Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy przegląd w Polsce, a data produkcji samochodu.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ojciec kupił Vectre C z 2007r. Wg numeru Vin, z tego co wyczytaliśmy w necie data produkcji się zgadza. Pierwsza rej. w Niemczech wg dokumentów też 2007. Akcyza opłacona przez sprowadzającego i w niej tez widnieje taka data produkcji.

Pojechał na przegląd, diagnosta pooglądał szyby, coś tam przy pasach i stwierdził, że auto jest z 2006r wg oznaczeń na elementach. Potem zajrzał do kompa i powiedział ,że taka data musi widnieć w nowym dowodzie rejestracyjnym, a akcyza jest źle opłacona bo powinna widnieć na niej data prod. 2006r.

Przecież poszczególne elementy np. szyby mogą być starsze niż rocznik produkcji całego auta, czego diagnosta się doszukał w systemie?

Zmienić stacje czy co? Sami nie wiemy... crazy.gif

Napisano

Z tego co wiem, w Polsce w dokumentach wpisuje sie date produkcji, podczas gdy w wiekszosci innych krajow EU wpisuje sie date pierwszej rejestracji.

Stad pewnie cale zamieszanie.

A jak diagnosta byl w stanie stwierdzic date produkcji na 2006 rok to nie wiem.

Napisano

> Witam,

> Ojciec kupił Vectre C z 2007r. Wg numeru Vin, z tego co wyczytaliśmy w necie data produkcji się

> zgadza. Pierwsza rej. w Niemczech wg dokumentów też 2007. Akcyza opłacona przez

> sprowadzającego i w niej tez widnieje taka data produkcji.

> Pojechał na przegląd, diagnosta pooglądał szyby, coś tam przy pasach i stwierdził, że auto jest z

> 2006r wg oznaczeń na elementach. Potem zajrzał do kompa i powiedział ,że taka data musi

> widnieć w nowym dowodzie rejestracyjnym, a akcyza jest źle opłacona bo powinna widnieć na niej

> data prod. 2006r.

> Przecież poszczególne elementy np. szyby mogą być starsze niż rocznik produkcji całego auta, czego

> diagnosta się doszukał w systemie?

> Zmienić stacje czy co? Sami nie wiemy...

Jak z vin wynika, że 2007 to 2007. Diagnosta widać miał zły dzień więc chciał komuś na złość zrobić. Liczy się vin, a nie to co na szybie pisze.

Napisano

A jakby na szybach były 3 różne daty - bo komuś akurat 3 szyby poszły od kamieni- to co by wtedy powiedział?

Szyba, pasy itd. są to cześci wymienne i nie zawsze to co jest na nich musi się zgadzać z datą produkcji...

Napisano

Jedźcie na drugą stacje grinser006.gif

Napisano

Zmienić stacje. Jakby na szybach była data 2014 ?

Napisano

> Zmienić stacje. Jakby na szybach była data 2014 ?

To by odsprzedał auto jako prosto z salonu zlosnik.gif

Napisano

> Jak z vin wynika, że 2007 to 2007. Diagnosta widać miał zły dzień więc chciał komuś na złość

> zrobić. Liczy się vin, a nie to co na szybie pisze.

Ale auto moze byc np. z wrzesnia 2006 i wg VINu bedzie 2007 i co wtedy. Rejestruje auta na codzien i wiem jak to wyglada, przykladowo, auto jest z pazdziernika 2006r, w VIN jest 7, to jest oczywiste, w tej sytuacji sa 2 wyjscia, diagnosta patrzy w dow rej. i patrzy na date I rej. jesli jest 2007 i jak diagnosta wporzo chlop, to wbija 2007r, jak kawal ch... to robi auto jako 2006.

Ostatnio rejestrowalem kumplowi audi a4, data produkcji wrzesien 2004, w VINie oczywiscie jest 5 w kodzie roku, a I rej byla w lipcu 2006r. Auto zarejestrowane na 2005r i tak bywa w wiekszosci przypadkow.

Napisano
  • Autor

Znajomy handlarz zwrócił uwagę na pierwszą rejestrację - 10.01.2007r.

Mówił, że na stacji mogą mieć troche racji bo auto może być wyprodukowane w 2006r.

No ale VIN wyraźnie wskazuje 2007...

Napisano

> Znajomy handlarz zwrócił uwagę na pierwszą rejestrację - 10.01.2007r.

> Mówił, że na stacji mogą mieć troche racji bo auto może być wyprodukowane w 2006r.

> No ale VIN wyraźnie wskazuje 2007...

VIN wyraznie wskazuje rok modelowy 2007, co nie musi sie pokrywac z data produkcji

Dla przykladu, wg VIN ktory to rok produkcji ?

