Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Facelift to jednak wiecej niz zmiana twarzy-kupilem Diesel

Featured Replies

Napisano

> U was moze nie, u mnie pamietam jak zaczalem pierwsza porzadna prace po studiach mialem $38k - ale

> potem juz nastepnego roku z OT zrobilem juz 2x tyle[...], wiec ciezko to ocenic.

No właśnie. Ale np. średnia krajowa lub płaca minimalna tak nie rosną.

> Podoba mi sie przyklad Nissan Pulsar, gdzie w 1995 kosztowal sugerowana cene $19,999 - dzis prawie

> 20 lat pozniej . kosztuje ... $19,990. Pismaki ktore to policzyli, uzywajac oficjalnych

> danych, ze realna cena aut u mnie spadla w ciagu 15lat ok 50% i ten przyklad zdaje sie to

> potwierdzac[...]

U nas ceny aut rosną wyraźnie. Chyba nie ma takiego auta, które trzymałoby cenę. I to nawet w perspektywie kilku lat. Każdy nowy model kosztuje wyraźnie więcej niż poprzednik.

> Moze nie z benzyna, ale u mnie z domami, jak kupowalem pierwszy dom to srednia cena byla ...$235k ,

> dzis w Sydney masz ponad $650 za sredni dom[...]

Nieruchomości to u nas zły przykład, bo ich ceny były mocno niedoszacowane a po boomie w latach 2006-2008 i podczas GFC wyskoczyły mocno w górę.

> Tu zgoda, blizej wam do Argentina niz Deutschland[...]

Właśnie.

> Patrze na termoment i ... mam przyjemne 25C o 8:33pm, ale w koncu trzeci dzien lata[...]

> Jajko czy kura

> Prado ma to do siebie, w ogole Land Cruiser, ze trzyma cene[...]

> Popatrzmy 50k km to srednio 2 lata, wiec wezmy

> 2011 Toyota Landcruiser Prado GX KDJ150R

> 5 Door SUV

> 4 Cylinder, 3.0 Litre

> Manual, 4X4 Constant

> Diesel

> 8.8 / 100Km

> - Private Price Guide $40,400 - $44,300

> -Trade In Price Guide $34,100 - $38,000

> - Average Km 30,000 - 50,000

> -Price When New $55,990* Recommended Retail Price EGC

Fakt, trzyma cenę. U nas zresztą też. Ja jednak zawsze wolałem auta, które tracą na wartości bo można było dużo ugrać przy zakupie. W praktyce wychodzi na to samo, tyle że ta kasa od razu jest w Twojej kieszeni, nie musisz na nią czekać aż sprzedasz auto.

hehe.gif

> U mnie Toyota ma program, ze gwarnatuje ci, za ile min ci zaplaci z powrotem jak chcesz oddac im z

> powrotem - warunek -service Toyota - $210 za service i okreslona ilosc km...

A to fajne. Nie trzeba się bawić ze sprzedażą. ok.gif

> Prywatna sprzedaz zawsze bedzie wiecej niz dealer, ale nigdy mi sie nie chce ani wystawiac, ani

> klopocic ... zawsze oddaje stare i biore nowe... [...]

U mnie też to jest możliwe ale zwykle proponują wręcz śmiesznie zaniżoną cenę. Więc ja kupuję nowe a stare parkuję pod domem, daję ogłoszenia i cierpliwie czekam. Po kilku miesiącach zwykle klient się znajdzie.

Gdybym chciał jednak szybko sprzedać to faktycznie byłby kłopot.

> Zgoda[...]

> - to fakt[...]

20.GIF

Napisano

> A tyle setek postów było, ileż to szanowny kolega udowadniał z politowaniem jak to goooopi UEsańczycy kupują diesle.

Na tym polega wytrwałość, OZ po prostu potrzebuje więcej czasu do przetrawienia pewnych spraw. Jeszcze z 10 lat i będzie jeździł 0.9 turbo z dwusprzęgłową skrzynią. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...]

>Jeszcze z 10 lat i będzie jeździł 0.9 turbo z dwusprzęgłową skrzynią.

To teraz wyjasnij mi dlaczego uwazasz, ze tak sie stanie?zlosnik.gif, a ja ci powiem dlaczego watpliwesmirk.gif[...]

Napisano

> [...]

