Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW 116d vs Honda Civic 1.6dtec vs DS3 1.6hdi

Featured Replies

Napisano

Który z nich jako Nowy? Jakie plusy i minusy owych samochodów?

Trasa/Miasto, 50/50 przebieg roczny 30kkm, 98% tras pokonywanych tylko przez kierowce.

BMW 116KM z dodatkowymi opcjami okolice 113kzł

Honda 120KM z opcjami okolice 102kzł (nadwozie htb)

Citroen 110KM + opcje okolice 92kzł.

Napisano

> Który z nich jako Nowy? Jakie plusy i minusy owych samochodów?

> Trasa/Miasto, 50/50 przebieg roczny 30kkm, 98% tras pokonywanych tylko przez kierowce.

> BMW 116KM z dodatkowymi opcjami okolice 113kzł

> Honda 120KM z opcjami okolice 102kzł (nadwozie htb)

> Citroen 110KM + opcje okolice 92kzł.

najmniej straci na wartosci i da najwiecej frajdy z jazdy bmw smile.gif

dodatkowo w bmw mozna kupic darmowe przeglądy (wraz z czesciami) wink.gif

Napisano

> dodatkowo w bmw mozna kupic darmowe przeglądy (wraz z czesciami)

To samo ma w ofercie Citroen. tyle że IMO opłaca sę to przy dużych przebiegach.

Napisano
  • Autor

Myślę podobnie o BMW, ale w głowie też Honda jak ona mają się z dieslami ?

Wartość chyba strasznie spaść nie powinna, a samochód będzie użytkowany pewnie przez właściciela maks 3 lata... (czyli spadek wartości tak, czy inaczej spory)

Napisano

> Myślę podobnie o BMW, ale w głowie też Honda jak ona mają się z dieslami ?

> Wartość chyba strasznie spaść nie powinna, a samochód będzie użytkowany pewnie przez właściciela

> maks 3 lata... (czyli spadek wartości tak, czy inaczej spory)

Ten 1.6 to nowy silnik, wiec ciezko cos wiecej na jego temat. Wczesniej mieli 1.7 na bazie Isuzu/GM.

Napisano
  • Autor

> Ten 1.6 to nowy silnik, wiec ciezko cos wiecej na jego temat. Wczesniej mieli 1.7 na bazie

> Isuzu/GM.

a ten dtec to typowa Honda montowana tylko w ich samochodach ?

Napisano

> a ten dtec to typowa Honda montowana tylko w ich samochodach ?

Nie wiem dokladnie, natomiast jakos niedawno sie chwalili tym silnikiem, wiec to pewnie ich produkt.

Napisano

> a ten dtec to typowa Honda montowana tylko w ich samochodach ?

tak, to ich produkt

Napisano

>Wczesniej mieli 1.7 na bazie Isuzu/GM.

i średnio się sprawował, lubił sobie stracić moc bez przyczyny

Napisano
  • Autor

Jak dobrzy wyczytałem to sprzęgło bez "dwu-masu", silnik aluminiowy smile.gif.

Napisano

> To samo ma w ofercie Citroen. tyle że IMO opłaca sę to przy dużych przebiegach.

tylko, ze w przypadku pakiety BMW Inclusive Plus na 5lat / 100tys km to koszt - 5100zł,

a Citroen Freedrive Plus na 5 lat / 100tys km to koszt 13600zł

wink.gif

Napisano

Ja bym brał Citroena. Można się wyróżnić, jest elegancki no i 20k zł różnicy w cenie...

Napisano

> tylko, ze w przypadku pakiety BMW Inclusive Plus na 5lat / 100tys km to koszt - 5100zł,

> a Citroen Freedrive Plus na 5 lat / 100tys km to koszt 13600zł

ladnie to odzwierciedla koszt utrzymania tych aut...

Napisano

> Trasa/Miasto, 50/50 przebieg roczny 30kkm, 98% tras pokonywanych tylko przez kierowce.

Osobiście nie wydałbym ok 100tys zł na żaden z tych samochodów.

Powiedz jeszcze jak długie trasy będziesz średnio tym samochodem jeździł.

Na Twoim miejscu poszedłbym obejrzeć każdy z nich i wybrał ten w którym najlepiej będziesz się czuł i będzie że tak powiem najbardziej przyjazny kierowcy (wygodna pozycja, ilość dostępnych schowków, cupholder-ów, dobrze wyciszony itp itd)

Napisano

Leasing? czy zakup prywatny? koniecznie diesel?

ja bym wziął benzynę 1.8 to 18tyś taniej niz diesel, koszt serwisu tez mniejszy i mniej rzeczy moze sie zepsuć. takze biorac pod uwage cene zakupu/ serwisu/ paliwapb wychodzi taniej...

Napisano

> ladnie to odzwierciedla koszt utrzymania tych aut...

Poczekaj, pakiet Citroena obejmuje przedłużenie gwarancji na 5 lat/100 tys plus serwis i części, a pakiet BMW za 5kPLN nie przedłuża gwarancji, jest to jedynie robocizna za wymianę części eksploatacyjnych, w BWM standardowo części zawarte są w cenie pojazdu jako pakiet Sevice Inclusive.

Napisano

> tylko, ze w przypadku pakiety BMW Inclusive Plus na 5lat / 100tys km to koszt - 5100zł,

> a Citroen Freedrive Plus na 5 lat / 100tys km to koszt 13600zł

Tyle że Citroen Freedrive Plus = BMW Inclusive Ultimate.

