Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pani z okienka WK a ubezpieczenie...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Podpowiedzcie, Koleżanki i Koledzy: co ma pani z okienka do mojego OC?

Dzisiaj podczas rejestrowania bolidu pani poinformowała mnie o konieczności zawarcia OC oraz wyraźnie zaznaczyła, że przy odbieraniu sztywnego oink.gif DR chce zobaczyć polisę.

Nie żebym miał coś do ukrycia, ale jest na tę okoliczność podstawa prawna, czy to widzimisię pani? niewiem.gif

Pozdrawiam - romano11 30.GIF

Napisano

Też się zastanawiam, mam iść odebrać sztywny DR a z TU nie ma jeszcze rekalkulacji czy też innego świstka...

Napisano

ja rejestrowałem tydzień temu i nie chcieli nawet do ręki wziąć smile.gifok.gif

Napisano

> ja rejestrowałem tydzień temu i nie chcieli nawet do ręki wziąć

Ano własnie - odbierałem kilka dni temu dwa "twarde" dowody i oczywiście zapomniałem polisy do jednego pojazdu (drugim pojechałem, więc miałem). facepalm%5B1%5D.gif

Zapytałem pani czy mogę odebra obydwa - bez problemu. blush.gif

Kiedyś wymagali polisy. niewiem.gif

P.S. Podstaw nie znam. grinser006.gif

Napisano

> Też się zastanawiam, mam iść odebrać sztywny DR a z TU nie ma jeszcze rekalkulacji czy też innego

> świstka...

Ale poprzednie OC co z samochodem dostałeś masz.

Napisano

> Witam.

> Podpowiedzcie, Koleżanki i Koledzy: co ma pani z okienka do mojego OC?

> Dzisiaj podczas rejestrowania bolidu pani poinformowała mnie o konieczności zawarcia OC oraz

> wyraźnie zaznaczyła, że przy odbieraniu sztywnego DR chce zobaczyć polisę.

> Nie żebym miał coś do ukrycia, ale jest na tę okoliczność podstawa prawna, czy to widzimisię pani?

> Pozdrawiam - romano11

Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, Art. 29, pkt 1, ust 1 oraz Art 84, pkt. 2 ust 1 d

Napisano

> Nie żebym miał coś do ukrycia, ale jest na tę okoliczność podstawa prawna, czy to widzimisię pani?

Mój tato miał parę lat temu ciekawą przygodę z tym związaną jak przy babce w WK podczas rejestrowania firmowego samochodu rzucił, że nie ma OC (miał, ale nie przy sobie). Następnego dnia miał telefon do firmy chyba z UFG o wykazanie polis na samochody. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się, że PORD art.80b to określa.

OK. To by nawet miało sens... hmm.gif

Napisano

> Witam.

> Podpowiedzcie, Koleżanki i Koledzy: co ma pani z okienka do mojego OC?

> Dzisiaj podczas rejestrowania bolidu pani poinformowała mnie o konieczności zawarcia OC oraz

> wyraźnie zaznaczyła, że przy odbieraniu sztywnego DR chce zobaczyć polisę.

> Pozdrawiam - romano11

To dla Twojego dobra.

Ubezpieczenie musisz mieć od dnia rejestracji.

Pani nie upomni się, sam zapomnisz i będzie kara zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To dla Twojego dobra.

> Ubezpieczenie musisz mieć od dnia rejestracji.

> Pani nie upomni się, sam zapomnisz i będzie kara

Miałem świadomość wymagalności OC od dzisiaj, wszystko jest załatwione, sformalizowane i zalegalizowane grinser006.gif

Podsumowując: polisa ciężka nie jest, zabiorę z sobą, pokażę i wszyscy będą zadowoleni waytogo.gif30.GIF

Napisano

> To dla Twojego dobra.

> Ubezpieczenie musisz mieć od dnia rejestracji.

> Pani nie upomni się, sam zapomnisz i będzie kara

Kara to chyba najmniejszy problem, gorzej gdyby cos sie stalo...

Napisano

> Ale poprzednie OC co z samochodem dostałeś masz.

No mam, dlatego się martwię ale w połowie grinser006.gif

Napisano

> Kara to chyba najmniejszy problem, gorzej gdyby cos sie stalo...

