Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.5dci 65km w Renault prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Chciałbym wymienić jedną z Meganek na Thalię zlosnik.gif czasami użytkuję takową z 05 roku tyle, że 1.4 benzyna tzw. teściowa - zresztą sam wybierałem zlosnik.gif pomimo dyskusyjnej urody auto da się lubić - na dwie osoby w sam raz, nic się tam nie psuje - może trafiliśmy na jakiś udany egzemplarz.

Mogę kupić Thalię z 2003 roku z silnikiem 1.5dci, pierwszy właściciel, niedaleko mnie zresztą mieszka więc auto mniej więcej jest mi znane, wszystko fajnie tylko martwi mnie ten silnik a cena kusi - facet kupił nowe auto więc może "oddać" to paskudztwo w dobre ręce w naprawdę fajnej cenie zlosnik.gif przebieg coś około 110 tys. pytanie co w tym silniku może się zepsuć niebawem?

Napisano

Miałem w Clio, polecam. Auto z 2001 roku, przebieg licznikowy coś ponad 200 kkm, rzeczywisty pewnie większy.

Paliło od 3,7 na spokojnej trasie 80-100, do 130 na autostradzie 4,8, z pedałem w podłodze dochodził do 8, ale nigdy chyba nie przekroczył.

Minusy - moc. Do kulania się spokojnego OK, ja byłem tym autem we Włoszech na objazdówce, na autostradach mocno brakowało mocy. Przejeżdżając przez Alpy z pedałem w podłodze pod górki miałem 85 km/h i TIRy mrugały mi światłami.

Na prostej przelotowa prędkość max 140, 150 osiągał po kilkuminutowym rozbiegu.

Świetnie wyciszony, chyba najlepiej w tej klasie, duży komfort zawieszenia, wyposażenia również.

Na koniec uratował życie mi i żonie - szkoda całkowita.

Napisano
  • Autor

> Wtryski, turbo, panewki

ale konkretnie w 1.5dci?

pytam o bolączki w/w silnika, to co się zepsuć w dieslu może to wiem. Miałem innego diesla i przez 6 lat absolutnie nic silnik nie zabolało

chodzi mi o to czy jest to jednostka typowo awaryjna jak powiedzmy któraś odmiana sławnego tdi - nie pamiętam teraz dokładnie o który silnik chodzi ale jest odradzany

Napisano

> Lepiej benzyna + lpg

może gość, który chce sprzedać mu to auto zdecyduje sie przed sprzedażą zrobić przekładkę silnika, zawsze warto zapytać, racja

Napisano
  • Autor

> Lepiej benzyna + lpg

dzięki ale pytam o 1.5 dci

Napisano

> może gość, który chce sprzedać mu to auto zdecyduje sie przed sprzedażą zrobić przekładkę silnika,

> zawsze warto zapytać, racja

Hihi - chodzi mi że lepiej szukać benzynki a nie pakować się w 1.5DCI bo to co zaoszczędzi na spalaniu może co najwyżej odkładać do puszeczki z napisem "na naprawy" wink.gif

Thialii jest cała masa do wybory do koloru.

Napisano

wtryskiwacze, elektryka no i blachy i cała reszta która wymienili moi poprzednicy

Napisano

w domu mamy trzy renówki z 1,5dci i jest ok. wszystkie pod 200000km i nadal jeżdżą. Wcześniej czy później pewnie coś padnie... jak to w samochodzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Hihi - chodzi mi że lepiej szukać benzynki a nie pakować się w 1.5DCI bo to co zaoszczędzi na

> spalaniu może co najwyżej odkładać do puszeczki z napisem "na naprawy"

> Thialii jest cała masa do wybory do koloru.

lpg nie wchodzi w grę, ehh nie rozumiesz zlosnik.gif - trafia się zadbane auto w dobrej cenie więc pytam statystycznie czy po przekroczeniu 100 tys. w 1.5 dci wszystko może się spitolić to trzeba pomyśleć ale jeżeli większość dochodzi do 200 tys. bez poważniejszych awarii to ok dlatego ja zawsze staram się pytać tych, którzy mieli do czynienia w praktyce z daną rzeczą smile.gif

Napisano
  • Autor

> w domu mamy trzy renówki z 1,5dci i jest ok. wszystkie pod 200000km i nadal jeżdżą.

ok.gif

Wcześniej czy

> później pewnie coś padnie... jak to w samochodzie

wiadoma sprawa zlosnik.gif

Napisano

Ja miałem takie Clio z takim silnikiem z 2003

Przejechałem nim 200tyś. Po przebiegu 135tyś zaczęły się problemy i padła turbina.

