Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym zdezynfekować śmierdzącą pralkę?

Featured Replies

Napisano

Śmierdzi jak skurdybel.

Próbowaliśmy kilkukrotnie już puszczać ją kilka razy na najdłuższy program z gotowaniem - pomaga to na jedno-dwa prania.

Za każdym razem smród wraca.

Jest jakiś tam specyfik na allegro, nie wiem co jest warty. Z kolei serwis twierdzi, że mają jakis swój super-duper zajzajer, ale bardzo drogi i tylko dla serwisów, nie sprzedają w detalu.

Macie jakieś sprawdzone sposoby na dezynfekcję maszyny?

Napisano

A to śmierdzi kanalizacją czy czymś innym ?

Napisano
  • Autor

> A to śmierdzi kanalizacją czy czymś innym ?

Czymś innym, coś jak stara szmata.

Napisano

> Czymś innym, coś jak stara szmata.

Filtr wyczyszczony?

Napisano
  • Autor

> Filtr wyczyszczony?

Tak, zasobnik na proszek też.

Napisano

> Tak, zasobnik na proszek też.

No to nie ma co śmierdzieć.

Jak zrobiony odpływ?

Napisano

Odpływ tez może walić starą szmatą zlosnik.gif

Masz jakiś syfon?

Napisano

> Śmierdzi jak skurdybel.

> Próbowaliśmy kilkukrotnie już puszczać ją kilka razy na najdłuższy program z gotowaniem - pomaga to

> na jedno-dwa prania.

> Za każdym razem smród wraca.

> Jest jakiś tam specyfik na allegro, nie wiem co jest warty. Z kolei serwis twierdzi, że mają jakis

> swój super-duper zajzajer, ale bardzo drogi i tylko dla serwisów, nie sprzedają w detalu.

> Macie jakieś sprawdzone sposoby na dezynfekcję maszyny?

Spróbuj najpierw zidentyfikować źródło. Może odetnij na jakiś czas od odpływu i sprawdź, czy wtedy śmierdzi?

Pranie śmierdzi, czy nie?

Może coś pod pralką zatęchło - jakaś skarpetka Ci nie zginęła wink.gif ?

Napisano

To musi podczas prania wciągnęło skarpetkę i teraz sobie śmierdzi.

Napisano

> To musi podczas prania wciągnęło skarpetkę i teraz sobie śmierdzi.

Prawą czy lewą? hehe.gif

Napisano

> Próbowaliśmy kilkukrotnie już puszczać ją kilka razy na najdłuższy program z gotowaniem - pomaga to

> na jedno-dwa prania.

> Za każdym razem smród wraca.

> Jest jakiś tam specyfik na allegro, nie wiem co jest warty. Z kolei serwis twierdzi, że mają jakis

> swój super-duper zajzajer, ale bardzo drogi i tylko dla serwisów, nie sprzedają w detalu.

> Macie jakieś sprawdzone sposoby na dezynfekcję maszyny?

Antygrzyb z LeroyMerlin.

Pryskasz po szufladzie i uszczelkach.

Potem wlewasz do pralki szklankę wybielacza + tabletkę od zmywarki i puszczasz na gotowanie.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj najpierw zidentyfikować źródło. Może odetnij na jakiś czas od odpływu

Na odpływie jest syfon, więc to nie kanaliza.

> Pranie śmierdzi, czy nie?

Jak najbardziej niestety tak.

Napisano
  • Autor

> Antygrzyb z LeroyMerlin.

> Pryskasz po szufladzie i uszczelkach.

> Potem wlewasz do pralki szklankę wybielacza + tabletkę od zmywarki i puszczasz na gotowanie.

Wybielacza tzn. np. Domestos?

Napisano

> Wybielacza tzn. np. Domestos?

domestos nie jest wybielaczem a środkiem do wc i nie radze ci o wlewać do pralki , kup preparat do czyszczenia pralek

Napisano
  • Autor

> domestos nie jest wybielaczem a środkiem do wc i nie radze ci o wlewać do pralki , kup preparat do

> czyszczenia pralek

Odpowiadam na swoje własne pytanie: wybielaczem może być każdy środek zawierający podchloryn sodu lub wode utlenioną. Podstawowym składnikiem Domestosa jest właśnie podchloryn.

Napisano

Preparat do czyszczenia pralek dr Beckmann czy jakośtak - nawet fajnie pachnie i podobno skuteczny. U siebie w starej pralce zrobiłem nim profilaktycznie i chyba rozpuścił jakieś stare osady bo od tego sie zaczął smród smile.gif Jeszcze ocet jest podobno skuteczny. U mnie nie wiem czemu było tak że pranie śmierdziało ale tylko czarne - nie wiem co tam sie działo ale jak czarne pranie poleżało w pralce chociaż poł godziny po praniu to miałem wrażenie że jest cieplejsze niż być powinno. Od 4 miesięcy nowa praleczka i nic nie capi smile.gif

Napisano

> Wybielacza tzn. np. Domestos?

Raczej ace lub jakąś dosię czy inną wybielinkę.

Napisano
  • Autor

> nie wiem co tam sie działo ale jak czarne pranie

> poleżało w pralce chociaż poł godziny po praniu to miałem wrażenie że jest cieplejsze niż być

> powinno

Strach się bać! yikes.gif

Napisano

> Strach się bać!

A tam od razu bać. Zwyczajnie to co siedzialo w pralce wynalazło koło i sobie pojechało...

Mamy tak cyklicznie z lodówką w robocie sick.gif

Krawiec

Napisano

> Jeszcze ocet jest podobno skuteczny.

Starego Siemensa zalałem octem i skończyło się wymianą pralki.

Zaczęła wywalać korki po tym zabiegu, ale tylko podczas grzania...

