Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy można serwisować tylko trochę w ASO utrzymując gwarancję

Featured Replies

Napisano

W nawiązaniu do ciągnącego się wątku o serwisowaniu w ASO..

Kończy mi się 2-letnia gwarancja i mam dylemat - nie zależy mi na ASO, ale chciałbym utrzymać gwarancję antykorozyjną i mieć pieczątki z przebiegiem (bo mało jeżdżę i chcę go mieć udokumentowany).

Czy jeśli będę serwisował u swojego mechanika, ale raz w roku wymienię olej w ASO przywożąc swój i filtry to utrzymam gwarancję?

Czy muszą być wykonywane u nich wszystkie planowane operacje (płyny, klocki itp.) oraz nieplanowane (awarie)?

Jak w ogóle ASO patrzy na takiego 'skąpca' co przyjeżdża ze swoimi materiałami?

Sorry, ale za ich cenę litra oleju ja mam butlę 5l tego samego ze sklepu..

Napisano

> W nawiązaniu do ciągnącego się wątku o serwisowaniu w ASO..

> Kończy mi się 2-letnia gwarancja i mam dylemat - nie zależy mi na ASO, ale chciałbym utrzymać

> gwarancję antykorozyjną i mieć pieczątki z przebiegiem (bo mało jeżdżę i chcę go mieć

> udokumentowany).

> Czy jeśli będę serwisował u swojego mechanika, ale raz w roku wymienię olej w ASO przywożąc swój i

> filtry to utrzymam gwarancję?

> Czy muszą być wykonywane u nich wszystkie planowane operacje (płyny, klocki itp.) oraz nieplanowane

> (awarie)?

> Jak w ogóle ASO patrzy na takiego 'skąpca' co przyjeżdża ze swoimi materiałami?

> Sorry, ale za ich cenę litra oleju ja mam butlę 5l tego samego ze sklepu..

Odniosę się tylko do tematu własnych części i "skąpca" jak to napisałeś.

Sorry ale jakiego skąpca? Przecież żaden producent aut nie produkuje do nich części zamiennych, tylko opiera się na poddostawcach takich jak Bosch, Valeo, MAgnetti Marelli, Denso itd, dodając tylko swojego LOGO i 30% więcej do ceny.

Zatem jeśli przywieziesz taką samą część tylko bez napisu OPEL, czy HONDA to gdzie tu Twoim zdaniem powód do wstydu?

Ja bym się wręcz wstydził jak bym pojechał do ASO i dał się skroić na parę stów więcej tylko dlatego, że mi wcisną swoje części ze swoim narzutem, a takie same dostaję w InterCars.

Napisano

> W nawiązaniu do ciągnącego się wątku o serwisowaniu w ASO..

> Kończy mi się 2-letnia gwarancja i mam dylemat - nie zależy mi na ASO, ale chciałbym utrzymać

> gwarancję antykorozyjną i mieć pieczątki z przebiegiem (bo mało jeżdżę i chcę go mieć

> udokumentowany).

> Czy jeśli będę serwisował u swojego mechanika, ale raz w roku wymienię olej w ASO przywożąc swój i

> filtry to utrzymam gwarancję?

> Czy muszą być wykonywane u nich wszystkie planowane operacje (płyny, klocki itp.) oraz nieplanowane

> (awarie)?

> Jak w ogóle ASO patrzy na takiego 'skąpca' co przyjeżdża ze swoimi materiałami?

> Sorry, ale za ich cenę litra oleju ja mam butlę 5l tego samego ze sklepu..

Do utrzymania gwarancji antykorozyjnej konieczne jest wykonywanie przeglądów lakieru.

To jakby "osobna" gwarancja od mechanicznej.

Napisano

U większości producentów przegląd do utrzymania gwarancji perforacyjnej i mechanicznej to dwa odrębne przeglądy. Na ogół robi sie to razem ale możesz tylko jechać zrobić jeden. W Fordzie to kosztowało jakieś grosze i jeszcze auto umyli (wychodziło taniej niż myjnia)

Co do przywożenia własnych materiałów do przeglądów to robiłem tak zawsze.