> To teraz wyjasnij mi dlaczego uwazasz, ze tak sie stanie?, a ja ci powiem dlaczego watpliwe[...]

Dlatego że jeszcze rok temu cały autokącik postawiłby cały majątek na to, że nigdy nie kupisz diesla, bowiem plułeś na Rudolfa tak jak robisz to dziś z downsizingiem i dsg. Dlatego też nauczony doświadczeniem stawiam na to, że kierują Tobą emocje, a nie merytoryczne argumenty. To oznacza, że gdy emocje (hormony?) opadną, zmienisz zdanie.

Napisano

> Moze na żywo to coś jest piękniejsze, ale na zdjęciach, to jedno z paskudniejszych aut świata

No popatrz, zgadzamy się zlosnik.gif

Napisano

Tak z ciekawości, jest tam schowek na roletę?

vb00.jpg

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Ale np. średnia krajowa lub płaca minimalna tak nie rosną.

Zalezy do czegohmm.gif, juz nie pamietam ile lat temu byla min $$$, ale jestem pewien, ze w ciagu ostatnich powiedzmy - 10lat urosla moze z 50%idea.gif[...]

> U nas ceny aut rosną wyraźnie. Chyba nie ma takiego auta, które trzymałoby cenę. I to nawet w

> perspektywie kilku lat.

Czyli calkowicie odwrotnie niz u mniezlosnik.gif, ale i inny jest sytem - obrotu $$$ i sprzedazy.... i konkurencja, etc idea.gif[...]

Przyjmujac, ze zdrowy rynek wchlania 1mil nowych aut na 20 mil luda, to w PL powinni sprzedawac ok 2mil, a sprzedaja ..... niewiem.gif - strzelam 1/2 tego - 500k?

>Każdy nowy model kosztuje wyraźnie więcej niż poprzednik.

Ale realnie w zasadzie moze tez nie, pamietamy jeszcze onaj czasy, kiedy airbag byl jedenzlosnik.gif, a za drugi $$$$zlosnik.gif, dzis masz ile 7-9 w standardziehmm.gif[...]

> Nieruchomości to u nas zły przykład,[...]

Wiec je odrzucmyidea.gif[...]

> Fakt, trzyma cenę. U nas zresztą też. Ja jednak zawsze wolałem auta, które tracą na wartości bo

> można było dużo ugrać przy zakupie. W praktyce wychodzi na to samo, tyle że ta kasa od razu

> jest w Twojej kieszeni, nie musisz na nią czekać aż sprzedasz auto.

Dokladnie,chociaz musze przynac, ze calkowicie tego nie biore pod uwage przy zakupie.

glownie - jak firma mnie wspiera, czy ma to co chce, etc etc

Ale chyba starzeje siezlosnik.gif - totalnie mnie ziew.gif dzis czym drive.gif001.gif, juz sie aut nakupowalem w zyciu, teraz jest to chlodna kalkulacja ... 001.gif[...]

> A to fajne. Nie trzeba się bawić ze sprzedażą.

Fajniezlosnik.gif - jeszcze jeden powod dlaczegospineyes.gif toyota wybija wszystkich w customer servicezlosnik.gif

15ei3-bg-module-service-advantage-172x60.gif

pierwsza byla ze stalymi cenami service ...

Teraz masz Toyota Access

toyota-access2.png

> U mnie też to jest możliwe ale zwykle proponują wręcz śmiesznie zaniżoną cenę. Więc ja kupuję nowe

> a stare parkuję pod domem, daję ogłoszenia i cierpliwie czekam. Po kilku miesiącach zwykle

> klient się znajdzie.

Ja wole $$$ nie miec wpakowanej w trupazlosnik.gif[...]

> Gdybym chciał jednak szybko sprzedać to faktycznie byłby kłopot.

U mnie to sa nieznaczne roznice np Kluge prywatnie sprzedalbym za $21k, jako Trade in dostalem jesli dobrze pamietam $19,000. Kazdy zderzak obdarty, srodek nie czysczony od 100 k kmhahaha.gif, zysczenie kosztowal by mnie z $400 jak nichahaha.gif, naprawa zderzakow $1k ... + moj czas wiec w zasadzie $600 roznicy ale moj czas.. lepiej odstawic i drive.gif001.gif[...]