Napisano

> Starego Siemensa zalałem octem i skończyło się wymianą pralki.

> Zaczęła wywalać korki po tym zabiegu, ale tylko podczas grzania...

Ocet usunął kamień z grzałki, grzałka łapała gdzieś zwarcie - wywalało korki

Napisano

> Ocet usunął kamień z grzałki, grzałka łapała gdzieś zwarcie - wywalało korki

Ale i tak śmierdziała już cała więc wymieniłem.

Napisano

> Ale i tak śmierdziała już cała więc wymieniłem.

MOże być tak, że w tę gumę uszczelniającą pralkę i drzwi wlezie jakaś skarpeta albo jak mocno stara pralka to po prostu zmechacone kołtuny z ubrań. Potem taki mokry kołtun gnije i śmierdzi. Dopóki się tego mechanicznie nie wyczyści to będzie się co parę dni powtarzać.

Napisano

> Środek do pralki z firmy

> http://akupuj.pl/produkt/niemiecki-dr-beckmann-srodek-do-czyszczenia-pralek

> miałem i żona zrobiła tak jak pisało w instrukcji i co ? pomogło POLECAM

No to fajnie, że pomogło. Ale może u Ciebie przyczyną była po prostu zatęchła woda gdzieś w układzie.. jeśli komuś zawieruszy się w zakamarkach pralki kawałek materiału, który będzie wiecznie wilgotny to żaden środek nie pomoże - po paru dniach bakterie znów się namnożą.

Napisano

> Starego Siemensa zalałem octem i skończyło się wymianą pralki.

> Zaczęła wywalać korki po tym zabiegu, ale tylko podczas grzania...

hehe.gifmiałem tak z Candy . Po 8 latach bezproblemowego urzytkowania, zaczęło śmierdzieć . Po kilku prubach zalewania czyms tam plus ocet i domestos , zaczęła wywalać korki, i pewnego dnia poszła z dymem. Po rozebraniu w środku był gnój o konsystencji masła na tylnej ściance bębna. Tam woda widocznie słabo dochodziła i sie syf odkładał

Napisano

> miałem tak z Candy . Po 8 latach bezproblemowego urzytkowania, zaczęło śmierdzieć . Po kilku

> prubach zalewania czyms tam plus ocet i domestos , zaczęła wywalać korki, i pewnego dnia

> poszła z dymem. Po rozebraniu w środku był gnój o konsystencji masła na tylnej ściance bębna.

> Tam woda widocznie słabo dochodziła i sie syf odkładał

No właśnie, Candy. Nowa po trzech miesiącach zaczęła capić. Czyściłem różnymi wynalazkami chemicznymi przez płukanie i ręcznie, fartuch i inne zakamary gdzie było bajoro z proszku. I co? I nic, jak śmierdziało tak śmierdzi. Natomiast Polar przez 12 lat pracował bez smrodu, jeżeli coś podjechało wystarczyło przepłukać sodą, i po problemie. Mnie się wydaje że te wszystkie gumowe elementy są wykonane z jakiegoś dziwnego materiału który wchodzi w reakcje ze środkami chemicznymi i tu problem.

Napisano

zapewne cala masa syfu w odplywach oraz w podawaniu srodkow pioracych - najlepiej to co mozna wyczyscic mechanicznie

Napisano
  • Autor

> zapewne cala masa syfu w odplywach oraz w podawaniu srodkow pioracych - najlepiej to co mozna

> wyczyscic mechanicznie

Wszystko co się dało wyczyscić jest wyczyszczone, kilkukrotnie przeprana na pusto z gotowaniem.

Dzis polecą prania z tabletkami i innymi siuwaksami.

Napisano

kolego kup 5 butelek octu zalej pralke i na gotowanie potem zobacz czy nie ma kamienia w filtrze i bedzie ok ja pare razy tak robilem i jest ok

Napisano

Można też zastosować kwasek cytrynowy, ćwierć kilograma i program z gotowaniem.

I jeszcze jedno-po praniu nie należy zamykać drzwi pralki, powinny być lekko uchylone ok.gif

Co do samego usunięcia osadów w sposób mechaniczny to trzeba by rozbierać zespół piorący-czyli w praktyce nie do zrobienia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Można też zastosować kwasek cytrynowy, ćwierć kilograma i program z gotowaniem.

Poszły wczoraj trzy prania z podchlorynem, potem jeszcze jedno z odkamieniaczem, czyli innym kwasem. Dziś puszczę jeszcze ze dwa i zobaczymy skutek.

Napisano

> Można też zastosować kwasek cytrynowy, ćwierć kilograma i program z gotowaniem.

> I jeszcze jedno-po praniu nie należy zamykać drzwi pralki, powinny być lekko uchylone

> Co do samego usunięcia osadów w sposób mechaniczny to trzeba by rozbierać zespół piorący-czyli w

> praktyce nie do zrobienia

dodałbym jeszcze ze po skończeniu prania wyjmujemy je i rozwieszamy a nie kiśmy w pralce bądź w misce

Napisano

Otwórz pralkę i zlokalizuj pompkę, gdzie wypompowywana jest woda. Zdejmij rurkę bęben - pompka i pompka - odpływ - to tak ogólnie. Tam najczęściej coś utyka zaśmiarda.

Napisano

polecany wielokrotnie na AK:

37803.jpg

Dr. Beckmann - dokupienia w RTV EURO AGD i Tesco.

pierzesz na 60 stopni, a nie na max. usuwa zapach, ktory przenosi sie pozniej na pranie. uzywasz co 2-3 miesiace i jest ok.

Napisano
  • Autor

> polecany wielokrotnie na AK:

> Dr. Beckmann

A za dychacza to gdzie?

Napisano

od góry czy od przodu ładowana?