Napisano

Na bank będziesz miał adnotacje ze nie użyto oryginalnych części. Oryginalne identyczne z tymi co założą w aso można bez problemów kupić sporo taniej, nie mówiąc juz o oleju.

Napisano

> Na bank będziesz miał adnotacje ze nie użyto oryginalnych części. Oryginalne identyczne z tymi co

> założą w aso można bez problemów kupić sporo taniej, nie mówiąc juz o oleju.

Czekaj, bo nie zrozumiałem - o jakich oryginalnych piszesz? Tych z logo producenta samochodu?

Podam przykłady z życia wzięte:

Kupiłem do swojego Fiata wycieraczki Valeo Silencio na przód w cenie 96zł za 2 szt.

Wycieraczki identyczne jak te na pierwszy montaż w fabryce Fiata, mało że oznaczenia katalogowe tak mówią jasno to jeszcze porównałem prawie, że z lupą stare - te fabryczne i te nowe. IDENTYCZNIE to samo.

Fiat chciał 167zł za to samo.

Klocki hamulcowe Honda:

w ASO za oryginał chcieli 270zł , ja kupiłem BOSCH'a, którego wkładają na pierwszy montaż - 190zł.

Więc co mają tu odnotowywać?

Napisano

> Więc co mają tu odnotowywać?

To co napisałem. Nie użyto oryginalnych części. Możesz sie pózniej spierać o to w sadzie po nieuznaniu roszczeń gwarancyjnych jak sie cos grubego popsuje zlosnik.gif

I tak pisałem o takich z logo producenta.

Napisano

> Na bank będziesz miał adnotacje ze nie użyto oryginalnych części. Oryginalne identyczne z tymi co

Gdzie kupujesz takie części?

Napisano

> Ja bym się wręcz wstydził jak bym pojechał do ASO i dał się skroić na parę stów więcej tylko

> dlatego, że mi wcisną swoje części ze swoim narzutem, a takie same dostaję w InterCars.

Właśnie robiłem pierwszy roczny przegląd w ASO, za całość (części, robocizna) zapłaciłem kilka stów.

Przed kim powinienem się teraz wstydzić?

Napisano

> Właśnie robiłem pierwszy roczny przegląd w ASO, za całość (części, robocizna) zapłaciłem kilka

> stów.

Napisz, co Ci wymienili, bo "części" w rocznym aucie to brzmi złowrogo... panic.gifgrinser006.gif

> Przed kim powinienem się teraz wstydzić?

Wstydzić? Nie wiem. Nie jest to też powodem do chwały, niech każdy jeździ tam, gdzie uważa za słuszne.

Ja jestem skazany na 3 przeglądy gwarancyjne w ASO, pierwszy na dniach (1kkm/m-c - co prędzej). Filtr + olej, ale jak zerkam na checklistę tego, co będzie (niby ma być hehe.gif) robione za rok, to już mnie trzęsie... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Ja za pierwszy przegląd po roku w Peugeot zapłaciłem 550zł

Oczywiście checklista jest na 4 strony czego to oni nie sprawdzili, ale w praktyce wymienili olej smile.gif

Tzn. może i sprawdzili, ale większość to kontrola wzrokowa typu: stan opon, poziom płynu, żarówki.. to ja też sprawdzę w 2 minuty smile.gif

Tak sobie myślę KIA sprytnie wymyśliła z tą 5-letnią gwarancją.

Ludzie w ciągu 5 lat zapłacą mnóstwo kasy za przeglądy (w kolejnych latach dochodzą rozrządy i inne drogie czynności), a ta gwarancja i tak jest marna..

Napisano
  • Autor

> Ja jestem skazany na 3 przeglądy gwarancyjne w ASO, pierwszy na dniach (1kkm/m-c - co prędzej). Filtr + olej

A najbardziej nie rozumiem częstotliwości przeglądów.

