Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9 TDI - męczę was dalej

Featured Replies

Napisano

ale chyba to ostatnie pytanie hehe.gif

oczywiście te od dziadka spod kościoła czyli VW/audi/seat/skoda

które wersje i moce / roczniki itd są godne zaufania pod oczywistymi względami niezawodności, małousterkowości i bezproblemowych napraw

rocznik powyżej 2003/2004

sharan i jego rodzina -alhambra i galaxy

Napisano

> ale chyba to ostatnie pytanie

> oczywiście te od dziadka spod kościoła czyli VW/audi/seat/skoda

> które wersje i moce / roczniki itd są godne zaufania pod oczywistymi względami niezawodności,

> małousterkowości i bezproblemowych napraw

Podobno 115KM ok.gif

Napisano

> które wersje i moce / roczniki itd są godne zaufania pod oczywistymi względami niezawodności,

Napisz w jakim nadwoziu - były różnice. Generalnie nie do zabicia są wszystkie wersje na pompie VP37. Szczytem marzeń szkota był silnik 1Z lub AGR, z turbiną bez zmiennej geometrii i bez koła dwumasowego.

Napisano
  • Autor

> Napisz w jakim nadwoziu - były różnice. Generalnie nie do zabicia są wszystkie wersje na pompie

> VP37. Szczytem marzeń szkota był silnik 1Z lub AGR, z turbiną bez zmiennej geometrii i bez

> koła dwumasowego.

myślę ewentualnie o sharanie/alhambra/galaxy , dalej nie zagłębiałem się co jest z dużą budą

Napisano

Dobrą opnie mają silniki AVF 131KM (turbina ma zmienną geometrię, jest koło dwumasowe).

Sam taki użytkowałem i potwierdzam, że opinia jest zgodna z prawdą.

Napisano

> myślę ewentualnie o sharanie/alhambra/galaxy , dalej nie zagłębiałem się co jest z dużą budą

Jeśli po 2000r to nie ma większego znaczenia który silnik - wszystkie były już na pompkach.

W firmie mieliśmy najmocniejszą wersję, jeszcze dłubniętą - przy niecałych 300kkm silnik wyzionął ducha. Kolega ma wersję 130KM i też w tych okolicach miał problemy z głowicą i pompkami.

Napisano
  • Autor

> Jeśli po 2000r to nie ma większego znaczenia który silnik - wszystkie były już na pompkach.

> W firmie mieliśmy najmocniejszą wersję, jeszcze dłubniętą - przy niecałych 300kkm silnik wyzionął

> ducha. Kolega ma wersję 130KM i też w tych okolicach miał problemy z głowicą i pompkami.

zdecydowanie po 2004 , chyba, że trafię na prywatnego rodzynka to może się zagłębię bardziej

Napisano

AWX 131 KM - mam, polecam ok.gif

Napisano

90 i 110 KM to są te tzw. pancerne jednostki (1Z i AFN) ale w tych rocznikach co szukasz to pewnie tego już nie ma. Moce typu 101 115 130 KM to już pompki...

Napisano

> AWX 131 KM - mam, polecam

tez mialem-tez polecam ok.gif

do sharana chyba jedyne wyjscie by to jezdzilo.

Napisano

> Jeśli po 2000r to nie ma większego znaczenia który silnik - wszystkie były już na pompkach.

koniecznie muszę o tym opowiedzieć mojej skodzie, rocznik '02, pompa rotacyjna....gdyby nie dwumas i zmienna geometria byłby ideałem

Napisano

> koniecznie muszę o tym opowiedzieć mojej skodzie, rocznik '02, pompa rotacyjna....gdyby nie dwumas

Koniecznie powiedz jej też że nie nazywa się Octavia a Skoda model Alhambra/Sharan albo Galaxy - bo o takich modelach jest mowa w wątku na który raczyłeś udzielić odpowiedzi.

.

Napisano

> 90 i 110 KM to są te tzw. pancerne jednostki (1Z i AFN) ale w tych rocznikach co szukasz to pewnie

> tego już nie ma.