Po przebiegu 160tyś padła znów turbina A była nowka sztuka.

Wtedy też zaczął brać olej i kopcic i okazało się że wtryski zaczęły lać. Do roboty było dużo i zostawiłem w nim około 7tyś. Po zrobieniu tego przejechałem 40tyś i jak go sprzedałem to byłem szczęśliwy i wyłączony z diesla i jego oszczędności.

Żeby znów nie było gadania ze o diesla trzeba dbać to ja olej zmienialem co 10tyś oraz wszystko było zrobione na bieżąco.

Auto było kupione z pewnej ręki ze znaną historią.

Paliło bardzo mało ale co z tego. U kowala też nie serwisowalem.

Jak chcesz się dowiedzieć co robiłem po kolei to daj znać.

Ja bym już nigdy nie kupił używanego dci bo koszty serwisowania nie są małe. Czy taki sam silnik w Megane i scenic jest to nie wiem.

Napisano

> lpg nie wchodzi w grę, ehh nie rozumiesz - trafia się zadbane auto w dobrej cenie więc pytam

> statystycznie czy po przekroczeniu 100 tys. w 1.5 dci wszystko może się spitolić to trzeba

> pomyśleć ale jeżeli większość dochodzi do 200 tys. bez poważniejszych awarii to ok dlatego ja

> zawsze staram się pytać tych, którzy mieli do czynienia w praktyce z daną rzeczą

Ja miałem i opisałem zlosnik.gif Clio bardzo fajne ale kupił bym benzynę niż Starego diesla. Ale jak masz kasę wolną do wydania na serwis to bierz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za cenną wypowiedź 20.GIF znalazłem jeszcze to zlosnik.gif:

cytat :

Ale, że złomnik w takiej liście pominął 1.5 dCi produkcji Renault? Aż dziw bierze. Przecież tam padają najważniejsze dla diesla (i silnika tłokowego) części :

- Wtryski Delphi leją paliwo i w efekcie wypalają się dziury w tłokach

- Turbosprężarka pada po 100 tyś. km

- panewki bez zamków lubią się kręcić ale zazwyczaj wykonują góra pół obrotu i po zabawie.

I żeby nie było, że głupoty gadam. Pół roku temu robiłem Scenica 2004 z przebiegiem 108 tyś. który zaczął pukać – panewki. Teraz, po przejechaniu 14 tysięcy od remontu, padło uszczelnienie turbosprężarki przez co wciągnięty został prawie cały olej. Dodam, ze podczas remontu panewek wirnik turbo miał minimalny luz, a teraz ma luz na kilometr w każdej płaszczyźnie.

I dam sobie rękę uciąć, że częściej gdzieś w Polsce pada jakieś 1.5 niż u mnie w mieście pada deszcz.

Napisano

zazwyczaj wykonują góra pół obrotu

Ty wiesz o czym piszesz???

Napisano

> zazwyczaj wykonują góra pół obrotu

> Ty wiesz o czym piszesz???

przecież cytował jakiegoś znawcę dci screwy.gif

Napisano

No niestety u mnie też tłoki były do wymiany i Nowe panewki i wtryski... koleś pisze dużo prawdy.

Siedzę teraz w serwisie renault max i Pan serwisant powiedział że nie odważył by się kupić nic z dci do 2010 roku i jak stwierdzil gdyby nie dci to by się nudzili zlosnik.gif

Ale nasi kacikoWicze potwierdza pewnie lepiej :-)

Napisano

> No niestety u mnie też tłoki były do wymiany i Nowe panewki i wtryski... koleś pisze dużo prawdy.

> Siedzę teraz w serwisie renault max i Pan serwisant powiedział że nie odważył by się kupić nic z

> dci do 2010 roku i jak stwierdzil gdyby nie dci to by się nudzili

> Ale nasi kacikoWicze potwierdza pewnie lepiej :-)

Zwłaszcza jeden.... smile.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Zwłaszcza jeden....

Pan serwisant też powiedział że można pokusić się o 1.9dci Ale z pewnego źródła bo ponoć około 130tyś pompa oleju się przyciera i powoduje zacieranie panewek. On kupił Lagune II 2002 ktora ma 96 tyś. I właśnie pierwsze co to wymienił panewki oraz pompe. Ale do tego trzeba mieć auto z pewnego źródła żeby nie wpaść na mine.