Z HiLux zrobilem 8 k km jak sie spoznili dwa-trzy tygodniehahaha.gif - trzaba bylo mine widziec jak odstawilem i wzialem Kluger, jak to ... mial dobiero 110 k kmhahaha.gif, a teraz ma 118k kmzlosnik.gif[...]

Ech, wspomneniahahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego że jeszcze rok temu cały autokącik postawiłby cały majątek na to, że nigdy nie kupisz

> diesla,

Nigdy nie kupie Diesel w aucie osobowym, bo takie pomysly uwazam za ..wymysl EU systemu podatkowego.. Nawet o tym pisalem kiedys jak stawialem Land Cruiser V8 80 series...

bowiem plułeś na Rudolfa tak jak robisz to dziś z downsizingiem i dsg.

I dalej plujezlosnik.gif, to nie znaczy, ze nie kupiesmirk.gif[...] jak ma zaplacic podatek, to wole kupic nawet Great Wall zeby go nie zlacic prosteidea.gif[...]

Dawsizing uwazam za zlo, ale moge kiedys nie miec wyboruhmm.gif - chociaz czytajac np Automotive News - platna subsbrykcja - dlatego to pisze, bo tych news nie znajdziesz na www tak latwo - idea.gif - to wyglada, ze downsizing osagnal koniec. idea.gif. Mazda np twierdzi, ze 2.0l to najmniej jak zejdaidea.gif[...] (moze nie dotyczyc EUidea.gif)...

DSG - to osobna sprawa, nie majaca nic wspolnego z technologia - pluje, malo tego, wysmiewam sie, bo wierze ze firma ma stawac za swoim produktem a nie posylac ludzi fu.gif, nasylac prawinkow i miec generalnie klienta w d...

Widac, ze lud jednak mysli jak ja, bo 30% spadek sprzedazy VeeDud i wszelkie PR jak sie naprawimy nie wzial sie z niczego. 001.gif[...], na koniec tylko klient na tym zyskal - ceny Golf/Passat to tak polecialy sobie 20% w dolok.gif - szkoda, ze lud ktory kupil przed tem stracil, ale coz taki rynek...

> nauczony doświadczeniem stawiam na to, że kierują Tobą emocje, a nie merytoryczne argumenty.

> To oznacza, że gdy emocje (hormony?) opadną, zmienisz zdanie.

Nie, zlosnik.gif, po, zeby stalo sie tak, musisz miec do tego wsparcie jakies administracji, a wierz mi u mnie tego stan ani federalnie nie ma takiej checi. Za 10 lat moze bede drive.gif Tesla moze niezlosnik.gif - tego nawet ty nie wiesz- w krotkim czasie bede drive.gif Hybrid, ba oceniam, ze za 2 lata bedzie Hybrid w domuidea.gif[...]- dlaczego:

- ulga stanowowa na rejestracje - po co mam placic $400 jak moge $200lizak.gif,

- parkowanie w City - miejsca tylko dla Hybrid,

- bardziej odpowiada mi komfort drive.gif niz Diesel 001.gif -etc,

-ceny sa na poziomie aut z silnikami na benzyne , etc

Dodatkowo, sa zachety podatkowe zebys sobie kupil Hybrid, co zamierzam wykorzystac ... i wycisnac, pardon uszcuplic legalnie kazdego 1c podatku, ktorego nie musze zaplaciclizak.gif[...]

Emocjonalnie do aut ... nie to tylko taczki od A do B...idea.gif[...]

Napisano

> I masz rację, choć nie do końca - za komuny paliwo było wprawdzie na kartki ale nie było tak

> cholernie drogie jak teraz.

facepalm%5B1%5D.gif

Proszę... nie wygłaszaj takich teorii, bo pokolenie Nintendo jeszcze w to uwierzy. pad.gif

Na początku lat 80 za średnią pensję w PL można było kupić ok 300 litrów benzyny, pod koniec lat 80 już tylko ok. 170 litrów.

Użyj prostej matamatyki i policz ile teraz możesz kupić.

Możesz też zerknąć w roczniki statystyczne i odszukać informację ile za pensję W WYSOKOŚCI OK 30 DOLARÓW/mc mogłeś w latach 80 kupić żywności, a ile miesięcy trzeba było odkładać na takie "dobra luksusowe" jak pralka, TV, czy audio, a ile LAT na stary samochód.

A potem przemyśl jeszcze raz czy chciałbyś pracować i żyć teraz czy "za komuny"...