Późniejsze 110 konne, jeszcze na pompie to AHF i ASV bardzo dobre silniki

Napisano

> rocznik powyżej 2003/2004

> sharan i jego rodzina -alhambra i galaxy

mam AWX 131 polecam ok.gif

Napisano

> Późniejsze 110 konne, jeszcze na pompie to AHF i ASV bardzo dobre silniki

w czym to siedzi??

po afn i troche na równi był jeszcze avg

Napisano

> rocznik powyżej 2003/2004

> sharan i jego rodzina -alhambra i galaxy

Ale dlaczego upierasz się przy 1.9 TDI? Chodzi to jak traktor. Poszukaj 2.0 TDI wersja silnika CBAB i będziesz zadowolony, a silniczek chodzi naprawdę przyjemnie.

Napisano
  • Autor

> Ale dlaczego upierasz się przy 1.9 TDI? Chodzi to jak traktor. Poszukaj 2.0 TDI wersja silnika CBAB

> i będziesz zadowolony, a silniczek chodzi naprawdę przyjemnie.

w wyżej wymienionych samochodach nie spotkałem 2,0 tdi niewiem.gif przynajniej w interesujących mnie rocznikach - są chyba od 2006

BTW - "traktor" mi nie przeszkadza , mam 2,4D a poprzednio 2,5 TDI hehe.gif

Napisano

> Ale dlaczego upierasz się przy 1.9 TDI? Chodzi to jak traktor. Poszukaj 2.0 TDI wersja silnika CBAB

> i będziesz zadowolony, a silniczek chodzi naprawdę przyjemnie.

Chwila , mam 1.9 tdi na pompce i chodzi ciszej niz 2 spineyes.gif.0 tdi

Napisano

> w czym to siedzi??

> po afn i troche na równi był jeszcze avg

Nie polecam tych silników .Mój asv zrobił 600.000 i sie rozpadł , co za dziadostwo biglaugh.gifspineyes.gifcfaniak.gif

Napisano

> Nie polecam tych silników .Mój asv zrobił 600.000 i sie rozpadł , co za dziadostwo

Mojemu wujkowi z Wiednia przy 450k padło fabryczne sprzęgło. Dziadostwo do n-tej sick.gif

Napisano

> Chwila , mam 1.9 tdi na pompce i chodzi ciszej niz 2 .0 tdi

ale wiesz, ze CBAB to common rail?

czy mimo to chcesz powiedziec, ze Twoj 1.9 pracuje ciszej?

Napisano

> Chwila , mam 1.9 tdi na pompce i chodzi ciszej niz 2 .0 tdi

On nie chodzi ciszej, ty po prostu powoli głuchniesz od tego klekotu grinser006.gif

Napisano

> w czym to siedzi??

> po afn i troche na równi był jeszcze avg

Na pewno w Octavii okolice rocznika 2003 i zdaje się że golfy IV, audi A3 i toleda z tamtych lat.

Podstawowa różnica, to turbo już ze zmienną geometrią.

Napisano

> Podstawowa różnica, to turbo już ze zmienną geometrią.

AFN też miały zmienną.

Na pewno ASV względem AFN różni się rozrządem.

O ile pamiętam jakaś dodatkowa rolka i + 300zł w cenie części grinser006.gif

Zasadniczo jedno licho.

Napisano

> AFN też miały zmienną.

No widzisz, myślałem że jeszcze nie.

> Na pewno ASV względem AFN różni się rozrządem.

> O ile pamiętam jakaś dodatkowa rolka i + 300zł w cenie części

Rozrząd nieco inny jest, to fakt

> Zasadniczo jedno licho.

No właśnie palacz.gif

Napisano
  • Autor

> AFN też miały zmienną.

> Na pewno ASV względem AFN różni się rozrządem.

