Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana oleju silnikowego w dizlu - kolor

Featured Replies

Napisano

otóż dla mnie ciekawa sprawa - nie mogę znaleźć nic na wytłumaczenie zjawiska.

zawsze było tak - wymiana oleju i po stosunkowo króciutkim przebiegu olej znowu był czarny.

teraz jest tak - po wymianie przejechane ok. 700 km i kolor oleju na bagnecie jest jakby przed chwilą była wymiana.

poza powyższym żadnych innych oznak nienormalności nie ma. o co kaman? confused.gif

olej CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40

Klasa lepkości:

SAE 10W-40

Klasa jakości:

API CF

ACEA A3/B4

Napisano

moze zalany olej ma kiepskie właściwości myjące

Napisano
  • Autor

już uzupełniłem o typ oleju smile.gif

zawsze leję taki sam olej ok.gif

Napisano

> już uzupełniłem o typ oleju

> zawsze leję taki sam olej

Castrol na naklejkę a w środku kujawski? Moze kupiłeś podróbkę?

Napisano

skoro zawsze zachowywał się poprawnie, a nagle zachowuje sie całkiem inaczej... cfaniaczek.gif

Napisano

co to za auto/silnik ze lejesz "dziesiatke" ?

Napisano

ale zupełnie nie wiem o co ci chodzi. To że olej jest czystszy dłużej niż ostatnio? Dla mnie to tylko oznaka zdrowia silnika niewiem.gif a może tak dużo musisz dolewać, że przez cały czas jest "słomkowy" wink.gif

Napisano
  • Autor

1) silnik to francowaty dizel 1,5 dCi. przejechane na tym typie oleju 90 kkm, wymiana z filtrem regularnie co 10 kkm. wlewam taki, bo na początku takim zalałem i nie było problemów, więc nie chcę kombinować

2) chodzi o to, że pierwszy raz spotykam taką sytuację, że barwa jest taka sama, jak zaraz po wlaniu, pomimo silnika dizla i kilkuset kilometrów. zawsze wlewam "piątkę" i nigdy przez 10 kkm nie dolewam. poza wyglądem żadnych zmian w kontrolkach, stukach, wyciekach etc.

Napisano

> 1) silnik to francowaty dizel 1,5 dCi. przejechane na tym typie oleju 90 kkm, wymiana z filtrem

> regularnie co 10 kkm

> 2) chodzi o to, że pierwszy raz spotykam taką sytuację, że barwa jest taka sama, jak zaraz po

> wlaniu, pomimo silnika dizla i kilkuset kilometrów. zawsze wlewam "piątkę" i nigdy przez 10

> kkm nie dolewam.

w wcześniej zawsze po 700 km był już przepalony?

Napisano
  • Autor

zawsze wtedy gdy sprawdzałem, to nawet po 100 km był już czarny

Napisano

Są 2 możliwości: albo lipny olej albo silnik już się wyczyścił grinser006.gif

Napisano
  • Autor

oby to drugie grinser006.gif

Napisano

> oby to drugie

ewentualnie ściekał dłużej niż zwykle i więcej zleciało.

Napisano
  • Autor

hmm.gif

że niby jaśniejszego więcej zleciało?

Napisano

> że niby jaśniejszego więcej zleciało?

Są dwa wyjścia, pierwsze to "zamiennik" w opakowaniu Castrola, drugie to staranniejsza wymiana/zlanie starego oleju. Napisz co się stanie po przejechani 1500 - 2000 km, jeśli nadal nie będzie ciemny to wymień na normalny olej.

Napisano
  • Autor

załóżmy, że nie jest to zamiennik ok.gif

jutro mam trasę ok. 450 km, razem będzie więc od wymiany ponad 1100 km. co jeśli będzie nadal słomkowy? może taki być w dizlu czy nie może?

BTW - czas wymiany/dokładność nie mają znaczenia. zawsze robię tak samo dokładnie i starannie.

Napisano

nie ma bata, żeby był słomkowy, ma być smołkowy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

zobaczymy ok.gif

z rzeczy mogących (być może) mieć wpływ:

1) zaślepiony EGR

2) olej 2T w paliwie

Napisano

Olej nie myje silnika. Stawiam na podróbke.

Napisano

> a to mnie oszukali

Widaw miał chyba na myśli to, że ten twój olej nie myje silnika. Stąd uwaga o podróbce.

Napisano
  • Autor

> Widaw miał chyba na myśli to, że ten twój olej nie myje silnika. Stąd uwaga o podróbce.

rozumiem ok.gif

jakoś opacznie to zrozumiałem hehe.gif

Napisano

> rozumiem

> jakoś opacznie to zrozumiałem

Odpowiem trochę na opak, jest tyle olejów dobrych jakościowo i jednocześnie nie reklamowanych nachalnie w TV i innych środkach przekazu "mózgojebnego", których nikt nie podrobi, ponieważ nie będzie chętnych.

Napisano

> Olej nie myje silnika. Stawiam na podróbke.

Ale co by tam nie wlał to nie ma opcji żeby w dieslu miał "czysty" olej, po prostu nie ma takiej opcji i już.