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości, jest tam schowek na roletę?

Wrzucilem do garazu, ale powinien byc w pierwszej czesci podlogi... Az zobacze jutro...idea.gif ale u mnie i tak nie bedzie, bo wkladam szuflady ...

Rear_Storage_Drawers_Large.jpg

Napisano

> Wrzucilem do garazu, ale powinien byc w pierwszej czesci podlogi... Az zobacze jutro... ale u mnie

> i tak nie bedzie, bo wkladam szuflady ...

Daj teściowej, niech na kolanach wiezie zlosnik.gifwink.gif

Napisano

Nie czytałem całego wątku, więc zapytam: po zakupie auta nie wystarczyło na zatankowanie, co widać na 9. zdjęciu? hehe.giflizak.giflizak.giflizak.giflizak.giflizak.gif

Napisano
  • Autor

> Nie czytałem całego wątku, więc zapytam: po zakupie auta nie wystarczyło na zatankowanie, co widać

> na 9. zdjęciu?

hahaha.gif - Niewaytogo.gif - mam 1,000l Diesel w domuzlosnik.gif i kazalem sobie nie ladowac do auta bo Minister of War i Finance kazal sie pozbyc ASAPadmin.gif[...] Generator zezarl 150l, Prado 140l zostalo 600l001.gif[...]

Napisano

> Here you go, mate! nagle sunvisors sie odsuwaja[...]

Myślałem, że chwalisz się poduszkami powietrznymi w daszkach p.słonecznych wink.gif

Ładny, biały.

Napisano
  • Autor

> Myślałem, że chwalisz się poduszkami powietrznymi w daszkach p.słonecznych

zlosnik.gif, nie nienawidze aut gdzie slonce dostaje sie przez szybe001.gif[...]

> Ładny, biały.

Latwego zycia u mnie nie maja, za pare tygodni bedzie obdarty z kazdej strony001.gif[...]

Napisano

> Nie czytałem całego wątku, więc zapytam: po zakupie auta nie wystarczyło na zatankowanie, co widać

> na 9. zdjęciu?

W Polsce jak odbierasz nowe auto to też w większości wypadków wydadzą Ci z pustym bakiem.

Uzasadnienie jest takie, że gdyby Ci dali z paliwem to fiskus mógłby się przyczepić za handel paliwem bez odpowiedniej koncesji.

spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> W Polsce jak odbierasz nowe auto to też w większości wypadków wydadzą Ci z pustym bakiem.

Jeszcze mi nigdy auta nie wydano z pustym bakiemhehe.gif, to byl pierwszy raz- ale dostalem $250 od wynegocjonowanej ceny, zeby bylo fair...

Powod taki jak pisalem + myslalem zeby jeszcze wlozyc Long Ranger do auta, nie bede wylewal $$$ hehe.gif doslownie w blotozlosnik.gif[...]

Fuel.jpg

2228.jpg

> Uzasadnienie jest takie, że gdyby Ci dali z paliwem to fiskus mógłby się przyczepić za handel

> paliwem bez odpowiedniej koncesji.

Tiahehe.gif

Napisano

> Jeszcze mi nigdy auta nie wydano z pustym bakiem, to byl pierwszy raz- ale dostalem $250 od

> wynegocjonowanej ceny, zeby bylo fair...

> Powod taki jak pisalem + myslalem zeby jeszcze wlozyc Long Ranger do auta, nie bede wylewal $$$

> doslownie w bloto[...]

> Tia

Poważnie tak jest. U nas na handel paliwem trzeba mieć koncesję. Za jej brak są drakońskie kary. A przedsiębiorca jest zobowiązany ewidencjonować przychód i rozchód wszelkich towarów. Do tego jeśli nawet dajesz coś komuś za darmo to i tak należy odprowadzić podatek od wartości rynkowej.

A dalej, jeśli dealer kupi paliwo, to co ma z nim zrobić? Jeśli komuś sprzeda czy podaruje to będzie handel. Teroetycznie auto powinno zostać wydane z zupełnie pustym bakiem. Nikt się nie czepia znikomych ilości paliwa bo to byłby absurd. Ale gdybyś wydawał auta z pełnymi bakami i dowiedziałaby się kontrola skarbowa to kary mogą pójść w miliony.

