Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzienne LED = kierunkowskazy ??

Featured Replies

Napisano

Jadę sobie dziś rano do roboty, jak zwykle kawałek A2. Za mną jedzie jakiaś Kia. Jedzie na dziennych. Dzienne to LEDy wbudowane w przednie reflektory. Świecą obie na biało, a jakże. Wtem Kia zabiera się za wyprzedzanie mojego Focusa. Gaśnie lewa biała lampa LED. W tym miejcu zaczyna migać pomarańczowa lampa LED. shocked.gifyikes.gif Jak zmienił pas to pomarańczowy LED przestał migać i znów zapalił sie biały dzienny LED. Czyli w momencie włączenia kierunku z przodu był jeden ciągły LED dzienny biały i jeden LED pomarańczowy migający.

Czy to jest zgodne z przepisami? Bo jak tak, to ja sobie też jakąś choinkę wyrzeźbię... zlosnik.gifpalacz.gif

PS. Jak mnie wyprzedził, to zobaczyłem, że to Kia Soul.

Napisano

> Czy to jest zgodne z przepisami? Bo jak tak, to ja sobie też jakąś choinkę wyrzeźbię...

Jak wyszło z fabryki, to jest legalne. Robi to już kilka marek na rynku. Na Allegro masz gotowe lampy z taka funkcją grinser006.gif, ale w połączeniu z fabrycznymi kierunkami zaczynają "zahaczać" o nielegal, nie mówiąc o wiosze zlosnik.gif. Tak mi się przynajmniej wydaje grinser006.gif.

Napisano

Któreś nowe Audi ma identycznie.

Napisano

> Któreś nowe Audi ma identycznie.

sąsiad w A4 z 2008 to ma

Napisano

Mercedesy również

Napisano

obecnie już dużo modeli/marek to ma ok.gif

Napisano

> Jak wyszło z fabryki, to jest legalne. Robi to już kilka marek na rynku. Na Allegro masz gotowe

A skąd wiadomo co wyszło z fabryki?

W O2FL z 2009r gdy włączałem światła do jazdy dziennej, zaznaczyłem w kodowaniu również tą f-cję. Jak włączam kierunek, światło do jazdy dziennej przygasa. No i tak już zostało... Ma to ten plus że poprawia widoczność chęci wykonania manewru, ale teoretycznie takiej funkcjonalności w tym modelu nie było. Czy takie cóś jest zatem w tym przypadku legalne czy nielegalne?

Napisano

> A skąd wiadomo co wyszło z fabryki?

> W O2FL z 2009r gdy włączałem światła do jazdy dziennej, zaznaczyłem w kodowaniu również tą f-cję.

> Jak włączam kierunek, światło do jazdy dziennej przygasa. No i tak już zostało... Ma to ten

> plus że poprawia widoczność chęci wykonania manewru, ale teoretycznie takiej funkcjonalności w

> tym modelu nie było. Czy takie cóś jest zatem w tym przypadku legalne czy nielegalne?

Uzyskało homologacje, znaczy że legalne.

Napisano

> Uzyskało homologacje, znaczy że legalne.

Jak uzyskało, skoro taki ficzer z salonu nie jest dostępny?

Napisano

> Jak uzyskało, skoro taki ficzer z salonu nie jest dostępny?

Skoro dało się włączyć tzn ze jest dostępny.

Napisano

> Skoro dało się włączyć tzn ze jest dostępny.

Dany ficzer może być przecież dostępny na inny rynek...

Napisano

Nowe? Ja to w Audi już od dobrych 5 lat widzę.

Napisano

Takie rozazanie ma nowa skoda superb po fl

Napisano

> Nowe? Ja to w Audi już od dobrych 5 lat widzę.

Jak czytam niektóre kącikowe rewelacje to mam wrażenie, że ludzie w ogóle po drogach nie jeżdżą. Jak napisałeś, takie rozwiązania są stosowane od jakiegoś czasu nie w parchach + hinex, a w samochodach dość nowych, wyposażonych w to fabrycznie i nie wątpię, że ma to homologację hehe.gif

Napisano

> Jak czytam niektóre kącikowe rewelacje to mam wrażenie, że ludzie w ogóle po drogach nie jeżdżą.

> Jak napisałeś, takie rozwiązania są stosowane od jakiegoś czasu nie w parchach + hinex, a w

> samochodach dość nowych, wyposażonych w to fabrycznie i nie wątpię, że ma to homologację

Nie no gdzie... na pewno w garażu wydłubali zlosnik.gif

Napisano

> Jak czytam niektóre kącikowe rewelacje to mam wrażenie, że ludzie w ogóle po drogach nie jeżdżą.

ok.gifok.gifok.gif

Napisano

Już lepiej tak niż w kia sportage, gdzie dzienne się nie wyłączają ani nie przygasają i włączonego kierunkowskazu nie widać w ogóle.