Wtedy też będzie kara, ino większa. Więc lepiej żeby nie zaparkował w Veyronie czy innym Paganim. wink.gif

Napisano

Dokładnie 4 lata wstecz musiałem donieść polisę OC bo nie chcieli wydać mi twardego dowodu zlosnik.gif

Napisano

> ano taki, że pani dane do CEPiKU wprowadza

Ale CEPiK nie gromadzi danych o ubezpieczeniach, natomiast przemiła Pani z WK ma umocowanie do wysłania do UFG zawiadomienia p/t "uprzejmie donoszę" zlosnik.gif

Napisano

> Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, Art. 29, pkt 1, ust 1 oraz Art 84, pkt. 2 ust 1 d

Toście najpierw "ustęp" później "punkt" (jednostki redakcyjne tekstu prawnego) ... to tak doszczegóławiając z aptekarską dokładnością, no offence zlosnik.gif

Napisano

> Toście najpierw "ustęp" później "punkt" (jednostki redakcyjne tekstu prawnego) ... to tak

> doszczegóławiając z aptekarską dokładnością, no offence

Będę pamiętał ok.gif

Napisano

> Będę pamiętał

Pamiętaj też, że te przepisy nijak mają się do obowiązku przedstawienia polisy w postępowaniu o wydanie DR. A w zasadzie to do braku obowiązku.

Tak więc jeśli kiedykolwiek, zakładając że nie zmieni się stan prawny, zostaniesz poproszony o polisę występując z wnioskiem o wydanie DR, to uśmiechnij się ładnie i pokaż pani paragon z Bierdonki - jest tak samo potrzebny.

Napisano
  • Autor

> Tak więc jeśli kiedykolwiek zostaniesz poproszony o

> polisę występując z wnioskiem o wydanie DR, to uśmiechnij się ładnie i pokaż pani paragon z

> Bierdonki

Wniosek pani przyjęła bez mrugnięcia okiem, tak samo jak i wydała mi miękki DR. Zaznaczyła, że przy odbiorze twardego DR chciała by zerknąć na polisę.

Teraz mam dwa wyjścia: pokazać, co pani sobie życzy lub zaoponować, pytając jednocześnie o podstawę prawną, bo wie pani: na autokąciku Liwek tak napisał grinser006.gif

Pani może kolejno: strzelić focha, stwierdzić: "ale my tu tak praktykujemy i mamy to zapisane w zeszycie pani Marysi..." grinser006.gif albo podać mi rzeczywiście jakiekolwiek paragrafy dowolnej ustawy - przecież i tak tego na miejscu nie sprawdzę... biglaugh.gif

Nie wiem tylko, czy warto sobie psuć dzień przepychankami na argumenty? hmm.gif

Napisano

> Pamiętaj też, że te przepisy nijak mają się do obowiązku przedstawienia polisy w postępowaniu o

> wydanie DR. A w zasadzie to do braku obowiązku.

Znaczy jak organy wydające DR są upoważnione do kontroli posiadania polisy OC to ja mimo wszystko mogę jej nie okazać?

Napisano

> w zasadzie to do braku obowiązku.

rejestrowałem w życiu kilka samochodów, i wierz mi, ze za każdym razem moja polisa jest kserowana i załączana do teczki. i nawet nie ma się po co ustawiać w kolejce do odebrania DR jeśli się jej nie ma przy sobie

Napisano

> i nawet nie ma się po co ustawiać w kolejce do odebrania DR jeśli się jej nie ma przy sobie

Ustawiać można albowiem brak polisy, jak Liwek słusznie zauważył, nie ma wpływu na decyzję administracyjną p/t rejestracja pojazdu, lecz skazuje Cię na wątpliwą przyjemność spotkania z UFG.

Napisano

> Pamiętaj też, że te przepisy nijak mają się do obowiązku przedstawienia polisy w postępowaniu o wydanie DR. A w zasadzie to do braku obowiązku.

Fakt, lecz co to ma do rzeczy ?

Chłopak się pyta, czy Pani w WK ma prawo go legitymować z posiadania OC.

Napisano

> Pani może kolejno: strzelić focha, stwierdzić: "ale my tu tak praktykujemy i mamy to zapisane w

> zeszycie pani Marysi..."