Polska to dziwny kraj. Mnie zawsze przepraszali, ale paliwa nie mogli dać. Dawali za to jakiś dodatkowy bonus lub prezent - ale nigdy paliwo.

Napisano

OZI jak tak dalej pójdzie to jeszcze rok albo dwa i założysz temat: "Kupiłem VeeDub TDI Rudolph edition" grinser006.gif

A na klapę z tyłu nakleisz sobie naklejkę: "wole pchać swojego VeeDub niż jeździć Toyotą" grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifsmile.gif

Napisano

> To aligancko.

> Nie zostałbyś. Sam chciałbym coś o tej pojemności ale nasze realia są inne=muszę kierować się

> rozsądkiem a nie sercem.

Oj tam , mozna jedno z drugim polaczyc. Obecnie uwazam, ze 3.0 to optimum do rodzinnego auta np klasy sredniej wink.gif

Napisano

jakiegos skladaka ci wcisneli. Kierownica dla pasazera! icon_eek.gificon_eek.gifhehe.gif

niech sluzy.. mimo ze rudolf grinser006.gif

Napisano

Małe kółka schowane do środka nadwozia, wyłupiaste lampy i wybałuszony przód - wygląd tragedia. Reszta ok.

Napisano

Chyba zatrudnili projektanta od renault thalia hehe.gif

Napisano

fajne auto, bo duże, 7-seater i pewnie niezawodne. ok.gif

niefajne, bo ten wyświetlacz przy klimie wyjęty z lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A co mi tam - mialem siedziec cicho, ale [...] wrazenia po dwoch dniach calkiem pozytywne [...]

Gratulacje ok.gif

Nie doczytałem na FB ,że to nowy nabytek zlosnik.gif

U mnie to się chyba zwie Highlander

i nie ma w ofercie diesel-a 270751858-jezyk.gif

HanYs

Napisano

> Gratulacje

> Nie doczytałem na FB ,że to nowy nabytek

> U mnie to się chyba zwie Highlander

> i nie ma w ofercie diesel-a

> HanYs

Troche szkoda, bo w samochodzie terenowym diesel jest fajny - ma duzo momentu obrotowego na niskich obrotach a to terenowiec potrzebuje. Podobnie w ciężarówce.

Napisano

> Troche szkoda, bo w samochodzie terenowym diesel jest fajny - ma duzo momentu obrotowego na niskich

> obrotach a to terenowiec potrzebuje. Podobnie w ciężarówce.

Ja mam V8 benzynę i braku momentu nie odczuwam zlosnik.gif

Te duże diesel-e są oszczędniejsze ale samo paliwo jest u nas droższe więc ten trop jest błędny.

Różnica 2 mpg w porównywalnych pick-up-ach.

HanYs

Napisano

> Ja mam V8 benzynę i braku momentu nie odczuwam

> Te duże diesel-e są oszczędniejsze ale samo paliwo jest u nas droższe więc ten trop jest błędny.

> Różnica 2 mpg w porównywalnych pick-up-ach.

> HanYs

Zamiast V8 mozesz miec szesciocylindrowego turbodiesla. Ale masz racje ze przy wyższych cenach ropy to ma mały sens. Szczególnie ze diesle sa kosztowniejsze na przeglądach. I oszczędność w zużyciu paliwa nigdy sie nie zwraca. Myślałem o mercedesie e350 diesel, ale kosztuje wiecej niz e400 hybrid a pali troszkę mniej - jak weźmie sie pod uwagę ceny paliwa to wychodzi ze pali wiecej.

A tak troche o/T to hybrydy w wykonaniu BMW i Mercedesa to śmiech na sali.

Napisano

> Zamiast V8 mozesz miec szesciocylindrowego turbodiesla. Ale masz racje ze przy wyższych cenach ropy

> to ma mały sens. Szczególnie ze diesle sa kosztowniejsze na przeglądach. I oszczędność w

> zużyciu paliwa nigdy sie nie zwraca.

Już to kiedyś liczyłem i tu wrzucałem porównanie Hondy Civic i VW Golfa TDi.

Civic w zakupie jest tańszy , koszt paliwa ma niższy, koszt utrzymania również. Golf miał lepsze mpg i dystans na zbiorniku zlosnik.gif

> Myślałem o mercedesie e350 diesel, ale kosztuje wiecej

> niz e400 hybrid a pali troszkę mniej - jak weźmie sie pod uwagę ceny paliwa to wychodzi ze

> pali wiecej.

