Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zmiana oleju przed wyjazdem czy po?

Featured Replies

Napisano

Taki dylemacik...

Zbliąa się termin wymiany oleum w silniku (dieselek common rail)

Co bardziej wskazane i dlaczego?

1. "przed" dłuższą trasą (bo silnik nie wyfrunie w powietrze bo bedzei miał nówke olej i nie porysuje się gładź cylindrów itp magiczne urban legends...) czy

2. "po" (bo np lepiej się poodrywa, oczyści z nagarów itp w trasie i wtedy po przyjeździe pozbyć się tego szlamu jak najprędzej lub inne urban legends...)

Napisano

Bez znaczenia. Wymien wtedy kiedy bedzie Ci wygodnie.

Napisano

ja wymieniam przed ale tylko dlatego ze robie wiekszosc przebiegu na malych dystansach z niedogrzanym silnikiem wiec jakos cisnie mnie mysl ze olej moze byc rozrzedzony paliwem i na trasie 3kkm moze zdarzyc sie nieszczescie zlosnik.gif

natomiast przy normalnych jazdach raczej nie ma to znaczenia.

Napisano

> ja wymieniam przed ale tylko dlatego ze robie wiekszosc przebiegu na malych dystansach z

> niedogrzanym silnikiem wiec jakos cisnie mnie mysl ze olej moze byc rozrzedzony paliwem i na

> trasie 3kkm moze zdarzyc sie nieszczescie

> natomiast przy normalnych jazdach raczej nie ma to znaczenia.

Paliwo Ci zaraz odparuje po zagrzaniu silnika na trasie... smile.gif

Napisano

Wychodzi na to ze Twoje pytanie jest ( urban legends...) ok.gif

Napisano

> Taki dylemacik...

> Zbliąa się termin wymiany oleum w silniku (dieselek common rail)

> Co bardziej wskazane i dlaczego?

> 1. "przed" dłuższą trasą (bo silnik nie wyfrunie w powietrze bo bedzei miał nówke olej i nie

> porysuje się gładź cylindrów itp magiczne urban legends...) czy

> 2. "po" (bo np lepiej się poodrywa, oczyści z nagarów itp w trasie i wtedy po przyjeździe pozbyć

> się tego szlamu jak najprędzej lub inne urban legends...)

Jeśli był jeżdżony na krótkich odcinkach w mieście, a teraz będziesz chciał mu dać w palnik w trasie, to wymień przed. Jeśli był normalnie jeżdżony, dogrzewany i w trasie nie będziesz go pałował, to możesz wymienić po przyjeździe. smile.gif

Napisano

> Paliwo Ci zaraz odparuje po zagrzaniu silnika na trasie...

jesli tak to sie ciesze zlosnik.gif

Napisano

Że benzyna odparuje... to bym się zgodził. Ale, żeby tak ON zaraz odparowywał?

Napisano

> Że benzyna odparuje... to bym się zgodził. Ale, żeby tak ON zaraz odparowywał?

Gdy ON jest za dużo w oleju, niestety trzeba wymienić olej. Temat przerabiają często użytkownicy diesli z filtrem cząstek stałych, gdy nie dochodzi do pełnego wypalenia tegoż.

Napisano

> Że benzyna odparuje... to bym się zgodził. Ale, żeby tak ON zaraz odparowywał?

Nie pomyślałem nawet grinser006.gif Gnojówka to nie paliwo...

Napisano

bezpośrednio przed - tzn kilka dni - nie

1-2tyg przed można wymieniać, jeżeli masz wątpliwości co do stanu obecnego.

Dlaczego nie kilka dni przed;

zawsze może się ukręcić gwint korka, możesz trafić na wadliwy filtr oleju, a wyłapanie wady filtra czy kapiącego oleju z korka może zająć kilka dni.

