeżeli jest taki rewelacyjny, to dlaczego jest tak tani (relatywnie do ceny remontu silnika np)?

Jest tani, bo to placebo.

> 3- skoro działanie jest poparte badaniami (podobno nie pseudo) naukowymi, to dlaczego usługi

> ceramizowania nie oferuje żaden serwis autoryzowany?

Bo te badania prowadzą przeważnie naukowcy pokroju naukowców Macierewicza.

Napisano

> A po co? Fiat Seicento mojego Taty po zdjęciu głowicy miał widoczne jeszcze ślady po honowaniu na

> ściankach cylindrów, a przebieg wówczas wynosił prawie 138000km.

> Silniki wytrzymują bardzo dużo.

O kondycji silnika nie świadczy wyłącznie gładź cylindra. Ja w swoim fiacie po zdjęciu głowicy też zobaczyłem ślady honowania i byłem dumny z małego zużycia. I co z tego jak wałek rozrządu nie miał już kilku krzywek a zawory były powypalane. Ceramizer by tu nie pomógł.

Przebieg bardzo porównywalny do przytoczonego przez Ciebie, silnik 1.4

Napisano

> Już kiedyś dawno dawno pisałem.

> Zastosowałem w Nissanie Primera. Profilaktycznie przy przebiegu lekko ponad 100 tyś km. Podszedłem

> do tematu bardziej z ciekawości niż potrzeby. Silnik nie wykazywał żadnych niepokojących

> objawów.

> Przed zastosowaniem, wykonałem pomiar ciśnienia sprężania. Po pierwszej dawce i kilku tyś km -

> ponowny pomiar i ciśnienie sprężania bez zmian. W miarę równe na wszystkich cylindrach -

> podobnie jak przed zastosowaniem specyfiku. Może to efekt placebo, ale wydawało mi się ze

> łańcuch rozrządu (w 2.0 jest jeden b.długi) lekko przycichł.

> Podałem drugą dawkę ceramizera.

> Po kilku tyś ponowny pomiar. I stał się cud w który samemu mi trudno uwierzyć. Idealnie wyrównane

> ciśnienia sprężania na każdym cylindrze jak fabryczne i wyraźny wzrost o 0,5 do 1.0 atm.

> Do dziś auto jeździ. Silnik nie dotykany, nie myty, przebieg prawie 300 tyś bez jakiejkolwiek

> naprawy! Zero wycieków. Łańcuch nie wymaga wymiany.

> Trudno ocenić czy to zasługa silnika, czy "cudownego" ceramizera. Nie wiem. Faktem jest, że auto

> eksploatowane w warszawskich korkach (niemal jak taxi ) ma silnik w doskonałym stanie!

> Obecnie, mam diesla do poruszania się po mieście. Też otrzymał profilaktycznie dwie dawki

> ceramizera. Już bez pomiarów. Mam nadzieję że też nie zawiedzie.

Uważasz, że dla Japończyka 300kkm to jakiś nadzwyczaj wysoki przebieg?

Dla mnie nie.

Uzytkowałem 2 Japońce, Civica VI i Corollę e11, gdzie benzynowe silniki miały nalotu odpowiednio 340kkm i 290kkm.

Żaden z nich nie miał kapitalnego remontu, Honda brała oleju m/w 0,5L co 10kkm, a Corolla nic nie brała.

Nie uważam zatem, by 300kkm w Primerze i to jeszcze 2.0L było trzeba argumentować zastosowaniem ceramizera.

Napisano

> ARCHOIL AR 9300

2,5 x cena ceramizera confused.gif

Napisano

> 2,5 x cena ceramizera

Powiedzmy, że zapłaciłem trochę mniej. Z efektów jestem bardzo zadowolony, tak naprawdę wziąłem to mocno sceptycznie ale różnica w pracy przekładni jest niesamowita. Jednak chemia to potężna dziedzina nauki ok.gif

Napisano
  • Autor

> Bo te badania prowadzą przeważnie naukowcy pokroju naukowców Macierewicza.

Czyli de facto żadnych dowodów poza przedstawionymi przez producentów nie ma (niezależne laboratoria)...

Napisano

Jednak chemia to potężna

> dziedzina nauki

:-D

Napisano

> Czyli de facto żadnych dowodów poza przedstawionymi przez producentów nie ma (niezależne

> laboratoria)...

Każdy naukowiec będzie ciągnął w swoją stronę. Logicznie rzecz biorąc jest to zwykła ściema.