W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś. smile.gif

> albo podać mi rzeczywiście jakiekolwiek paragrafy dowolnej ustawy -

> przecież i tak tego na miejscu nie sprawdzę...

> Nie wiem tylko, czy warto sobie psuć dzień przepychankami na argumenty?

A to już zależy od Ciebie. Pamiętaj tylko, że to obowiązek wymaga podstawy prawnej, a nie brak obowiązku.

Napisano

> Znaczy jak organy wydające DR są upoważnione do kontroli posiadania polisy OC to ja mimo wszystko

> mogę jej nie okazać?

Oczywiście. W przypadku kontroli drogowej żądać tego może też policjant, z tym że on ma art. 132 ust. 1 pkt 6 pozwalający zatrzymać DR w przypadku nieokazania dokumentu. Pani takiego przepisu nie ma.

Napisano

> rejestrowałem w życiu kilka samochodów, i wierz mi, ze za każdym razem moja polisa jest kserowana i

> załączana do teczki. i nawet nie ma się po co ustawiać w kolejce do odebrania DR jeśli się jej

> nie ma przy sobie

A to już Twój problem. smile.gif Nie dalej jak w zeszły piątek rejestrowałem auto. Za tydzień będę odbierał DR i nawet przez myśl nie przejdzie mi okazywanie polisy.

Napisano

> Ustawiać można albowiem brak polisy, jak Liwek słusznie zauważył, nie ma wpływu na decyzję

> administracyjną p/t rejestracja pojazdu, lecz skazuje Cię na wątpliwą przyjemność spotkania z

> UFG.

Dlaczego wątpliwą? Ma polisę, nic mu nie grozi.

Napisano

> Wg mnie autor obawia się, że w przypadku odmowy okazania polisy będzie problem z wydaniem DR.

No dokładnie.

"Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi" zlosnik.gif

Napisano

> A to już Twój problem. Nie dalej jak w zeszły piątek rejestrowałem auto. Za tydzień będę odbierał

> DR i nawet przez myśl nie przejdzie mi okazywanie polisy.

Co zrobisz jak nie wyda?

Jak kierownik też nie wyda?

Jak powiedzą, żebyś zwyczajnie turlał dropsa?

Napisano

> Zaczekam.

> Decyzję wydaje organ - nie kierownik.

Będziesz stał przy okienku?

Pytam jak najbardziej poważnie. Zakładam, że pani Krysia w okienku wysyła Cię na drzewo, a jej przełożony ma Cie d... i każe w zębach przynieść OC. Nie ma decyzji, a Ty masz jedynie miękki dowód, który się kończy. Papiery leżą u pani Krysi w biurku.

Jakie odwołanie i do kogo piszesz?

Napisano

> Będziesz stał przy okienku?

Nie - będę leżał w domu na kanapie.

> Pytam jak najbardziej poważnie. Zakładam, że pani Krysia w okienku wysyła Cię na drzewo, a jej

> przełożony ma Cie d... i każe w zębach przynieść OC. Nie ma decyzji, a Ty masz jedynie miękki

> dowód, który się kończy. Papiery leżą u pani Krysi w biurku.

> Jakie odwołanie i do kogo piszesz?

Poczytaj w kpa i ppsa o bezczynności organu. smile.gif

Napisano

> Poczytaj w kpa i ppsa o bezczynności organu.

Tak można się bawić przy aucie hobbystycznym, które sobie będzie w tym czasie stało w garażu. W praktyce niestety życie wymusi to, że zaklniesz sobie kilka razy i poddasz się temu wymuszeniu rozbójniczemu.

To tak jakbyś sobie szedł późnym wieczorem ciemną ulicą i dwóch miłych bywalców siłowni poprosiłoby Cię o pożyczenie stówy - negocjowałbyś odsetki i zabezpieczenie ?

Napisano
  • Autor

> Wg mnie autor obawia się, że w przypadku odmowy okazania polisy będzie problem z wydaniem DR.

Taki wydźwięk miał przekaz ustny "pani Krysi" grinser006.gif (de facto to na identyfikatorze stało: Bożena biglaugh.gif).