Napisano

> Odpowiem trochę na opak, jest tyle olejów dobrych jakościowo i jednocześnie nie reklamowanych

> nachalnie w TV i innych środkach przekazu "mózgojebnego", których nikt nie podrobi, ponieważ

> nie będzie chętnych.

Jestem tego samego zdania. skromny.gif

Napisano

Na Allegro jest tyyleee podróbek. Jak szukałem oryginalnego Motula to nawet niby "oficjalni dystrybutorzy" mieli podróbki - detale opakowania podróbek jasno opisane na stronie Motula. To że sklep o niczym nie świadczy, podrabiany mikrofon Shure SM58 też kolega kupił w znanym sklepie w dużym mieście.

Co więcej. Od zaraz czarny rynek będzie muisał być wliczany do PKB - wymogi Unii. Każde państwo musi wybrać w czym się "specjalizuje" - prostytucja, handel narkotykami. Polska wybrała "podróbki" co dobitnie uświadamia że problem jest u nas poważny.

Napisano

> Ale co by tam nie wlał to nie ma opcji żeby w dieslu miał "czysty" olej, po prostu nie ma takiej

> opcji i już.

Jest taka opcja jeśli olej nie rozprasza sadzy (a ona przedostaje się do oleju podczas normalnej pracy diesla) to wszystkie zanieczyszczenia będą się gromadzić w misce i innych miejscach a to będzie prowadzić do tworzenia szlamu.

U oficjalnego dystrybutora ten olej w hurcie kosztuje około 85-90pln a tutaj gość w detalu sprzedaje po 82 i jeszcze musi sklep utrzymać - ciekawe ile do interesu dokłada zlosnik.gif

Napisano

> ... razem będzie więc od wymiany ponad 1100 km. co jeśli będzie nadal

> słomkowy? może taki być w dizlu czy nie może?

Nie może. Wymieniam w Oplu oliwe 5W30 co jakieś 8-10 tyś bo tak każe komputer. Raz zdecydowałem sie na jakiegoś wypasionego Millersa 0W30

Wcześniej wyjątkowo dokładnie zrobiłem płukanie Millersem Oil Flush

Olej po jakimś tygodniu zrobił sie czarny . Zrobione było nie wiecej jak 200 km. Na poprzednich olejach czerń przychodziła wcześniej ale wiążę to z brakiem płukania przed wymianą. Olej zawsze dokładnie wymieniam zostawiając auto na kanale aż przestanie kapać.

Napisano

Co się dziwić, że ludzie tak narzekają na w sumie niezłe oleje Castrol, jak pewnie też im się trafiają podróbki. Dobrze, że autor się zna i zauważył to szybko, gorzej jak inny przejedzie na podróbie 100kkm, zdejmie dekiel a tam nie wiadomo czy ścierać czy skrobać, a potem to opisze zlosnik.gif

Napisano

> Co się dziwić, że ludzie tak narzekają na w sumie niezłe oleje Castrol, jak pewnie też im się

> trafiają podróbki.

Akurat ten Castrol jest dość przeciętny nawet w oryginale.

> Dobrze, że autor się zna i zauważył to szybko, gorzej jak inny przejedzie

> na podróbie 100kkm, zdejmie dekiel a tam nie wiadomo czy ścierać czy skrobać, a potem to

> opisze

Dlatego ja olej do swojego auta kupuję u oficjalnego dystrybutora gdzie cena dla warsztatu 98pln /4L a na alledrogo "ten sam" olej już od 64pln smile.gif

Napisano

> Ale co by tam nie wlał to nie ma opcji żeby w dieslu miał "czysty" olej, po prostu nie ma takiej

> opcji i już.

Jak rzadko zlosnik.gif, zgadzam się z Tobą. Świadczyłoby to że coś z tym "olejem" nie tak. Moim zdaniem TBN zbyt niski.

Napisano

> zobaczymy

> z rzeczy mogących (być może) mieć wpływ:

> 1) zaślepiony EGR

> 2) olej 2T w paliwie

A na jakiej to zasadzie??

Napisano

> opcji i już.

Ba, czarny jest już w zasadzie po pierwszym uruchomieniu silnika po wymianie oleum...

Napisano

> Ba, czarny jest już w zasadzie po pierwszym uruchomieniu silnika po wymianie oleum...

U mnie nie był. Ale ja przed zlaniem starego, zalałem płukankę.

Napisano

> Ba, czarny jest już w zasadzie po pierwszym uruchomieniu silnika po wymianie oleum...

czarny od razu to jest w starszych konstrukcyjnie silnikach.w CR trzeba troche km przejechac-przynajmniej ja mam takie doswiadczenia.

Napisano

niestety mam takie same doświadczenia z Castrol Magnatec, zmieniłem szybko na Lotos i znów jest czarny po krótkim czasie.