Ile kosztuje pakiet Ultimate?

Napisano
  • Autor

Nowy - zakup prywatny, tak koniecznie diesel, trasy możliwe tygodniowo 500km, a i 2000km. Niech będzie ze przebieg roczny to 30-40kkm. (na 80% gotówka)

Napisano

VW za około 4000 zł daje 5 lat /150kkm pełnej gwarancji,

oczywiście bez części.

Ale to raptem trochę oleju i filtrów + jakieś świece i tyle.

Napisano

Auta klasy C za takie pieniądze? Co w nich jest takiego że tyle kosztują?

Serio pytam.

Napisano

> VW za około 4000 zł daje 5 lat /150kkm pełnej gwarancji,

> oczywiście bez części.

> Ale to raptem trochę oleju i filtrów + jakieś świece i tyle.

Przebijam - dla C4 5lat/100kkm samej gwarancji to 2930PLN minus 20% rabatu jeśli kupujesz kontrakt wraz z autem.

Napisano

Zamiast 116d bierz 116i

Spalanie takie samo , wrażenia z jazdy nie porównywalne na korzyść silnika benzynowego

Napisano

> ladnie to odzwierciedla koszt utrzymania tych aut...

To odzwierciedla chęć wydojenia każdej złotowki od klienta przez producenta samochodu.

Napisano

> Zamiast 116d bierz 116i

> Spalanie takie samo , wrażenia z jazdy nie porównywalne na korzyść silnika benzynowego

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Już widzę, jak 116i pali po 6-6,5L po mieście.

Napisano

> Jechałeś ?

Tak. I jeżdżąc po Wrocławiu, bez przesadnych korków, zrobiłem w godzinę 30km i wg komputera średnie spalanie wyniosło prawie 9,5L/100km.

Jeździłem normalnie, a nie na zasadzie gaz-hamulec. Więc w życiu nie uwierzę, że to spali tak jak diesel.

Napisano

> Tak. I jeżdżąc po Wrocławiu, bez przesadnych korków, zrobiłem w godzinę 30km i wg komputera średnie

> spalanie wyniosło prawie 9,5L/100km.

> Jeździłem normalnie, a nie na zasadzie gaz-hamulec. Więc w życiu nie uwierzę, że to spali tak jak

> diesel.

Po Warszawie pali 7 zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Po Warszawie pali 7

Chyba tylko przy ciągłej jeździe dwupasmówkami. Ale to mało przypomina cykl miejski.

Napisano

> Chyba tylko przy ciągłej jeździe dwupasmówkami. Ale to mało przypomina cykl miejski.

Nowe 118d 112KM z manualem jakbym oszczędnie nie próbował jeździć paliło po W-wie 8.5L/100km.

Napisano

> Ja bym brał Citroena. Można się wyróżnić, jest elegancki no i 20k zł różnicy w cenie...

wyróżnić się kompaktem wśród kompaktów? JA bym w życiu nie pomyślał ze taka cytryna kosztuje 100kzł, jak sie na to patrzy to wygląda jak coś za max 40-50kzł zlosnik.gif

Napisano

> wyróżnić się kompaktem wśród kompaktów? JA bym w życiu nie pomyślał ze taka cytryna kosztuje

> 100kzł, jak sie na to patrzy to wygląda jak coś za max 40-50kzł

DS3 to nawet nie jest kompakt, chyba ze autorowi chodzilo o DS4 wink.gif

Napisano

> Chyba tylko przy ciągłej jeździe dwupasmówkami. Ale to mało przypomina cykl miejski.

Nie. Przy normalnej jeździe.

Około 400 km po Warszawie , średnia wyszła około 7 litrów ale pod koniec cyklu było sporo korków.

118d będzie palił tyle samo albo więcej

Napisano

> Nie. Przy normalnej jeździe.

> Około 400 km po Warszawie , średnia wyszła około 7 litrów ale pod koniec cyklu było sporo korków.

> 118d będzie palił tyle samo albo więcej

Coś mi tu nie gra. Masz w stopce miejscowość podwarszawską więc zakładam,że codziennie z niej dojeżdzasz do pracy? To już robi kilkanascie-kilkadziesiąt procent trasy po drogach, na których nie ma permanentnego korka, co z kolei pozwala "zakonserwować" spalanie na niewygórowanym poziomie.

Pozdrawiam krajana z Nowodworów zlosnik.gif20.GIF

Napisano

> Tak. I jeżdżąc po Wrocławiu, bez przesadnych korków, zrobiłem w godzinę 30km i wg komputera średnie

> spalanie wyniosło prawie 9,5L/100km.

> Jeździłem normalnie, a nie na zasadzie gaz-hamulec. Więc w życiu nie uwierzę, że to spali tak jak

> diesel.

Jak zwykle klasyczne niescislosci i jak to diesel malo pali, a benzyna duzo. A ja mam ten komfort, ze mialem jako dupowoza turbodiesla, teraz mam turbobenzyne, uzywam ich w zasadzie do identycznych dojazdow, po identycznych trasach. I generalnie wg komputerow pokladowych spalanie wychodzi okolo 1.5l/100km na korzysc diesla. Fakt, ze byl ciezszy rekompensuje pewnie to, ze benzyna jezdze nieco bardziej entuzjastycznie, bo duzo lepiej skreca i hamuje. Moce porownywalne (diesel nieco slabszy). Ot, taka praktyka z ponad 50kkm po Warszawie i okolicach.

Napisano
  • Autor

Dzięki Szanownym za odpowiedzi smile.gif.