Napisano

ok.gif to nie gaźnik i benzyna właśnie:-)

Napisano

> bezpośrednio przed - tzn kilka dni - nie

> 1-2tyg przed można wymieniać, jeżeli masz wątpliwości co do stanu obecnego.

> Dlaczego nie kilka dni przed;

> zawsze może się ukręcić gwint korka, możesz trafić na wadliwy filtr oleju, a wyłapanie wady filtra

> czy kapiącego oleju z korka może zająć kilka dni.

Popieram stanowczo i można to rozszerzyć o wszystkie poważne naprawy i wymiany materiałów eksploatacyjnych. ok.gif

Nigdy nie wpadałem w szał przed dłuższymi wyjazdami i było ok. Raz tuż przed wyjazdem wymieniłem paski klinowe, paski się w trasie "ułożyły" i musiałem naciągać po dotarciu do celu, co by mieć wspomaganie i klimę.

Napisano
  • Autor

> Popieram stanowczo i można to rozszerzyć o wszystkie poważne naprawy i wymiany materiałów

> eksploatacyjnych.

> Nigdy nie wpadałem w szał przed dłuższymi wyjazdami i było ok. Raz tuż przed wyjazdem wymieniłem

> paski klinowe, paski się w trasie "ułożyły" i musiałem naciągać po dotarciu do celu, co by

> mieć wspomaganie i klimę.

że dodam od siebie klasyczną wymianę kół na zimowe-szwagrowi tuż przed wszystkim świetymi ukręcili śrubę od alusków i nie pojechał na grób ojca z familią..... poleciał sam :-(

Napisano
  • Autor

> Jeśli był jeżdżony na krótkich odcinkach w mieście, a teraz będziesz chciał mu dać w palnik w

> trasie, to wymień przed. Jeśli był normalnie jeżdżony, dogrzewany i w trasie nie będziesz go

> pałował, to możesz wymienić po przyjeździe.

wersja nr 2, ale "pałowanie" wysoce prawdopodobne :-)

ale dlaczego? własnie tak uważasz - oto jest pytanie?

Napisano

@Fili_P

Jakbyś chciał wyczyścić silnik z osadów, nagarów to kup jakąś markową płukankę do silnika np. od Millers-a, Amsoil-a, Liqui Moly, Motula, itp. i podziałaj zgodnie z instrukcją - zalej, uruchom silnik i poczekaj 10-15 min, następnie spuść wszystko i zalej nowy olej.

A nie tam snujesz rozważania o odlepianiu nagarów w czasie jazdy. wink.gif Bardzo mało to jest realne a gdyby tak było, to byłoby to i niebezpieczne moim zdaniem.

Inne podejście - powiedzmy że masz zaproszenie na jakieś przyjęcie, a tydzień się nie myłeś, i powiedz mi czy będziesz czekał z umyciem aż wrócisz z przyjęcia czy będziesz jednak się starał umyć przed wyjściem? 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja ostatnio stanąłem przed identycznym problemem i zdecydowałem ze po. Ale ja wymieniam co 8000 km = zrobienie 11 tys. zamiast 8 to zadna zbrodnia.

Napisano

tak odparuje hehe.gif

Napisano

> wersja nr 2, ale "pałowanie" wysoce prawdopodobne :-)

> ale dlaczego? własnie tak uważasz - oto jest pytanie?

Ja nie uważam, badania dowiodły, że silnik mulony w mieście, niedogrzany, a następnie wypuszczony w trasę i pałowany błyskawicznie zużywa się. Po prostu olej zawiera paliwo i nie smaruje odpowiednio.

Napisano

Dlatego warto pilnować terminów zmiany oleju i zmieniać trochę wcześniej.

Napisano
  • Autor

> ..... i nie smaruje

> odpowiednio.

o i o takie argumenty mi chodziło ;-)

Napisano
  • Autor

> Dlatego warto pilnować terminów zmiany oleju i zmieniać trochę wcześniej.