WVWZZZ3CZ8Exxxxxx

Napisano

> VIN wyraznie wskazuje rok modelowy 2007, co nie musi sie pokrywac z data produkcji

> Dla przykladu, wg VIN ktory to rok produkcji ?

> WVWZZZ3CZ8Exxxxxx

Jako były pracownik branży automotive potwierdzam, że w większości firm rok fiskalny zmienia się we wrześniu. Rok w kodzie VIN pokrywa się z rokiem fiskalnym. Zapasy magazynowe to około miesięczna produkcja. Bywa i większa przy wolnorotujących częsciach. Każda częśc ma swój kod z datą produkcji.

Napisano

> Witam,

> Ojciec kupił Vectre C z 2007r. Wg numeru Vin, z tego co wyczytaliśmy w necie data produkcji się

> zgadza. Pierwsza rej. w Niemczech wg dokumentów też 2007. Akcyza opłacona przez

> sprowadzającego i w niej tez widnieje taka data produkcji.

> Pojechał na przegląd, diagnosta pooglądał szyby, coś tam przy pasach i stwierdził, że auto jest z

> 2006r wg oznaczeń na elementach. Potem zajrzał do kompa i powiedział ,że taka data musi

> widnieć w nowym dowodzie rejestracyjnym, a akcyza jest źle opłacona bo powinna widnieć na niej

> data prod. 2006r.

> Przecież poszczególne elementy np. szyby mogą być starsze niż rocznik produkcji całego auta, czego

> diagnosta się doszukał w systemie?

> Zmienić stacje czy co? Sami nie wiemy...

a ja mam w VIN rok 2009, 1 rej. 2010 w belgii, w 2014 sprowdzony do PL, tłumacz przetłumaczył z dokumentów jako 2010 i tak mam wpisane w polski DR biglaugh.gif

Napisano

> VIN wyraznie wskazuje rok modelowy 2007, co nie musi sie pokrywac z data produkcji

Owszem nie musi, ale wyznacznikiem dla diagnosty w takim wypadku chyba tylko VIN jest lub papiery innego panstwa jesli jest w nich okreslona data produkcji a nie rejestracji?

Co z tego, ze na poszczegolnych elementach jest np. data 2005 skoro auto moglo byc zlozone na pierwszej zmianie w 2006r.

Napisano

> Owszem nie musi, ale wyznacznikiem dla diagnosty w takim wypadku chyba tylko VIN jest lub papiery

> innego panstwa jesli jest w nich okreslona data produkcji a nie rejestracji?

zadaniem diagnosty jest określenie roku produkcji, kumaty diagnosta wie o zmianie roku produkcyjnego w sierpniu i potrafi wyciągać wnioski np. z dat na szybach czy pasach.

Może też sięgnąć do katalogu producenta gdzie po VIN określenie dokładnej daty produkcji nie jest problemem.

Napisano

> zadaniem diagnosty jest określenie roku produkcji, kumaty diagnosta wie o zmianie roku

> produkcyjnego w sierpniu i potrafi wyciągać wnioski np. z dat na szybach czy pasach.

Wnioski moze se wyciagac, ale na tej podstawie kategorycznie stwierdzic daty produkcji nie moze.

> Może też sięgnąć do katalogu producenta gdzie po VIN określenie dokładnej daty produkcji nie jest

> problemem.

Tutaj faktycznie dyskusji nie ma ok.gif

Napisano

Ja miałem taką sytuację, że ze wszystkich znanych dokumentów wynikała data produkcji 27 styczeń 1990r, (BMW e30) i taką też przy pierwszym przeglądzie określił diagnosta.

Jednak urząd celny mając podejrzenia czy czasem nie jest to 89 rok, nie chciał oclić auta bez oficjalnego potwierdzenia producenta. W tym celu przepychali się pismami z BMW i ostatecznie stwierdzono rok produkcji na 1990 ok.gif co trwało jakieś 2 miesiące crazy.gif

Napisano

> Ja miałem taką sytuację, że ze wszystkich znanych dokumentów wynikała data produkcji 27 styczeń

> 1990r, (BMW e30) i taką też przy pierwszym przeglądzie określił diagnosta.

> Jednak urząd celny mając podejrzenia czy czasem nie jest to 89 rok, nie chciał oclić auta bez

> oficjalnego potwierdzenia producenta. W tym celu przepychali się pismami z BMW i ostatecznie

> stwierdzono rok produkcji na 1990 co trwało jakieś 2 miesiące

Tylko gdzie tu interes urzedu celnego?