Akurat chwilowy postój pojazdu nie jest przeszkodą, ale w przypadku odmowy wydania DR na miejscu wiązało by się to z kolejną wizytą w WK, dojazd, czas, szukanie miejsca do zaparkowania... zolta.gifczerwona.gif Szkoda czasu... gdyby od tego jeszcze zależała jakaś kasa, którą bym tracił w tym wymuszeniu rozbójniczym, ale tak nie jest. Olać to, podejdę do okienka w poczuciu umocowania prawnego mojego postępowania, jednak uzbrojony w polisę. Zobaczymy, jaka będzie reakcja. niewiem.gif

Napisano

> Tak można się bawić przy aucie hobbystycznym, które sobie będzie w tym czasie stało w garażu. W

> praktyce niestety życie wymusi to, że zaklniesz sobie kilka razy i poddasz się temu wymuszeniu

> rozbójniczemu.

Dowód tymczasowy jest ważny 30 dni. Zdąża opamiętać się po wezwaniu poprzedzającym skargę.

Napisano

> Dowód tymczasowy jest ważny 30 dni. Zdąża opamiętać się po wezwaniu poprzedzającym skargę.

Dowód tymczasowy właśnie się skończył, przyszedłeś odebrać dowód stały, a pani Krysia powiedziała, że bez okazania OC nie wyda. Strzeliłeś focha, postraszyłeś skargą i pojechałeś leżeć na kanapie. W drodze powrotnej trafiłeś na kontrolę policyjną i policjant zatrzymał nieważny dowód tymczasowy.

Dalej nie masz dowodu, a samochód potrzebny na codzień. Jeździsz bez dowodu czekając na rozpatrzenie skargi, odwołania i może rozprawy w sądzie?

Pytam jako nieprawnik, nie czytam kodeksów bo ich nie rozumiem. Wiem o doświadczeniach chłopaków, którzy 400 dni czekali na decyzję, która powinna być wydana po 30 dniach. Wskazują one, że Twoje porady o pokazaniu paragonu z biedronki są mało warte.

Pani Krysia nie wyda dowodu bez okazania OC i w głębokim poważaniu ma Twoje straszenie skargami na opieszałość urzędu. Pytam co wtedy.

Napisano

No właśnie - ja nie rozumiem po co to całe bicie piany o głupie okazanie kwitka z ubezpieczeniem OC, które tak czy siak TRZEBA mieć kupione?

Niektórzy tutaj nazywają to wymuszeniem rozbójniczym hehe.gif

Masakra. Niektórzy to lubią sobie i innym pod górkę robić.

Napisano

> Masakra. Niektórzy to lubią sobie i innym pod górkę robić.

i jeszcze na dodatek zajmują kolejkę, wykłócając się o coś, w czym nie mają racji i jest to zupełnie nie potrzebne, zamiast najzwyczajniej w świecie pokazac to oc i szybko załatwic sprawę

Napisano

> Wtedy też będzie kara, ino większa. Więc lepiej żeby nie zaparkował w Veyronie czy innym Paganim.

Myslisz ze wtedy kiedykolwiek by zaplacil za szkody? Raczej to by była "kara" dla wlasciciela tego Veyrona którego trafił ktoś bez OC...

Napisano

> No właśnie - ja nie rozumiem po co to całe bicie piany o głupie okazanie kwitka z ubezpieczeniem

> OC,

Chodzi o podstawę prawną działania urzędnika.

Urzędnikowi wolno tylko to co jest napisane w prawie. Próbuje od Livka wyciągnąć co trzeba zrobić żeby urzędnik nie chciał więcej niż może oraz czy przytoczone przez mnie paragrafy są niewystarczające do działań urzędnika.

Problem nie jest mały, bo póki co nie każą odtańczyć kankana, ale co jeśli wpadną na taki pomysł?

Napisano

> Myslisz ze wtedy kiedykolwiek by zaplacil za szkody? Raczej to by była "kara" dla wlasciciela tego

> Veyrona którego trafił ktoś bez OC...

Dostał by kasę z UFG

Napisano
  • Autor

> Dostał by kasę z UFG

Czas przyszły, tryb przypuszczający... grinser006.gif

W realu: może dostanie, a może nie... biglaugh.gif

Napisano

> Czas przyszły, tryb przypuszczający...

> W realu: może dostanie, a może nie...

W realu to Kopernik może być kobietą.