Niektórzy jak widać mają pierwszy po miesiącu, niektórzy po roku, niektórzy po dwóch, a nawet są dealerzy, który twierdzą, że przy niskich przebiegach olej wytrzyma 3 lata. A przecież wszyscy stosują oleje podobnej klasy.. Ale to już inna historia.

Napisano

> Gdzie kupujesz takie części?

Kupowałem w ewcar.pl jak jeździłem fordzina, teraz nie mam auta na gwarancji a części oryginalne ma muzyk w dobrej cenie zlosnik.gif

Napisano

> Napisz, co Ci wymienili, bo "części" w rocznym aucie to brzmi złowrogo...

wszystkie pozycje z fv:

korek spustowy oleju - 42,08,

filtr oleju - 41,59,

filtr pp - 129,28,

olej -188,59,

materiały pomocnicze - 34,88,

płyn do chłodnic - 15,95

przegląd po roku - 134,68,

kontrola bezpieczeństwa - 76,96,

przegląd perforacji - 38,48,

razem:760,02 minus upust płatność gotówka - 737,22

> Wstydzić? Nie wiem. Nie jest to też powodem do chwały, niech każdy jeździ tam, gdzie uważa za

> słuszne.

> Ja jestem skazany na 3 przeglądy gwarancyjne w ASO, pierwszy na dniach (1kkm/m-c - co prędzej).

> Filtr + olej, ale jak zerkam na checklistę tego, co będzie (niby ma być ) robione za rok, to

> już mnie trzęsie...

Ty jesteś skazany, a ja nie jestem tak, napisałem przecież pierwszy roczny. Pojechałem do aso nie dla chwały, ale żeby zachować kolejny rok gwarancji.

edit: i nie zapomnij napisać za rok, co Ci wymienili w rocznym aucie hehe zlosnik.gif

Napisano

No nie wiem jak z tym olejem ale uzytkuje dwie skody ze zmiennym okresem miedzyobslugowym, czyli komputer pokazuje kiedy przeglad, na podstawie danych miedzy innymi z czujnika degradacji oleju. Jedna ma 10 miesiecy i 18 kkm druga prawie 3 lata i 22 kkm. Ta druga krzyczy o kolejny przeglad a od poprzedniego zrobilem 11 kkm.

Co ciekawe ta pierwsza stala po zakupie nie ruszana 1,5 miesiaca i na poczatku komp krzyczal o przeglad za 9kkm. Po kilku przelotach w trasie dystans do przegladu zaczal sie wydluzac i teraz pokazuje przeglad za 11,5 kkm.

Znowu w tej drugiej szybciel minal czas do przegladu niz ilosc kkm. Jak stoi np. Caly tydzien to potrafi zniknac i 30 dni do nastepnego przegladu.

Krawiec

Napisano

> U większości producentów przegląd do utrzymania gwarancji perforacyjnej i mechanicznej to dwa

> odrębne przeglądy. Na ogół robi sie to razem ale możesz tylko jechać zrobić jeden. W Fordzie

> to kosztowało jakieś grosze i jeszcze auto umyli (wychodziło taniej niż myjnia)

Czyli rozumiem, że za rok podziękuję im za przegląd okresowy mechaniczny, i poproszę tylko o perforacyjny za 40pln, a oni się zgodzą.

Szczerze, nie wydaje mi się... zlosnik.gif

Napisano

> Czyli rozumiem, że za rok podziękuję im za przegląd okresowy mechaniczny, i poproszę tylko o

> perforacyjny za 40pln, a oni się zgodzą.

> Szczerze, nie wydaje mi się...

Zrobilem tak w Oplu, tyle ze nie 40 a 100 przeglad antykorozyjny kosztuje.