Napisano
  • Autor

> przecież cytował jakiegoś znawcę dci

e tam znawcę od razu, po prostu widzę, że jest coś na rzeczy i tak jak jeździłem MB przez 6 lat z silnikiem się nic nigdy nie działo, sporo taxi jeździ 220cdi i generalnie chodzi o to, że wszystko w każdym aucie może się posypać, pytanie tylko czy na 100 silników 1.5 dci 70-80% jest w stanie dotrwać bezawaryjnie do przebiegu 200tys. Jeżeli tak to ok, jeżeli natomiast jest przewaga opinii negatywnych - to nie bardzo chcę mi się sprawdzać czy dotrwa czy nie dotrwa, kapejszyn? zlosnik.gif Przy okazji jeżeli coś wiesz nt. 1.5 dci to napisz- każda opinia mile widziana

Napisano

już spieszę z odpowiedzią smile.gif

nie mam wyrobionego zdania o 1.5 dci bo nie miałem takiego, ale.... mój mechanik stanowczo mi odradzał tę jednostkę napędową (chodziło wtedy o Almerę - 86KM). Z drugiej strony to tylko samochód, nie zachowujmy się jakby decyzja o zakupie auta spędzała sen z powiek. Sam kupiłbym auto z 1.5 dci (bo bardzo mi się podoba wydajność tego silnika) ale tylko w przypadku auta nowego lub używanego z małym przebiegiem z pewnego źródła (znajomi, rodzina). W innym przypadku bym chyba odpuścił...

Pewnie wiele Ci nie pomogłem hehe.gif

Napisano

> Zwłaszcza jeden....

wszyscy tak kozaczycie jako znaffcy, więc odpowiedzcie autorowi posta JAK sprawuje się silnik włożony w TYM KONKRETNYM modelu tej thalii.

silników 1,5 dCi było tyle odmian, że sami nawet nie wiecie ile, ale wszystko 1,5 dCi jest be. zarówno 1,5 z VTG jak i bez VTG, na DELPHI i na SIEMENSIE. 68 KM i 105 KM.

i jeszcze te nieszczęsne zamki w panewkach, jakby to one były winne obracaniu się hehe.gif

normalnie powielacie auto-szmatę przeczytaną u fryzjera. NP. TUTAJ o zamkach w panewkach piszą. taki INFOR BIZNES nawet wie o zamkach w panewkach! no ale na AK są lepsi znaffcy...

masakra z takim doradzaniem, jak to na AK facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> wszyscy tak kozaczycie jako znaffcy, więc odpowiedzcie autorowi posta JAK sprawuje się silnik

> włożony w TYM KONKRETNYM modelu tej thalii.

> silników 1,5 dCi było tyle odmian, że sami nawet nie wiecie ile, ale wszystko 1,5 dCi jest be.

> zarówno 1,5 z VTG jak i bez VTG, na DELPHI i na SIEMENSIE. 68 KM i 105 KM.

> i jeszcze te nieszczęsne zamki w panewkach, jakby to one były winne obracaniu się

> normalnie powielacie auto-szmatę przeczytaną u fryzjera. NP. TUTAJ o zamkach w panewkach piszą.

> taki INFOR BIZNES nawet wie o zamkach w panewkach! no ale na AK są lepsi znaffcy...

> masakra z takim doradzaniem, jak to na AK

Drogi Kolego a co można doradzić kupując starego diesla ? zlosnik.gif

Wypowiedziałem się konkretnie o aucie z tego roku z takim silnikiem jaki autor szuka zlosnik.gif to już jestem znawcą czy nie ? zlosnik.gif a może znawca dopiero jak się przeczyta i będzie się wiedziało z internetu i książki jakie były wersje ? zlosnik.gif

Napisano

> Drogi Kolego a co można doradzić kupując starego diesla ?

> Wypowiedziałem się konkretnie o aucie z tego roku z takim silnikiem jaki autor szuka to już

> jestem znawcą czy nie ? a może znawca dopiero jak się przeczyta i będzie się wiedziało z

> internetu i książki jakie były wersje ?

Człowieku men, pierdł Ci silnik to pierdł, po kija roztrząsać.

Nie masz, nie znasz się, opinia jest niczym nie potwierdzona, to wrogie hordy miłośników śmierdzącego LPG od lat hejtują Wspaniałe (duże W pisane z pełną premedytacją) dCI (i nie tylko).

A przecież zwyczajnie to jest silnik taki jak inne, a że pierdł Ci silnik to pierdł, po kija roztrząsać.

To tak jak mój znajomy. Kupił sobie A4 2,5 Tdi z multitronikiem.

Miał być cud miód a już poszło w 3,14du jakieś 15kpln.

Ale nie sprzedaje, trzyma go...chociaż częściowo chce "odzyskać" wkład.