Czyzby obawa, ze ktos kiedys zarzuci im niedopelnienie procedur, czy co?

Napisano

> Tylko gdzie tu interes urzedu celnego?

> Czyzby obawa, ze ktos kiedys zarzuci im niedopelnienie procedur, czy co?

Na to pytanie nie potrafię Ci odpowiedzieć, ale byli bardzo zawzięci w tym co robili oslabiony.gif

Napisano

> a ja mam w VIN rok 2009, 1 rej. 2010 w belgii, w 2014 sprowdzony do PL, tłumacz przetłumaczył z

> dokumentów jako 2010 i tak mam wpisane w polski DR

Auto wyprodukowane we wrześniu 2007 kupiłem jako nowe u dilera w Szwecji 20 lutego 2008, dostałem eksportowy dowód rejestracyjny i czerwone tablice ważne 3 miesiące.

Po przyjeździe do Polski zarejestrowałem 21 marca 2008.

Termin badania technicznego WK wpisał 19 lutego 2011

czyli po 3 latach (minus jeden dzień) od daty pierwszej rejestracji za granicą .

Napisano

> Ale auto moze byc np. z wrzesnia 2006 i wg VINu bedzie 2007 i co wtedy. Rejestruje auta na codzien

> i wiem jak to wyglada, przykladowo, auto jest z pazdziernika 2006r, w VIN jest 7, to jest

> oczywiste, w tej sytuacji sa 2 wyjscia, diagnosta patrzy w dow rej. i patrzy na date I rej.

> jesli jest 2007 i jak diagnosta wporzo chlop, to wbija 2007r, jak kawal ch... to robi auto

> jako 2006.

Dlaczego tak nazywasz osobę, która prawidłowo wypełniła swoje obowiązki?

Prędzej sam zasługujesz na takie określenie.

Rok produkcji to rok w którym auto zjechało z linii montażowej i koniec.

To że różne wałki odchodzą w trakcie całego procesu rejestracji to inna sprawa...

Z doświadczenia wiem że "rok" starsze auto najbardziej boli handlarzy co chcą więcej zarobić w ten sposób okantować klientów...

Napisano

Podaj VIN to będzie wiadomo.

Napisano

Chore w naszym kraju jest to wpisywanie do DR daty produkcji którą czasami jest bardzo trudno ustalić, a przecież i tak wpisuje się dodatkowo także datę 1 rej za granicą.

Miałem kiedyś auto wyprodukowane w grudniu i 1 rej za granicą 2 styczeń następnego roku. Podczas pierwszego przeglądu na SKP w kraju zostałem poinformowany że niestety musi wpisać rok produkcji wcześniejszy. Obecnie jeżdżę autem wyprodukowanym również w grudniu, ale 1 rej. dopiero w lipcu i nikt się nie zorientował smile.gif Znam też przypadek innego samochodu wyprodukowanego w czerwcu albo lipcu a zarejestrowanego w lutym i też był wpisany nowszy rok produkcji.

To tylko nasze idiotyczne przepisy więc nie ma się czym przejmować. Tak samo jak wpisywanie maksymalnego obciążenia osi w kN zamiast w kg (taka jednostka jest w homologacji). Wszystkie auta osobowe które mam/miałem miały wpisaną złą wartość w tym polu. Najczęściej wpisywana jest wartość dla osi tylnej przeliczona z kg na kN z użyciem stałej 10 a powinna być wartość dla osi z większym obciążeniem i stała 9.81 smile.gif

Napisano

Terrano według VIN jest z '99 roku. W dowodzie rejestracyjnym mam wpisany rok produkcji '00.

Nikt niczego się nie doszukuje i jeżdżę tak bez problemu.

Zmień stację diagnostyczną.

Napisano

> Z doświadczenia wiem że "rok" starsze auto najbardziej boli handlarzy co chcą więcej zarobić w ten

> sposób okantować klientów...

W większości krajów na świecie ludzie są w taki sposób kantowani bo tam nie jest ważna data produkcji tylko data 1 rej. Wytłumacz mi dlaczego samochód wyprodukowany 31 grudnia jest gorszy niż ten wyprodukowany 1 stycznia roku następnego jeśli datę 1 rej mają identyczną?

Napisano

> W większości krajów na świecie ludzie są w taki sposób kantowani bo tam nie jest ważna data

> produkcji tylko data 1 rej. Wytłumacz mi dlaczego samochód wyprodukowany 31 grudnia jest

> gorszy niż ten wyprodukowany 1 stycznia roku następnego jeśli datę 1 rej mają identyczną?

nie jest gorszy - wcale tak nie twierdzę - tylko jest tańszy.

ale to pytanie do handlarzy i tych co chcą auto sprzedać.

w cześci marek datę produkcji da sie ustalić dokładnie - co do dnia.

np moje auto wyprodukowane zostało 8 czerwca 1992 roku.