Rozeznaj sie moze w warunkach gwarancji, a nie "niewydajemisie" rotfl.gif

Napisano

> wszystkie pozycje z fv:

> korek spustowy oleju - 42,08,

Jak jeżdzę autami od 1995 roku - nie zdarzyło mi się jeszcze, by to wymieniać

> filtr oleju - 41,59,

ok

> filtr pp - 129,28,

góra 80zł w Intercars - węglowy, zwykły jeszcze tańszy

> olej -188,59,

nie wiem ile litrów i jaki, więc ok

> materiały pomocnicze - 34,88,

klasyczny przykład opłat dodatkowych w ASO. Zapewne jakieś czyściwo.

> płyn do chłodnic - 15,95

ok (chyba za litr)

> przegląd po roku - 134,68,

czyli co? Robocizna?

> kontrola bezpieczeństwa - 76,96,

a to się nie zawiera w pozycji powyżej? Poza tym co oni tam zrobili poza wzrokowym spojrzeniem? Sam byś nie dał rady?

> przegląd perforacji - 38,48,

ojej, jak wyżej.

> razem:760,02 minus upust płatność gotówka - 737,22

Upuścili Ci co sami wczesniej zawyżyli, więc spokojna głowa - było z czego.

Powód upustu mogliby równie dobrze podać - zniżka za piękne oczy.

> Ty jesteś skazany, a ja nie jestem tak, napisałem przecież pierwszy roczny. Pojechałem do aso nie

> dla chwały, ale żeby zachować kolejny rok gwarancji.

> edit: i nie zapomnij napisać za rok, co Ci wymienili w rocznym aucie hehe

Napisano

> Znowu w tej drugiej szybciel minal czas do przegladu niz ilosc kkm. Jak stoi np. Caly tydzien to

> potrafi zniknac i 30 dni do nastepnego przegladu.

Stoi w garażu? Jeśli tak, to się nie dziw: biedaczka nie widzi światła dziennego i traci poczucie czasu, licząc wtedy szybciej uciekające minuty... grinser006.gifhehe.gifbiglaugh.gif

Napisano

W Fordzie za sam przegląd perforacyjny płacę 80zł (nie pamiętam czy to netto czy brutto), auto ma w tej chwili 10 lat i tak co roku jeżdzę tylko po to do ASO zlosnik.gif

Napisano

> A najbardziej nie rozumiem częstotliwości przeglądów.

> Niektórzy jak widać mają pierwszy po miesiącu, niektórzy po roku, niektórzy po dwóch, a nawet są

> dealerzy, który twierdzą, że przy niskich przebiegach olej wytrzyma 3 lata.

Też się dziwię, bowiem tylko niektóre modele Suzuki mają tak, jak mój bolid:

I przegląd 1kkm lub 2 m-ce od zakupu, kolejne już co rok/15kkm, gwarancji jest 3 lata.

Na tym I to ponoć tylko olej + filtr.

Napisano

> Jak jeżdzę autami od 1995 roku - nie zdarzyło mi się jeszcze, by to wymieniać

> ok

> góra 80zł w Intercars - węglowy, zwykły jeszcze tańszy

> nie wiem ile litrów i jaki, więc ok

> klasyczny przykład opłat dodatkowych w ASO. Zapewne jakieś czyściwo.

> ok (chyba za litr)

> czyli co? Robocizna?

> a to się nie zawiera w pozycji powyżej? Poza tym co oni tam zrobili poza wzrokowym spojrzeniem? Sam

> byś nie dał rady?

> ojej, jak wyżej.

> Upuścili Ci co sami wczesniej zawyżyli, więc spokojna głowa - było z czego.

> Powód upustu mogliby równie dobrze podać - zniżka za piękne oczy.

> > edit: i nie zapomnij napisać za rok, co Ci wymienili w rocznym aucie hehe

Następny oslabiony.gif

Mistrzu, co masz na myśli pytając "sam byś nie dał rady"?

Myślisz że nie wolałbym sobie wymienić tych rzeczy we własnym zakresie dużo taniej?

Pojechałem dla gwarancji.

Sam mam sobie pieczątkę w książce przystawić.