Napisano

> Człowieku men, pierdł Ci silnik to pierdł, po kija roztrząsać.

> Nie masz, nie znasz się, opinia jest niczym nie potwierdzona, to wrogie hordy miłośników

> śmierdzącego LPG od lat hejtują Wspaniałe (duże W pisane z pełną premedytacją) dCI (i nie

> tylko).

> A przecież zwyczajnie to jest silnik taki jak inne, a że pierdł Ci silnik to pierdł, po kija

> roztrząsać.

no niestety nie taki jak inne grinser006.gif i nie mi jedynemu pierdnął zlosnik.gif ale też niektórym nie pierdnął zlosnik.gif było pytanie do użytkowników ? chaja.gifzlosnik.gif

> To tak jak mój znajomy. Kupił sobie A4 2,5 Tdi z multitronikiem.

> Miał być cud miód a już poszło w 3,14du jakieś 15kpln.

> Ale nie sprzedaje, trzyma go...chociaż częściowo chce "odzyskać" wkład.

jak on chce odzyskać ? hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> jak on chce odzyskać ?

Używając go dalej, licząc ze to koniec wydatków.

Napisano

> Używając go dalej, licząc ze to koniec wydatków.

też tak robiłem mlot.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Przejeżdżając przez Alpy z pedałem w podłodze pod górki

> miałem 85 km/h i TIRy mrugały mi światłami.

> Na prostej przelotowa prędkość max 140, 150 osiągał po kilkuminutowym rozbiegu.

uu to nie fajnie, sprintów absolutnie się nie spodziewam ale to żeś mnie przeraził trochę, to 1.4 w Thalii dość spranie dochodzi do 140 - max można się bujnąć ok. 170km/h - dość krótka skrzynia jest ale powiedzmy, że w dwie osoby dość ochoczo podjeżdża pod większe wzniesienia. Oglądając filmiki z YT tragedii nie widziałem jeżeli chodzi o 1.5dci ale to tylko filmiki.

Fajny w Clio/Thalii jest chyba 1.4 16v smile.gif

Napisano

Fajnie jeździ już 1.5 dci 82KM, o 101 nie wspominając.

Raz miałem okazję przejechać się zczipowanym 101 na jakieś 120, to już była rajdówka normalnie:)

Napisano

> cena kusi - facet kupił nowe auto więc może "oddać" to paskudztwo w dobre ręce w naprawdę

> fajnej cenie przebieg coś około 110 tys. pytanie co w tym silniku może się zepsuć niebawem?

Auto ma 11 lat, w 11-letnim turbodieslu może paść wszystko grinser006.gif

1,5dCi ma podstawową "zaletę" - tyle można poczytać różności na jego temat w internecie (że panewki, turbo, wtryski i kury się nie niosą) że kupisz auto z tym silnikiem taniej niż benzynę.

W moim przypadku podczas 6-letniej eksploatacji w moich rękach silnik wygenerował już tyle oszczędności na paliwie (200-250zł. miesięcznie) w porównaniu z moim poprzednim 1,4 z Seata że w chwili obecnej opłaci się go wymienić w całości - i taka operacja nie pochłonie 1/4 tego co oszczędziłem w paliwie grinser006.gif

Jeśli auto jest na sprzedaż to sprawdź je dobrze przed zakupem. W ten sposób zminimalizujesz możliwość wtopy. I tyle.

Napisano

> Auto ma 11 lat, w 11-letnim turbodieslu może paść wszystko

jest też spora szansa, że 11 letnie auto, będzie miało już wszytko/większość rzeczy wymienione

Napisano

> jest też spora szansa, że 11 letnie auto, będzie miało już wszytko/większość rzeczy wymienione

Takie wystawione właśnie na sprzedaż? IMHO znikoma wink.gif

Napisano

> Takie wystawione właśnie na sprzedaż? IMHO znikoma

ja kupiłem po wymianie KZFR i całych hamulców w ASO, więc da się waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam ten silnik w Twingo II symbol K9K, silnik bez dwumasy i intercoolera, 160 Nm w standardzie zdaje się.

Jeżdżę nim od 2,5 r obecnie 47 tys przebiegu. Złego słowa na razie nie powiem. jakieś 18 -20 tys km wstecz zrobiłem u Cinka program wyszło 82 KM i około 190 Nm momentu. V-max na długiej prostej 180 Km/h , ale tutaj osiągi zabija bardzo krótka skrzynia w Twingo.

Spalanie po mieście latem około 4,7 l regularnie, zimą 5-5,3 nigdy więcej, na trasie okolice 4 l czy nawet niżej są do zrobienia.