> A tak troche o/T to hybrydy w wykonaniu BMW i Mercedesa to śmiech na sali.

Diesel w USA to bezsens. wink.gif

HanYs

Napisano

> Te duże diesel-e są oszczędniejsze ale samo paliwo jest u nas droższe więc ten trop jest błędny.

i klekot pracy diesla slyszalny z następnej przecznicy grinser006.gif, tak było pamietam m.in przy F350, IMO znacznie glosniejszy diesel niz u wiekszosci ciezarowek tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Gratulacje

Nie ma czegozlosnik.gif, ale THX, taczki do roboty - 12 miesiecy i ida30.GIF[...]

> Nie doczytałem na FB ,że to nowy nabytek

> U mnie to się chyba zwie Highlander

Bzzz - jeszcze nie doczytalemzlosnik.gif, ale pewnie Marek juz napisal, ze nie, mialem Highlander - kupiony 2009 sprzedany 2012 - zwany u mnie Klugeridea.gif[...]

> i nie ma w ofercie diesel-a

Moze to i lepiejzlosnik.gif[...]

Napisano
  • Autor

U mnie tak sao, a jednak popularnosc jest wrecz w ciagu ostatnich latach oszalamiajaca001.gif, przyklad poprzednia generacja Prado byla sprzedaz ok 70% 4.0l V6, 30% Diesel. w tym roku Diesel 90% - 10% 4.0l V6 - calkowicie odwrocone poroporcje ...

GM w Colorado odwalil 3.6l V6 na rzecz 2.8l Diesel, 500Nmzlosnik.gif, musze sam przyznac, ze to ciagniewaytogo.gif001.gif

1.jpg

Tylko, ze wiekszosc ludzi w moich warunkach patrzy jak ja ... zasieg.idea.gif, poszelm kupowac V6 i mialem modyfikowac tank do 218lidea.gif[...] , tu mam 150l i wychodzi zasiaeg nie wiele gorszy, $2k w kieszeniwaytogo.gif[...]

Napisano
  • Autor

> fajne auto, bo duże, 7-seater i pewnie niezawodne.

> niefajne, bo ten wyświetlacz przy klimie wyjęty z lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku

Ten Display to juz jest po modyfikacjizlosnik.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Małe kółka schowane do środka nadwozia, wyłupiaste lampy i wybałuszony przód - wygląd tragedia. [...]

Tego nie widaczlosnik.gif[

3w5k.jpg

Napisano
  • Autor

> OZI jak tak dalej pójdzie to jeszcze rok albo dwa i założysz temat: "Kupiłem VeeDub TDI Rudolph

> edition"

hahaha.gifwaytogo.gif, nie to mi nie grozi, ale Amarok bym kupil jesli by sie poprawilihmm.gif[...]

> A na klapę z tyłu nakleisz sobie naklejkę: "wole pchać swojego VeeDub niż jeździć Toyotą"

hahaha.gif - waytogo.gif Tez nie, robie czyszczenie w przyszlym roku, zostaje

1x Made in Japan

1x Made in USA

1x Made in Germany - wszystkim po rownohahaha.gif[...]

Napisano

> Bzzz - jeszcze nie doczytalem, ale pewnie Marek juz napisal, ze nie, mialem Highlander - kupiony

> 2009 sprzedany 2012 - zwany u mnie Kluger[...]

No to u mnie jest tylko ten większy LC hmm.gif

HanYs

Napisano

> U mnie tak sao, a jednak popularnosc jest wrecz w ciagu ostatnich latach oszalamiajaca, przyklad

> poprzednia generacja Prado byla sprzedaz ok 70% 4.0l V6, 30% Diesel. w tym roku Diesel 90% -

> 10% 4.0l V6 - calkowicie odwrocone poroporcje ...

spineyes.gif reklama ? wink.gif

> GM w Colorado odwalil 3.6l V6 na rzecz 2.8l Diesel, 500Nm, musze sam przyznac, ze to ciagnie

ok.gif

> Tylko, ze wiekszosc ludzi w moich warunkach patrzy jak ja ... zasieg., poszelm kupowac V6 i mialem

> modyfikowac tank do 218l[...] , tu mam 150l i wychodzi zasiaeg nie wiele gorszy, $2k w

> kieszeni[...]