Dla mnie EOT

Napisano

> W Fordzie za sam przegląd perforacyjny płacę 80zł (nie pamiętam czy to netto czy brutto), auto ma w

> tej chwili 10 lat i tak co roku jeżdzę tylko po to do ASO

No i brawo, w końcu ktoś odpowiedział rzeczowo na pytanie założyciela wątku zlosnik.gif

Napisano

> Następny

> Mistrzu, co masz na myśli pytając "sam byś nie dał rady"?

> Myślisz że nie wolałbym sobie wymienić tych rzeczy we własnym zakresie dużo taniej?

> Pojechałem dla gwarancji.

> Sam mam sobie pieczątkę w książce przystawić.

> Dla mnie EOT

Dla pieczątki, hahahaha.

To sobie " mistrzu" policz ile przedrożysz za te pieczątki w ciągu (uśredniając) 4 lat eksploatacji pojazdu.

Teraz odpowiedz sobie a pytanie czy będziesz mógł o tyle podnieść cenę przy sprzedaży ( może się uzbierać z tych pieczątek parę ładnych kpln).

Przede wszystkim kupujący będą patrzeć na stan techniczny, potem na cenę (moim zdaniem odwrotnie), a dopiero potem na kwestie typu pieczątki w KS.

Jak będziesz mieć auto sfatygowane, z dużym przebiegiem, poobijane, za wysoką cenę to te Twoje skrupulatne wizyty w ASO po stempelek Ci nic nie dadzą.

Każdy Ci powie, że Paaanie drogo.

Napisano

> Czyli rozumiem, że za rok podziękuję im za przegląd okresowy mechaniczny, i poproszę tylko o

> perforacyjny za 40pln, a oni się zgodzą.

> Szczerze, nie wydaje mi się...

Ale co ma Ci sie wydawać? Jedziesz z przyczajki czy sie umawiasz? Umów sie na przegląd perforacyjny i tyle. Filozofii w tym nie ma. Jak masz jakieś wątpliwości to zajrzyj do warunków gwarancji. Tam masz wszystko

Napisano

> Dla pieczątki, hahahaha.

> To sobie " mistrzu" policz ile przedrożysz za te pieczątki w ciągu (uśredniając) 4 lat eksploatacji

> pojazdu.

> Teraz odpowiedz sobie a pytanie czy będziesz mógł o tyle podnieść cenę przy sprzedaży ( może się

> uzbierać z tych pieczątek parę ładnych kpln).

> Przede wszystkim kupujący będą patrzeć na stan techniczny, potem na cenę (moim zdaniem odwrotnie),

> a dopiero potem na kwestie typu pieczątki w KS.

> Jak będziesz mieć auto sfatygowane, z dużym przebiegiem, poobijane, za wysoką cenę to te Twoje

> skrupulatne wizyty w ASO po stempelek Ci nic nie dadzą.

> Każdy Ci powie, że Paaanie drogo.

Dla jakiej pieczątki, z jakiej sprzedaży, o czym ty w ogóle piszesz, jakie kilka ładnych kpln.

Czy to takie trudne dla Ciebie do zrozumienia że gwarancja jest na dwa lata, a żeby nie stracić gwarancji na drugi rok, należy wykonać ten pierwszy przegląd po roku w aso. Mógłbym wykonać przegląd gdzie indziej, zaoszczędziłbym około 200zł, ale nie miałbym już gwarancji na drugi rok. Następne przeglądy będę sobie robił we własnym zakresie, nie w aso i nie dla pieczątki.

Czy to jest takie trudne do zrozumienia?????????????

Napisano

> W Fordzie za sam przegląd perforacyjny płacę 80zł (nie pamiętam czy to netto czy brutto), auto ma w

Muszą mieć strasznie dużo roboty przy tych przeglądach perforacyjnych. Ja w Chevrolecie miałem zawsze 'gratis' te przeglądy (od 2 lat już nie jeżdzę do ASO na okresowe, tylko na blacharskie).