Napisano
  • Autor

no dobra - przekonaliście mnie do wymiany. nie ma co "eksperymentować" dalej. po ok. 1000 km olej wygląda lekko czarny:

3695012014_03_01_001.jpg

Napisano

> no dobra - przekonaliście mnie do wymiany. nie ma co "eksperymentować" dalej. po ok. 1000 km olej

> wygląda lekko czarny:

jak to dci to z tego co pamietam Renault zalecalo elfa. Kup taki np od Muzyka i bedziesz mial spokojna glowe ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak to dci to z tego co pamietam Renault zalecalo elfa. Kup taki np od Muzyka i bedziesz mial

> spokojna glowe

napiszę krótko - nie chcę elfa.

w poprzednim pojeździe po zalaniu elfem zbyt długo świeciła się kontrolka ciśnienia, po uruchomianiu silnika. grinser006.gif

Napisano

> U oficjalnego dystrybutora ten olej w hurcie kosztuje około 85-90pln a tutaj gość w detalu

> sprzedaje po 82 i jeszcze musi sklep utrzymać - ciekawe ile do interesu dokłada

To jest akurat żaden argument.

Bo u oficjalnego będzie 50% marży do detalu, do hurtu sprzeda na 15-20%, a sklepikowi wystarczy kolejne 20%.

Osobiście nie jestem onanistą olejowym i dla mnie Lotos jest w zupełności wystarczający, a tam gdzie olej musi się napracować leję Valvoline lub Liqui Moly, bo o podróbek raczej brak, bo mało popularne.

Natomiast Castrol w moim "otoczeniu" uznany jest za największy chłam,

być może dlatego że sporo jest podróbek ...

Napisano

> otóż dla mnie ciekawa sprawa - nie mogę znaleźć nic na wytłumaczenie zjawiska.

> zawsze było tak - wymiana oleju i po stosunkowo króciutkim przebiegu olej znowu był czarny.

> teraz jest tak - po wymianie przejechane ok. 700 km i kolor oleju na bagnecie jest jakby przed

> chwilą była wymiana.

> poza powyższym żadnych innych oznak nienormalności nie ma. o co kaman?

> olej CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40

> Klasa lepkości:

> SAE 10W-40

> Klasa jakości:

> API CF

> ACEA A3/B4

Coś w tym jest w nowych dieslach... moj 1.6 tdi cr z dpf, też olej po zmianie nie robi sie szybko czarny, teraz 1kkm od wymiany już go widać na bagnecie, po kilkuset km nie dało się go zauważyć, kolejna wymiana różne oleje i ten sam efekt, teraz mam motul specific 5w30 507.00

w stilo jtd olej robił się czarny po kilku km

Napisano

> To jest akurat żaden argument.

> Bo u oficjalnego będzie 50% marży do detalu, do hurtu sprzeda na 15-20%, a sklepikowi wystarczy

> kolejne 20%.

Zgadzam się z podanymi wartościami procentowymi. To teraz policz mi jeszcze dlaczego w hurcie u oficjalnego wychodzi drożej niż w detalu u sklepikarza 270751858-jezyk.gif

> Natomiast Castrol w moim "otoczeniu" uznany jest za największy chłam,

> być może dlatego że sporo jest podróbek ...

Akurat Castrol wymieniony wyżej jest olejem przeciętnym nawet w oryginale.

Napisano

przebieg masz już niemały - przejdź na valvoline maxlife'a - na pewno nie będzie takich problemów ok.gif

Napisano
  • Autor

Panowie - dzięki za podpowiedzi. na obecny czas utwierdza mnie to w przekonaniu, że olej jest wysoce podejrzany.

co prawda korek też jest czysty (jeszcze dziś sprawdzę klawiaturę pod korkiem), ale dla świętego spokoju nie będę ryzykował i olej wraz z nowym filtrem wymienię. majątek to nie jest, a będę wiedział co jest grane.

jeżeli po wymianie (na pewno 10W40 ACEA A3 / B4, ACEA B3 / B4) i przejechaniu kilkuset km nadal będzie słomkowy to? grinser006.gif

> przebieg masz już niemały - przejdź na valvoline maxlife'a - na pewno nie będzie takich problemów

masz na myśli np. taki?

http://allegro.pl/valvoline-maxlife-10w40-5l-fv-promocja-gratis-i3902648337.html

Napisano

> masz na myśli np. taki?

> http://allegro.pl/valvoline-maxlife-10w40-5l-fv-promocja-gratis-i3902648337.html

Jako ciekawostkę napiszę tylko, że w oficjalnej dystrybucji w PL Valvoline nie oferuje tego oleju w opakowaniach 5l, a jedynie Maxlife Diesel 10w40 jest w opakowaniach 5l.

Zwykły Maxlife 10w40 występuje w PL tylko w 4l i 1l.

Napisano
  • Autor

no masz ci los... facepalm%5B1%5D.gif

czy ten kraj jest normalny?

Napisano

> no masz ci los...

> czy ten kraj jest normalny?

a może TEN ??

Napisano

> no masz ci los...

> czy ten kraj jest normalny?

Nie jest dlatego zapomnij o zakupach oleju na alledrogo.

Jeśli sam nie możesz podjechać do hurtowni będącej oficjalnym dystrybutorem danego producenta to znajdź kogoś zaufanego kto np. ma warsztat nawet na drugim końcu kraju i zamówi dla Ciebie ten olej a następnie go wyśle pocztą albo kurierem.