I tu widać się różnią nasze rynki smile.gif

HanYs

Napisano

> i klekot pracy diesla slyszalny z następnej przecznicy , tak było pamietam m.in przy F350, IMO

> znacznie glosniejszy diesel niz u wiekszosci ciezarowek

Jeździłem niedawno GMC Sierra (3500) , dźwięk jak stary autobus facepalm[1].gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> No to u mnie jest tylko ten większy LC

Nie, tez sa wszystkiezlosnik.gif

US >>> OZ

1. Toyota Land Cruiser = Toyota Land Cruiser (200 series)

5.7l V8 vs 4.6l V8 + 4.5l V8 Diesel

16b60-toyota-landcruiser-200-specifications-gx-737x297.jpg

Kupilem do pracy V8 ... Dieselzlosnik.gif. Roznicy w kulturze pracy silnika nie widze, a mam zasieg, z 3t generator na ogonie to to jest Daytona 500hahaha.gif[...]zlosnik.gif - czasami az patrze czy tam cos jeszcze w lusterku zostalohahaha.gif[...]

2. Lexus GX vs Toyota (Land Cruiser) Prado

Czyli ty masz Lexus, ja mam ma taczkizlosnik.gif[...]

US 4.6l V8 vs Oz 4.0l V6 lub 3.0l 4TD

2013_Lexus_GX_460_361717.jpg

2013-Lexus-GX-460-Limited-left.jpg

2014-Lexus-GX-460-Front-Side-View.jpg

vs ...

162b5-prado-kakadu-specs-737x297.jpg

3. Highlander vs Kluger

MY13 roznice sa takie, ze USDM jest klepany u was, Kluger jest klepany na JDM i OzDM w Jidea.gif[...]

US ma 2.7l 4 cyl, Hybrid i 3.5l V6 - Oz ma tylko 3.5l V6, jeden z najbardziej popularnych SUV dla mas ludu... Sam mialem jedenzlosnik.gif[...]

5223437890_1c4137269d_z.jpg

15fnu-kluger-grande-awd-specifications-737x297.jpg

Od MY2014 dostajemy ten sam - Made in USA model...

20130402091857441.jpg

Napisano
  • Autor

> reklama ?

zlosnik.gif, raczej nie... Byl okres ostatnich paru lat, gdzie Diesel stawal sie popularny - za zeszly rok 8% rynku jesli dobrze pamietam...

Doszlo do tego, ze np Nissan z Pathfinder mial na poczatku tylko 4.0l V6.

Potem doszel 2.5l Diesel. Ludzie zaczeli kupowoac, i nagle jak mialem kupowac... hahaha.gif skasowali 4.0l V6 no.gif[...] Poszlem znow kupilem Toyota - to byl Kluger wtedy.

Minal z rok i nagle sprzedaz w dol[..], zorientowali sie, ze nie kazdy chce taki maly, glosny wysilony silnik. Wrzucili V6 Diesel i ..to byl strzal waytogo.gif, sprzedaz wystrzelila...

Sam musze przyznac, ze nawet te 4 cylindrowe popierdowki Diesel Toyota staja sie coraz bardziej cywilizowane... , jednak tu nie kupowalem dla siebie...- tzn dla siebie, ale jest to auto kupione w okreslonym celu - skoncze ten project i idzie do luda30.GIF[...]

Po prostu wyliczylem, ze taniej mni ewyjdzie, kupic, pojezdzic i sprzeac niz pozyczyc Land Cruiser/Prado z Hertz/Avis/etc i za to placic...

> I tu widać się różnią nasze rynki

Zgadza sie, ale np jak pojezdzic po New Mexico, Arizona, Texas to ja sie czuje jak u siebie w outbackzlosnik.gif[...]

> HanYs

Napisano

> Nie, tez sa wszystkie

> Kupilem do pracy V8 ... Diesel. Roznicy w kulturze pracy silnika nie widze, a mam zasieg, z 3t

> generator na ogonie to to jest Daytona 500[...] - czasami az patrze czy tam cos jeszcze w

> lusterku zostalo[...]

zlosnik.gif

> 2. Lexus GX vs Toyota (Land Cruiser) Prado

> Czyli ty masz Lexus, ja mam ma taczki[...]

Nie brałem Lexa pod uwagę facepalm[1].gif

HanYs