Napisano

w fiacie, a przynajmniej w moim ASO jest coś takiego jak przegląd po latach (nie po przebiegu) wersja ekono. w zasadzie sprowadza się ona do przybicia pieczątki w książce gwarancyjnej. koszt takiej pieczątki to 80 zł jakieś 4 lata temu.

a w fiacie przeglady mechaniczne i nadwozia są łączne, także w opisywanej wyżej wersji ekono.

Napisano

> Jak jeżdzę autami od 1995 roku - nie zdarzyło mi się jeszcze, by to wymieniać

heh ... nawet jakby się zdarzyło to koszt 10x mniejszy.

> ok

> góra 80zł w Intercars - węglowy, zwykły jeszcze tańszy

Co wy macie z tym intercarsem ?? W detalu łoją ludzi tak ,że aż na płacz zbiera... w Każdym sklepie motoryzacyjnym zapłacisz 30% taniej niż w intercars w detalu.

Poza tym już dawno orzekli ,że nie trzeba serwisować w ASO,żeby zachować gwarancję.

Napisano

to w tej strasznie drogiej Warszawie placilem 30ci pare zl. Wychodzilo w cenie myjni zlosnik.gif

Napisano

> Poza tym już dawno orzekli ,że nie trzeba serwisować w ASO,żeby zachować gwarancję.

Zgadza się ok.gif, fajnie jak z tej gwarancji nie trzeba korzystać, gorzej jak coś grubego poleci, wtedy jak już ktoś wcześniej napisał, gwarant może podważyć zasadność roszczenia z powodu użycia nieoryginalnych części, lub nie zastosowania procedur producenta podczas przeglądu,...wtedy zostają sądy, albo Ela Jaworowicz....

Czy warto dla dwustu złotych, dla mnie nie, ale każdy jest wolny...

Napisano

> Zgadza się , fajnie jak z tej gwarancji nie trzeba korzystać, gorzej jak coś grubego poleci, wtedy

> jak już ktoś wcześniej napisał, gwarant może podważyć zasadność roszczenia z powodu użycia

> nieoryginalnych części, lub nie zastosowania procedur producenta podczas przeglądu,...wtedy

> zostają sądy, albo Ela Jaworowicz....

> Czy warto dla dwustu złotych, dla mnie nie, ale każdy jest wolny...

wiadomo ze przy nowym aucie gdy ktos rezygnuje z ASO nie wybiera byle jakiego warsztatu . Są producenci którzy nie robia przeszkód takim warsztatom bo doskonale wiedza że do tych nowych aut częśći i tak trzeba kupic u nich więc im to na ręke bo jest wspolpraca waytogo.gif

Nie tak dawno klientowi któremu obsługujemy kilka aut w BMW F10 padły dwie obie turbiny ,nie było najmniejszego problemu z gwarancją mimo iz auto widzialo ASO tylko przy kupnie waytogo.gif mercedes i VW tez nie robia problemu ale dany warsztat tez musi trzymac jakis poziom wink.gif

Napisano

Niekoniecznie to przeszkadza w czymkolwiek. Jeżeli np. przyniesiesz ze sobą olej spełniający normę, to zostanie to odnotowane, ale nie szkodzi gwarancji.

Napisano

> Niekoniecznie to przeszkadza w czymkolwiek. Jeżeli np. przyniesiesz ze sobą olej spełniający normę,

> to zostanie to odnotowane, ale nie szkodzi gwarancji.

nigdy mi sie nie chcialo szukac, kupowalem to samo, z pewnego zrodla za sporo mniej ok.gif

Napisano

A klockow nie rozbieraja zeby przeczyscic zaciski?

Napisano

> Co do przywożenia własnych materiałów do przeglądów to robiłem tak zawsze.

Jak chciałem w lancerze z 2004 r. wymienić w ASO łożysko ("moi" mechanicy nie dali rady wyjąć przyrdzewiałej półośki; jakiś rok temu był zresztą o tym wątek), to laska z ASO otwarcie przyznała, że do pogwarancyjnych aut montują części nieoryginalne. A zatkało mnie wręcz, kiedy zapytała, czy łożysko mam swoje, czy ma być ich. hehe.gif