Te silniki miały problemy z panewkami i układem wtryskowym, panewki według znajomego z ASO leciały na skutek idiotycznego interwału wymiany oleju, ścierały się, a następnie obracały z uwagi na brak zamków.

Jeśli samochód masz z pewnego źródła to bierz, pamiętaj tylko - Wymiana oleju (najlepiej jakiś dobry jakościowo 5w/40) co 10 max 15 tys km, niektórzy też dolewają do paliwa oleju do silników 2T (też od jakiegoś czasu tak robię) i zabezpiecza to w jakimś stopniu układ paliwowy.

Jak będziesz dbał, i o ile poprzedni właściciel dbał .... to 200-250 tys bez problemów pewnie zrobisz.

Pozdrawiam.

Napisano

> niektórzy też dolewają do paliwa oleju do

> silników 2T (też od jakiegoś czasu tak robię) i zabezpiecza to w jakimś stopniu układ

> paliwowy.

A przed czym konkretnie zabezpiecza? Bo na mój "inżynierski" szósty zmysł to jedynie można w ten sposób przyspieszyć osadzanie nagaru, zapchać wtryskiwacze, filtr paliwa, katalizator, oraz FAP (jeśli jest).

Napisano

> A przed czym konkretnie zabezpiecza?

Na internecie są całe "debaty" na ten temat i szkoda tutaj roztrząsać to kolejny raz. Ci co chcą to leją, inni nie chcą to nie leją i na tym warto poprzestać wink.gif

Napisano

> A przed czym konkretnie zabezpiecza?

A przed czym zabezpiecza w przypadku silników 2T?

> Bo na mój "inżynierski" szósty zmysł to jedynie można w ten

> sposób przyspieszyć osadzanie nagaru, zapchać wtryskiwacze, filtr paliwa, katalizator, oraz

> FAP (jeśli jest).

A to zalezy raczej od proporcji niż samego użycia.

Napisano

> A przed czym zabezpiecza w przypadku silników 2T?

Poważnie pytasz?! yikes.gif

Napisano

> Poważnie pytasz?!

No, poważnie, jak najbardziej. Skoro nie wiesz przed czym zabezpiecza w silnikach diesla, to może wiesz przed czym zabezpiecza w 2T.

Pewnie też nie wiesz dlaczego obecne silniki należy zabezpieczać (szczególnie takie około 10 lat i starsze, choć oczywiście nie tylko).

Napisano

Wiem przed czym zabezpiecza w 2T, bo miałem auto z takim silnikiem i rozbierałem go na części pierwsze.

Nie widzę ŻADNEJ analogii w stosunku do współczenego diesla i nie wiem przed czym olej w paliwie może go zabezpieczać.

Napisano

> Wiem przed czym zabezpiecza w 2T, bo miałem auto z takim silnikiem i rozbierałem go na części

> pierwsze.

> Nie widzę ŻADNEJ analogii w stosunku do współczenego diesla i nie wiem przed czym olej w paliwie

> może go zabezpieczać.

Kiedyś, olej napędowy zawierał więcej substancji smarnych które zapobiegały zacieraniu, lub je zwyczajnie znacząco przenosiły w czasie. Obecne paliwa są zdecydowanie bardziej "suche", czego efektem są a to wycierające się łopatki pomp, a to zapiekające się wtryskiwacze.

I ktoś wpadł na pomysł dawkowania oleju do @t by uniknąć zacierania, i się to w wielu przypadkach rewelacyjnie sprawdza.

Napisano
  • Autor

> Jeśli samochód masz z pewnego źródła to bierz, pamiętaj tylko - Wymiana oleju (najlepiej jakiś

> dobry jakościowo 5w/40) co 10 max 15 tys km, niektórzy też dolewają do paliwa oleju do

> silników 2T (też od jakiegoś czasu tak robię) i zabezpiecza to w jakimś stopniu układ

> paliwowy.

> Jak będziesz dbał, i o ile poprzedni właściciel dbał .... to 200-250 tys bez problemów pewnie

> zrobisz.

> Pozdrawiam.

Dziękuję za konkretną i rzeczową wypowiedź jednak odpuściliśmy tą Thalię, dla oink.gif okazał się jednak za słaby po wyjechaniu na autostradę, benzyna 1.4 jest w tej kwestii jednak mocniejsza.

Poszliśmy w zupełnie innym kierunku zlosnik.gif

Tak czy inaczej silniczek do miasta naprawdę fajny, do 80km/h naprawdę zrywny i można się miło zaskoczyć, pewnie w Twingo w dodatku podkręconym na pewno jest jeszcze lepiej

Pozdrówka