Napisano

Ja mam auto wyprodukowane 25.06.2011 pierwsza rejestracja 09.2011 a VIN jest na 2012 już zlosnik.gif

Ale we wszystkich papierach jest 2011.

Pozdrawiam

Napisano

Tutaj wyszło, że auto jest z 2006 roku.

Napisano

> nie jest gorszy - wcale tak nie twierdzę - tylko jest tańszy.

> ale to pytanie do handlarzy i tych co chcą auto sprzedać.

Auto wyprodukowane 1 stycznia i pierwszy raz zarejestrowane 1 czerwca ma być droższe od tego wyprodukowanego 31 grudnia roku poprzedniego jeśli 1 rej również 1 czerwca? Wytłumacz mi dlaczego bo jakoś tego nie pojmuję. Bo stało 1 dzień dłużej na placu? niewiem.gif

A co jeśli zostało wyprodukowane 1 stycznia a 1 rej nastąpiła dnia 31 grudnia tego samego roku? W takim przypadku jak rozumiem już rok produkcji nie wpływa na wartość smile.gif

> w cześci marek datę produkcji da sie ustalić dokładnie - co do dnia.

> np moje auto wyprodukowane zostało 8 czerwca 1992 roku.

Oczywiście że da się ustalić tylko że nie na SKP a u producenta samochodu. Wyobrażasz sobie żeby przed każdą 1 rej. w kraju pojazdu sprowadzonego wnioskować do producenta o ustalenie daty produkcji? Po co to komu potrzebne?

Napisano

> Auto wyprodukowane 1 stycznia i pierwszy raz zarejestrowane 1 czerwca ma być droższe od tego

> wyprodukowanego 31 grudnia roku poprzedniego jeśli 1 rej również 1 czerwca? Wytłumacz mi

> dlaczego bo jakoś tego nie pojmuję. Bo stało 1 dzień dłużej na placu?

Zapytaj o to kupujących i sprzedających - nie mnie.

Odnoszę wrażenie ze kompletnie nie zrozumiałeś obu wcześniejszych moich postów z uwzględnieniem postów na które odpowiadałem.

> A co jeśli zostało wyprodukowane 1 stycznia a 1 rej nastąpiła dnia 31 grudnia tego samego roku? W

> takim przypadku jak rozumiem już rok produkcji nie wpływa na wartość

j.w.

> Oczywiście że da się ustalić tylko że nie na SKP a u producenta samochodu. Wyobrażasz sobie żeby

> przed każdą 1 rej. w kraju pojazdu sprowadzonego wnioskować do producenta o ustalenie daty

> produkcji? Po co to komu potrzebne?

Nie wiem - ale jeśli ustawodawca wprowadził taki wymóg to należy się do niego stosować.

Z pretensjami zapraszam na ul. Wiejską w Warszawie.

Analogicznie - po co dzieci dzielić w szkole rocznikami - niech 6latki chodzą razem z 10 latkami - wg dowolnego widzimisie rodziców i innych...

A wracając do meritum mojego pierwszego postu - chodziło mi o to: dlaczego nie ma być wpisywany rok produkcji zgodnie z tym kiedy faktycznie auto zostało wykonane tylko np ma być rok młodszy wg widzimisie osoby podstawiającej auto do badania technicznego?

Wstyd przed Ryśkiem mieć "starsze" w papierach auto czy co...?

Czy też chodzi o wartość pojazdu?

To nie ja mam problem - tylko Ci co chcą by uzyskać dane niezgodne z prawdą.

pozdr

Napisano
  • Autor

Tata pojechal na inna stacje i bez problemu wklepią 2007r.

Napisano

> To nie ja mam problem - tylko Ci co chcą by uzyskać dane niezgodne z prawdą.

Na 4 auta których byłem (jestem) właścicielem 2 miało wpisany poprawny rok produkcji. Jedno z nich było sprowadzone ale 1 rej za granicą 2 styczeń a drugie kupione nowe w kraju. W przypadku dwóch pozostałych (w obu przypadkach robiłem 1 rej w kraju) kompletnie nie wtrącałem się w to co tam sobie urzędasy wpiszą. Mało tego ja nawet nie byłem świadom że auta były wyprodukowane w roku poprzednim bo mnie to nie interesowało. Wyszło to dopiero znacznie później. Tak więc mamy jak to w Polsce idiotyczne przepisy i kompletny bałagan z tego wynikający.