> O ile pamiętam jakaś dodatkowa rolka i + 300zł w cenie części

> Zasadniczo jedno licho.

to jeszcze pytanko o jakieś cipy oink.gif i inne wynalazki coby podnieść moment (głównie) i mocy troszkę

proste metody i ewentualnie zaufane firmy hmm.gif

Napisano

> to jeszcze pytanko o jakieś cipy i inne wynalazki coby podnieść moment (głównie) i mocy troszkę

> proste metody i ewentualnie zaufane firmy

to i ja chętnie się dowiem jak/gdzie/za ile zacipować oink.gif AWX-a żeby było dobrze i bezproblemowo ok.gif893goodvibes.gifgrinser006.gif Nie chcę jakoś znacznie podnosić mocy. Wolę zrobić to rozsądnie i bezproblemowo ok.gif

Napisano

> to jeszcze pytanko o jakieś cipy i inne wynalazki coby podnieść moment (głównie) i mocy troszkę

> proste metody i ewentualnie zaufane firmy

Widze, zes z Wwy wiec tradycyjnie masters, rogalotti. Wpisz w googla to znajdziesz dokladne nazwy warsztatow.

Napisano
  • Autor

> Widze, zes z Wwy wiec tradycyjnie masters, rogalotti. Wpisz w googla to znajdziesz dokladne nazwy

> warsztatow.

chodzi mi o ZAUFANE i z DOŚWIADCZENIEM zakłady a nie przegląd wszystkiego z PanoramyFirm

Napisano

Ja mam u siebie 1.9 TDI kod silnika BKE, brak DPF. Auto robi roczne przebiegi w granicach 15kkm, teraz na liczniku przebieg 181kkm. Przy 155kkm wymienialem kolo dwumasowe i sprzeglo. Auto posiadam 4 lata, jezdzone w roznych warunkach - najczesciej na trasie 2 km w jedna strone, parenascie razy w tygodniu i pomimo tego zyje i ma sie dobrze grinser006.gif Usterek brak, chociaz teraz mi sie przypomnialo, ze padl termostat i wymienialem w pazdzierniku. Aha swiece zarowe byly wymieniane niedlugo po zakupie czyli 2010. Pacjent to Audi A4 B7 2005 rok.

Napisano

ja mam ASV 2003r na pompie 110KM. I co? I nic! przez 2,5roku zrobiłem 75000km aktualnie około 230000km, Sprzegło/dwumas, turbina w oryginale. Jedyny minus że chodzi jak traktor i w okolicach 150km/h jest głośno.

Napisano

> chodzi mi o ZAUFANE i z DOŚWIADCZENIEM zakłady a nie przegląd wszystkiego z PanoramyFirm

Wrażenia osobiste + poleceni koledzy. MR-MOTORS (R-performance), ulica Mineralna w Warszawie, konkretnie rozmawiaj z Witkiem (ksywka Rogalotti).

Silniki TDI to jego "konik", cena przyzwoita, możesz w ramach cięcia kosztów dołączyć do jakiegoś grupowego chipowania wtedy 200-300 zł ugrasz, ale będziesz musiał dostosować się do "czasu".

Nakreśl temat o co Ci chodzi, że nie do wariacji, tylko sprawniejszego poruszania, wtedy nie wyśrubują Ci programu. Będziesz zadowolony z usługi-jednym słowem POLECAM.

Napisano
  • Autor

> Wrażenia osobiste + poleceni koledzy. MR-MOTORS (R-performance), ulica Mineralna w Warszawie,

> konkretnie rozmawiaj z Witkiem (ksywka Rogalotti).

> Silniki TDI to jego "konik", cena przyzwoita, możesz w ramach cięcia kosztów dołączyć do jakiegoś

> grupowego chipowania wtedy 200-300 zł ugrasz, ale będziesz musiał dostosować się do "czasu".

> Nakreśl temat o co Ci chodzi, że nie do wariacji, tylko sprawniejszego poruszania, wtedy nie

> wyśrubują Ci programu. Będziesz zadowolony z usługi-jednym słowem POLECAM.

ooooo , dzięki , jak zanabędę to zastukam i coś pomyślę ok.gif

BTW , nie masz cegoś dla mnie hmm.gif

Napisano

Niezawodność aut w dzisiejszych czasach to już niestety chyba jedynie łut szczęścia. Jeden egzemplarz tego samego modelu będzie ok, a inny już nie. Najlepiej znajdź zaufanego mechanika, który posprawdza co trzeba, chociaż i to niczego nie gwarantuje.