"robię wcześniej"- w zasadzie dwa razy częściej niż teoretycznie jest możliwe/dopuszczalne przez producenta

teoretycznie - jeślii dobrze policzyłem mój wcześniejszy termin wymiany wypadałby po przyjeżdzie

chodziło mi raczej o ogólna wiedzę braci autokącikowej na dany temat

-jak na razie wyłapałem jeden argument rwcika - lepiej przed (w sytuacji przeważającej jazdy miejskiej wcześniej) bo może miec miejsce rozrzedzenie oleju paliwem, akumulacja osadów itp - co w przypadku następnej jazdy w trasie spowoduje szybsze zużywanie elementów silnika

(porównanie z myciem i impreza też jest niezłe) :-)))))

idea "przelecenia" silnika w trasie i wymiany oleju po-bo przy okazji tego pozbędziemy się więcej syfu z olejem nie przemawia.... ?

wynika z tego, że najlepiej byłoby i przed i po :-)))))))))))))))))))))))))))))))))

Napisano
  • Autor

> @Fili_P

> Jakbyś chciał wyczyścić silnik z osadów, nagarów to kup jakąś markową płukankę do silnika np. od

"chciał/nie chciał" - wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby - ot po prostu zastnawiam się czy nie "wykorzystać okazji"

Napisano

> Ja ostatnio stanąłem przed identycznym problemem i zdecydowałem ze po. Ale ja wymieniam co 8000 km

> = zrobienie 11 tys. zamiast 8 to zadna zbrodnia.

Ja ostatnio miałem podobnie, wymienilem przed i po. Ale ja wymieniam co 2000 km. zlosnik.gif

Napisano

> Ale ja wymieniam co 2000 km.

Co DWA tysiące km? Ile km przejeżdżasz rocznie? wink.gif

Napisano

> Ja ostatnio miałem podobnie, wymienilem przed i po. Ale ja wymieniam co 2000 km.

To ja zaproponuję: w trakcie. Po porostu umówić się w warszacie w miejscu gdzie się jedzie na wycieczkę. grinser006.gifpalacz.gif

Napisano

> To ja zaproponuję: w trakcie. Po porostu umówić się w warszacie w miejscu gdzie się jedzie na

> wycieczkę.

A jak coś skopią, nie dokręcą itp? frown.gif

Ja bym wymienił przed, żeby jechać ze spokojną głową i się z podróży cieszyć, a nie o oleju myśleć.

Napisano

> A jak coś skopią, nie dokręcą itp?

> Ja bym wymienił przed, żeby jechać ze spokojną głową i się z podróży cieszyć, a nie o oleju myśleć.

Mozna sie zawsze pomartwic o turbine w razie kontroli drogowej zlosnik.gif

Napisano

> Taki dylemacik...

> Zbliąa się termin wymiany oleum w silniku (dieselek common rail)

> Co bardziej wskazane i dlaczego?

> 1. "przed" dłuższą trasą (bo silnik nie wyfrunie w powietrze bo bedzei miał nówke olej i nie

> porysuje się gładź cylindrów itp magiczne urban legends...) czy

> 2. "po" (bo np lepiej się poodrywa, oczyści z nagarów itp w trasie i wtedy po przyjeździe pozbyć

> się tego szlamu jak najprędzej lub inne urban legends...)

A ile masz do okresowej wymiany?

Napisano

uważam, że spokojnie można wymienić po wyjeździe, nawet jak przekroczysz kilka kkm. Olej, który przepracuje kilka kkm dopiero nabywa swych prawdziwych właściwości.

Swego czasu był ostry wywiad (jak dobrze pamiętam dyr. jakiegoś koncernu motoryzacyjnego) nt wymiany oleju. Nie będę dalej ciągnął tematu bo każdy swój rozum ma. Jakaś tolerancja +, - przecież spokojnie niezaszkodzi.

Wymieniam co 20kkm, ale jak przekroczę np 2-4kkm to niedramatyzuje palacz.gif

pzdr